Anyajegyszűrés

Anyajegyszűrés

Utolsó módosítás:2024.02.05 23:51

Az anyajegyszűrés során a bőrgyógyász alapos vizsgálatot végez az anyajegyek és pigmentált bőrelváltozások azonosítására, amely segíthet a bőrrák korai felismerésében és kezelésében. Rendszeres részvétel az anyajegyszűrésen fontos az egészséges bőr megőrzése és a potenciális problémák időben történő észlelése érdekében.

Mi az anyajegy? 

Mire figyeljünk? 

Mikor jön szóba az anyajegyszűrés? 

Az ABCDE szabály az anyajegyszűrés során 

Hogyan zajlik az anyajegyszűrés? 

Mi az anyajegy?

A nevus pigmentosus, vagy közismert nevén anyajegy, egy olyan bőrelváltozás, amely a bőrsejtekben lévő melanin eloszlásának változásai miatt jön létre. A melanin a bőrben található pigment, amely felelős a bőr színéért. A nevusok kialakulása során a melanin egy csoportja halmozódik fel egy adott területen, ami sötét vagy pigmentált foltként jelenik meg a bőrön.

Ezek a bőrelváltozások változatos formákban és méretekben jelenhetnek meg a bőrön. Lehetnek laposak vagy kiemelkedőek, kicsik vagy nagyok, szabályos vagy szabálytalan alakúak. Az anyajegyek színe is változatos lehet, a világosbarnától a sötétbarnáig vagy akár feketéig terjedhet.

Fontos megemlíteni, hogy a nevusok lehetnek veleszületettek vagy az élet során alakulhatnak ki. Azok az emberek, akiknek a családjában már előfordultak nevus pigmentosusok, nagyobb valószínűséggel alakítanak ki ilyen jellegű bőrelváltozásokat.

Ezenkívül, a nevusok változása az élet során is lehetséges. Új anyajegyek jelenhetnek meg a bőrön, és a már meglévők is változhatnak a kor és a környezeti tényezők hatására. Ezek a változások általában ártalmatlanok, de időnként előfordulhat, hogy egy anyajegy különleges figyelmet igényel. Ilyenkor hasznos lehet az anyajegyszűrés.

Tehát a nevus pigmentosus egy gyakori és általában ártalmatlan bőrelváltozás, amely gyakran előfordul az emberek bőrén. Bár általában nem jelentenek problémát, fontos figyelmet fordítani a változásaikra és szükség esetén orvosi segítséget kérni anyajegszűrés formájában. A rendszeres, bőrgyógyász által végzett anyajegyszűrés segíthet az esetleges problémák időben történő felismerésében és kezelésében, így elősegítve a bőr egészségét és biztonságát.

Mire figyeljünk?

Amikor arról beszélünk, hogy mire figyeljünk az anyajegyekkel kapcsolatban, fontos kiemelni néhány kulcsfontosságú jellemzőt és figyelmeztető jelet, amelyek arra utalhatnak, hogy egy anyajegy esetlegesen kóros lehet.

 • Méret és alak: A nevusok általában stabilak és nem változnak jelentősen az idő múlásával. Azonban ha egy anyajegy hirtelen megváltozik a méretében vagy alakjában, például szabálytalanabbá válik, érdemes felhívni rá a figyelmet és fontossá válik az anyajegyszűrés. Különösen aggasztónak tekinthetők azok az anyajegyek, amelyek szélükön zavaros, szabálytalan határvonalakat mutatnak, ezeket az anyajegyeket az orvos anyajegyszűrés során fokozottan megvizsgálja.
 • Színváltozás: Az anyajegyek általában egy meghatározott színárnyalatúak, legyen az világosbarna, középbarna vagy sötétbarna. Ha egy anyajegy hirtelen megváltozik a színében, például sötétedik vagy egyenetlenné válik a szín eloszlása, ez jele lehet a melanóma kialakulásának és érdemes anyajegyszűrés során megvizsgáltatni.
 • Érzékenység és viszketés: Az egészséges anyajegyek általában nem okoznak fájdalmat vagy kellemetlenséget. Ha egy anyajegy érzékeny lesz vagy viszketni kezd, jele lehet annak, hogy valami nem stimmel, és orvosi anyajegyszűrés jöhet szóba.
 • Szabálytalan felület: Az egészséges anyajegyek általában simák és egyenletesek a felületükön. Ha egy anyajegy durva vagy dudoros tapintású lesz, vagy ha rajta kisülések vagy sebek keletkeznek, ez lehet jele annak, hogy további vizsgálatra, anyajegyszűrés igénybevételére van szükség.
 • Gyors növekedés: Az anyajegyek általában lassan növekednek vagy egyáltalán nem változnak. Ha egy anyajegy hirtelen növekszik, különösen, ha ez nagy mértékben történik, ez lehet figyelmeztető jel arra, hogy fontos az orvosi anyajegyszűrés.

Ezek a figyelmeztető jelek fontosak lehetnek az anyajegyek rendszeres ellenőrzése, az anyajegyszűrés során. Ha bármilyen változást észlelünk a gyermekeink anyajegyeiben, fontos, hogy minél előbb orvosi segítséget kérjünk és foglaljunk neki időpontot anyajegyszűrés vizsgálatra. Az időben történő felismerés és kezelés nagyban hozzájárulhat a bőr egészségének megőrzéséhez és a súlyosabb problémák elkerüléséhez.

Mikor jön szóba az anyajegyszűrés?

A rendszeres anyajegyszűrés és az időben történő orvosi vizsgálat fontos lépés a bőr egészségének megőrzése és a lehetséges bőrrák korai felismerése szempontjából. Íme néhány fontos szempont, amelyek alapján eldönthetjük, mikor van anyajegyszűrés igénybevételére szükség az anyajegyeinkkel kapcsolatban: 

 • Az anyajegyek rendszeres, szülők által történő ellenőrzése: Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a gyermekek anyajegyeit, hogy észrevegyünk bármilyen változást vagy új megjelenést. Hetente egyszer érdemes átnézni a gyermekek testét és megfigyelni az anyajegyek alakját, méretét, színét és egyéb változásait és időben tudjuk anyajegyszűrés központba vinni gyermekünket.
 • Ha új anyajegyek jelennek meg: Az újonnan megjelenő anyajegyek gyakran normálisak, főleg gyerekkorban, de ha hirtelen és nagy számban kezdnek megjelenni, vagy ha egy új anyajegy különösen szabálytalan formát vesz fel, érdemes anyajegyszűrés vizsgálatra menni.
 • Ha bármilyen változást észlelünk a meglévő anyajegyekben: Ha az anyajegyek mérete, színe, alakja vagy tapintása megváltozik, vagy ha bármilyen tünetet észlelünk, mint például viszketés vagy fájdalom, fontos, hogy mielőbb orvosi segítséget kérjünk és előjegyezzük a gyerekeket anyajegyszűrés vizsgálatra.
 • Ha az anyajegyek gyorsan növekednek: Az anyajegyek általában lassan növekednek vagy egyáltalán nem változnak. Ha azonban egy anyajegy hirtelen és jelentős mértékben növekszik, ez lehet figyelmeztető jel arra, hogy anyajegyszűrés miatt orvosi vizsgálatra van szükség.
 • Rendszeres bőrgyógyászati vizsgálatok, gyakori, orvosok által végzett anyajegyszűrés: Ha fokozott kockázattal rendelkezik a bőrrák kialakulására, például, ha családjában előfordult fiatalkori bőrrákot okozó genetikai betegség, vagy ha korábban már szenvedett valamilyen bőrproblémától, fontos, hogy a gyermek rendszeresen részt vegyen bőrgyógyászati és anyajegyszűrés vizsgálatokon, még akkor is, ha nincsenek megjelenő tünetek.

Az időben történő anyajegyszűrés nagyban hozzájárulhat a bőrproblémák korai felismeréséhez és a megfelelő kezelés megkezdéséhez, ami jelentősen javíthatja az egészséget és az életminőséget. Ne habozzunk, ha bármilyen gyanús tünetet vagy változást észlelünk gyermekeink anyajegyeiben, és kérjünk anyajegyszűrés időpontot egy tapasztalt bőrgyógyásztól.

Téma szakértői

Az ABCDE szabály az anyajegyszűrés során

Az ABCDE szabály egy fontos és gyakran használt módszer az anyajegyek vagy pigmentált bőrelváltozások értékelésére, amely segíthet azonosítani a lehetséges bőrrák jeleit és tüneteit és sokszor használják anyajegyszűrés során. Ez a szabály öt fő jellemzőre összpontosít, amelyek segítségével könnyebben észlelhetők a potenciálisan gyanús elváltozások anyajegyszűrés közben. Az ABCDE szabály röviden az alábbiakat jelenti:

 • A - Aszimmetria: Az anyajegy vagy elváltozás két felének nem egyforma megjelenése. A bőrgyógyászok az anyajegyszűrés során az anyajegyet képzeletbeli hossztengelye mentén osztják fel, és az aszimmetriát észlelik, ha a két oldal nem tükrözi egymást.
 • B - Border (Határ): Az anyajegy határának egyenetlensége vagy szabálytalansága. Egészséges anyajegyek általában sima, éles határokkal rendelkeznek, míg a kóros anyajegyek határa szabálytalan megjelenést mutat az anyajegyszűrés során.
 • C - Colour (Szín): Az anyajegy vagy elváltozás színének változása vagy egyenetlensége. Általában az egészséges anyajegyek egyetlen színűek vagy árnyalatúak, míg a gyanús elváltozásoknál változó vagy különböző színeket lehet észlelni anyajegyszűrés során.
 • D - Diameter (Átmérő): Az anyajegy vagy elváltozás átmérőjének nagysága. Általában az egészséges anyajegyek kisebbek, mint 6 milliméter átmérőjűek, míg a nagyobbak esetén érdemes további anyajegyszűrés vizsgálatot végezni.
 • E - Evolution (Fejlődés): Az anyajegy változása vagy fejlődése az idő múlásával. Ha egy anyajegy gyorsan növekszik, vagy ha bármilyen más változást észlelünk az anyajegy megjelenésében vagy viselkedésében, fontos, hogy egy orvos anyajegyszűrés során megvizsgálja.

Az ABCDE szabály segíthet a bőrgyógyászoknak és a laikusoknak egyaránt az anyajegyek és pigmentált bőrelváltozások értékelésében az anyajegyszűrés során, és azonosíthatják az esetleges gyanús elváltozásokat, amelyek további vizsgálatot igényelhetnek. Ez egy egyszerű, de hatékony módszer a bőr egészségének megőrzésére és a bőrrák korai felismerésére.

Hogy zajlik az anyajegyszűrés?

Az anyajegyszűrés során a bőrgyógyász általában egy alapos vizsgálatot végez, amelynek célja az anyajegyek, pigmentált elváltozások és más lehetséges bőrbetegségek azonosítása és értékelése. Az anyajegyszűrés általában rendszeresen, mindenki számára ajánlott, különösen azoknak, akik fokozott kockázattal rendelkeznek a bőrrák kialakulására, például a világos bőrű embereknek vagy azoknak, akiknek családjában előfordult bőrrák.

Az anyajegyszűrés folyamata során a bőrgyógyász megvizsgálja a teljes testet, beleértve a fejbőrt, arcbőrt, nyakat, mellkast, hátat, végtagokat és a lábfejeket is. Az anyajegyszűrés során az orvos figyel a bőrön lévő bármilyen szokatlan elváltozásra, például új anyajegyek megjelenésére, a meglévő anyajegyekben bekövetkezett változásokra, vagy más pigmentált elváltozásokra, mint például a szeplők vagy a bőrhibák.

A dermatoszkópia olyan technika, amelyet gyakran alkalmaznak az anyajegyszűrés alatt az anyajegyek részletesebb értékelésére. Ez egy speciális eszköz, amely lehetővé teszi az anyajegyek nagyítását és részletes vizsgálatát. A dermatoszkóp segítségével az orvos könnyebben észlelheti az anyajegyekben lévő kisebb változásokat, mint például a színváltozásokat vagy a szabálytalan határokat, amelyek arra utalhatnak, hogy az anyajegy potenciálisan kóros lehet.

Az anyajegyszűrés során az orvos általában dokumentálja az összes azonosított anyajegyet vagy elváltozást, beleértve a méretüket, alakjukat, színüket és egyéb megfigyeléseket. Ha az orvos úgy dönt, hogy egy vagy több anyajegyet eltávolít, ezt általában egy egyszerű, helyi érzéstelenítés alatt végzett beavatkozással teszik meg, és a mintákat a további vizsgálatok céljából laboratóriumba küldik.

Az anyajegyszűrés rendszeres elvégzése lehetővé teszi az időben történő észlelést és kezelést, ami kulcsfontosságú a bőrrák korai felismerésében és kezelésében. Fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk anyajegyszűrés vizsgálatokon, különösen, ha bármilyen gyanús tünetet vagy változást észlelünk az anyajegyeinkben, és hogy kövessük az orvosunk által javasolt utasításokat és intézkedéseket a bőrünk egészségének megőrzése érdekében.