Gégeödéma

Gégeödéma

Utolsó módosítás:2023.04.09 00:26

A gégeödéma egy nagyon súlyos, akár életet veszélyeztető állapot is lehet. Nagyon fontos a tünetek időben történő felismerése és a megfelelő kezelés.

 

 

Rövid áttekintés a gégéről

Mi a gégeödéma

Mik a gégeödéma tünetei

A gégeödéma okai

A gégeödéma diagnózisa

A gégeödéma kezelése

Miért olyan veszélyes

Orrpolippal kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központnál

 

Rövid áttekintés a gégéről

A gége az emberi légzőrendszer egyik fontos szerve, amely a torkon át vezeti a levegőt a tüdőbe. A gége a légutak és a nyelőcső találkozásánál helyezkedik el, és a légutakat a nyelőcsőtől elkülöníti.

A gége fő feladata a levegő átvezetése a légutakba, onnan pedig a tüdőbe továbbítódik a levegő. A gégében található hangszálak segítségével a gége szerepet játszik többek között a beszédben, az éneklésben, krákogásban és a suttogásban is. Az izmok és a porcok rétegei alkotják a gége falát, amely lehetővé teszi annak rugalmasságát és a légzéshez szükséges nyomások kialakítását.

A gége két fő részből áll: porcokból és izmokból. Az alsó rész a porcokból áll, amelyek merevebbek és védenek a gége sérülésétől. Az izomréteg a felső részben található, és lehetővé teszi a gége szűkítését vagy tágítását a légzéshez szükséges mértékben.

Számos olyan állapot vagy betegség létezik, amely befolyásolhatja a gége működését. A gégegyulladás, a gégefertőzés, a gégeödéma vagy a gégedaganat például olyan problémákat okozhat, amelyek hatással vannak a légzésre és a hangképzésre is.

Mi a gégeödéma

A gégeödéma egy súlyos állapot, amely akkor jelentkezik, amikor a gégefalak olyannyira megduzzadnak, hogy beszűkítik a légutakat. Ez a betegség rendkívül veszélyes lehet, mivel súlyos légzési nehézségeket okozhat, amelyek fulladáshoz és oxigénhiányhoz vezethetnek.

A gégeödéma leggyakoribb okai közé tartoznak az allergiás reakciók, amelyek például a rovarcsípés, az élelmiszer-allergia vagy a gyógyszerallergia miatt fordulhatnak elő. A gégeödéma másik oka lehet a gége fertőzése, például a bakteriális vagy vírusos gégegyulladás. Ezen kívül, a gégeödéma oka lehet a gége mechanikai sérülése is, amely általában a torkon átvezetett intubáció vagy más orvosi eljárások következtében történhet meg.

A gégeödéma tünetei általában hirtelen jelentkeznek és nagyon súlyosak lehetnek. A betegeknek erős légszomjuk van, az oxigénhiány miatt pedig tudatzavar alakulhat ki. A betegség előrehaladtával a légzési nehézségek súlyosbodnak, ezért a betegek nagyon megijednek és pánikolnak, ami ronthat az egyébként is oxigénhiányos állapoton..

A gégeödéma diagnózisa a beteg tünetein és az orvosi vizsgálatokon alapul. Az orvosok fizikális vizsgálatot végeznek a betegnél, és egyéb általános paramétereket is monitoroznak, például az oxigén szintjét és a légzésszámot. Az orvosok a beteg kórtörténetét is kikérdezik, hogy megállapítsák, vajon mi okozhatta az ödémát.

A gégeödéma kezelése az alapbetegség kezelésével kezdődik. Súlyosabb esetekben azonban gyógyszeres terápia vagy akár lélegeztetés is szükséges lehet a légzési nehézségek enyhítésére. A gégeödéma egy súlyos, azonnali orvosi ellátást igénylő helyzet!

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a gégeödéma tünetei

A gégeödéma tünetei általában hirtelen jelentkeznek és rendkívül komolyak lehetnek. Az ödéma miatt a légutak beszűkülnek, és a légzési nehézségek enyhítése nélkül a beteg állapota gyorsan romolhat. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a gégeödéma leggyakoribb tüneteit:

 

 • Légszomj: A legjelentősebb tünet a légzési nehézség, amelyet diszpnoé, azaz nehézlégzés, fulladásérzet, zihálás vagy hörgő hangok kísérhetnek. A beteg gyakran küzd a légzésért, és levegőért kapkod.
 • Mellkasi fájdalom: A szűkült légutak miatt minden egyes légvétel megerőltető lehet, és ez fájdalmat okozhat a mellkasban.
 • Zavartság, szorongás, aggodalom, pánik: Az oxigénhiány és a fulladás érzése miatt a beteg fokozott szorongással, zavartsággal és aggodalommal küzdhet.
 • Hangváltozás: Az ödéma miatt a hangszálak is megduzzadnak, és ez a hang megváltozását okozhatja. A betegnek nehézsége lehet a beszéddel, vagy hangja rekedtté válhat.
 • Kékülés: Súlyos esetekben, ha nem kezelik azonnal a légzési elégtelenséget, a beteg bőre és ajkaik kékes árnyalatot vehetnek fel, ami az oxigénhiány jele.

 

A gégeödéma tünetei általában néhány perctől akár órákig is eltarthatnak. A betegség előrehaladtával a tünetek súlyosbodnak, és a légzési nehézségek is fokozódnak. Hangsúlyozandó, hogy azonnali orvosi ellátást igénylő állapot. 

A gégeödéma okai

A gégeödéma akkor alakul ki, ha a gége belső falának szöveti duzzanata miatt a légutak beszűkülnek. A duzzanatnak számos oka lehet, és a pontos ok meghatározása az ödéma kezelésének hatékonysága szempontjából kritikus. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb okokat, amelyek hozzájárulhatnak a gégeödéma kialakulásához:

 

 • Allergiás reakció: Az allergiás reakciók a leggyakoribb okok közé tartoznak a gégeödéma kialakulásában. Az allergiás reakciókat okozhatja pollen, penész, por, állati szőr, élelmiszerek, rovarcsípések vagy gyógyszerek. Az allergiás reakció miatt az immunrendszer túlzottan reagál, és duzzanatot okoz a gégefalakban.
 • Bakteriális vagy vírusfertőzés: Bakteriális vagy vírusfertőzések is okozhatnak gégeödémát. A leggyakoribb okok közé tartoznak az influenzavírus, a herpeszvírus, a baktériumok és a penészgombák. A fertőzés miatt a gégefalak megduzzadnak, és a légutak beszűkülnek.
 • Gyulladás: A gyulladások szintén okozhatnak gégeödémát. Az égési sérülések, a reflux betegség, a gyomorégés és a dohányzás is gyulladást okozhatnak a gége falában, ami miatt az megduzzad és beszűkül.
 • Külső sérülés: A külső sérülések szintén okozhatnak gégeödémát. A gége sérülhet erőszakosan végzett intubáció, idegentest bejutása, égési sérülések vagy torokra mért erőteljes ütés következtében.
 • Rák: Azoknál a betegeknél, akiknél a gége daganata növekszik, a daganat megduzzadhat és az okozhat légzési nehézségeket.

 

A gégeödéma kezelése az októl függően különböző lehet. Az allergiás reakciók kezelésére antihisztaminokat és kortikoszteroidokat, míg bakteriális vagy vírusfertőzések esetén antibiotikumokat vagy vírusellenes gyógyszereket lehet alkalmazni. Sérülések esetén azonnali orvosi ellátásra van szükség.

Kapcsolódó cikkünk

Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

Az allergiás reakciók közül a legsúlyosabb az anafilaxia, mely akár végzetes lehet. A potenciális életveszély ellenére az anafilaxiás reakció egészen enyhe, ártalmatlannak tűnő tünetekkel is kezdődhet. Igazoltan allergiás gyermek esetében ezeket minden esetben komolyan kell venni, mert a rosszabbodás gyorsan bekövetkezhet. Dr. Moric Krisztina ...

A gégeödéma diagnózisa

A gégeödéma diagnózisa általában klinikai vizsgálattal és az orvosi anamnézissel kezdődik. Az orvos felméri a beteg légzési nehézségeit, figyeli a légzésszámot és a vér oxigénszintjét.

Az orvos általában fizikális vizsgálatot is végez a betegnél, beleértve a nyak, a torok és a légzőrendszer vizsgálatát. A gégeödéma tüneteinek észlelésekor az orvos további diagnosztikai teszteket is végezhet, például:

 

 • Endoszkópia: Az orvos egy vékony, rugalmas csövet (endoszkóp) helyez a beteg torkába, hogy vizsgálja a gége és a légutak állapotát. Az endoszkóp segítségével az orvos képet kaphat a gégeödéma súlyosságáról és a légutak beszűkülésének mértékéről.
 • Légzésfunkciós vizsgálatok: Az orvos mérheti a beteg légzési kapacitását és teljesítményét, hogy felmérje a légzési nehézségek fokát.
 • Vérkép: Az orvos kérhet vérvizsgálatot is, hogy ellenőrizze a gyulladásos markereket az allergiás reakciókat, valamint hogy ellenőrizze a vér oxigénszintjét.

 

Az időben elvégzett gégeödéma diagnózis kulcsfontosságú a betegség kezelésében és a súlyos szövődmények megelőzésében. Ezért nagyon fontos, hogy a betegség tüneteit azonnal orvosi segítséggel kezeljék. 

A gégeödéma kezelése

A gégeödéma kezelése az októl és a tünetek súlyosságától függően változhat. Az elsődleges cél aGégeödéma légutak megnyitása és a beteg légzésének biztosítása. A leggyakoribb gégeödéma kezelési módszerek:

 

 • Oxygen-terápia: Az oxigénterápia a légzési nehézségek enyhítésére és az oxigénhiány kezelésére szolgál. Az orvosok a terápia során általában magasabb oxigénszintet alkalmaznak, mint normális légzéskor, hogy kompenzálják a légzési elégtelenséget.
 • Intravénás kortikoszteroidok: A szteroidokat gyakran alkalmazzák a gégeödéma kezelésére, mivel csökkentik a duzzanatot és az allergiás reakciók súlyosságát. Az intravénás kortikoszteroidok azonban csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók.
 • Adrenalin: Az adrenalin a duzzanatot és az allergiás reakciók súlyosságát is csökkentheti. Az orvosok általában epinefrin adagoló eszközöket használnak, amelyeket az érintett személy vagy az egészségügyi szakember injektálhat a beteg bőrébe.
 • Intubáció vagy tracheotomia: Súlyos esetekben, amikor a légzési nehézségek továbbra is fennállnak, intubáció vagy tracheotomia lehet szükséges. Az intubáció során egy tubust helyeznek a légcsőbe, míg a tracheotomia során a légcsőbe nyílást készítenek a beteg nyakán keresztül, hogy lehetővé tegyék a levegő áramlását a tüdőbe.
 • Gégeödéma okának kezelése: Ha a gégeödéma okát egyéb betegség, például reflux vagy allergia okozza, az alapvető ok kezelése is szükséges lehet.

 

A gégeödéma súlyosságától és az okától függően az orvosok általában kombinálják a fenti módszereket a beteg legjobb kezelése érdekében. Fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk, ha gégeödéma tünetei jelentkeznek, mivel a légzési nehézségek súlyosak lehetnek, és akár életveszélyes állapotot is okozhatnak.

Miért olyan veszélyes

A gégeödéma rendkívül veszélyes állapot, mivel az általa okozott légzési nehézségek miatt akár életveszélyes állapot is kialakulhat. A légutak elzáródása miatt a beteg szervezetébe nem jut elegendő oxigén, ami számos szervrendszer károsodását okozhatja.

Ha a légutak teljesen elzáródnak, akkor a beteg légzése leáll, ami halálos kimenetelű lehet. Még akkor is, ha a légzési nehézség enyhébb, a szervezet oxigénhiányban szenvedhet, ami további szövődményeket okozhat, mint például az agyi károsodás, a szívkárosodás vagy a veseelégtelenség.

Emellett, ha a gégeödémát allergiás reakció okozza, akkor a tünetek akár rövid idő alatt is súlyosbodhatnak, és anafilaxiás sokkhoz vezethetnek, ami egy súlyos, életveszélyes allergiás reakció.

Ezért rendkívül fontos az orvos azonnali felkeresése, amint a gégeödéma tünetei jelentkeznek, mivel a korai diagnózis és kezelés életeket menthet.

Összefoglalva a  gégeödéma egy súlyos állapot, amely akkor következik be, amikor a gége nyálkahártyája megduzzad és beszűkül, ami nehezíti a légzést és súlyos következményekkel járhat. A gégeödéma okai lehetnek allergiás reakciók, fertőzések, gyógyszerreakciók és fizikai sérülések. A betegség tünetei közé tartoznak a légszomj, a fulladás érzése, a köhögés, a rekedtség és a mellkasi fájdalom. A gégeödéma azonnali orvosi ellátást igényel, és a kezelés során gyakran adnak szteroidokat és antihisztaminokat. Ha a légzési nehézségek súlyosak, akkor az orvosok tracheotómiát vagy intubációt alkalmazhatnak, hogy biztosítsák a légút nyitottságát és a levegő szabad áramlását. A gégeödéma súlyos szövődményeket okozhat, beleértve az agy oxigénhiányát és egyéb életveszélyes állapotokat, így fontos, hogy a betegség tüneteit azonnal felismerjék és kezeljék. 

Téma szakértői