Afta

Afta

Utolsó módosítás:2023.12.15 16:31

Az afta a szájüregben megjelenő, fájdalmas hólyag, mely gyakran érinti a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt. Bár kis területet érint, az afta sok kellemetlenséget okoz, és mihamarabb szeretnénk megszabadulni tőle. A következő cikkben a gyermekek körében is gyakori afta betegséget mutatjuk be, valamint az afta hatékony kezelési lehetőségeit.


Aftával kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban
Mi is valójában az afta?
Mik az afta tünetei?
Miért alakul ki az afta?
Melyik gyermekeknél gyakori az afta?
Kezelhető-e otthon az afta?
Mikor szükséges orvosi kezelés az afta kapcsán?
Hogyan lehet megelőzni az afta kialakulását?

Aftával kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Mi is valójában az afta?

Az afta apró, fájdalmas fekélyt jelent a szájüregben, mely megnehezítheti az evést és a beszédet. Az afta a szájüreg bármely részén előfordulhat, beleértve az ajkakat, az ínyt és az ajkak belső felületét. Az afta nem fertőző betegség. Az afta pontos okát nem ismerjük, de feltételezhető, hogy az immunrendszeri és környezeti tényezők együtt játszanak szerepet az afta kialakulásában. Az afta előfordulása a tinédzserek és azon belül is, különösen a lányok körében gyakori. Nagy valószínűséggel életünk során mindannyian megtapasztaljuk az afta betegséget. Akik családjában gyakran fordult elő afta, azok a gyermekek hajlamosabbak rá, hogy ők is megtapasztalják az afta tüneteit. Emellett bizonyos allergének vagy élelmiszerek is provokálhatják az afta kialakulását.

Az afta egy kényelmetlen, ám általában ártalmatlan jelenség, amelyre sokféle kezelési és megelőzési módszer létezik. Az egészséges életmód és a megfelelő szájhigiénia fontosak az afta gyakoriságának csökkentésében, valamint a szájüreg egészsége és az életminőség szempontjából. Az afta a legtöbb gyermeknél egy-két hét alatt magától elmúlik. Amennyiben azonban szokatlanul nagy vagy fájdalmas az afta, illetve nem gyógyul két hét alatt, érdemes orvoshoz fordulni. Több betegség – köztük daganatos betegségek is – kezdeti tünete hasonló lehet, mint az afta.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik az afta tünetei?

Az afta legszembetűnőbb tünete a szájüregben megjelenő hólyag. Ez leírható úgy, mint egy fehér vagy sárga kerek folt piros szegéllyel körülvéve. Az afta a nyelven vagy a nyelv alatt, ajkak belső felszínén, az íny tövében vagy a lágy szájpadláson is kialakulhat. Az afta tényleges megjelenése előtt egy-két nappal bizsergő vagy égő érzés lehet érezhető az adott területen. A gyermekek gyakran ki is tapintják nyelvükkel ezt a foltot, de mi is láthatjuk szülőként, ha belenézünk a gyermek szájüregébe. Az afta tünetei közé tartozik még a fájdalom, mely különösen étkezés vagy beszéd során jelentkezik. Sok gyermeknél csak ezt vesszük észre elsőként, hogy étvágytalan lesz, fájdalmas számára az evés. Érdemes ilyenkor megkérni arra a gyermeket, hogy belenézhessünk a szájüregébe. Az étvágytalanság mögött sok dolog állhat, de a szájüreg megtekintésével ezek egy része – például az afta vagy a torokmandula megnagyobbodása – világossá válhat a számunkra.

Az afta különböző méretű lehet, vannak köztük kisebb, nagyobb és egészen herpetiform fekélyek. Ezek közül a kisebb fekélyek a leggyakoribbak afta esetén, melyek általában ovális alakúak, vörös szegéllyel rendelkeznek és hegesedés nélkül gyógyulnak egy-két hét alatt. A nagyobb fekélyek ritkábban fordulnak elő és mélyebbek, mint a kisebb fekélyek. Általában kerekek, határozott határokkal, de nagyon nagy méret esetén szabálytalan szélekkel is megjelenhetnek. A nagy afta rendkívül fájdalmas lehet a gyermekek számára és akár hat hétig is eltarthat, mire teljesen meggyógyul az afta. A nagy afta kiterjedt hegeket hagyhat maga után. A herpetiform fekélyek hasonlítanak a herpesz vírus által okozott fekélyekre. Gyakran csoportokban látjuk őket, 10-100 tűhegynyi méretű hólyag formájában, vagy egyetlen nagy fekélybe is összeolvadhatnak. Az afta ezen típusa szabálytalan szélekkel rendelkezik és hegesedés nélkül gyógyul egy-két hét alatt.

Kapcsolódó cikkünk

Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

Az allergiás reakciók közül a legsúlyosabb az anafilaxia, mely akár végzetes lehet. A potenciális életveszély ellenére az anafilaxiás reakció egészen enyhe, ártalmatlannak tűnő tünetekkel is kezdődhet. Igazoltan allergiás gyermek esetében ezeket minden esetben komolyan kell venni, mert a rosszabbodás gyorsan bekövetkezhet. Dr. Moric Krisztina ...

Miért alakul ki az afta?

Az afta pontos okát nem tudjuk, de sok tényezőt azonosítottak, amik esetén gyakoribb az afta előfordulása. Vannak gyermekek, akik nagyobb hajlammal rendelkeznek az afta kialakulására, mint mások, vagyis náluk gyakrabban fordul elő ez a betegség. A stressz, az élelmiszerekkel szembeni érzékenység, hormonális változások és az immunrendszer gyengülése mind kiválthatja az afta kialakulását.

Az afta kiváltó okai a következők lehetnek:Afta - Gyermekgyógyászati Központ

 • A szájnyálkahártya kisebb sérülése fogászati beavatkozások, sportbaleset vagy véletlenüli beleharapás miatt. A gyerekek túlbuzgó fogmosása során is könnyen felsérthetik a szájnyálkahártyát.
 • Nátrium-lauril-szulfátot tartalmazó fogkrémek és szájöblítők
 • Ételérzékenység, különösen a csokoládé, a kávé, az eper, a tojás, a diófélék, a sajt, a fűszeres vagy savas ételek iránt.
 • B-12-vitamin-, cink-, folsav- vagy vashiányos étrend
 • Allergiás reakció a szájban lévő bizonyos baktériumokra
 • Helicobacter pylori (ugyanaz a baktérium, amely a gyomorfekélyt okozza)
 • Hormonális változások a menstruáció alatt
 • Érzelmi stressz

Melyik gyermekeknél gyakori az afta?

Afta bármelyikünknél kialakulhat, a felnőttek körében is gyakori. Az afta előfordulását mégis a tinédzserek között látjuk a leggyakrabban, ami hátterében állhatnak a már említett hormonális változások. Az afta gyakoribb a lányoknál, mint a fiúknál. Az afta a fogszabályzó viselés mellet is gyakrabban jelentkezik, hiszen a készülék irritálhatja a nyálkahártyát. Számos olyan betegség van, amelynek fennállása esetén gyakoribbá válhat az afta. A következő betegségek kísérője lehet az afta:

 • Cöliákia
 • Gyulladásos bélbetegségek, például Crohn-betegség és fekélyes vastagbélgyulladás
 • Behcet-kór, egy ritka betegség, amely gyulladást okoz az egész testben, beleértve a szájat is
 • Autoimmun betegségek
 • HIV/AIDS

Kezelhető-e otthon az afta?

Az afta kezelése általában otthon történik tüneti kezeléssel, mivel nincs specifikus gyógymód a betegségre. A kisebb fekélyek a legtöbbször egy-két héten belül maguktól eltűnnek. A nagy, tartós vagy szokatlanul fájdalmas sebek azonban gyakran orvosi ellátást igényelnek. Az orvosok fájdalomcsillapítókat, szájöblítőket vagy gyulladáscsökkentő géleket írhatnak fel az afta által érintett gyermek számára. Emellett olyan táplálékkiegészítőt is javasolhat, ami folsavat, B-6-vitamint, B-12-vitamint vagy cinket tartalmaz. Számos vény nélkül kapható készítmény is létezik az afta kezelésére. Kérje ki kezelőorvosa vagy fogorvosa tanácsát, hogy melyik lehet a legmegfelelőbb a gyermeke számára.

Sokat segíthetünk otthoni praktikákkal is az afta kezelésében. Az otthoni gyógymódok közé tartozik a sóoldatos öblögetés, a méz alkalmazása, a hideg vagy forró italok kerülése, valamint az olyan táplálékok elkerülése, amelyek súlyosbíthatják a tüneteket. Kerülje a savas vagy fűszeres ételek adását a gyermekének, amelyek további irritációt és fájdalmat okozhatnak. Óvatosan, puha kefével mosson fogat a gyermek, hogy ne okozzon további irritációt az afta által érintett területen.

Mikor szükséges orvosi kezelés az afta kapcsán?

Bár az afták általában maguktól gyógyulnak, vannak olyan esetek, amikor orvosi ellátásra lehet szükség. Ha az afta rendszeresen jelentkezik gyermekénél, nagyon nagy méretű vagy nem múló fájdalmat okoz, érdemes konzultálni az orvossal, hogy kizárjanak más, súlyosabb problémákat.

Forduljon gyermeke orvosához, ha a következőket tapasztalja:

Hogyan lehet megelőzni az afta kialakulását?

Az afta gyakori betegség a gyermekek, különösen a tinédzserek között. Bár az afta nem mindig megelőzhető, néhány egyszerű lépés segíthet csökkenteni a gyakoriságát. Az afta visszatérhet gyermekénél, de az alábbi tippek betartásával csökkentheti az esélyét:

 • Étrend: Próbálja meg elkerülni azokat az ételeket, amelyek irritálják gyermeke száját. Ezek közé tartozhatnak a diófélék, a chipsek, a perecek, bizonyos fűszerek, a sós ételek és a savas gyümölcsök (például az ananász, a grapefruit és a narancs). Kerüljön minden olyan ételt, amelyre érzékeny vagy allergiás a gyermeke. A tápanyaghiány megelőzése érdekében fogyasszanak sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát.
 • Szájhigiénia: Az étkezések utáni rendszeres fogmosás és a fogselyem segít tisztán tartani gyermeke szájüregét. Használjon puha fogkefét, hogy megelőzze az érzékeny szájnyálkahártya irritációját, és kerülje a nátrium-lauril-szulfátot tartalmazó fogkrémeket és szájöblítőket.
 • Viasz fogszabályzósoknak: Ha fogszabályozó készüléket visel a gyermeke, kérdezze meg fogorvosát a fogszabályozó viaszról, mely csökkenti a szájnyálkahártya sérülések számát.
 • Stressz csökkentése: Az immunrendszerre nagy hatással van a mindennapok stressz mennyisége. Stresszes időszakokban gyengülhet az immunrendszer védekezése, és gyakoribb lehet az afta. Gyermekének próbáljon megtanítani stresszkezelő technikákat, vagy együtt játszva gyakorolják őket.

  Téma szakértői