Véranyajegy

Véranyajegy

Utolsó módosítás:2023.04.01 18:43

A véranyajegy (véranyajegy) egyfajta jóindulatú (nem rákos) daganat csecsemőknél és kisgyermekeknél. A kis erekből álló rendellenes csomó a bőrön vagy a bőr alatt jelenik meg, jellemzően a születést követő egy-három héten belül. 

A gyermekkori véranyajegyek típusai 

Milyen tünetei vannak a gyermekkori véranyajegyeknek? 

Mi okozza a véranyajegyet gyermekeknél? 

Hogyan diagnosztizálják a véranyajegyet? 

Milyen lehetőségek vannak a gyermekkori véranyajegyek kezelésére? 

A véranyajegy otthoni kezelése gyermekeknél 

Mikor forduljon gyermekorvosához? 

A véranyajegynek először gyakran nincsen látható jele, vagy csak egy halvány anyajegy van a bőrön, amely a csecsemő élete első 2-4 hónapjában világosabb színű és nagyobb lesz. Ezt a véranyajegy proliferatív fázisának nevezzük. Ezután a terület mérete és színe stabilizálódik, majd halványodni és zsugorodni kezd. Ezt nevezzük a véranyajegy involúciós fázisának. A legtöbb véranyajegy a gyermek 3-5 éves korára eltűnik. Néhány esetben maradványterületeket okozhatnak felesleges bőr vagy kanyargós, túlszaporodott kis erek, az úgynevezett telangiektáziák képében. 

A legtöbb csecsemőkori véranyajegy nem okoz szövődményeket, és kezelés nélkül elmúlik. A fehér bőrű csecsemők 4-10 százaléka születik legalább egy véranyajeggyel, és háromszor-ötször gyakoribb a nőknél (különösen a világos bőrűeknél), mint a férfiaknál. A véranyajegy a koraszülött csecsemőknél is nagyobb valószínűséggel fordul elő. 

A gyermekkori véranyajegyek típusai 

Csecsemőkori véranyajegy 

A csecsemőkori véranyajegyeknek három típusa van, megjelenés és viselkedés szerint kategorizálva: 

 • Felületes véranyajegy ("eperfolt") 
  • A felületes véranyajegy, vagy eperfolt, a véranyajegyek leggyakoribb típusa. A véranyajegy megjelenése kiemelkedő, élénkvörös folt, néha texturált felülettel. A véranyajegy lehet fokális (egy helyen található) vagy diffúz (nagyobb területen elterjedt). 
 • Mély véranyajegy 
  • A mély véranyajegy véraláfutásszerű vagy kékes színű foltnak tűnhet. Gyakran akkor diagnosztizálják csak, amikor a duzzanat nyilvánvalóvá válik, általában 2-4 hónapos kor körül. 
 • Kombinált véranyajegyek 
  • Az elváltozások mélyen a bőr alatt vannak, bőrfelületi vagy felszíni foltokkal. 

Többszörös véranyajegy 

Más néven multifokális véranyajegyek, ezek az elváltozások a bőrön jelennek meg, és ha ötnél több véranyajegy van, akkor megnő a belső szervek érintettségének kockázata. A többszörös véranyajegyek leggyakrabban a májat érintik. A gyermekeknél a bőrelváltozások száma néhánytól több százig terjedhet. 

PHACE-szindróma 

A PHACE-szindrómában szenvedő gyermekeknek nagy véranyajegyük van más rendellenességekkel kombinálva. A PHACE szindrómában szenvedő gyermekek veleszületett agyi fejlődési zavarokkal, véranyajegyekkel, fej-nyaki artériák rendellenességeivel, szívérrendszeri zavarokkal, és szemet vagy az endokrin rendszert érintő zavarokkal rendelkeznek. 

Légúti véranyajegy (szubglottikus vagy diffúz véranyajegy) 

A szubglottikus véranyajegy a légutakban, jellemzően a hangszalagok alatt elhelyezkedő nagyméretű értömeg. Gyakran hat-12 hónapig nőnek, majd lassan zsugorodni kezdenek. Ez egy súlyos állapot, mivel az értömeg elzárhatja a légutakat, és légzészavarokat okozhat. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tünetei vannak a gyermekkori véranyajegyeknek? 

A véranyajegyek a születést követő egy-három héten belül vörös anyajegyként jelennek meg. Az élet első hat hónapjában megnőhet a méretük és kiemelkedhetnek a bőrből, de végül sok elhalványul és eltűnik. Néhány véranyajegy mélyen a bőr alatt lévő elváltozásként jelentkezik, és csak később vehető észre. 

A véranyajegyek a csecsemő testén bárhol megjelenhetnek. A leggyakoribb helyek közé tartoznak:  

 • arc 
 • mellkas 
 • fejbőr 
 • hát 

Gyermeke véranyajegyének mérete és színe attól függ, hogy milyen típusú. 

Mi okozza a véranyajegyet gyermekeknél? 

A véranyajegyek ritkán örökletesek. Nem ismert olyan élelmiszer, gyógyszer vagy tevékenység a terhesség alatt, amely a gyermeknél véranyajegy kialakulását okozná. 

Hogyan diagnosztizálják a véranyajegyet? 

Látogatása a gyermekorvosnál a teljes kórtörténet felvételével és alapos fizikális vizsgálat elvégzésével kezdődik. A legtöbb esetben a gyermekorvos képes lesz diagnosztizálni gyermeke véranyajegyét egyszerűen a megtekintés és az Önnel történő kórelőzmény áttekintése alapján. 

Ha több információra van szükség gyermeke diagnózisának megerősítéséhez, az orvos ultrahangvizsgálatot kérhet. Az ultrahang egy olyan képalkotó vizsgálat, amely hanghullám-technológiával vizsgálja a véranyajegy méretét, és lehetővé teszi az orvos számára, hogy lássa, mennyi vér áramlik át rajta. 

Ritka esetekben az orvosnak több információra lehet szüksége a bonyolultabb véranyajegyek diagnózisának megerősítéséhez. Ebben az esetben a gyermekorvos kérheti gyermeke számára a következő vizsgálatok elvégzését: 

 • MRI (mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálat): Nagy felbontású vizsgálat, amely megmutatja, hogy mekkora a gyermeke véranyajegye, valamint megfigyelhető vele a véranyajegy közeli izmokhoz, idegekhez, csontokhoz és más erekhez való viszonya. 
 • Biopszia: Sebészeti eljárás, amelynek során egy kis szövetmintát távolítanak el gyermeke véranyajegyéből a sejtek további vizsgálatához mikroszkóp alatt. 

  Kapcsolódó cikkünk

  Csecsemők has, koponya és csípő ultrahangja - miért van rá szükség?

  Csecsemők has, koponya és csípő ultrahangja - miért van rá szükség?

  Minden szülő külön figyeli, vajon jól fejlődik-e a gyermeke, egészséges-e. Kötelező jelleggel pont ezért vannak a védőnői/gyermekorvosi kontrollok, ahol szakemberek is nyomon követik a gyermekek állapotát. Ezen kívül lehetőség van még igen kis korban (6-8 hetes korban) hármas ultrahang szűrésre is, melynek során alaposan szemügyre lehet venni a hasi szerveket, ...

Milyen lehetőségek vannak a gyermekkori véranyajegyek kezelésére? 

A legtöbb véranyajegy 3-5 éves korig magától elmúlik, és nem igényel semmilyen kezelést. Gyermekorvosa akkor fog kezelést javasolni, ha a véranyajegy: 

 • elhelyezkedése miatt akadályozza az olyan létfontosságú funkciókat, mint a légzés vagy a látás. 
 • elfertőződik vagy vérezni kezd 
 • eltorzítja a gyermeke arcát vagy más testvonásait 
 • más, a csecsemőre nézve káros állapotokhoz társulhat. 

A kezelés általában gyógyszeres kezeléssel kezdődik, amely lassíthatja a véranyajegy növekedését, sőt, akár zsugoríthatja is azt. Ha orvosilag szükséges, gyermekorvosa műtétet vagy lézerterápiát javasolhat. 

A véranyajegy gyógyszeres kezelése 

 • Propranolol véranyajegy kezelésére: A propranolol a véranyajegy első vonalbeli terápiája gyermekeknél, ami azt jelenti, hogy a szakértők egyetértenek abban, hogy ez a leghatékonyabb első lépés a kezelésben. A propranolol egy szájon át szedhető gyógyszer, egy béta-blokkoló, amelyet általában szívproblémák, például magas vérnyomás kezelésére használnak. A véranyajegyes csecsemőknél és gyermekeknél a propranolol gátolja és összehúzza a daganathoz kapcsolódó erek növekedését, és csökkenti a daganat növekedését okozó tényezőket. 

Gyermeke orvosa a propranolollal kombinálva vagy alternatívaként más gyógyszeres terápiákat is javasolhat. Ezek közé tartoznak a következők: 

 • Szelektív béta-blokkoló terápia: Ezek a gyógyszerek kevesebb mellékhatással járhatnak, és jelenleg vizsgálat alatt állnak. 
 • Helyi béta-blokkoló terápia, például timolol: Alkalmazható, ha a véranyajegy kisebb méretű. A helyi béta-blokkoló terápia lelassítja és kivilágosítja a véranyajegyet. 
 • Helyi antibiotikum terápia: Alkalmazható, ha a véranyajegy megjelenése alapján fertőzés gyanújára ad okot. 
 • Kombinált terápia: A bonyolultabb elváltozásokkal küzdő gyermekeknél két kezelés is előnyös lehet, például a propranolol és a kortikoszteroid vagy a timolol kombinációja. 

A véranyajegy műtétje 

A műtét ma már ritkábban fordul elő, mivel a véranyajegyek zsugorítására fejlett gyógyszereket fejlesztettek ki. Gyermekorvosa mégis műtétet javasolhat, ha: 

 • a véranyajegy egy létfontosságú struktúrát akadályoz, és a véranyajegy eltávolításához műtétre van szükség. 
 • a gyermeknek fekélyes véranyajegye van 
 • a véranyajegy visszafejlődött, de maradványhatásai vannak, például a bőr elváltozásai, amelyeket korrigálni kell. 

Lézeres kezelés az aranyér kezelésére 

A lézerterápia: 

 • javíthatja a bőr megjelenését a véranyajegy zsugorodása után, ha telangiektáziák vannak jelen 
 • csökkentheti a fájdalmat a fekélyes elváltozásokban szenvedő betegeknél 

A véranyajegy otthoni kezelése gyermekeknél 

Bár a legtöbb véranyajegy nem igényel kezelést, vannak olyan lépések, amelyeket otthon is megtehet a gyermeke gyógyulásának elősegítése érdekében. Mivel a bőr a növekedési fázisban megnyúlik, a véranyajegyek bizonyos területeken (ajkak, redők, pelenka alatti területek) hajlamosak lehetnek fekélyesedésre és vérzésre.  

 1. Tartsa nedvesen az elváltozás körüli bőrt illatmentes kenőccsel 
 2. A vérző elváltozást naponta óvatosan mossa le szappannal és vízzel. 
 3. Alkalmazzon helyi antibiotikumot a fertőzésveszély csökkentése érdekében, és naponta többször kötözze be a sebet. 

Mikor forduljon gyermekorvosához? 

Hívja gyermekorvosát, ha fertőzés jelei mutatkoznak, mivel gyermekorvosa fogja irányítani a legmegfelelőbb kezelést. A fertőzés jelei a következők: 

 • Genny 
 • Kivörösödött bőr 
 • Fájdalom 
 • Magas láz 
 • A bőrből folyadék szivárog 
 • A bőr felszakad, kifekélyesedik 

Akkor is mindenképpen konzultáljon gyermekorvosával, ha kérdései merülnek fel az alkalmazott terápiás módszerekkel kapcsolatban. Például: 

 • Ha elfogy gyermeke felírt gyógyszere 
 • Gyermeke nem hajlandó bevenni a gyógyszerét 
 • Felmerül Önben lehetséges mellékhatás észlelése, gyermeke álmos, nyűgös, nem jól etethető, légzése furcsává válik vagy zihálni kezd. 

Ha gyermeke szájon át szedett szteroidokat kap, a gyógyszer szedését soha nem szabad hirtelen abbahagyni. Ügyeljen arra, hogy a receptet az utolsó adag bevétele előtt váltsa ki gyermeke. A gyermekorvosa pontos utasításokat fog adni Önnek arra vonatkozóan, hogyan kell lassan abbahagyni a gyógyszer szedését, amikor eljön az ideje. 

Téma szakértői