Varicella elleni védőoltás

Varicella elleni védőoltás

Utolsó módosítás:2023.05.20 07:36

Természetes, hogy mindenki szeretné elkerülni a betegségeket, különösen a kellemetlen tünetekkel járó fertőzéseket, mint például a bárányhimlőt. Szerencsére azonban a modern orvostudomány lehetőséget nyújt a betegségek megelőzésére, és a Varicella elleni védőoltás is egy hatékony eszköz ebben.

 

Mi az a Varicella?

Mi az a Varicella elleni védőoltás?

Mikor kell beadatni a Varicella elleni védőoltást?

Magyarországon kötelező a Varicella elleni védőoltás?

Kiknek ajánlott a Varicella elleni védőoltás?

Kiknek nem ajánlott a Varicella elleni védőoltás?

Milyen szövődményektől véd a Varicella elleni védőoltás?

Betegség esetén mikor és hogyan lehet pótolni a beadását?

Hogyan lehet pótolni a Varicella elleni védőoltást?

Varicella elleni védőoltással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a Varicella?

A Varicella, más néven bárányhimlő, egy igen fertőző betegség, amelyet a Varicella zoster nevű herpesvírus okoz. A leggyakrabban a gyerekeket érinti, de bármely életkorban előfordulhat.

A Varicella tünetei közé tartozik a viszkető kiütések, a láz, a fejfájás, a fáradtság és a gyengeség. A kiütések jellemzően először az arcon és a fejbőrön jelennek meg, majd tovább terjednek a test más részeire is. Az előforduló hólyagokkal borított kiütések után heg maradhat, leginkább abban az esetben, ha megkaparják a viszkető kiütést.

A bárányhimlő általában magától elmúlik, de az esetek egy részében súlyosabb tüneteket okozhat, leginkább azoknál, akik felnőtt korban esnek át a betegségen, vagy az idősebbeknél vagy azoknál a betegeknél, akik gyenge immunrendszerrel bírnak. A betegség megelőzésére a Varicella elleni védőoltás áll rendelkezésre, amely hatékony védelmet nyújt a fertőzés ellen. Régebben azt gondolták, hogy jó, ha a gyermek minél hamarabb átesik a Varicella fertőzésen, hiszen többet nem kapja el, mert életre szóló védettség alakul ki ellene. Ma már sokkal inkább úgy gondolják, hogy a betegség okozta szövődmények elkerülése érdekében a Varicella elleni védőoltás az elsődleges.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi az a Varicella elleni védőoltás?

A Varicella elleni védőoltás egy olyan oltóanyag, amely hatékonyan megakadályozza a bárányhimlő (Varicella) fertőzését. Az oltás általában a Varicella zoster vírus egy gyengített formáját tartalmazza, amely lehetővé teszi a szervezet számára, hogy immunválaszt váltson ki a Varicella vírus ellen, anélkül hogy súlyos tüneteket okozna.

Az oltás két adagban kerül beadásra: az elsőt általában 12-15 hónapos korban adják, míg a második adagot általában 4-6 éves korban adják be. A védettség általában a Varicella elleni védőoltás beadása után két-három hét múlva alakul ki, és hosszú távon hatékony védelmet nyújt a Varicella fertőzéssel szemben.

A Varicella elleni védőoltás nemcsak a bárányhimlőt, hanem a Herpes zoster fertőzést is megelőzheti, amelyet a Varicella zoster vírus újbóli aktiválódása okozhat, különösen az idősebbeknél és az immunszuppresszált betegeknél. A Varicella elleni védőoltás biztonságos és hatékony módja annak, hogy megakadályozzuk a bárányhimlő és a kapcsolódó betegségek kialakulását.

Kapcsolódó cikkünk

Az anyatejes táplálás a kognitív fejlődést is támogatja

Az anyatejes táplálás a kognitív fejlődést is támogatja

Az anyatejes táplálás világnapját 1992 óta ünnepeljük, augusztus első hete pedig a szoptatás hete. Ilyenkor kiemelt figyelmet szentelünk annak, hogy mennyire fontos az anyatej egy kisbaba életében. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosának segítségével most az anyatejes táplálás kognitív ...

Magyarországon kötelező a Varicella elleni védőoltás?

Magyarországon 2019 őszétől kötelező a Varicella elleni védőoltás a kisgyermekeknek. A Varicela elleni védőoltást emellett ajánlják mindazoknak, akik nem fertőződtek meg korábban a bárányhimlővel, mivel ez a betegség nagyon fertőző és számos szövődményt okozhat.

A varicella elleni védőltást ingyenesen adják be azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei kérik, és akiknek nincs ellenjavallatuk az oltás ellen. A Varicella elleni védőoltás a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott oltási program része, amelynek célja a gyermekek egészségének megőrzése és a járványok megelőzése.

A Varicella elleni védőoltás elérhető a magán- és állami egészségügyi intézményekben is.

Mivel a Varicella elleni védőoltás csupán 2019 őszétől kötelező Magyarországon, ezért ajánlott azoknak, akik a betegség ellen védekeznének, különösen azok, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve a betegség komplikációi miatt, például az idősek vagy az gyenge immunrendszerű betegek. Ha bármi kérdése van az oltással kapcsolatban, forduljon bátran Központunk orvosaihoz.

Mikor kell beadatni a Varicella elleni védőoltást?

A Varicella elleni védőoltást általában két adagban adják be az immunizálás során. Az ajánlott oltási ütemezés a következő:

 • Az első adagot általában 12-15 hónapos korban adják be.
 • A második adagot általában 4-6 éves korban adják be.

Ha valaki korábban nem kapott Varicella elleni védőoltást, akkor az oltást a lehető leghamarabb szükséges pótolni. Ha valaki csak az első adagot kapta meg, a másodikat viszont nem, akkor a Varicella elleni védőoltást pótolni kell a második adaggal.

A Varicella elleni védőoltási ütemezés eltérhet az országok és az egészségügyi szervezetek ajánlásai alapján, ezért ajánlott az egészségügyi szakemberrel konzultálni az oltási ütemezés és a megfelelő időzítés tekintetében.

Kiknek ajánlott a Varicella elleni védőoltás?

A Varicella elleni védőoltás ajánlott minden olyan személy számára, akik nincsenek immunizálva a bárányhimlővel szemben. Általában a Varicella elleni védőoltás ajánlott azoknak, akik még nem fertőződtek meg a vírussal, és akiknek nincs természetes immunitásuk a betegséggel szemben.

A Varicella elleni védőoltás különösen ajánlott a következő csoportok számára:

 • Gyermekek: Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Amerikai Infektológiai Társaság javasolja, hogy a Varicella elleni védőoltást minden egészséges 12-15 hónapos gyermek kapja meg, majd a második adagot 4-6 éves korban kell beadni.
 • Felnőttek: A Varicella elleni védőoltás ajánlott azon felnőttek számára, akik nem voltak korábban Varicellával fertőzve, és akiknek nagyobb a kockázata a súlyos fertőzés kialakulására, például az egészségügyi dolgozóknak,  akik külföldre utaznak, és azoknak, akik olyan közösségi helyeken dolgoznak, ahol könnyen elterjedhet a fertőzés, például óvoda, bölcsőde.
 • Várandósok: A Varicella elleni védőoltás terhes nőknek csak abban az esetben javasolt, ha nincsenek immunizálva a bárányhimlővel szemben, mivel a betegség súlyos szövődményeket okozhat a magzatban. A Varicella elleni védőoltás azonban csak a terhesség után legalább egy hónappal szabad beadni.
 • Gyengült immunrendszerű betegek: A Varicella elleni védőoltást javasolják azoknak a betegeknek, akiknek az immunrendszerük valamilyen okból gyengült, például kemoterápiában részesülnek, vagy szervátültetés után.

Fontos megjegyezni, hogy mindig ajánlott konzultálni az orvossal annak érdekében, hogy megállapítsuk, hogy a Varicella elleni védőoltás javasolt-e a személy számára, és mikor a legjobb beadni a Varicella elleni védőoltást.

Kiknek nem ajánlott a Varicella elleni védőoltás?

A Varicella elleni védőoltás biztonságos és hatékony, de vannak olyan esetek, amikor nem ajánlott vagy korlátozottan ajánlott a varicella elleni védőoltás beadása. Azoknak a személyeknek, akikre az alábbiak közül bármelyik érvényes, érdemes konzultálniuk az egészségügyi szakemberrel a Varicella elleni védőoltás előnyeiről és kockázatairól:

 

 • A Varicella elleni védőoltást nem ajánlott adni terhes nőknek, mivel a vakcina élő attenuált vírust tartalmaz, ami súlyos szövődményeket okozhat a magzatban.
 • A Varicella elleni védőoltás nem ajánlott azoknak a személyeknek, akik korábban allergiás reakciót mutattak a vakcina egyik összetevőjére.
 • A Varicella elleni védőoltás nem ajánlott azoknak, akik jelenleg fertőző betegségben szenvednek, mivel az oltás hatékonysága csökkenhet.
 • Azok a személyek, akiknek az immunrendszere valamilyen okból gyengült, például kemoterápia miatt, vagy szervátültetés után vannak, az oltást csak az egészségügyi szakemberrel történt konzultációt követően kaphatják meg.

A Varicella elleni védőoltás beadása előtt mindig konzultálni kell az egészségügyi szakemberrel, aki megítéli az egyéni kockázatokat és előnyöket.

Milyen szövődményektől véd a Varicella elleni védőoltás?

A Varicella elleni védőoltás hatékonyan védi az embereket a Varicella zoster vírus (VZV) okozta megbetegedésektől. A vakcina a VZV elleni antitestek termelését serkenti, amelyek a betegség kialakulásakor megakadályozzák a Varicella vírus terjedését a testben. A Varicella elleni védőoltás jelentősen csökkenti a Varicella (bárányhimlő) és a herpes zoster (övsömör) kialakulásának kockázatát.

A Varicella zoster vírus okozta bárányhimlőnek (varicella) számos lehetséges szövődménye lehet, amelyek közül néhány igen súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A Varicella elleni védőoltás hatékonyan védi az embereket a következő szövődményektől:

 • Bárányhimlő: A vakcina jelentősen csökkenti a bárányhimlő súlyosságát és az azt követő szövődmények kockázatát, beleértve a tüdőgyulladást, a szemgyulladást, az agyvelőgyulladást és a súlyos bőrkiütéseket.
 • Herpes zoster (övsömör): A Varicella elleni védőoltás csökkenti az övsömör kockázatát és a súlyosságát, valamint a fájdalom időtartamát, amelyet az övsömör okozhat.
 • Poszt-herpetikus neuralgia (PHN): A Varicella elleni védőoltás csökkenti a PHN kockázatát, amely egy súlyos, hosszú távú fájdalommal járó kórkép, amelyet az övsömör okozhat.

A Varicella elleni védőoltás használata nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez, és csökkenti a súlyos szövődmények kockázatát.

Betegség esetén mikor és hogyan lehet pótolni a beadását?

Ha valaki betegség miatt nem kapta meg az előírt Varicella elleni védőoltást, akkor az oltást a lehető leghamarabb pótolni kell az egészségi állapot helyreállítása után.

A Varicella elleni védőoltás beadása előtt ajánlott konzultálni az egészségügyi szakemberrel. A betegség állapotától függően az orvos lehet, hogy késlelteti a Varicella elleni védőoltás beadását, hogy megvárja a betegség teljes elmúlását. Bizonyos esetekben a Varicella elleni védőoltás beadása biztonságos lehet még akkor is, ha valaki enyhe betegségben szenved, de az orvosnak fel kell mérnie a kockázatokat és előnyöket, mielőtt az oltás beadása mellett dönt.

Fontos megjegyezni, hogy ha valakinél aktív bárányhimlő (varicella) vagy övsömör (herpes zoster) zajlik, akkor a Varicella elleni védőoltást nem szabad beadni, mivel az oltás vírusos tüneteket okozhat a betegség súlyosságának növekedése nélkül.

A Varicella elleni védőoltás beadása előtt ajánlott legalább 1 hónapig várni, amíg a betegség tünetei teljesen elmúlnak. 

Hogyan lehet pótolni a Varicella elleni védőoltást?

Ha valaki felnőtt, és korábban nem kapta meg a Varicella elleni védőoltást, akkor az első adagot a lehető leghamarabb meg kell kapnia, majd a második adagot 4-8 héttel később.

Ha valaki nem tudta beoltatni magát az előírt időben, az oltást akkor is ajánlott megkapni, ha már felnőtt. A Varicella elleni védőoltás felnőtt korban is hatékony lehet a vírus elleni védelem biztosítására, és csökkentheti a bárányhimlő és a kapcsolódó szövődmények kialakulásának kockázatát.

A Varicella elleni védőoltást általában az orvosi rendelőben vagy oltóponton lehet beadni. Az oltást általában a felkarba adják be. A varicella ellenivédőoltás beadása előtt azonban ajánlott konzultálni az egészségügyi szakemberrel, különösen akkor, ha valaki korábban allergiás reakciót tapasztalt bármely oltásra, vagy ha olyan az egészségügyi állapota, amely befolyásolhatja az oltás biztonságosságát.

 

Összességében elmondható, hogy a Varicella elleni védőoltás fontos eszköz a bárányhimlő és annak szövődményei elleni védelemre.

A Varicella elleni védőoltás segíthet megóvni az embereket a betegségtől, és javítani az egészségüket és életminőségüket.

Téma szakértői