Rotavírus

Rotavírus

Utolsó módosítás:2023.06.05 14:05

A rotavírus egy igen fertőző vírus, amely gyakran okoz hasmenést és hányást csecsemőknél és kisgyermekeknél. A fertőzés súlyos kiszáradáshoz vezethet, ami életveszélyes lehet, különösen akkor, ha nem megfelelő az időben történő kezelés. Azonban a rotavírus elleni védőoltás segíthet megelőzni a fertőzést és a szövődményeket, és nagyon hatékonyan védi a csecsemőket és a gyermekeket a betegségtől.

 

Mi az a rotavírus?

Kiknél fordul elő a rotavírus okozta fertőzés?

Mikor van rotavírus járvány?

A rotavírus oka

A rotavírus tünetei

A rotavírus kezelése gyermekeknél

A rotavírus szövődményei

Miért olyan veszélyes a rotavírus?

A rotavírus elleni védőoltás

A rotavírus elleni védőoltás beadásának módja gyermekeknél

Kiknek javasolt a rotavírus elleni védőoltás?

Rotavírussal kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a rotavírus?

A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a gyermekek hasmenéses megbetegedéseinek világszerte. Ez egy vírus, amely széklet útján terjed, és a fertőzött személyekkel vagy tárgyakkal való érintkezés révén terjedhet tovább. A rotavírus okozhat a gyermekeknél hasmenést, hányást, hasi fájdalmat és lázat is. Az állapot általában 3-8 napig tart, és többnyire magától elmúlik, de súlyosabb esetekben kórházi kezelésre lehet szükség. A rotavírus ellen oltás is elérhető, amely segíthet megelőzni a fertőzést és a súlyosabb tüneteket és szövődményeket a gyermekeknél.

Kiknél fordul elő a rotavírus okozta fertőzés?

A rotavírus fertőzés bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban az 5 évesnél fiatalabb gyermekekt érinti. A fertőzés különösen súlyos lehet azoknál a csecsemőknél és gyermekeknél, akiknek még nem fejlődött ki teljes immunitás a vírus ellen. Az ilyen korú gyermekek különösen veszélyeztetettek a dehidráció (kiszáradás) miatt, amely a hasmenés és hányás következtében jelentkezik.

Azok a gyermekek, akik nemrégiben fertőző betegségen estek át, vagy akiknek gyengült immunrendszere van, a rotavírus fertőzés nagyobb kockázatának vannak kitéve.

A rotavírus fertőzés világszerte gyakori, különösen az olyan fejlődő országokban, ahol a higiéniai körülmények és az ivóvízminőség nem megfelelőek. Azonban az oltás bevezetése óta a rotavírus fertőzések száma csökkent, és az oltás széles körben elérhetővé vált, így a betegség már megelőzhető.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mikor van rotavírus járvány?

A rotavírus fertőzés az év bármely szakaszában előfordulhat, de a járványok gyakrabban fordulnak elő a hideg hónapokban, azaz ősszel és télen. Ez részben azért van, mert a hideg időben a gyermekek több időt töltenek beltéri terekben, ami elősegíti a vírus terjedését.

A rotavírus fertőzés járványai leggyakrabban a gyermekek közösségeiben fordulnak elő, például óvodákban, iskolákban és bölcsődékben. Az ilyen típusú intézményekben a gyermekek közötti közvetlen kapcsolat, valamint az egymással és a környezetükkel való érintkezés miatt a fertőzés gyorsan terjedhet. A járványok azonban bármilyen nagyobb szervezett eseményen, pl. sporteseményeken, óvodai foglalkozások során vagy táborokban is előfordulhatnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy a rotavírus-fertőzés minden évben gyakori, és bár nem mindig fordul elő járványos formában, a megfelelő higiéniai gyakorlatok betartása és a gyermekek oltása  fontos a fertőzés megelőzésében.

A rotavírus oka

A rotavírus a gyermekek hasmenéses megbetegedéseinek egyik leggyakoribb okozója. Ez egy vírusfertőzés, amely széklet útján terjed, és a fertőzött személyekkel vagy tárgyakkal való közvetlen érintkezés révén fertőz.

A rotavírus fertőzés kockázata különösen magas a 6 hónapos és 2 éves kor közötti gyermekek számára. A fertőzés a vírus bejutásával a gyermekek emésztőrendszerében kezdődik. A vírusos részecskék az emésztőrendszerben szaporodnak, ami hasmenést és/vagy hányást okoz.

A rotavírus fertőzés könnyen terjed, és a gyermekek közötti közösségi terekben (például óvodákban, iskolákban, játszótereken stb.) gyakran előfordul. A fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezés is előfordulhat.

A megfelelő higiénia, például a gyakori kézmosás, a fertőtlenítés, és azon tárgyak tisztítása, amelyekkel a gyermek érintkezik, segíthetnek a fertőzés terjedésének megakadályozásában. Az oltás is elérhető a rotavírus fertőzés megelőzésére.

Kapcsolódó cikkünk

RSV-fertőzés: egy szezonban többször is megbetegíthet

RSV-fertőzés: egy szezonban többször is megbetegíthet

A fertőzésen a gyerekek nagy része átesik két-három éves kora között. Az enyhe, náthás jellegű tünetekkel kezdő RSV-fertőzés azonban olykor súlyosabb panaszokat okozhat, a gyógyuláshoz akár kórházi kezelésre is szükség lehet. Dr. Lakos Gábor gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa összefoglalta a ...

A rotavírus tünetei

A rotavírus fertőzés tünetei gyermekek esetén  általában a fertőzést követő 1-3 napon belül jelentkeznek. Ezek a tünetek a következők lehetnek:

 • Hasmenés: A rotavírus esetén lehet enyhe vagy súlyos, és akár 10-20-szor is előfordulhat naponta. A széklet vizes, lehet benne nyálka és/vagy vér, és erős, kellemetlen szaga lehet. A hasmenés miatt a gyermeknek sokat kell innia, hogy elkerülje a kiszáradást.
 • Hányás: Ez gyakran előfordul rotavírus fertőzés során a hasmenéssel együtt, és akár 5-10-szer is előfordulhat naponta. A gyermekek a hányás miatt nemcsak folyadékot, hanem tápanyagokat is veszíthetnek, ami növeli a kiszáradás kockázatát.
 • Láz: A rotavírus fertőzés esetén a gyermekeknél jelentkezhet láz, ami általában 38°C felett van. A láz lehet enyhe vagy magasabb, és a fertőzés súlyosságától függően változhat.
 • Hasfájás: A gyermekek rotavírus fertőzése során  lehet hasi fájdalma és görcsei, amelyeket a hasmenés okozhatnak.
 • Általános rosszullét: A gyermekek általánosan rosszul érezhetik magukat, fáradtnak és ingerlékenynek tűnhetnek.

A rotavírus fertőzés igen fertőző, és könnyen terjedhet az érintett gyerekek között. Ha a gyermeknél hasmenés vagy hányás jelentkezik, fontos, hogy szorosan kövesse az orvos utasításait, és ne menjen közösségbe, ezzel elkerülve a rotavírus tovább terjedését. A megfelelő hidratálás és pihenés segíthet a gyermekeknek átvészelni a fertőzést, az oltás pedig lehetővé teszi a megelőzését.

A rotavírus kezelése gyermekeknél

A rotavírus fertőzés kezelése elsősorban a tünetek enyhítésére és a dehidráció megelőzésére irányul. Mivel a rotavírus által okozott hasmenés és hányás intenzív folyadékveszteséggel jár, a gyermekeknek folyadékpótlásra van szükségük.

Az orvosi javaslat, hogy a gyermekek sok folyadékot igyanak, beleértve az elektrolitos italokat és a sóoldatokat. Az anyatej vagy a tápszer továbbra is fontos forrás lehet a csecsemők és kisgyermekek számára. Azonban ha a betegnek súlyos hasmenése van, az orvos szükség esetén intravénás folyadékpótlást, vagyis infúziót írhat elő a dehidráció megelőzésére.

A gyógyszeres kezelésre nincs konkrét gyógyszer, amely a rotavírus fertőzést gyógyíthatná, de az orvosok szükség esetén írhatnak fel készítményeket a tünetek enyhítésére, például fájdalomcsillapítókat, lázcsillapítókat és hasmenésellenes szereket.

A megfelelő higiéniai gyakorlatok betartása, például a kézmosás és a fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezés elkerülése segíthet megelőzni a fertőzést. Az oltás is hatékony megelőző intézkedés a rotavírus ellen, és ajánlott a gyermekek széles körének. Az oltásoknak köszönhetően a rotavírus fertőzések száma jelentősen csökkent az elmúlt években.

A rotavírus szövődményei

A rotavírus fertőzés általában enyhe vagy közepes súlyosságú tüneteket okoz, és általában néhány nap alatt magától elmúlik. Azonban bizonyos esetekben a fertőzés súlyosabb szövődményekhez vezethet, különösen a legkisebb gyermekek esetében.

A leggyakoribb szövődmény a rotavírus fertőzés során a dehidráció, amely különösen veszélyes a kisgyermekekre nézve. A kiszáradás száj- és torokszárazságot, szomjúságot, bőrszárazságot, bágyadtságot, sötét vizeletet, kevesebb székletürítést és fokozott szívdobogást okozhat. A nagymértékű folyadékveszteség súlyos tünetekkel, szövődménnyel járhat, kórházi ellátásra is szükség leeht.

Néha a rotavírus fertőzés ennél is komolyabb szövődményekhez vezethet, például bélelzáródáshoz vagy bélperforációhoz. Ezek a szövődmények ritkák, de életveszélyesek, és azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Miért olyan veszélyes a rotavírus?

A rotavírus fertőzés veszélyes, mert különösen a legkisebb gyermekeknél súlyos kiszáradáshoz vezethet, ami életveszélyes. A rotavírus fertőzés okozta kiszáradás azért veszélyes, mert a gyermekek teste nagy mennyiségű folyadékot  és ásványi anyagokat veszít, amelyek elengedhetetlenek a test megfelelő működéséhez. Ha a folyadékveszteség súlyos, az agy és a szív működési zavarát okozhatja, és akár halálhoz is vezethet.

A rotavírus különösen veszélyes azoknál a gyermekeknél, akiknek immunrendszere még nem teljesen fejlett, vagy akiknek korábban már voltak egyéb egészségügyi problémái. A gyermekek általában szoros kapcsolatban állnak egymással óvodában, iskolában vagy más közösségi helyeken, így könnyen fertőződhetnek a vírussal.

Szerencsére a rotavírus elleni védőoltás elérhető, ami jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát, és ezzel együtt a súlyos szövődmények kialakulásának lehetőségét is. Azonban még mindig fontos, hogy az emberek betartsák a megfelelő higiéniai gyakorlatokat, például rendszeres kézmosást, különösen a rotavírus járványos időszakában.

A rotavírus elleni védőoltás

A rotavírus elleni védőoltás az egyik legjobb módja annak, hogy megelőzzük a rotavírus fertőzését és a súlyos szövődmények kialakulását. A rotavírus elleni védőoltás az első életévben lévő csecsemők számára javasolt, általában két vagy három adagban, a csecsemő korától és a választott oltóanyagtól függően.

Az rotavírus elleni védőoltás nagyon hatékony, és akár 90% -os védelmet biztosít a rotavírus okozta fertőzésekkel szemben. Az oltás segít megelőzni a súlyos kiszáradás kialakulását, amely életveszélyes, és csökkenti a kórházi kezelésre szoruló esetek számát is.

Az oltás fontossága különösen nagy azokban az országokban, ahol a rotavírus okozta fertőzés gyakori, és az egészségügyi ellátás és a higiéniai körülmények nem megfelelőek. Az oltás azonban világszerte ajánlott, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismeri a hatékonyságát és fontosságát.

Fontos tudni azonban, hogy az oltás nem nyújt teljes védelmet a rotavírus ellen, és a gyermek még mindig elkaphatja a vírust. Ezért továbbra is fontos az alapvető higiéniai viszonyok betartása.

A védőoltás beadásának módja gyermekeknél

A rotavírus elleni védőoltás általában orális oltás, ami azt jelenti, hogy cseppfolyós formában adagolják szájon át. Az oltóanyagot többnyire az első néhány hónapban, vagy az első életévben adják a csecsemőknek, és leggyakrabbban két vagy három adagot adnak be, attól függően, hogy melyik oltóanyagot választják.

Az oltóanyag gyengített vírusokat tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetnek felismerni és felkészülni a rotavírus elleni küzdelemre. Az oltás fájdalommentes, és többnyire nincs mellékhatása.

A szülőknek fontos tudni, hogy az oltás beadása előtt és után a gyermekeknek nincs szükség különleges előkészületekre vagy kezelésre. Az oltás beadása előtt azonban javasolt konzultálni az orvossal, különösen akkor, ha a csecsemőnek, gyermekeknek valamilyen egészségügyi problémája van.

Kiknek javasolt a rotavírus elleni védőoltás?

A rotavírus elleni védőoltás javasolt minden egészséges csecsemőnek az első életévben, általában két vagy három adagban, oltóanyagtólmfüggően. Az oltás beadása általában az első néhány hónapban kezdődik, és általában a 8-9 hónapos kor előtt fejeződik be.

Az oltás különösen fontos azokban az országokban, ahol a rotavírus fertőzés nagyon gyakori, és ahol a kiszáradás és a szövődmények kialakulásának kockázata magasabb. Az oltás fontos azok számára is, akik magasabb kockázatnak vannak kitéve a fertőzésre, például a koraszülöttek, vagy azok a csecsemők, akiknek családtagjai vagy más gyermekekkel való rendszeres kapcsolataik miatt nagyobb a fertőzés veszélye.

Az oltás beadása előtt azonban mindig javasolt konzultálni az orvossal.  

 

A rotavírus egy nagyon fertőző vírus, amely gyermekeknél gyakori hasmenést okoz. A fertőzés tünetei közé tartozik a hasmenés, a hányás, a láz és a hasi fájdalom. A rotavírus okozta hasmenés súlyos kiszáradáshoz vezethet, különösen a gyermekek esetében, ami életveszélyes lehet. A rotavírus elleni védőoltás hatékonyan védi a gyermekeket a fertőzéstől és a súlyos szövődményektől. Az oltás általában orális, cseppfolyós formában adagolják szájon át, leggyakrabban az első életévben, két vagy három adagban. Az oltás javasolt minden egészséges csecsemőnek az első életévben, különösen azokban az országokban, ahol a rotavírus fertőzés gyakori.

Téma szakértője

Specialitások:
 • láz, visszatérő láz kezelése
 • köhögés (hurutos és száraz), elhúzódó köhögés kezelése
 • visszatérő nátha, orrdugulás gyógyítása
 • húgyúti fertőzések kezelése
 • védőoltások beadása
 • emésztési zavarok (pl. haspuffadás, hasmenés, görcsök, gyomorégés) kivizsgálása
 • étvágytalanság kezelése
 • elhízás
 • ellenállóképesség javítása
 • gyermekkori allergia megállapítása
 • labor kiértékelés

Rendelés típusa:

 • Személyes (rendelői) vizit
 • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet (Buda Square Irodaház)

Telefonszám: +36 30 208 5571