Pelenkakiütés

Pelenkakiütés

Utolsó módosítás:2023.03.28 00:14

A pelenkakiütés tünetei

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A pelenkakiütés okai

A pelenkakiütés szövődményei

A pelenkakiütés megelőzése

A pelenkakiütés kezelése

Otthoni teendők

A pelenkakiütés a bőr gyulladásos megbetegedéseinek (dermatitis) egy gyakori formája, amely a csecsemők pelenka alatti bőrtelerületein jelenik meg gyulladt foltok formájában. Gyakran kapcsolódik a nedves vagy ritkán cserélt pelenkákhoz, a bőr érzékenységéhez és kidörzsölődéshez. Általában csecsemőket érint, de bárkinél kialakulhat, aki rendszeresen visel pelenkát. A pelenkakiütés általában egyszerű otthoni kezelésekkel, például levegőn szárítással, gyakoribb pelenkacserével és kenőcsökkel gyógyul.

A pelenkakiütés tünetei

A pelenkakiütés jelei és tünetei a következők:

 • Gyulladt bőr a pelenka területén - fenék, combok és nemi szervek.
 • Viszkető, érzékeny bőr a pelenka területén
 • Sebek a pelenka területén
 • Kellemetlen érzés, nyűgösség vagy sírás, különösen pelenkacsere közben

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha gyermeke bőre néhány napos otthoni kezelés után sem javul, beszéljen orvosával, bőrgyógyászával. Lehet, hogy vényköteles gyógyszerre van szüksége a pelenkakiütés kezelésére, vagy a kiütés kialakulása mögött más oka lehet, például táplálkozási hiányosság (pl. cink).

Mindenképpen forduljon orvoshoz gyermekével, ha az alábbiakat észleli:

 • Lázzal járó kiütés esetén
 • Súlyos vagy szokatlan kiütés esetén
 • Olyan kiütés, amely az otthoni kezelés ellenére is fennáll vagy rosszabbodik
 • Vérző, viszkető vagy szivárgó kiütés esetén.
 • Kiütés, amely égő vagy fájdalmas érzést okoz, amikor a gyermeke vizeletet vagy székletet ürít.

A pelenkakiütés okai

A pelenkakiütést okozhatja:

 • A nedves vagy szennyezett pelenka túl hosszú időközönként kerül kicserélésre. Így a piszkos pelenka túl hosszan érintkezik gyermeke bőrével. A csecsemők érzékeny bőrén kiütés alakulhat ki, ha a nedves vagy szennyezett pelenkát túl sokáig hagyják rajta. A csecsemők hajlamosabbak lehetnek a pelenkakiütésre, ha gyakori székletürítés vagy hasmenés tapasztalható náluk.
 • Kidörzsölődés. A szorosan illeszkedő pelenkák vagy a bőrhöz dörzsölődő ruházat kiütéshez vezethet.
 • Új termék használata. A baba bőre reagálhat kiütéssel egy új márkájú babatörlőkendőre, pelenkára vagy a textilpelenkák mosásához használt mosószerre, fehérítőre vagy textilpuhítóra. A krémekben, púderekben és olajokban lévő összetevők is fokozhatják a problémát.
 • Bakteriális vagy gombás fertőzés kialakulása. Ami egyszerű fertőzésként kezdődik, az átterjedhet a környező bőrre. A pelenka által fedett terület azért van veszélyben, mert meleg és nedves, így tökéletes táptalaj a baktériumok és a gombák számára. Ezek a kiütések a bőr ráncaiban találhatók, és az is előfordulhat, hogy a ráncok körül elszórtan piros pöttyök jelennek meg.
 • Új ételek bevezetése. Ahogy a csecsemők elkezdenek szilárd ételeket enni, a székletük tartalma is megváltozik. Ez növeli a pelenkakiütés valószínűségét. A gyermeke étrendjében bekövetkező változások a székletürítés gyakoriságát is növelhetik, ami szintén pelenkakiütéshez vezethet. A szoptatott csecsemőknél előfordulhat, hogy a pelenkakiütés az anya által fogyasztott ételre reagálva alakul ki.
 • Érzékeny bőrű csecsemők. Az olyan bőrbetegségben szenvedő csecsemőknél, mint az atópiás dermatitisz (ekcéma) vagy a seborrheás dermatitis, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki pelenkakiütés. Az atópiás dermatitisz irritált bőre általában a pelenkával nem fedett területeken jelentkezik.
 • Antibiotikumok használata. Az antibiotikumok hozzájárulhatnak a kiütések kialakulásához azáltal, hogy elpusztítják a gombák növekedését kordában tartó baktériumokat. Az antibiotikum-használat növeli a hasmenés kockázatát is. Azok a szoptatott csecsemők, akiknek az édesanyja antibiotikumokat szed, szintén fokozottan ki vannak téve a pelenkakiütés kockázatának.Pelenkakiütés, Gyermekgyógyászati Központ

A pelenkakiütés szövődményei

A bőrszín elváltozásai. A sötétebb bőrű csecsemőknél a pelenkakiütés hatására az érintett terület világosodhat (gyulladás utáni hipopigmentáció). Az enyhe hipopigmentáció általában néhány hét alatt elmúlik. Súlyos esetekben hónapokig vagy évekig is eltarthat, amíg a bőr színe visszatér a megszokott szintre.

Fertőzés. A pelenkakiütés súlyos fertőzéssé alakulhat, amely nem reagál a kezelésre.

A pelenkakiütés megelőzése

A pelenkakiütés megelőzésének legjobb módja, ha a pelenka területét tisztán és szárazon tartja. Néhány egyszerű stratégiával csökkenthető a pelenkakiütés kialakulásának valószínűsége.

 • Cserélje gyakran a pelenkákat. A nedves vagy piszkos pelenkákat azonnal távolítsa el. Ha gyermeke bölcsődébe jár, kérje meg a személyzet tagjait, hogy tegyék ugyanezt. A nedvszívó gélt tartalmazó eldobható pelenkák hatékonyabbak, mert elvonják a nedvességet a bőrtől.
 • Minden pelenkacsere alkalmával öblítse le a gyermeke bőrét meleg vízzel. Erre a célra használhat mosdókagylót, kádat vagy vizes palackot. Használjon érzékeny bőrre kifejlesztett szappant vagy gyengéd, nem szappanos tisztítószert. A nedves mosdókendők, vattapamacsok és babatörlőkendők is segíthetnek a bőr tisztításában. Olyan törlőkendőket használjon, amelyek nem tartalmaznak alkoholt vagy illatanyagot.
 • Finoman törölje szárazra a bőrt egy tiszta törülközővel, vagy hagyja a levegőn megszáradni. Ne súrolja a bőrt. Ne használjon hintőport.
 • Rendszeresen alkalmazzon krémet, pasztát vagy kenőcsöt. Ha gyermeke gyakran kap kiütéseket, minden pelenkacsere alkalmával alkalmazzon krémet, pasztát vagy kenőcsöt. A vazelin és a cink-oxid sok pelenkakiütés elleni termék bevált összetevője.
 • Pelenkacsere után alaposan mosson kezet. A kézmosás megakadályozhatja a baktériumok vagy élesztőgombák átterjedését gyermeke más testrészeire, Önre vagy másokra.
 • Rögzítse a pelenkákat biztonságosan, de ne túl szorosan. A némi légáramlást engedő pelenka segít megelőzni a pelenkakiütéseket. A túl szoros pelenkák dörzsölhetik a bőrt.
 • Gyermeke töltsön több időt pelenka nélkül. Ha lehetséges, hagyja, ne legyen gyermeke állandóan pelenkában A szellőző bőr száraz marad, így kevésbé alakul ki pelenkakiütés. A „balesetek” elkerülése érdekében ilyenkor fektesse gyermekét egy mosható törölközőre, és hagyja ott játszani.

Kapcsolódó cikkünk

Kellemetlen tünetek a nyaralás alatt gyerekekkel

Kellemetlen tünetek a nyaralás alatt gyerekekkel

Minden óvintézkedés ellenére és a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhatnak kisebb-nagyobb balesetek, rosszullétek az utazás, nyaralás ideje alatt. Ezek gyors kezeléséhez ad tanácsokat dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa, illetve azt is elmondja, mi az, ami feltétlenül kerüljön az úti ...

A pelenkakiütés kezelése

A pelenkakiütés legjobb kezelése, ha a baba bőrét a lehető legtisztábban és legszárazabban tartja. Ha a kiütés az otthoni kezeléssel sem múlik el, az gyermekorvosa javasolhatja a következők használatát:

 • Enyhe szteroid tartalmú krém
 • Gombaellenes krém
 • Antibiotikum

A pelenkakiütés javulása több napig is eltarthat, attól függően, hogy mennyire súlyos. A kiütés újra és újra visszatérhet. Ha a kiütés a vényköteles készítmények ellenére is fennáll, gyermekorvosa javasolhatja, hogy keressen fel gyermekével egy gyermek-bőrgyógyászt.

Otthoni teendők

Általában a pelenkakiütés otthon is sikeresen kezelhető a következő praktikákkal:

 • Tartsa tisztán és szárazon a pelenka területét. A legjobb módja annak, hogy a baba pelenkaterületét tisztán és szárazon tartsa, ha a pelenkát azonnal cseréli, miután nedves vagy szennyezett lett. Amíg a kiütés nem javul, ez azt jelentheti, hogy éjszaka fel kell kelni a pelenkacseréhez. Próbáljon meg olyan eldobható pelenkákat használni, amelyek nedvszívó gélt tartalmaznak. Ezek elvonják a nedvességet a bőrtől.
 • Minden pelenkacsere alkalmával öblítse le a baba fenekét meleg vízzel. Erre a célra használhat mosdókagylót, kádat vagy vizes palackot. A bőr tisztításában segíthetnek a nedves mosdókendők, a vattakorongok és a babatörlőkendők. Olyan törlőkendőket használjon, amelyek nem tartalmaznak alkoholt vagy illatanyagot.
 • Finoman törölje mindig szárazra a bőrt egy tiszta törülközővel, vagy hagyja a levegőn megszáradni. Ne súrolja a baba popsiját. Ne használjon hintőport.
 • Alkalmazzon krémet, pasztát vagy kenőcsöt. Miután finoman megtisztította és megszárította a bőrt, alkalmazzon krémet, pasztát vagy kenőcsöt.
 • A magas cinkoxid- vagy vazelintartalmú termékek jól védik a bőrt a nedvességtől. Különböző pelenkakiütés elleni gyógyszerek recept nélkül is kaphatók. Beszéljen gyermekorvosával vagy gyógyszerészével konkrét ajánlásokért.
  • A cink-oxid számos pelenkakiütés elleni termék hatóanyaga. Az ilyen termékeket általában egész nap a kiütésekre kenik, hogy megnyugtassák és védjék a babák bőrét. Nem kell hozzá sok - egy vékony réteg is megteszi. A terméket szükség esetén gyógyszeres krémek, például gombaellenes vagy szteroidos krémek fölé is fel lehet kenni. A tetejére vazelin is kerülhet, ami segít abban, hogy a pelenkára ne ragadjon rá a paszta, kenőcs vagy krém.
 • Általános szabályként maradjon a csecsemők számára kifejlesztett termékeknél. Kerülje a szódabikarbónát, bórsavat, kámfort, fenolt, benzokaint, difenhidramint vagy szalicilátokat tartalmazó termékeket. Ezek az összetevők mérgezőek lehetnek a csecsemők számára.
 • Növelje a bőr levegőzését. A pelenkakiütés gyógyulásának elősegítése érdekében tegyen meg mindent, hogy növelje a pelenka környékének szellőzését. Ezek a tippek segíthetnek:
 • Hagyja, hogy a baba rövid ideig, például alvás közben, pelenka nélkül maradjon.
 • Ne használjon a műanyag vagy túl szűk pelenkát
 • Használjon a szokásosnál nagyobb méretű pelenkákat, amíg a kiütés el nem múlik.
 • Fürdesse gyermekét  naponta. Amíg a kiütés el nem múlik, naponta fürdesse meg gyermekát. Használjon meleg vizet enyhe, illatmentes szappannal vagy gyengéd, szappanmentes tisztítószerrel.
 • Hagyjon fel olyan termékek használatával, amelyek a jelek szerint kiváltják a baba kiütéseit. Próbáljon ki egy másik márkájú babatörlőkendőt, eldobható pelenkát, mosószappant vagy bármilyen más terméket, amire gyanakszik.

Téma szakértői