Tejfehérje allergia

Tejfehérje allergia

Utolsó módosítás:2023.11.10 12:50

A tejfehérje allergia egy olyan immunrendszerrel kapcsolatos reakció, amely a tejfehérjékkel szembeni túlzott érzékenységből ered. A tejfehérje allergia gyakori kisgyermekek és csecsemők körében, de felnőtteket is érinthet. A tejfehérje allergia eltér a laktóz intoleranciától, amely egy enzimhiány miatt alakul ki, és nem az immunrendszer reakcióját jelenti.


Tejfehérje allergiával kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban
Mit jelent a tejfehérje allergia?
Milyen tünetekkel jelentkezik a tejfehérje allergia?
Milyen életkorban gyakori a tejfehérje allergia kialakulása a gyermekeknél?
Mi a különbség a tejfehérje allergia és a laktóz intolerancia között?
Milyen ételek tartalmaznak tejfehérjét? Mik a kerülendő ételek tejfehérje allergia esetén?
Hogyan vizsgálható ki a tejfehérje allergia?
Hogyan történik a tejfehérje allergia kezelése gyermekeknél?

Tejfehérje allergiával kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Mit jelent a tejfehérje allergia?

A tejfehérje allergia egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer a tehéntejben található fehérjére egy kóros, fokozott immunválasszal reagál. A tehéntejben található fő fehérjéket kazeinnek és tejsavónak nevezik. A szervezet immunrendszerének alapvető feladata, hogy védje a szervezetet a fertőzések és idegen anyagok ellen. Tejfehérje allergia esetén az immunrendszer a tejfehérjét ,,veszélyesnek” ítéli meg és antitesteket (IgE- Immonglobulin E) termel ellene. Ez a kóros reakció sokféle tünetet okozhat, az enyhétől az életveszélyesig, például anafilaxiáig, és képes a belek és a gyomor sérülését okozni. A tehéntejjel szemben számos nem-IgE-mediált allergia is létezik. Ezek a reakciók azonban sokkal késleltetettebbek, mint az IgE-közvetítésű reakciók, és a tehéntej fogyasztását követő órákon és napokon belül jelentkeznek. Ezzel szemben az IgE-közvetítésű immunreakciók tejfehérje allergia esetén jellemzően néhány perc és két óra között kialakulnak a tej elfogyasztása után.

Becslések szerint az 1 évesnél fiatalabb gyermekek 2-3%-a érintett tehéntejfehérje-allergiában, és ez az arány a 6 évesnél fiatalabb gyermekek körében 1%-ra csökken. Amint látható, a legtöbb gyermek kinövi ezt az allergiát, de egyeseknél felnőve is megmarad a tejfehérje allergia. A tejfehérje allergia időben történő felismerése azonban rendkívül fontos. Az ételallergiák tünetei ugyanis súlyosak, akár életveszélyesek is lehetnek, és amennyiben nem foglalkozunk velük, a gyermeknél az egyéb hosszú távú hatások mellett a gyomorban és a belekben is károsodást okozhat. A lehetséges tünetek megismerésével a szülők is jobban felismerik a tejfehérje allergia jeleit, és tudják, mikor kell orvoshoz fordulni gyermekükkel.

Milyen tünetekkel jelentkezik a tejfehérje allergia?

A tejfehérje allergia tünetei változatosak lehetnek, és a súlyosságuk is eltérhet egyénenként. A tejfehérje allergia gyakori tünetei közé tartozik a bőrkiütés, a bőrpír, az orrdugulás, a hasi fájdalom, hányás és hasmenés. Az allergiás reakció súlyos esetekben anafilaxiás sokkot is kiválthat, ami életveszélyes lehet, és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

A tejfehérje allergia tünetei a gyermekeknél:

Milyen életkorban gyakori a tejfehérje allergia kialakulása a gyermekeknél?

A tejfehérje allergia tünetei általában már csecsemőkorban jelentkeznek, és a legtöbb gyermek kinövi a betegséget 1,5-2 éves korára. Bizonyos gyermekeknél azonban továbbra is megmarad a tejfehérje allergia. A tejfehérje allergia előfordulása gyakoribb azok a csecsemők között, akiket tápszerrel tápláltak az anyatejes tápláláshoz képest.

Mi a különbség a tejfehérje allergia és a laktóz intolerancia között?

A tejfehérje allergia és a laktózintolerancia hasonlónak tűnhet, hiszen mindkettő állapot a tejtermékek emésztési nehézségét jelenti és hasonló tünetekkel jár. De valójában a két betegség különbözik egymástól és más kezelést is igényel, így szülőként fontos tudnunk elkülöníteni őket.

A laktózintoleranciában szenvedő gyermekek nem termelnek egy laktáz nevű enzimet, míg a tejfehérje allergia a tehéntejre adott rendellenes immunrendszeri reakciót jelenti. A tejfehérje allergia esetében az allergén a fehérje egyik összetevője, míg a laktóz a tejben és más tejtermékekben található cukor (vagyis egy szénhidrát összetevő). Ha a szervezetünk nem állít elő egy laktáz nevű enzimet, nem tudjuk megemészteni a laktózt, és ez olyan tüneteket okoz, mint a hasi fájdalom, puffadás, gázok, hányinger és hasmenés. A tejfehérje allergia és a laktózintolerancia közötti további különbség, hogy a laktózintolerancia gyakori betegség a felnőttek körében is, míg a tejfehérje allergia a kisgyermekekre jellemző.

Kapcsolódó cikkünk

Allergiás a gyermekem? Ezt árulja el a vérvizsgálat

Allergiás a gyermekem? Ezt árulja el a vérvizsgálat

Az elhúzódó náthás tünetek, rendszeres hasfájás, kiütések allergia tünetei is lehetnek. Az IgE alapú allergia vérvizsgálat alkalmas légúti allergiák -például poratka, parlagfű, háziállat- és ételallergiák kivizsgálására. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a ...

Milyen ételek tartalmaznak tejfehérjét? Mik a kerülendő ételek tejfehérje allergia esetén?

A gyermek tejfehérje allergiája esetén igyekszünk kerülni azokat a termékeket, amik tejfehérjét tartalmaznának. Tejfehérje azonban számos élelmiszerben előfordul, és fontos ismerni ezeket az ételeket. A tejfehérjének két fő típusa ismert, a tejsavófehérje és a kazein. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan élelmiszert, amelyek tejfehérjét tartalmazhatnak:Tejfehérje allergia - Gyermekgyógyászati Központ

  • Tejtermékek: tej, sajt, vaj és más tejtermékekből készült zsiradékok
  • Tej alapú ételek: tejszín, tejpor, túró, joghurt
  • Édességek: tejcsokoládé, tej alapú édességek (puding, fagylalt, krémek)
  • Pékáruk: kenyér (amely tejport vagy tejet tartalmaz), péksütemények (amelyek tejet tartalmaznak)
  • Egyéb élelmiszerek: készételek (amelyek tejfehérjét tartalmazhatnak), italporok (protein italporok, kakaóporok)
  • Ételízesítők és adalékok: bizonyos fűszerek és szószok (amelyek tejet vagy tejport tartalmazhatnak)

Fontos megjegyezni, hogy a tejfehérje allergia esetén nem csak az egyértelműen tejtermékeket kell elkerülniük a gyermekeknek, hanem figyelniük kell az olyan élelmiszerekre is, amelyek rejtetten tartalmazhatnak tejfehérjét. Az ételek feliratain minden esetben feltüntetik az allergéneket, közöttük a tejfehérjét is, így a vásárláskor érdemes erre odafigyelni. Emellett alternatív tejtermékeket is lehet választani a gyermekek számára, mint például szója-, mandula-, rizs- vagy kókusztej, melyek nem tartalmazzák az említett reakciót kiváltó fehérjéket.

Hogyan vizsgálható ki a tejfehérje allergia?

A tejfehérje allergia diagnózisát általában allergológus szakember hozza meg. Az orvos felveszi a gyermek részletes orvosi előzményeit, fizikai vizsgálatot végez, és szükség esetén allergiateszteket is elrendel. Az allergiatesztek segítenek azonosítani, mely tejfehérjék okozzák az allergiás reakciót. Az allergia tesztek között csecsemők és kisgyermekek esetében a bőr Prick teszt javasolt tejfehérje allergia esetén, ugyanis a speciális IgE vérvétellel még sok esetben nem mutatható ki. Egy másik lehetőség a tejfehérje allergia diagnosztizálásában a provokációs tesztek végzése. Ennek során elvonják a tejfehérjét tartalmazó ételeket az étrendből és vizsgálják, hogy változnak-e a tünetek. Amennyiben igen és a tejfehérje ismételt bevezetésére újra megjelennek a tünetek, kimondható a tejfehérje allergia diagnózisa.

Hogyan történik a tejfehérje allergia kezelése gyermekeknél?

A tejfehérje allergia kezelés változó a gyermek életkorának és táplálási szokásainak függvényében. Csecsemők esetén más a javasolt kezelés, mint már szilárd táplálékot fogyasztó nagyobb gyermekeknél. A tejfehérje allergia kezelését az egyéni helyzettől függően az alábbiakban foglaltuk össze:

Tejfehérje allergia kezelése szoptatás esetén

Amennyiben szoptat, és gyermekénél tejfehérje allergiát diagnosztizáltak, abba kell hagynia a tej- vagy szójatartalmú termékek fogyasztását. Ezután körülbelül két hétig hipoallergén (hidrolizált) vagy aminosavakból álló tápszert érdemes adni a babának, amíg szervezetőből ki nem ürül a tejfehérje. Ezután ismét folytatható a szoptatás.

Tejfehérje allergia kezelése tápszeres csecsemő esetén

Ha a baba hagyományos tápszert kap, akkor érdemes az ő esetében is tejfehérje mentes, hipoallergén vagy aminosavakból álló tápszerre váltani. A tejfehérje elkerülése után körülbelül két héttel már javulnak a csecsemő hasi problémái.

Egyes esetekben az orvosi csapat teljesen leállíthatja a táplálást, és intravénásan adhat tápanyagot, amíg biztonságos nem lesz a speciális tej- és szójamentes tápszer vagy az anyatej lassú újbóli bevezetése.

Tejfehérje allergia kezelése nagyobb gyermekeknél

A tejfehérje allergia kezelése elsősorban az gyermek életmódjának és étrendjének módosítását jelenti. A legfontosabb lépés a tej és tejtermékek teljes elkerülése. A gyógyszeres kezelés antihisztaminokat, és súlyosabb esetekben epinefrint is magába foglalhat. Az epinefrin az anafilaxiás sokk kezelésére szolgál, és csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható, azonban a tejfehérje allergia eseteiben a gyermekeknek javasolt maguknál tartani egyet bárhol is esznek.

A tejfehérje allergia esetén a gyermek életmódját és az étrendjét is át kell gondolni. Fontos, hogy a mindennapi rutin részévé váljon az ételek címkéinek olvasása vásárlás közben, hogy elkerülhessük a tejfehérjéket tartalmazó ételeket és italokat. Ellenőrizze a gyermekének megvásárolni tervezett termékek összetevőinek listáját, hogy nem tartalmaznak-e tejfehérje allergéneket. A termékek összetevőit tartalmazó címkén feltüntetik, ha egy termék összetevőjeként tejszárazanyagot, tejfehérjét, laktózt vagy laktóz-monohidrátot tartalmaz. Tejfehérje allergia esetén érdemes ezt minden terméknél megnézni, mielőtt megvesszük a gyermekünknek. A laktózmentesnek jelölt termékek becsapósak lehetnek, mert tejfehérjék még így is maradhatnak a termékben. Az alternatív tejtermékek, mint például a mandula-, szója-, vagy rizstej, kiváló alternatívát nyújthatnak a hagyományos tejtermékek helyett.

Téma szakértői