Hurutos köhögés

Hurutos köhögés

Utolsó módosítás:2023.09.29 14:01

A hurutos köhögés gyakran bakteriális vagy vírusos fertőzés jele. Azért nevezzük hurutos köhögésnek vagy "nedves" köhögésnek, mert a köhögés folyadékot, nyálkát hoz fel a garatból. Ezáltal segít megtisztítani a tüdőt és megelőzni a fertőzéseket, éppen ezért nem javasolt elnyomni a köhögést, csak abban az esetben, ha az megnehezíti a pihenést vagy a légzést. A hurutos köhögés általában nem súlyos, gyermekét otthon is ápolhatja. Az alábbi cikkben erről a gyakori gyermekkori betegségről, a hurutos köhögésről írunk bővebben.

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Hurutos köhögéssel kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Mit jelent a hurutos köhögés?

A köhögés számos állapot és betegség tünete lehet a gyermekeknél. Ez a szervezet reakciója a légzőrendszerben lévő irritáló anyagra, köhögéssel tudja eltávolítani. Amikor irritáló anyagok, például allergének, por, szennyezés vagy füst jutnak a légutakba, speciális érzékelők üzenetet küldenek az agynak, és az agy figyelmeztetést kap a jelenlétükre. Az agy ezután a gerincvelőn keresztül üzenetet küld a mellkasban és a hasban lévő izmoknak. Amikor ezek az izmok gyorsan összehúzódnak, az egy légzéssel kifelé nyomja a levegőt a légzőrendszerén keresztül. A köhögés így segít kiszorítani a káros irritáló anyagokat, tehát a köhögésnek önmagában fontos szerepe véd, védi a légutakat a káros anyagoktól. Betegség esetén a köhögés a nyálkát és más váladékokat is eltávolítja a szervezetből, így segít a légutak kitisztításában, a könnyebb légzésben és a gyorsabb gyógyulásban.

A hurutos köhögés, más néven produktív köhögés olyan köhögést jelent, amely nyálkát, váladékot mozgat meg és hozhat fel magával. A légzőrendszert teljes egészében nyálkahártya béleli. A nyálka számos hasznos funkciót lát el a szervezetben, például nedvesen tartja a légutakat és védi a tüdőt az irritáló anyagoktól. Amikor azonban a gyermek olyan fertőzéssel küzd, mint az influenza, a szervezet a szokásosnál több nyálkát termel. Ezt azért teszi, hogy segítsen a kórokozók felfogásában és kiűzésében. A köhögés segít megszabadulni a tüdőben és a mellkasban megrekedt felesleges nyálkától. Úgy érezheti a gyermek, mintha valami beszorult volna a mellkasába vagy a torka hátsó részébe. Néha a hurutos köhögés nyálkát juttat a szájába. A hurutos köhögés gyakran rosszabb éjszaka, mert a nyálka összegyűlik a torok hátsó részén, amikor lefekszik, ami tovább fokozza a köhögési reflexet.
A hurutos köhögés tehát azt jelzi, hogy a szervezet a normálisnál több váladékot termel, és megpróbálja eltávolítani. Ez leggyakrabban fertőzés miatt van, megfázás, influenza is okozhat hurutos köhögést.

Kapcsolódó cikkünk

Elindult az allergiaszezon! Ezekre figyelj gyermekednél!

Elindult az allergiaszezon! Ezekre figyelj gyermekednél!

Egyre fiatalabb korban jelentkezik a szénanátha, amiről sokan nem is tudják, hogy nem nátha, hanem allergia! Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Gyermekgyógyászati Központ orvosát arról kérdeztük, szülőként milyen tünetekre figyeljünk, hogyan különböztethetjük meg a szénanáthát a vírusos náthától ...

Milyen okai vannak a hurutos köhögésnek gyermekeknél?

A hurutos köhögés leggyakrabban mikroorganizmusok, például baktériumok vagy vírusok okozta fertőzések következménye. Ide tartoznak a megfázást vagy influenzát okozó mikroorganizmusok is. Mivel ezek a fertőzések leggyakrabban cseppfertőzéssel terjednek, óvodai vagy iskolai közösségekben, zárt térben sok gyermek között könnyen el lehet kapni a hurutos köhögést. Főként a hűvösebb időkben terjed a hurutos köhögés gyermekeknél a több beltéri tartózkodás, kevesebb szabadon levegőn játszás miatt.

Más okok miatt is előfordulhat hurutos köhögés. Ha a hurutos köhögés már több mint néhány hete tart, akkor a következők okozhatják:

 • Bronchitis: A hörghurut a hörgők, a tüdőbe levegőt szállító csövek gyulladása. Az akut hörghurutot általában különböző vírusok idézik elő. A krónikus hörghurut egy folyamatos állapot, amelyet gyakran a dohányzás okoz.
 • Tüdőgyulladás: A tüdőgyulladás egy tüdőt érintő fertőzés, amelyet baktériumok, vírusok vagy gombák okoznak. Ez egy olyan állapot, amelynek súlyossága az enyhétől az életveszélyesig terjed.
 • COPD: A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a tüdőt és a hörgőket egyaránt károsító állapotok csoportja. A dohányzás a COPD első számú oka, de genetikai betegségek is okozhatják gyermekekben.
 • Cisztás fibrózis: A cisztás fibrózis a légzőrendszer genetikai betegsége. Általában kora gyermekkorban diagnosztizálják. A tüdőben és más szervekben sűrű, ragadós nyálka termelődését okozza. Sok, súlyos szövődményhez vezethet, ezért fontos időben felismerni.
 • Asztma: Bár az asztmás gyermekeknél nagyobb valószínűséggel fordul elő száraz köhögés, a gyermekek egy kis része folyamatosan felesleges nyálkát termel, és krónikus hurutos köhögést tapasztal.
 • Tüdőödéma: A tüdőödéma folyadékgyülemet jelent a tüdőben. Általában szívelégtelenség okozza, és nagyon gyakori oka a hurutos köhögésnek. Ha tüdőödémája van, rózsaszín, habos váladékot köhöghet fel.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi okozhat hurutos köhögést csecsemőknél vagy kisgyermekeknél?

Gyermekeknél a hurutos köhögést legtöbbször vírusfertőzés okozza, de ahogy az előző bekezdésben írtuk, asztma is okozhat hurutos köhögést.

A hurutos köhögés minden más oka ritka gyermekeknél, de előfordulhatnak a következőek is:

 • Szamárköhögés: A szamárköhögés heves, ellenőrizhetetlen hurutos köhögési rohamokban jelentkezik. A gyermekek "huhogó" hangot adnak ki, miközben levegő után kapkodnak.
 • Belégzés: A gyermekek hurutos köhögését néha idegen test, cigarettafüst vagy más környezeti irritáló anyagok belélegzése okozza. Azok a gyermekekek, akik gyakran élnek át passzív dohányzást (mellettük dohányoznak), hajlamosabbak a krónikus hurutos köhögésre.
 • Tüdőgyulladás: A tüdőgyulladás veszélyes lehet újszülötteknél és kisgyermekeknél, melynek tünete lehet a hurutos köhögés.

Mi a különbség a száraz és a hurutos köhögés között?

A száraz, szúrós köhögés olyan köhögés, amely nem termel váladékot. A száraz köhögés fájdalmas és nehezen kezelhető lehet. Akkor fordul elő, amikor a légzőszervek gyulladtak vagy irritáltak, de nem termelnek felesleges nyálkát. A száraz köhögés gyakori a légúti fertőzést követő hetekben. Miután a felesleges nyálka eltávozik és megszűnik a hurutos köhögés, a száraz köhögés hetekig vagy akár hónapokig is fennállhat.

A száraz köhögés egyéb lehetséges okai a következők:

 • asztma
 • gégegyulladás
 • torokfájás
 • krupp
 • mandulagyulladás
 • gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD)
 • gyógyszerek, különösen az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlói
 • allergia
 • irritáló anyagoknak, például pornak, szennyezésnek vagy füstnek való kitettség
 • COVID-19

Mikor kell orvoshoz fordulni a gyermek hurutos köhögése miatt?

Forduljon orvoshoz, ha a hurutos köhögés több mint 2 hete tart gyermekénél. Azonnali orvosi segítségre lehet szüksége, ha légzési nehézségei vannak vagy vért köhög fel, vagy kékes bőrszínt észlel. A kellemetlen szagú váladék szintén súlyosabb fertőzés jele lehet, a gyermek baktériumokkal felülfertőződhetett.

Hívjon azonnal orvost hurutos köhögés kapcsán, ha gyermeke:

Hogyan történik a hurutos köhögés vizsgálata?

Hurutos köhögésA hurutos köhögés diagnosztizálásához a gyermek orvosának először is tudnia kell, hogy mióta tart a hurutos köhögés, és mennyire súlyosak a hurutos köhögés tünetei. A legtöbb hurutos köhögés egyszerű fizikális vizsgálattal diagnosztizálható, a tüdők felett fonendoszkóppal hallható a váladék mozgása. Ha a hurutos köhögés hosszan tartó vagy súlyos, vagy egyéb tünetei is vannak, mint például láz, fogyás és fáradékonyság, az orvos további vizsgálatokat rendelhet el.

A hurutos köhögés további vizsgálatai közé tartozhatnak:

 • mellkasröntgen
 • tüdőfunkciós vizsgálatok
 • vérvizsgálat
 • köpetvizsgálat, amely során a nyálkát mikroszkópos vizsgálják, azonosítják a kórokozót
 • pulzoximetriás vizsgálat, amely a vérben lévő oxigén mennyiségét méri, tüdőgyulladás és nehézlégzés esetén kiemelten fontos
 • artériás vérgázvizsgálat, amely egy artériából vett vérmintát vizsgál, hogy kimutassa a vérben lévő oxigén és szén-dioxid mennyiségét, valamint a vér kémiai jellemzőit

Hogyan lehet kezelni a hurutos köhögést gyermekeknél?

A hurutos köhögés kezelése attól függ, hogy mi okozza pontosan a hurutos köhögést. Ha vírus, például megfázás vagy influenza okozza, a hurutos köhögés nagyrészében nem szükséges kezelés. A gyermek immunrendszere leküzdi majd a hurutos köhögést, sok folyadékkal, ágynyugalommal, immunrendszert erősítő vitaminokkal segíthetünk csak. Ha azonban baktériumok okozzák a hurutos köhögést, antibiotikumot igényelnek a gyermekek.

A hurutos köhögés egyéb lehetséges kezelési módjai a következők lehetnek:

 • Vény nélküli köhögés elleni gyógyszerek idősebb gyermekek és felnőttek számára (2 évesnél fiatalabb gyermekeknek ne adjunk vény nélkül kapható köhögés- és megfázás elleni gyógyszereket)
 • Vényköteles köhögéscsillapítók (kodeinnel vagy anélkül, ami szintén csak idősebb gyermekeknek lehet ajánlott)
 • Paracetamol vagy ibuprofén a köhögés okozta fájdalom és mellkasi diszkomfortérzés ellen.
 • Hörgőtágítók
 • Szteroidok asztmával összefüggő köhögés esetén
 • Allergia elleni gyógyszerek
 • Antibiotikumok bakteriális fertőzések esetén
 • Tüdőödéma kezelésére szolgáló gyógyszerek, például vízhajtók és olyan gyógyszerek, amelyek segíthetik a szív pumpálását
 • Párásítóval vagy gőzzel nedvesített levegő
 • Amennyiben gyermeke nem tud elaludni a hurutos köhögés miatt, kb. 1/2 evőkanál méz a gyermek lefekvése előtt biztonságos módszer, amit ki lehet próbálni. Ne feledje, hogy a nyers méz nem alkalmas 12 hónaposnál fiatalabb gyermekek számára a botulizmus veszélye miatt.

  Téma szakértői