Hurutos köhögés

Hurutos köhögés

Utolsó módosítás:2023.09.29

A hurutos köhögés gyakran bakteriális vagy vírusos fertőzés jele. Azért nevezzük hurutos köhögésnek vagy "nedves" köhögésnek, mert a köhögés folyadékot, nyálkát hoz fel a garatból. Ezáltal segít megtisztítani a tüdőt és megelőzni a fertőzéseket, éppen ezért nem javasolt elnyomni a köhögést, csak abban az esetben, ha az megnehezíti a pihenést vagy a légzést. A hurutos köhögés általában nem súlyos, gyermekét otthon is ápolhatja. Az alábbi cikkben erről a gyakori gyermekkori betegségről, a hurutos köhögésről írunk bővebben.

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Hurutos köhögéssel kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Mit jelent a hurutos köhögés?

A köhögés számos állapot és betegség tünete lehet a gyermekeknél. Ez a szervezet reakciója a légzőrendszerben lévő irritáló anyagra, köhögéssel tudja eltávolítani. Amikor irritáló anyagok, például allergének, por, szennyezés vagy füst jutnak a légutakba, speciális érzékelők üzenetet küldenek az agynak, és az agy figyelmeztetést kap a jelenlétükre. Az agy ezután a gerincvelőn keresztül üzenetet küld a mellkasban és a hasban lévő izmoknak. Amikor ezek az izmok gyorsan összehúzódnak, az egy légzéssel kifelé nyomja a levegőt a légzőrendszerén keresztül. A köhögés így segít kiszorítani a káros irritáló anyagokat, tehát a köhögésnek önmagában fontos szerepe véd, védi a légutakat a káros anyagoktól. Betegség esetén a köhögés a nyálkát és más váladékokat is eltávolítja a szervezetből, így segít a légutak kitisztításában, a könnyebb légzésben és a gyorsabb gyógyulásban.

A hurutos köhögés, más néven produktív köhögés olyan köhögést jelent, amely nyálkát, váladékot mozgat meg és hozhat fel magával. A légzőrendszert teljes egészében nyálkahártya béleli. A nyálka számos hasznos funkciót lát el a szervezetben, például nedvesen tartja a légutakat és védi a tüdőt az irritáló anyagoktól. Amikor azonban a gyermek olyan fertőzéssel küzd, mint az influenza, a szervezet a szokásosnál több nyálkát termel. Ezt azért teszi, hogy segítsen a kórokozók felfogásában és kiűzésében. A köhögés segít megszabadulni a tüdőben és a mellkasban megrekedt felesleges nyálkától. Úgy érezheti a gyermek, mintha valami beszorult volna a mellkasába vagy a torka hátsó részébe. Néha a hurutos köhögés nyálkát juttat a szájába. A hurutos köhögés gyakran rosszabb éjszaka, mert a nyálka összegyűlik a torok hátsó részén, amikor lefekszik, ami tovább fokozza a köhögési reflexet.
A hurutos köhögés tehát azt jelzi, hogy a szervezet a normálisnál több váladékot termel, és megpróbálja eltávolítani. Ez leggyakrabban fertőzés miatt van, megfázás, influenza is okozhat hurutos köhögést.

Kapcsolódó cikkünk

Mikortól kaphatnak hurutoldót a gyerekek?

Mikortól kaphatnak hurutoldót a gyerekek?

Ősszel újra beköszönt a felső légúti vírusok ideje, ami a csecsemők és kisgyermekek tömeges megbetegedésével, a szülőknek pedig újabb kényszerű otthonléttel jár. A köhögő, náthás, lázas gyerekek otthoni ápolásakor gyakran felmerülő kérdés, hogy mivel segíthetjük elő a gyorsabb gyógyulást. A vény ...

Milyen okai vannak a hurutos köhögésnek gyermekeknél?

A hurutos köhögés leggyakrabban mikroorganizmusok, például baktériumok vagy vírusok okozta fertőzések következménye. Ide tartoznak a megfázást vagy influenzát okozó mikroorganizmusok is. Mivel ezek a fertőzések leggyakrabban cseppfertőzéssel terjednek, óvodai vagy iskolai közösségekben, zárt térben sok gyermek között könnyen el lehet kapni a hurutos köhögést. Főként a hűvösebb időkben terjed a hurutos köhögés gyermekeknél a több beltéri tartózkodás, kevesebb szabadon levegőn játszás miatt.

Más okok miatt is előfordulhat hurutos köhögés. Ha a hurutos köhögés már több mint néhány hete tart, akkor a következők okozhatják:

 • Bronchitis: A hörghurut a hörgők, a tüdőbe levegőt szállító csövek gyulladása. Az akut hörghurutot általában különböző vírusok idézik elő. A krónikus hörghurut egy folyamatos állapot, amelyet gyakran a dohányzás okoz.
 • Tüdőgyulladás: A tüdőgyulladás egy tüdőt érintő fertőzés, amelyet baktériumok, vírusok vagy gombák okoznak. Ez egy olyan állapot, amelynek súlyossága az enyhétől az életveszélyesig terjed.
 • COPD: A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a tüdőt és a hörgőket egyaránt károsító állapotok csoportja. A dohányzás a COPD első számú oka, de genetikai betegségek is okozhatják gyermekekben.
 • Cisztás fibrózis: A cisztás fibrózis a légzőrendszer genetikai betegsége. Általában kora gyermekkorban diagnosztizálják. A tüdőben és más szervekben sűrű, ragadós nyálka termelődését okozza. Sok, súlyos szövődményhez vezethet, ezért fontos időben felismerni.
 • Asztma: Bár az asztmás gyermekeknél nagyobb valószínűséggel fordul elő száraz köhögés, a gyermekek egy kis része folyamatosan felesleges nyálkát termel, és krónikus hurutos köhögést tapasztal.
 • Tüdőödéma: A tüdőödéma folyadékgyülemet jelent a tüdőben. Általában szívelégtelenség okozza, és nagyon gyakori oka a hurutos köhögésnek. Ha tüdőödémája van, rózsaszín, habos váladékot köhöghet fel.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi okozhat hurutos köhögést csecsemőknél vagy kisgyermekeknél?

Gyermekeknél a hurutos köhögést legtöbbször vírusfertőzés okozza, de ahogy az előző bekezdésben írtuk, asztma is okozhat hurutos köhögést.

A hurutos köhögés minden más oka ritka gyermekeknél, de előfordulhatnak a következőek is:

 • Szamárköhögés: A szamárköhögés heves, ellenőrizhetetlen hurutos köhögési rohamokban jelentkezik. A gyermekek "huhogó" hangot adnak ki, miközben levegő után kapkodnak.
 • Belégzés: A gyermekek hurutos köhögését néha idegen test, cigarettafüst vagy más környezeti irritáló anyagok belélegzése okozza. Azok a gyermekekek, akik gyakran élnek át passzív dohányzást (mellettük dohányoznak), hajlamosabbak a krónikus hurutos köhögésre.
 • Tüdőgyulladás: A tüdőgyulladás veszélyes lehet újszülötteknél és kisgyermekeknél, melynek tünete lehet a hurutos köhögés.

Mi a különbség a száraz és a hurutos köhögés között?

A száraz, szúrós köhögés olyan köhögés, amely nem termel váladékot. A száraz köhögés fájdalmas és nehezen kezelhető lehet. Akkor fordul elő, amikor a légzőszervek gyulladtak vagy irritáltak, de nem termelnek felesleges nyálkát. A száraz köhögés gyakori a légúti fertőzést követő hetekben. Miután a felesleges nyálka eltávozik és megszűnik a hurutos köhögés, a száraz köhögés hetekig vagy akár hónapokig is fennállhat.

A száraz köhögés egyéb lehetséges okai a következők:

 • asztma
 • gégegyulladás
 • torokfájás
 • krupp
 • mandulagyulladás
 • gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD)
 • gyógyszerek, különösen az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlói
 • allergia
 • irritáló anyagoknak, például pornak, szennyezésnek vagy füstnek való kitettség
 • COVID-19

Mikor kell orvoshoz fordulni a gyermek hurutos köhögése miatt?

Forduljon orvoshoz, ha a hurutos köhögés több mint 2 hete tart gyermekénél. Azonnali orvosi segítségre lehet szüksége, ha légzési nehézségei vannak vagy vért köhög fel, vagy kékes bőrszínt észlel. A kellemetlen szagú váladék szintén súlyosabb fertőzés jele lehet, a gyermek baktériumokkal felülfertőződhetett.

Hívjon azonnal orvost hurutos köhögés kapcsán, ha gyermeke:

Hogyan történik a hurutos köhögés vizsgálata?

Hurutos köhögésA hurutos köhögés diagnosztizálásához a gyermek orvosának először is tudnia kell, hogy mióta tart a hurutos köhögés, és mennyire súlyosak a hurutos köhögés tünetei. A legtöbb hurutos köhögés egyszerű fizikális vizsgálattal diagnosztizálható, a tüdők felett fonendoszkóppal hallható a váladék mozgása. Ha a hurutos köhögés hosszan tartó vagy súlyos, vagy egyéb tünetei is vannak, mint például láz, fogyás és fáradékonyság, az orvos további vizsgálatokat rendelhet el.

A hurutos köhögés további vizsgálatai közé tartozhatnak:

 • mellkasröntgen
 • tüdőfunkciós vizsgálatok
 • vérvizsgálat
 • köpetvizsgálat, amely során a nyálkát mikroszkópos vizsgálják, azonosítják a kórokozót
 • pulzoximetriás vizsgálat, amely a vérben lévő oxigén mennyiségét méri, tüdőgyulladás és nehézlégzés esetén kiemelten fontos
 • artériás vérgázvizsgálat, amely egy artériából vett vérmintát vizsgál, hogy kimutassa a vérben lévő oxigén és szén-dioxid mennyiségét, valamint a vér kémiai jellemzőit

Hogyan lehet kezelni a hurutos köhögést gyermekeknél?

A hurutos köhögés kezelése attól függ, hogy mi okozza pontosan a hurutos köhögést. Ha vírus, például megfázás vagy influenza okozza, a hurutos köhögés nagyrészében nem szükséges kezelés. A gyermek immunrendszere leküzdi majd a hurutos köhögést, sok folyadékkal, ágynyugalommal, immunrendszert erősítő vitaminokkal segíthetünk csak. Ha azonban baktériumok okozzák a hurutos köhögést, antibiotikumot igényelnek a gyermekek.

A hurutos köhögés egyéb lehetséges kezelési módjai a következők lehetnek:

 • Vény nélküli köhögés elleni gyógyszerek idősebb gyermekek és felnőttek számára (2 évesnél fiatalabb gyermekeknek ne adjunk vény nélkül kapható köhögés- és megfázás elleni gyógyszereket)
 • Vényköteles köhögéscsillapítók (kodeinnel vagy anélkül, ami szintén csak idősebb gyermekeknek lehet ajánlott)
 • Paracetamol vagy ibuprofén a köhögés okozta fájdalom és mellkasi diszkomfortérzés ellen.
 • Hörgőtágítók
 • Szteroidok asztmával összefüggő köhögés esetén
 • Allergia elleni gyógyszerek
 • Antibiotikumok bakteriális fertőzések esetén
 • Tüdőödéma kezelésére szolgáló gyógyszerek, például vízhajtók és olyan gyógyszerek, amelyek segíthetik a szív pumpálását
 • Párásítóval vagy gőzzel nedvesített levegő
 • Amennyiben gyermeke nem tud elaludni a hurutos köhögés miatt, kb. 1/2 evőkanál méz a gyermek lefekvése előtt biztonságos módszer, amit ki lehet próbálni. Ne feledje, hogy a nyers méz nem alkalmas 12 hónaposnál fiatalabb gyermekek számára a botulizmus veszélye miatt.

  Téma szakértői