Halláscsökkenés

Halláscsökkenés

Utolsó módosítás:2023.04.06 12:07

A hallás fontos abban, hogy a külvilágot érzékelni tudjuk, kapcsolatban álljunk vele, valamint véd a veszélyektől. A gyermekeknél számos ok miatt állhat fent vagy keletkezhet halláscsökkenés. A gyermekek halláscsökkenése beszéd- és nyelvi késedelemhez vezethet. Időben felismerve azonban kezelhető a halláscsökkenés, és ezáltal védhető a gyermek normális fejlődése.

 

Halláscsökkenéssel kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az a gyermekkori halláscsökkenés?
Mik a halláscsökkenés jelei és tünetei csecsemőknél?
Mik a halláscsökkenés jelei kisgyermekeknél és iskoláskorú gyermekeknél?
Mi okozhatja a gyermek halláscsökkenését?
Hogyan vizsgálható a hallás gyermekeknél?
Hogyan kezelhető a gyermekkori halláscsökkenés?
Hogyan előzhető meg a halláskárosodás gyermekekben?

Halláscsökkenéssel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a gyermekkori halláscsökkenés?

Egy gyermeknél akkor diagnosztizálható halláscsökkenés, ha a hallásvizsgálat eredményétől függően egy bizonyos hangerőszint alatt nem hallja a hangokat, akár az egyik fülében (úgynevezett egyoldalú halláscsökkenés), akár mindkét fülében (kétoldalú halláscsökkenés). A legminimálisabb küszöbérték általában valahol 15-20 decibel (dB) hangerő körül van, ami nagyjából a levelek zizegésének vagy az emberek suttogásának hangját jelenti.
Még ha a levelek zizegését nem is lehet hallani, az már a halláscsökkenés enyhe fokának tekinthető, a beszéd bizonyos részeinek megértését megnehezíti. Gyerekeknél, különösen fontos a halláscsökkenés kezelése, ugyanis születésük pillanatától kezdve tanulják a nyelvet.
Elkülönítünk enyhe (25-40 dB alatti hangokat nem hallanak), közepes (41-60 dB), súlyos (61-80 dB) és mély (81+ dB) halláscsökkenést. Ha valaki gyakorlatilag minden hangot nem hall, azt mély süketségnek nevezik.

A halláscsökkenés azonban további komponenseket is tartalmazhat. A halláscsökkenés a hangerő (decibelben mérve) és a hangmagasság vagy frekvencia (Hertzben mérve) csökkenésének kombinációja. Egyes gyermekek például nehezen hallják a magas hangokat, de a mély hangok hallása nem okoz gondot, ez az úgynevezett nagyfrekvenciás halláscsökkenés. Az a gyermek, akinek a magas frekvenciákon közepes mértékű halláscsökkenése van, a legtöbb beszédet nem hallja helyesen, de egy helikoptert mérföldekről gond nélkül meghallhat. A halláscsökkenés tehát egyedi és nagyon változó, ezért rendkívül fontosak a személyre szabott hallókészülékek, mivel azokat a gyermek halláscsökkenésének egyedi mintázatához lehet igazítani.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a halláscsökkenés jelei és tünetei csecsemőknél?

A kórházakban rutinszerűen végeznek újszülöttkori hallásszűrést a csecsemőkön a születés utáni első egy-két napban, hogy felmérjék a halláscsökkenést. Ha az újszülött a csecsemőkori halláscsökkenés jeleit mutatja, akkor általában néhány héttel később egy második szűrővizsgálatra is beütemezik. Néha azonban előfordul, hogy az újszülöttek, akik mindkét hallásszűrésen átesnek, idősebb korukban mutatják a halláscsökkenés jeleit.

A csecsemő halláscsökkenése az első hónapokban a következő módon vizsgálható otthon. Ha a gyermek reagál a hangokra, akkor valószínűleg rendben van a hallása, például:

 • Hangos hangokra megijed, felébred
 • Mosollyal vagy nyávogással reagál a szülők hangjára
 • Ismerős hangra megnyugszik

Idősebb csecsemőknél is vizsgálhatjuk, hogy reagálnak-e a hangokra. Hallja őket, ha:

 • Mosolyog, ha megszólítják
 • Észreveszi a hangokat adó játékokat
 • Fejét az ismerős hangok felé fordítja
 • Gügyögő hangokat ad ki
 • Ismétel néhány egyszerű hangot
 • Megérti az alapvető kéréseket
 • A hangját használja, hogy felhívja magára a figyelmet

Mik a halláscsökkenés jelei kisgyermekeknél és iskoláskorú gyermekeknél?

Az idősebb gyermekeknél néha olyan halláscsökkenés alakul ki, amely korábban nem volt jelen. Íme néhány dolog, amire figyelni kell, ha úgy gondolja, hogy kisgyermeke vagy óvodáskorú gyermekének halláscsökkenése van:

 • Gyermekét tanulási rendellenesség vagy ADHD miatt jelölik meg - mindig győződjön meg róla, hogy halláscsökkenés szűrésen is részt vesz, mivel a halláscsökkenés tanulási rendellenességeket és viselkedési zavarokat utánozhat.
 • Nehezen érti meg, amit az emberek mondanak, félreérti a kérdéseket
 • Másképp beszél, mint a többi vele egykorú gyermek
 • Nem válaszol, amikor a nevét szólítjuk
 • Felhangosítja a tévé hangerejét, vagy nagyon közel ül a tévéhez, hogy hallja
 • Beszéd- vagy nyelvi késedelmei vannak, vagy problémái vannak a szavak artikulálásával
 • Fülfájásra, fülfájásra vagy zajokra panaszkodik
 • Nagyon figyelmesen figyeli a beszélő arcát - sok gyermek halláscsökkenését nem lehet észrevenni, mert nagyon sikeres szájról olvasók.

Mi okozhatja a gyermek halláscsökkenését?

Számos ok állhat a gyermekek halláscsökkenésének a hátterében. Veleszületett és szerzett halláscsökkenés is létezik. Egyes csecsemők halláscsökkenéssel születnek, amit veleszületett halláscsökkenésnek nevezünk. Sokféle dolog okozhat ilyen típusú halláscsökkenést, nem is mindig derül ki, hogy micsoda. Az esetek körülbelül felében az ok genetikai, azaz a szülőtől örökölt. Más dolgok is okozhatnak veleszületett halláscsökkenést, például a következők:

 • Születési komplikációk: beleértve a herpeszt, a cytomegalovírust, a toxoplazmózist vagy más súlyos fertőzést; oxigénhiány.
 • Koraszülés: Azok a csecsemők, akiknek kicsi a születési súlyuk vagy akiknek a koraszülöttség miatt életfenntartó gyógyszerekre van szükségük a légzéshez, fokozottan ki vannak téve a halláskárosodás kockázatának.
 • Idegrendszeri vagy agyi rendellenesség
 • Halláscsökkenést okozó gyógyszerek használata az anya által a terhesség alatt. Az ototoxikus gyógyszerek potenciálisan károsíthatják a hallóideget vagy más halló struktúrákat a magzatban. Ide tartoznak bizonyos antibiotikumok és fájdalomcsillapítók.
 • Anyai cukorbetegség
 • Az anya drog- vagy alkoholfogyasztása vagy dohányzása a terhesség alatt

A gyermekeket is érintheti szerzett halláscsökkenés, ami azt jelenti, hogy a születés után bármikor bekövetkezhet a halláscsökkenés. Néha a halláscsökkenés átmeneti is lehet (például középfülgyulladásnál). A szerzett halláscsökkenésnek különböző okai vannak, többek között:

 • Perforált dobhártya
 • Otoszklerózis vagy Meniere-kór
 • Fertőzések, például agyhártyagyulladás, kanyaró, mumpsz vagy szamárköhögés
 • Halláscsökkenéssel összefüggésbe hozható gyógyszerek szedése (lásd fentebb)
 • Súlyos fejsérülés
 • Hangos zajnak való kitettség, amely zaj okozta halláskárosodást okozhat
 • Kezeletlen vagy gyakori középfülgyulladás
 • Passzív dohányzásnak vagy más toxinoknak való kitettség

Hogyan vizsgálható a hallás gyermekeknél?

Csecsemők hallásvizsgálata: Vizuális megerősítéses audiometriaHalláscsökkenés gyerek

A gyermekaudiológusok már hat hónapos csecsemőknél is végezhetnek viselkedéses vizsgálatot egy hanggal kezelt fülkében, a vizuális megerősítéses audiometriának (VRA) nevezett teszt segítségével. A VRA kihasználja a csecsemő reflexszerű fejfordítását a hang felé. Ezek a vizsgálatok fájdalommentesek és nem invazívak. Ebben a vizsgálatban a szülő ölében tartja gyermekét, miközben az a hangkabin közepén lévő székre ül. Az audiológus hangokat játszik le vagy beszél a gyermek bal és jobb oldalán elhelyezett hangszórókon keresztül. Amikor a gyermek meghallja a hangot és felé néz, vizuális megerősítő játékkal, például villogó fénnyel vagy táncoló mackóval jutalmazzák. A csecsemő általában elég sokáig leköti magát ahhoz, hogy az audiológus legalább a jobban halló fül hallóképességét jól meg tudja állapítani.
A vizuálisan vonzó játékok kisgyermekkorban elveszítik a gyermek figyelmének fenntartására való képességüket. Kétéves kor körül a társas dicséret is beválik a viselkedésvizsgálathoz.

Kisgyermekkori hallásvizsgálatok: Játék audiometria

A gyermekaudiológus a kisgyermekek és óvodáskorú gyermekek esetében a játék audiometriának nevezett vizsgálati módszert alkalmazza. Ez egy olyan hallásvizsgálat, amelyet játékká alakítanak a kisgyermekek számára. A szülő vagy asszisztens a fülkében a földön ül a gyermekkel, és arra tanítja, hogy egy bizonyos feladat elvégzésével, például egy tárgyat egy vödörbe rakva, reagáljon minden hallott hangra.
Amikor a gyermek helyesen reagál egy hangra, a mellette ülő szülő vagy asszisztens lelkesen éljenezni fog. A fent leírt vizuális megerősítéshez hasonlóan ez az életkornak megfelelő szociális megerősítés általában elég sokáig leköti a gyermeket ahhoz, hogy az audiológus legalább a jobban halló fül esetében jó jelzést kapjon a hallási képességről.

Hallásvizsgálatok gyerekeknek

Amint a gyermek iskoláskorú, általában már képes nyugodtan ülni, csendben maradni és felemelni a kezét a hangfülkében lévő beszéd- és hangingerekre válaszul. Ekkor a gyermek könnyen viselhet fejhallgatót a fülspecifikus mérésekhez, és nyugodtan tud ülni a felnőtt hallásvizsgálatokhoz hasonló tympanometriás és akusztikus reflexvizsgálatokhoz.

Kapcsolódó cikkünk

Ezért fontos az újszülöttek hallásvizsgálata

Ezért fontos az újszülöttek hallásvizsgálata

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ és a Gyermekgyógyászati Központ munkatársa avatott be ...

Hogyan kezelhető a gyermekkori halláscsökkenés?

Számos mód áll rendelkezésre a halláscsökkenés kezelésére. A gyermek halláscsökkenésének súlyosságától és okától függően a hallókészülékek, a cochleáris implantátumok és a logopédia vagy a segédhallgató eszközök kombinációja lehet a javasolt kezelés.

Hallókészülékek

A hallókészülék egyfajta eszköz, amely segíthet a halláskárosodott gyermekeknek újra tisztán hallani. Számos gyermekgyógyászati hallókészülék létezik, beleértve a mély halláscsökkenésben szenvedő gyermekek számára készült nagy teljesítményű készülékeket is, amelyek kiváló minőségű hallássegítést nyújtanak. Sok gyermekeknek szánt megoldás speciális borítást és egyéb tartozékokat tartalmaz, amelyek biztosítják, hogy a kisgyermekek ne távolítsák el vagy tegyék félre a hallókészüléket.

Cochleáris implantátumok

A cochleáris implantátumok olyan sebészi úton beültetett eszközök, amelyek elektromos ingerléssel közvetlenül stimulálják a belső fülben lévő hallóideget. A cochleáris implantátumoknak van egy külső eszközük is, és sok cég gyárt gyerekbarát készülékeket, amelyeket puha fejpánttal lehet rögzíteni.

Csontra rögzíthető hallórendszerek

A csontra rögzíthető hallórendszerek általában azok számára jelentik a legnagyobb előnyt, akiknek súlyos külső vagy középfül-rendellenességük van, például mikrotia és atrézia, valamint egyoldali süketségben szenvednek.

Beszédterápia

Azoknak a gyermekeknek, akiknek a halláscsökkenése hatással volt a beszédükre, a hallókészülék vagy a cochleáris implantátum beszerzése után logopédiai terápiára lehet szükségük, hogy segítsenek felzárkózni a beszédfejlődésben mutatkozó lemaradásukhoz.

Hogyan előzhető meg a halláscsökkenés gyermekekben?

Segítheti gyermeke egészséges hallását egy életen át, ha megvédi hallását a hangos hangoktól, beleértve a fejhallgatókat is. A zaj okozta halláscsökkenés egyre gyakoribb a gyerekek és tizenévesek körében. Különösen a fejhallgató használata áll összefüggésben a korai halláscsökkenéssel.

Iskolai segítség

A kezeletlen halláscsökkenés negatívan befolyásolja az iskolai teljesítményt. Nem csak a szülőknek kell gondoskodniuk arról, hogy a halláscsökkenéssel élő gyermekek egyenlő esélyekkel tanulhassanak; az iskoláknak is van felelőssége. A legtöbb hallássérült gyermek beilleszthető a normál osztályokba. Egy oktatási audiológus felbecsülhetetlen segítséget nyújthat a lehetőségek áttekintésében.

Téma szakértői