Tüszős mandulagyulladás

Tüszős mandulagyulladás

Utolsó módosítás:2023.10.25 22:31

A tüszős mandulagyulladás, amit más néven tonsillitis follicularisnek is hívnak, egy fájdalmas állapot, melyre a mandulák felszínén található gennytüszők vagy foltszerű lerakódások a jellemzőek. Általában ez a betegség a gyermekeket és a fiatal felnőtteket érinti a leggyakrabban. A legnagyobb előfordulási arányt a 5 és 15 év közötti gyermekek között figyelhetjük meg, mivel ebben az életszakaszban a mandulák aktívabb szerepet játszanak az immunrendszer működésében, és a fertőzésekkel való találkozás is gyakoribb.

 

Mi az a tüszős mandulagyulladás?

Tüszős mandulagyulladás oka

Hogy néz ki a tüszős mandulagyulladás?

Tüszős mandulagyulladás tünetei

Tüszős mandulagyulladás kezelése

Tüszős mandulagyulladás szövődményei

Mivel téveszthető össze a tüszős mandulagyulladás?

Mandulagyulladás és a tüszős mandulagyulladás közti különbség

Tüszős mandulagyulladással kapcsolatos szolgáltatások a Gyermekgyógyászati Központban

Mi az a tüszős mandulagyulladás?

A tüszős mandulagyulladás, orvosi nevén tonsillitis follicularis, egy gyulladásos állapot, mely a mandulák speciális gyulladását jelenti. A "tüszős" kifejezés arra utal, hogy ebben a gyulladásban gennytüszők vagy foltszerű gennylerakódások képződnek a mandulák felszínén.

Ezt a betegséget fertőzés, például vírusok vagy baktériumok okozzák. A tüszős mandulagyulladás tünetei közé tartozhatnak a torokfájás, nehezített nyelés, láz, általános rossz közérzet, duzzadt és vörös mandulák, valamint a mandulák felszínén látható gennytüszők vagy fehér foltszerű lerakódások.

A mandulák a torok mindkét oldalán találhatóak és fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében, segítve a kórokozók elleni védekezést.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Tüszős mandulagyulladás oka

A tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis) leggyakoribb okai között szerepelnek a vírusok és baktériumok. A leggyakoribb kórokozók, amelyek mandulagyulladást okozhatnak, a következők:

Baktériumok:

 • Streptococcus pyogenes (csoport A béta-hemolitikus streptococcusok): Ez a baktérium a streptococcus nevű baktériumcsaládhoz tartozik és a leggyakoribb oka a bakteriális mandulagyulladásnak, különösen gyermekeknél.
 • Egyéb baktériumok: A streptococcus mellett egyéb baktériumok is felelősek lehetnek a mandulagyulladásért, például a Staphylococcus aureus.

Vírusok:

 • A mandulagyulladás egy másik gyakori oka a vírusfertőzés. A rhinovírusok, az adenovírusok, az influenza vírusok és az Epstein-Barr vírus (mononucleosis vírusa) néhány példa a vírusokra, amelyek tüszős mandulagyulladás okozhatnak.

A tüszős mandulagyulladást általában a betegség kiváltó oka, leggyakrabban streptococcus baktériumok vagy vírusok, cseppfertőzéssel történő terjedése váltja ki. Ha egy beteg gyermek tüsszent vagy köhög, a kórokozók cseppfertőzés útján jutnak a környezetbe, és mások könnyen megfertőződhetnek.

Emellett a tüszős mandulagyulladás könnyen terjedhet a zárt közösségekben, különösen akkor, ha az egyik gyermek fertőzött. A fertőzött gyermek közvetlen kapcsolatba kerülhet más gyerekekkel, és ezen keresztül terjedhet a betegség.

Kapcsolódó cikkünk

Gyakori gyermekkori betegségek - mikor forduljunk orvoshoz?

Gyakori gyermekkori betegségek - mikor forduljunk orvoshoz?

A gyermekkorban előforduló gyakori fül-orr-gégészeti tünetekről kérdeztük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Gyermekgyógyászati Központ orvosát. Segítségével áttekintjük a főbb panaszokat és azt is elmondja, hogy mikor forduljunk mindenképp orvoshoz.

Hogy néz ki a tüszős mandulagyulladás?

A következők a tüszős mandulagyulladásra jellemző megjelenési jelek:

 • Mandulák duzzanata: Tüszős mandulagyulladás esetén a mandulák megnagyobbodnak és beduzzadnak, ami láthatóvá válik a torokban.
 • Vörösség: A mandulák felülete vörös és gyulladt lehet.
 • Fehér vagy sárga foltok: Tüszős mandulagyulladás során a mandulák felszínén fehér vagy sárga, foltszerű lerakódások jelenhetnek meg. Ezek a lerakódások a tüszők elzáródásából és gennyképződésből erednek.
 • Tüszők kitágulása: A mandulák felszínén apró, kiemelkedő dudorok, vagy tüszők alakulhatnak ki, amelyek fertőzött és gyulladt állapotban vannak.
 • Nyelési nehézség: A duzzadt mandulák és a gyulladás miatt nyelési nehézség, gombócérzés és fájdalom jelentkezhet
 • Vörös, gyulladt mandulák: A mandulák duzzadtak és vöröses színűek lehetnek. Ez a gyulladás jele.
 • Foltszerű gennyes lerakódások: A tüszős mandulagyulladásnál a mandulák felszínén fehér vagy sárga foltszerű lerakódások jelenhetnek meg. Ezek a gennytüszők, amelyek a fertőzött területeken képződnek.

Tüszős mandulagyulladás tünetei

A tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis) tünetei gyermekeknél általában hasonlóak a felnőtteknél jelentkező tünetekhez, bár gyermekeknél lehetnek sajátos megnyilvánulások is.tüszős mandulagyulladás Ezek a leggyakoribb tünetek a gyermekeknél:

 • Torokfájás: Tüszős mandulagyulladás esetén az egyik legjellemzőbb és leggyakoribb tünet a torokfájás, ami gyakran erős és kellemetlen lehet. A gyermek panaszkodhat fájdalomról és kellemetlenségről a torokban.
 • Nyelési nehézség: A tüszős mandulagyulladás miatt a mandulák duzzadtak és gyulladtak, ami nehezítetté teheti a nyelést és a nyelv mozgását.
 • Láz: Gyakran kíséri a betegséget láz, amely lehet enyhe vagy magasabb, különösen bakteriális eredetű mandulagyulladás esetén.
 • Duzzadt nyirokcsomók: A gyulladt mandulák körüli nyirokcsomók is megduzzadhatnak.
 • Fejfájás: Gyermekeknél a tüszős mandulagyulladás gyakran fejfájást okoz.
 • Tüszős lerakódások: A mandulák felszínén gennytüszők vagy fehér foltszerű lerakódások jelentkezhetnek, amik jól láthatóak.
 • Általános rossz közérzet: A tüszős mandulagyulladás esetén általános rossz közérzet is társulhat a öbbi tünethet. Ilyen a fáradtság, étvágytalanság és nyűgösség.

Fontos kiemelni, hogy a tüszős mandulagyulladás tünetei a kórokozótól függően változhatnak. Ha a betegséget baktériumok okozzák, például Streptococcus pyogenes, akkor az antibiotikum-kezelés rendkívül fontos lehet. A vírusok okozta mandulagyulladás kezelése általában tüneti, és antibiotikumok nem hatékonyak ellene.

Azonban, ezek a tünetek általában a tonsillitis follicularisra jellemzőek, de más betegségek is okozhatnak nagyon hasonló tüneteket. A pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében fontos a gyermekkel orvoshoz fordulni.

Tüszős mandulagyulladás kezelése

A tüszős mandulagyulladás kezelése az októl függ, ami lehet vírusos vagy bakteriális eredetű. Itt található egy általános útmutató a tüszős mandulagyulladás kezeléséről:

 • Antibiotikum-kezelés (bakteriális eredet esetén):
  • Ha a tüszős mandulagyulladás bakteriális fertőzés eredménye, például a Streptococcus pyogenes okozza, az orvos antibiotikumot írhat fel. Az antibiotikumok segíthetnek a baktériumok elleni harcban és a gyulladás enyhítésében.
  • Fontos, hogy a felírt antibiotikumot az orvos által javasolt időtartamig szigorúan vegye be a gyermek, még akkor is, ha a tünetek javulni kezdenek. A gyógyszeres kezelés befejezése kulcsfontosságú annak megakadályozásához, hogy a bakteriális fertőzés visszatérjen vagy antibiotikum-rezisztenciát alakuljon ki.
 • Tüneti kezelés:
  • Lázcsillapítók, például az acetaminophen vagy az ibuprofen, alkalmazása a láz és a fájdalom enyhítésére.
  • Sok folyadék fogyasztása a hidratáltság megőrzése érdekében.
  • Pihenés és kíméletes táplálkozás segít a gyermeknek jobban érezni magát.
 • Forró italok és toroköblítők:
  • Forró mézes tea citrommal vagy sóval történő toroköblítés enyhítheti a torokfájást és az irritációt.
 • Fertőzés terjedésének megelőzése:
  • A beteg gyermeket érdemes távol tartani másoktól a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében.
  • Használt zsebkendők szemetesbe dobása, rendszeres kézmosás és fertőtlenítés segíthet a kórokozók terjedésének megelőzésében.
 • Mandulaműtét (szükség esetén):
  • Súlyos és ismétlődő mandulagyulladás esetén az orvos mérlegelheti a mandulaműtét (tonsillektómia) lehetőségét. 

A megfelelő kezelés és a szükséges otthoni ápolás segíthet a gyermek gyors gyógyulásában és a komplikációk elkerülésében.

Tüszős mandulagyulladás szövődményei

A tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis) szövődményei gyermekeknél sajnos előfordulhatnak, különösen akkor, ha a betegséget nem megfelelően kezelik vagy ha a gyermeknél gyakoriak az ismétlődő mandulagyulladások. Néhány potenciális szövődmény a következő:

 • Peritonsillaris tályog: Ez egy súlyos szövődmény, amikor a gyulladt mandula körül gennygyülem alakul ki. A peritonsillaris tályog erős fájdalommal, duzzanattal és nehezített nyeléssel jár. Kezelése általában sebészeti beavatkozás (tályog megnyitása és leürítése) és antibiotikum-terápia lehet.
 • Mandulatályog: Egyes esetekben a gennylerakódás a mandula belső részén is kialakulhat, amit tonsillaris tályognak neveznek. A kezelés hasonló a peritonsillaris tályoghoz.
 • Reumás láz: A streptococcus baktériumok okozta tüszős mandulagyulladás esetén az elhanyagolt vagy kezeletlen fertőzés reumás lázhoz vezethet. Ez egy autoimmun betegség, amely ízületi gyulladást, szívproblémákat és más tüneteket okozhat.
 • Glomerulonephritis: A streptococcus baktériumok okozta mandulagyulladás szövődményeként a glomerulonephritis is kialakulhat, ami a vesék gyulladásához vezethet.
 • Ismétlődő mandulagyulladás: Ha a gyermeknél rendszeresen ismétlődő mandulagyulladások jelentkeznek, ez a szövődmények kockázatát növelheti, valamint a mandulák elváltozhatnak és méretük növekedhet.

Mivel téveszthető össze a tüszős mandulagyulladás?

A tüszős mandulagyulladás tünetei hasonlóak lehetnek más torok- és garatfertőzések vagy gyulladások tüneteivel, ezért könnyen téveszthető össze más betegségekkel. Néhány olyan állapot és betegség, amivel a tüszős mandulagyulladást gyermekeknél össze lehet téveszteni, a következők:

 • Vírusos torokfájás: A vírusos torokfájás (vírusos tonsillitis) tünetei, például torokfájás, láz és nyelési nehézség, hasonlóak lehetnek a tüszős mandulagyulladáséhoz. Azonban a vírusos torokfájás esetén az antibiotikumok nem hatásosak, mivel a fertőzést vírusok okozzák.
 • Gégegyulladás (laryngitis): A gégegyulladás során a hangszálak gyulladnak, ami torokfájást és hangvesztést okozhat. Ez gyakran kísérheti a tüszős mandulagyulladást, és hasonló tüneteket okozhat.
 • Mononucleosis (csók betegség): A mononucleosis vírusos eredetű fertőzés, és olyan tünetekkel járhat, mint a torokfájás, nyirokcsomó-duzzanat, láz és fáradtság. Ezek a tünetek hasonlóak lehetnek a tüszős mandulagyulladás tüneteihez.
 • Bakteriális garatfertőzések: Egyéb bakteriális fertőzések, például a Streptococcus baktériumok okozta torokfertőzés, hasonló tünetekkel járhatnak, mint a tüszős mandulagyulladás.
 • Torokfájás más okokból: Gyermekeknél a torokfájás oka lehet a garat irritációja, allergiák, refluxbetegség vagy más légúti irritáció.

Mandulagyulladás és a tüszős mandulagyulladás közti különbség

A mandulagyulladás (tonsillitis) és a tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis) közötti különbség az, hogy a tüszős mandulagyulladás egy adott típusú mandulagyulladás, amely a mandulák felszínén lévő gennytüszők vagy foltszerű gennylerakódások jelenlétére jellemző. Az alapvető különbségek a következők:

 • Tüszős mandulagyulladás:
  • Jellemző rá a gennytüszők vagy fehér foltszerű lerakódások a mandulák felszínén.
  • Gyakran súlyosabb fájdalmat és kellemetlenséget okozhat a torokban.
  • Az orvosi vizsgálat során könnyen láthatók a gennytüszők vagy a gennylerakódások a mandulák felületén.
 • Mandulagyulladás:
  • Az általános mandulagyulladás kifejezés egy szélesebb kategóriát takar, amely magában foglalhatja a tüszős mandulagyulladást, de nem feltétlenül egyenlő azzal.
  • A mandulagyulladás lehet vírusos vagy bakteriális eredetű, és nem mindig jár gennytüszők vagy gennylerakódások kialakulásával a mandulák felszínén.
  • A tünetek között lehet torokfájás, láz, nyelési nehézség, fejfájás és általános rossz közérzet.

Mindkét állapot hasonló tünetekkel járhat, például torokfájás, láz és nyelési nehézség, de a tüszős mandulagyulladás pontosabb diagnózist igényel, mivel a gennytüszők vagy gennylerakódások jelenlétére van szükség a mandulákon.

Téma szakértői