Kanyaró

Kanyaró

Utolsó módosítás:2024.02.14 14:58

A kanyaró (morbilli) lázzal és kiütéssel járó, rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amely a hazai oltási rendszernek köszönhetően döntően külföldről behurcolt esetekben fordul elő. Azonban a kanyaró felismerése és időben történő kezelése kiemelten fontos a terjedés és szövődmények kialakulásának megelőzése végett.

Kanyaró - Tartalom

Online Bejelentkezés

Dr. Lakos Gábor

Széna téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Kanyaróval kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a kanyaró?

A kanyaró (latinul Morbilli), egy nagyon fertőző vírusos betegség, melyet a paramyxovírus okoz. A kanyaró az emberi légzőrendszeren keresztül, cseppfertőzéssel terjed és jellemzője a magas láz, a bőrkiütések, valamint a köhögés és az orrfolyás. A betegség leginkább a gyerekeket és fiatal felnőtteket érinti, bár a kanyarót egyes országokban szinte teljesen kiirtották a vakcináció segítségével, más helyeken továbbra is jelentős egészségügyi kockázatot jelent. A kanyaró megelőzése és terjedésének megakadályozása érdekében a WHO javasolja a vakcina oltási programnak megfelelő beadatását és a megfelelő higiéniai intézkedések betartását. Ha úgy gondolja, hogy gyermeke kanyaróval fertőzött, forduljon orvosához vagy gyermekorvosához és kövesse az egészségügyi szakemberek utasításait a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.

Kanyaró tünetei

A kanyaró tünetei általában 10-14 nappal a fertőzés után jelentkeznek és magas lázzal kezdődnek, ami akár 40 °C fölé is emelkedhet. Ezt követi a kanyaró kezelése a Gyermekgyógyászati Központbanbőrön jelentkező jellegzetes kiütés, amely a fej és a nyak környékén kezdődik, majd az egész testre kiterjed. A kanyaró okozta kiütések magukban foglalhatnak kis, fehér pontokat a piros bőrön, és összeolvadhatnak, hogy széles foltokat alkossanak. A kanyaró okozta kiütések rendkívül viszkethetnek és általában 5-6 napig tartanak.

Ezen tüneteken kívül a kanyaró betegség jelentkezhet köhögéssel, orrfolyással és a szemek vörös, gyulladt állapotával is. A kanyarónak ez a szakasza általában 2-3 napig tart és azután a tünetek fokozatosan javulnak.

Fontos megjegyezni, hogy a kanyaró súlyosabb szövődményeket is okozhat, mint például tüdőgyulladás vagy agyvelőgyulladás, különösen a gyermekek és az idősek esetében. Ha úgy gondolja, hogy kanyaróval fertőzütt, kérjen orvosi segítséget és kövesse az egészségügyi szakemberek utasításait.

Kanyaró okai

A kanyaró a paramyxovírus okozta fertőző betegség, amely az emberi test légzőrendszerén keresztül terjed. A vírus cseppfertőzéssel terjed, amikor a fertőzött ember köhög, tüsszent, vagy beszél és így a környezetében lévő emberekkel közvetlenül érintkezik vagy az általa szennyezett felületeken keresztül érintkeznek vele.

A vírus az orr és a torok nyálkahártyáján kezdi meg a szaporodását, majd onnan jut be a véráramba és terjed az egész testben. A fertőzés után a vírus általában 10-14 nappal tüneteket okoz, de ez az időtartam változó lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a kanyaró egy nagyon fertőző betegség és a megfelelő védőoltások hiányában könnyen elerjedhet és tömeges fertőzéseket okozhat. A kanyaró elleni oltás hatékonyan védi az embereket a kanyaró ellen és a WHO azt javasolja, hogy minden gyermek két dózisban kapja meg a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni oltást. A vakcinázás a legfontosabb intézkedés a kanyaró és más fertőző betegségek megelőzésére.

Kanyaró diagnózisa

A kanyaró diagnózisa általában az orvos által felállított klinikai diagnózison alapul, azaz a beteg tüneteinek és kórtörténetének alapos felmérése és értékelése alapján. Az orvos általában megvizsgálja a beteg bőrkiütéseit, és alaposan kikérdezi a tünetek kezdetének pontos idejét és a beteg korábbi utazásairól. Az orvos a beteg történetében gyakran keresi az olyan kockázati tényezőket, mint például az oltási állapot vagy hogy korábban volt-e már kanyarója.

Az orvosok gyakran vérvizsgálatot is végeznek a kanyaró diagnózisának megerősítésére. A vérben keresik a kanyaró elleni antitesteket, amelyek a betegséggel való korábbi érintkezést jelzik. Az orvosok azonban gyakran nem várják meg a vérvizsgálat eredményeit, hanem kezdik a kezelést a klinikai tünetek alapján, ugyanis a kanyaró súlyos tüneteket is okozhat illetve rendkívül fertőző is.

Azonnali orvosi vizsgálat szükséges, ha az egyénnek kanyaróra jellemző tünetei vannak, különösen akkor, ha nem oltották be vagy nincsenek a kanyaró elleni antitestek a vérükben. Az időben elkezdett kezelés jelentősen javítja a betegség kimenetelét és csökkenti a szövődmények kockázatát.

Kapcsolódó cikkünk

Bárányhimlő: nem csak kiütéseket okozhat

Bárányhimlő: nem csak kiütéseket okozhat

A legrosszabb, ami történhet, ha elkapar egy kiütést és nyoma marad – gondoljuk sokan a gyermekünknél jelentkező bárányhimlő kapcsán. Pedig a fertőző betegség ennél komolyabb szövődményeket is okozhat. A tünetekről és lehetséges szövődményekről dr. Lakos Gábor csecsemő- és gyermekgyógyászt, a Gyermekgyógyászati Központ ...

Kanyaró kezelése

A kanyaró kezelése általában tüneti kezelésre korlátozódik és az általános egészségi állapot támogatására összpontosít. A kanyaró okozta tünetek enyhítése érdekében az orvos általában fájdalomcsillapítókat és lázcsillapítókat javasolhat. Fontos, hogy a beteg eleget pihenjen, elegendő folyadékot fogyasszon és megfelelően táplálkozzon.

A kanyaró kezelésére nincs specifikus antivirális gyógyszer, azonban a betegség súlyossága és az esetleges szövődmények miatt a betegség kezelése kórházban történik ugyanis rendszeres orvosi felügyeletet igényel. Ha a betegség súlyos, akkor az orvosok lehet, hogy adnak egy magas dózisú A vitamint, ami segíthet csökkenteni a szövődmények kialakulásának kockázatát. Azonban antibiotikum használata egyéb fertőzés fennállása nélkül nem indokolt, ugyanis a kanyarót vírus és nembaktérium okozza, így a kanyaróra az antibiotikum nincs hatással.

Fontos megjegyezni, hogy a kanyaró megelőzése a legjobb módszer a betegség kezelésére. A kanyaró elleni védőoltások hatékonyan védenek a betegségtől és megakadályozzák a további terjedést. A kanyaró ellen az egyetlen védekezés a védőoltás. Az MMR (morbilli, mumps, rubeola) védőoltás egy kombinált oltóanyag alkalmazását jelenti, amely kanyaró, mumpsz és rózsahimlő (rubeola) ellen véd. Az oltás segít megakadályozni a betegség terjedését, csökkenti a szövődmények kockázatát, és hozzájárul a világban a kanyaró elleni küzdelemhez.

Kanyaró lehetséges szövődményei

A kanyaró súlyos szövődményeket okozhat, különösen az oltatlanok és a gyenge immunrendszerű emberek esetében. A lehetséges szövődmények közé tartoznak.

 • Légzőszervi szövődmények: A kanyaróban szenvedő betegek légzőszervi szövődményeket is szenvedhetnek, mint például tüdőgyulladást.
 • Otitis media: Ez a fülgyulladás gyakori szövődmény lehet a kanyaróban szenvedőknél.
 • Szemkárosodás: A kanyaró kötőhártyagyulladást, szaruhártyagyulladást, retinát érintő gyulladást okozhat, amelyek súlyos szemkárosodást vagy vakságot okozhatnak.
 • Encephalitis: Az agygyulladás ritka, de súlyos szövődménye lehet a kanyarónak. Ez az állapot neurológiai tüneteket okozhat, mint például fejfájás, görcsök, tudatzavar, és akár halált is okozhat.
 • Terhességi szövődmények: A terhes nőknél a kanyaró szövődményei közé tartozhat a koraszülés, a vetélés, a magzati növekedési korlátozás és a koraszülött születés.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kanyaró komoly betegség, és a szövődmények elkerülése érdekében fontos megfelelően védekezni ellene. Az oltás hatékony módja annak, hogy megelőzzük a kanyarót és a szövődményeit, ezért is része Magyarországon az oltóprogramnak a kanyaró elleni védőoltás beadatása.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kanyaró megelőzése

A kanyaró megelőzése az oltás segítségével lehetséges. Az oltás hatékony módja annak, hogy megvédjük magunkat és másokat a kanyaróval szemben. A kanyaró elleni oltás két dózisban adható és általában 12-15 hónapos korban, majd 4-6 éves korban adható be. Az oltás hatékonyan megvéd a betegségtől és megakadályozza a további terjedést.

Az oltatlanoknak, vagy a kanyaró elleni védőoltást hiányosan megkapott személyeknek javasoljuk, hogy pótolják az oltást, főleg, ha utazni készülnek azokba az országokba, ahol a kanyaró gyakori és elterjedt. Ha már korábban átesett a kanyarón, akkor az immunrendszere védettséget ad a betegséggel szemben egész élete során, így nem feltétlen szükséges a kanyaró elleni védőoltás pótlása.

Az oltás mellett fontos az egészséges életmód fenntartása is. Az egészséges étrend, a testmozgás, az elegendő alvás, a stressz csökkentése és a megfelelő higiéniai szokások betartása mind hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és ezzel a kanyaróval szembeni ellenálló képesség növeléséhez.

Fontos, hogy ha a betegség tüneteit észleli magán vagy valamely családtagján, akkor azonnal keresse fel az orvosát és ne menjen közösségbe, mert a kanyaró nagyon fertőző betegség. Az oltás és a megfelelő óvintézkedések betartása hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkentsük a kanyaró terjedését és megelőzzük a szövődményeket.

Téma szakértője

Specialitások:
 • láz, visszatérő láz kezelése
 • köhögés (hurutos és száraz), elhúzódó köhögés kezelése
 • visszatérő nátha, orrdugulás gyógyítása
 • húgyúti fertőzések kezelése
 • védőoltások beadása
 • emésztési zavarok (pl. haspuffadás, hasmenés, görcsök, gyomorégés) kivizsgálása
 • étvágytalanság kezelése
 • elhízás
 • ellenállóképesség javítása
 • gyermekkori allergia megállapítása
 • labor kiértékelés

Rendelés típusa:

 • Személyes (rendelői) vizit
 • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 1.emelet 1-es rendelő

Telefonszám: +36 30 208 5571