Tuberkulózis

Tuberkulózis

Utolsó módosítás:2024.02.02

A tuberkulózis (TBC) egy Mycobacterium tuberculosis baktérium által okozott bakteriális fertőzés. A tuberkulózis gyermekeknél néha nehezebben felismerhető lehet, mivel a tünetek enyhébbek és általánosak lehetnek.

Mi a TBC?

Mi áll a tuberkulózis hátterében?

A tuberkulózis fertőzés tünetei

A tuberkulózis diagnózisa

A tuberkulózis kezelése

Mi a TBC?

A tuberkulózis (TBC) egy krónikus bakteriális fertőzés, amelyet a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okoz. A tuberkulózis eggyakrabban a tüdőt érinti, de más szerveket is befolyásolhat, beleértve a veséket, agyat és csontokat is. A tuberkulózis levegőben terjed, és általában a fertőzött egyén köhögésével vagy tüsszentésével kerül át másokra. A tuberkulózis tünetei változatosak lehetnek, beleértve a hosszantartó köhögést, lázat, fogyást és éjszakai izzadást. A tuberkulózis diagnózisa laboratóriumi tesztek, képalkotó vizsgálatok és klinikai értékelések segítségével történik. A tuberkulózis kezelése antibiotikumokkal történik, és hosszú távú, szigorúan betartott terápiát igényel a teljes gyógyuláshoz és a fertőzés terjedésének megakadályozásához. A tuberkulózis globális egészségügyi kihívás, különösen a fejlődő országokban, és széleskörű szűrési és prevenciós intézkedéseket igényel a kontrollja érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tegyünk, ha a gyermek félrenyelt?

Mit tegyünk, ha a gyermek félrenyelt?

Ha a gyermek játék, vagy evés közben egyik pillanatról a másikra heves köhögésben tör ki, akkor elképzelhető, hogy félrenyelt, vagy lenyelt valamit. Egy apró falat, vagy játékdarab is okozhat súlyos tüneteket. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben és milyen ...

Mi áll a TBC hátterében?

A tuberkulózis (TBC) kórokozóját a Mycobacterium tuberculosis baktérium okozza. Ez a baktérium a levegőben terjed, és elsősorban a tüdőket érinti, de más szerveket is érinthet, mint például a veséket, agyat vagy csontokat. A tuberkulózis fertőzés többnyire emberről emberre terjed, amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent vagy beszél, és a környezetében lévő egészséges egyének belélegzik a levegőben lévő cseppfertőzött részecskéket.

A tuberkulózis fertőzésének kockázati tényezői és okai között szerepelhet:

 • Közvetlen érintkezés: Fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezés, például egy tuberkulózis betegségen szenvedő személlyel egy háztartásban való együttélés.
 • Levéltéri tartózkodás: Azok, akik olyan területeken élnek, ahol a tuberkulózis gyakoribb vagy ahol a fertőzési kockázat magasabb, nagyobb veszélynek vannak kitéve.
 • Gyenge immunrendszer: A gyenge immunrendszerrel rendelkező egyének, például az AIDS-ben (acquired immunodeficiency syndrome) szenvedők vagy más immunszuppresszív állapotokban lévők nagyobb kockázatnak vannak kitéve a tuberkulózis fertőzésre és a betegség súlyosabb formáira.
 • Idősebb kor: Az idős emberek és a csecsemők, akiknek az immunrendszere még fejlődik, különösen érzékenyek lehetnek a tuberkulózis fertőzésre.
 • Krónikus betegségek: Olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség vagy a veseelégtelenség, növelhetik a tuberkulózis kialakulásának kockázatát.
 • Dohányzás: A dohányzás szintén növelheti a tuberkulózis kialakulásának esélyét és súlyosságát.

A tuberkulózis szerte a világon előfordul, de a legszegényebb és társadalmilag hátrányosabb régiókban gyakrabban fordul elő. Fontos megjegyezni, hogy nem mindenki less beteg, aki a tuberkulózis közelébe kerül. A tuberkulózisfertőzés lehet látens, ami azt jelenti, hogy a személy nem mutat tüneteket, és nem fertőző. Az aktív tuberkulózis kialakulása azonban további kockázati tényezőktől, például gyenge immunrendszer vagy más betegségek jelenlététől függ.

A TBC fertőzés tünetei

A tuberkulózis (TBC) tünetei változatosak lehetnek, és a betegség aktivitásától, valamint az érintett szervektől függenek. Fontos megjegyezni, hogy a tuberkulózis tünetei gyakran nem specifikusak, és más légúti betegségekkel is összetéveszthetők. Az alábbiakban felsoroljuk a tuberkulózis általános és specifikus tüneteit:

Általános tuberkulózis tünetek:

 • Hosszantartó köhögés: A tuberkulózis legjellemzőbb tünete a hosszantartó köhögés, amely lehet száraz vagy köpettel együtt járó. A köhögés több mint három hétig tart, és nem reagál a szokásos kezelésre.
 • Láz: Tuberkulózis esetén hosszantartó, alacsony fokú láz lehet jelen, különösen az esti órákban.
 • Éjszakai izzadás: A tuberkulózis betegek gyakran panaszkodnak intenzív éjszakai izzadásról és a ruházatuk átnedvesedéséről.
 • Fogyás és étvágytalanság: A tuberkulózis gyakran súlyvesztéssel és étvágytalansággal járhat.
 • Gyengeség és fáradtság: Általános gyengeség, kimerültség és fáradtság is jelentkezhet.

Tünetek a tuberkulózis specifikus lokalizációjától függően:

 • Tüdőtuberkulózis (pulmonális TBC): A köhögés mellett a tüdő tuberkulózis további tünetei lehetnek mellkasi fájdalom, nehézlégzés, vérköpés vagy hemoptízis (véres köpet).
 • Extrapulmonális tuberkulózis: Ha a tuberkulózis más szerveket érint, akkor különböző tünetek jelentkezhetnek.
  • Tuberkulózis a vesékben: Fájdalom az alsó háton, vizeletürítési problémák.
  • Tuberkulózis a csontokban: Fájdalom, duzzanat és korlátozott mozgékonyság a fertőzött területen.
  • Tuberkulózis az agyban: Fejfájás, hányinger, hányás, görcsrohamok.
 • Látens és aktív tuberkulózis: A tuberkulózis lehet aktív, amikor a beteg tüneteket mutat és fertőző, vagy látens, amikor a beteg nem mutat tüneteket és nem fertőző, de a baktériumok lappanganak a szervezetben. A látens tuberkulózis később aktiválódhat, különösen a gyenge immunrendszerű egyénekben.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tuberkulózis tünetei más egészségügyi problémákkal is összefügghetnek, ezért fontos az orvosi vizsgálat és diagnózis. Ha valaki tartós köhögést, lázat vagy más potenciális tuberkulózis tüneteket tapasztal, sürgős orvosi segítséget kell kérnie. A korai diagnózis és kezelés létfontosságú a tuberkulózis kezelésében és a szövődmények elkerülésében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

 

A TBC diagnózisa

A tuberkulózis (TBC) diagnózisa komplex folyamat, amely több lépésből áll, és magában foglalja a klinikai értékelést, laboratóriumi teszteket és képalkotó eljárásokat. A diagnosztikai folyamat célja a betegség kimutatása, a fertőzöttség mértékének meghatározása, valamint a megfelelő kezelés elindítása. Az alábbiakban részletezve találhatók a tuberkulózis diagnózisára alkalmazott eljárások:

Beteg Anamnézis (Kórtörténet): Az orvos elvégzi a beteg anamnézisfelvételét, amely során megkérdezi a beteget a tüneteiről, azok kezdetéről és időtartamáról, az esetleges kockázati tényezőkről (pl. kapcsolat egy TBC-s beteggel), és egyéb releváns információkról.

Fizikai Vizsgálat: Az orvos elvégzi a beteg fizikai vizsgálatát, különös figyelmet fordítva a tüdők és egyéb érintett szervek klinikai jeleire. 

Mantoux-teszt (Bőrpróba): A Mantoux-teszt egy olyan bőrpróba, amely során a bőr alá injektálnak egy kis mennyiségű tuberkulint. A teszt kiértékelése után megállapítható, hogy a beteg immunrendszere reagált-e a tuberkulinnal, ami a fertőzés jelenlétére utalhat.

Vérkép és Biokémiai Vizsgálatok: A vérvizsgálatok segíthetnek a gyulladásos folyamatok kimutatásában és a beteg általános egészségi állapotának értékelésében. A tuberkulózis specifikus vérvizsgálatai is rendelkezésre állnak, például a Quantiferon TB Gold teszt.

Köpetvizsgálat: A köpetvizsgálat során a beteg köpetmintát szolgáltat, amelyet laboratóriumi vizsgálatnak vetnek alá. A mintából próbálják kimutatni a Mycobacterium tuberculosis baktériumot.

Képalkotó Vizsgálatok: A mellkas röntgenfelvétel segíthet a tüdőkben, az esetleges gócokban vagy laesiókban való tuberkulózis elváltozások vizualizálásában.

Molekuláris Tesztek (PCR): A polimeráz láncreakció (PCR) segítségével lehetőség van a tuberkulózis kórokozójának genetikai anyagának kimutatására a köpetben vagy más testfolyadékokban.

Biopszia vagy Szövettani Vizsgálatok: Az esetlegesen érintett szervekből (pl. nyirokcsomó, tüdőszövet) vett minta szövettani vizsgálatot tesz lehetővé, amely további információkat szolgáltathat a tuberkulózis fertőzésről.

A tuberkulózis diagnózisának pontosítása érdekében gyakran több különböző tesztet és vizsgálatot alkalmaznak. Az orvosok és a szakemberek együttműködése elengedhetetlen a megfelelő diagnózis és a hatékony kezelés eléréséhez. A diagnózis pontosítása és a kezelés mielőbbi elindítása létfontosságú a tuberkulózis terjedésének megakadályozása és a szövődmények minimalizálása érdekében.

Téma szakértői

A TBC kezelése

A tuberkulózis (TBC) kezelése hosszú távú és komplex folyamat, amely magában foglalja az antibakteriális gyógyszerek alkalmazását, a betegség megfelelő kezelését és a fertőzés terjedésének megakadályozását. A tuberkulózis esetén kulcsfontosságú a szigorú betartás és az orvos által előírt kezelési terv követése. Az alábbiakban részletezve találhatók a tuberkulózis kezelésére alkalmazott főbb eljárások:

 • Antibakteriális Gyógyszerek: A tuberkulózis kezelésének alapja az antibakteriális gyógyszerek, például az isoniazid, a rifampicin, a pyrazinamide és az ethambutol. Ezeket a gyógyszereket kombinációban alkalmazzák, és a terápia időtartama általában legalább hat hónap, de akár 6-12 hónap is lehet.
 • Kezelési Terv: Az orvos által összeállított személyre szabott tuberkulózis kezelési tervet szigorúan be kell tartani. A gyógyszerek naponta, rendszeres időközönként és a pontos adagokban történő bevitele kulcsfontosságú a sikeres kezeléshez.
 • Kontrollvizsgálatok: Rendszeres laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokra lehet szükség a tuberkulózis kezelése során. Ez segít az orvosnak abban, hogy ellenőrizze a gyógyszerek hatékonyságát és az esetleges mellékhatásokat.
 • Betegtájékoztatás és Támogatás: A betegek és az ápolók részletes tájékoztatást kapnak a gyógyszerek szedéséről, az esetleges mellékhatásokról és a kezelés fontosságáról. Az egészségügyi szakemberek támogatják a tuberkulózis betegeket a kezelés során.
 • Szociális Támogatás: A betegek szociális támogatása, különösen a társadalmi körülményeik és az életkörülményeik figyelembevételével, segíthet a tuberkulózis kezelésének sikerességében.
 • Izoláció: Aktív tuberkulózis esetén a betegnek az orvosi utasításoknak megfelelően kell izolálódnia a kezelés időtartama alatt, hogy megakadályozza a tuberkulózis terjedését mások felé.
 • Multidiszciplináris Csapatmunka: A sikeres kezelés érdekében gyakran több szakember, mint orvosok, ápolók, szociális munkások és egyéb egészségügyi szakemberek együttműködnek, különféle szempontokat figyelembe véve.

A tuberkulózis kezelése hosszadalmas, de hatékony, különösen akkor, ha a beteg a rendszeres orvosi ellenőrzéseken és a kezelési terv szigorú betartásán keresztül aktívan részt vesz. A kezelési terv betartása elengedhetetlen a baktériumok teljes kiirtásához és a tuberkulózis visszaszorításához. A félbehagyott vagy helytelenül befejezett kezelés hozzájárulhat a gyógyszerrezisztens tuberkulózis kialakulásához, ami komolyabb problémákat okozhat. A betegeknek rendszeresen konzultálniuk kell az orvosukkal és szorosan együttműködniük az egészségügyi szakemberekkel a sikeres gyógyulás érdekében.