MMR védőoltás

MMR védőoltás

Utolsó módosítás:2023.09.22

Az MMR védőoltás kifejlesztése és bevezetése az 1970-es évekre tehető, és azóta széles körben alkalmazzák a világban a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni védelem biztosítására. Az oltás hatékonysága körülbelül 97 százalékos, ami azt jelenti, hogy az MMR védőoltás elnyomja a betegségek terjedését az oltott emberek között.

 

Mi az az MMR védőoltás?

Kötelező-e Magyarországon az MMR védőoltás?

Mikor kell az MMR védőoltást beadatni?

Miért fontos az MMR védőoltás?

Mitől véd az MMR védőoltás?

Előfordulhat, hogy valaki megkapta az MMR védőoltást, mégis megbetegszik?

Hogyan lehet újra beadatni az MMR védőoltást betegség esetén?

Mely esetekben lehet ellenjavallt az MMR védőoltás?

Milyen mellékhatása lehet az MMR védőoltásnak?

MMR védőoltással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az az MMR védőoltás?

Az MMR védőoltás egy oltási kombináció, amelyet a mumpsz, a kanyaró és a rubeola elleni védelemre használnak. Az oltásban lévő vírusok az élő, gyengített formái ezeknek az ártalmas betegségeknek, amelyek korábban súlyos egészségügyi problémákat okoztak világszerte.

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Az MMR védőoltás általában csecsemőknek és kisgyerekeknek adott rutin oltások része, és a legtöbb országban ajánlott oltási terv része. Az MMR védőoltás hatékonyan megakadályozza a betegségek terjedését, és védelmet nyújt a súlyos szövődmények és a halálesetek ellen, amelyeket ezek a betegségek okozhatnak. Az MMR védőoltás adása elősegíti az egészséges közösségek fenntartását is.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kötelező-e Magyarországon az MMR védőoltás?

Igen, Magyarországon az MMR védőoltás a kötelező oltások közé tartozik. Az MMR védőoltást a gyermekorvosi szolgáltatások keretében ingyenesen biztosítják a kötelező védőoltási rendszer részeként. Az oltás beadása a szülők és gondviselők felelőssége. Amennyiben valaki nem hajlandó beadatni a gyermekének az MMR védőoltást, akkor nem kezdheti meg az óvodát, iskolát, és hasonló közösségi intézmények látogatása is korlátozottá válik. Emellett az adott személyt bírsággal is sújthatják.

Az MMR védőoltás biztonságos és hatékony, és ajánlott minden gyermek számára, hacsak nincs orvosi ok, ami miatt nem kaphatja meg az MMR védőoltást. Ha kétségei merülnének fel az MMR védőoltásról, érdemes konzultálni a gyermekorvossal, aki meg tudja válaszolni az összes kérdését, és segíthet a döntésben.

Kapcsolódó cikkünk

Ezért fontos az éves szűrővizsgálat gyermekeknél is

Ezért fontos az éves szűrővizsgálat gyermekeknél is

Miért javasolt a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálat gyermekkorban? Dr. Lakos Gábor gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa szerint többek között azért, mert az olyan ártalmatlannak tűnő jelenségek, mint például a gyermekkori fáradtság, hízás, fogyás vagy a gyakori orrvérzés hátterében komolyabb ...

Mikor kell az MMR védőoltást beadatni?

Az MMR védőoltást csecsemőkorban adják be, hogy a legjobb védelmet nyújtsa a betegségek ellen. A Magyarországon alkalmazott oltási terv szerint az MMR védőoltás első adagját 1 éves korban kell beadni, a második adagot pedig 15 hónapos és 6 éves kor között, legalább 8 héttel az első adag után.

Ha valaki nem kapta meg az MMR védőoltást a megfelelő időpontban, akkor azt bármikor pótolhatja. Az MMR védőoltás hatékonysága és a védettség időtartama azonban javasolt időpontban történő beadás esetén a legjobb.

Ha valaki nem biztos benne, hogy megkapta-e az MMR védőoltást, vagy nem tudja, hogy a két adagot biztosan megkapta-e, érdemes konzultálni a gyermekorvossal, hogy ellenőrizzék a védettséget és szükség esetén felülírják a hiányosságokat.

Miért fontos az MMR védőoltás?

Az MMR védőoltás rendkívül fontos az egyének és a társadalom egészségének megóvása szempontjából. Az MMR védőoltás védelmet nyújt a mumpsz, a kanyaró és a rubeola elleni fertőzésekkel szemben, amelyek korábban súlyos egészségügyi problémákat okoztak világszerte.

Ezek a betegségek nagyon fertőzőek, és ha az illető nincs megfelelően immunizálva, számos szövődménye lehet. A betegségek szövődményei közé tartozhatnak tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, vakság és halál.

Az MMR védőoltás hatékonyan megakadályozza a betegségek terjedését, és megóvja a gyermekeket és felnőtteket a súlyos szövődményektől és a betegség halálos kimenetelétől. Emellett, mivel Magyarországon kötelező az MMR védőoltás, hozzájárul a nyájimmunitás kialakulásához, vagyis az oltott emberek nagyobb száma révén csökkenti a betegségek terjedésének esélyét, így védelmet nyújt azoknak is, akiknek ellenjavallt az MMR védőoltás, mert például immunszuppresszáltak.

Az MMR védőoltás tehát nemcsak az egyének, hanem a társadalom egészségének megóvása szempontjából is rendkívül fontos.

Mitől véd az MMR védőoltás?

Az MMR védőoltás a mumpsz, kanyaró és rubeola ellen nyújt védelmet. Az MMR védőoltás egy kombinált oltás, ami azt jelenti, hogy a három betegség elleni védettséget egyetlen oltással lehet elérni. Az MMR védőoltásban található inaktivált vagy gyengített kórokozók kiváltják a szervezet immunrendszerének válaszát, így antitesteket (ellenanyagot) termel, amelyek képesek a betegség kórokozójának legyőzésére.

A kanyaró elleni védelem az MMR védőoltásban található élő, gyengített kanyaróvírusnak köszönhető. A mumpsz elleni védelem, hasonlóan a kanyaróhoz, az MMR védőoltásban található élő, gyengített mumpszvírus révén váltja ki az immunrendszer válaszát. A rubeolavírus elleni védelmet pedig szintén az MMR védőoltásban található élő, gyengített rubeolavírus biztosítja.

Az MMR védőoltás hatékonyan véd a betegségektől, és biztosítja az immunrendszernek az antitesteket a későbbi fertőzés elleni védelemhez. Az MMR védőoltás védettséget nyújt azoknak a személyeknek, akik még nem fertőződtek meg, és segít fenntartani az immunrendszer védőképességét a már fertőzött személyek esetében is.

Előfordulhat, hogy valaki megkapta az MMR védőoltást, mégis megbetegszik?

Bár az MMR védőoltás hatékonyan véd a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen, előfordulhat, hogy egyes egyének megfertőződnek, még az MMR védőoltás után is. Az MMR védőoltás után azonban a fertőzés súlyossága és kimenetele enyhébb, és a szövődmények kialakulásának esélye is csökken.

Egyes esetekben az MMR védőoltás nem biztosít teljes védettséget az adott betegség ellen. Az oltás hatékonysága azonban nagyon magas, és a védettség időtartama is hosszú, általában évtizedekig tart. Az MMR védőoltástól eltelt időszakban azonban az oltott egyének immunválasza csökkenhet, és ennek következtében az újrafertőződés lehetősége növekszik.

Ha valaki már megkapta az MMR védőoltást, akkor a betegségek kimenetele enyhébb és rövidebb ideig tart, mint az oltatlan emberek esetében. Az MMR védőoltás megvédheti az egyéneket a betegségek szövődményeitől és súlyos következményeitől. Az MMR védőoltás tehát továbbra is az egyik legjobb módja a megelőzésnek.

Hogyan lehet újra beadatni az MMR védőoltást betegség esetén?

Ha valakinél éppen zajlik a betegség, akkor nem javasolt az MMR védőoltás beadása. Az immunrendszer már küzd a betegséggel, és nem feltétlenül tud megfelelő választ adni az MMR védőoltásra. Ezért az MMR védőoltást általában csak akkor adják be, ha az illető már teljesen felépült a betegségből.

Az MMR védőoltást két adagban adják be, és a második adagot legalább 28 nappal az első adag után adják be. Ha valaki a második adagot kihagyja, vagy ha az MMR védőoltás után bizonyos idő eltelt, akkor az oltást újra beadhatják. Az újraoltás javasolt lehet olyan helyzetekben, amikor az immunválasz gyengült, vagy amikor a személy magasabb kockázatnak van kitéve a betegségekkel való fertőződésre.

Ha valaki nem emlékszik rá, hogy megkapta-e az MMR védőoltást, vagy ha nem biztos abban, hogy teljesen immunizált a betegségekkel szemben, érdemes konzultálni az orvossal az újabb MMR védőoltásról. Az orvos értékelni tudja a személy egyéni kockázatát, és javasolhatja, hogy szükséges-e az MMR védőoltás újbóli beadása.

Mely esetekben lehet ellenjavallt az MMR védőoltás?

Az MMR védőoltás általában biztonságos és hatékony, azonban bizonyos esetekben lehet ellenjavallt. Az ellenjavallatok lehetnek ideiglenesek vagy állandóak, és az orvos értékeli az egyéni kockázatot és az oltási előzményeket. Néhány lehetséges ellenjavallat az MMR oltásra:

 • Súlyos allergiás reakció: Ha az illető korábban súlyos allergiás reakciót mutatott az MMR oltásra, vagy az oltásban lévő összetevőkre, akkor az oltás ellenjavallt lehet.
 • Immunhiányos állapot: Az MMR védőoltás ellenjavallt lehet az immunhiányos állapotban szenvedők, mint például a HIV-fertőzöttek, azok, akik kemoterápiás kezelésen vannak, vagy olyan autoimmun betegségekben szenvednek, amelyeket az immunrendszer gyengesége okoz.
 • Terhesség: Az MMR védőoltás nem ajánlott terhes nőknek, mivel az oltásban lévő élő, gyengített vírusok akár káros hatást gyakorolhatnak a magzatra.
 • Fertőző betegség: Ha az illető súlyos fertőző betegségben szenved, az MMR védőoltást általában elhalasztják, amíg a beteg teljesen felépül.
 • Magas láz: Ha az illető magas lázzal küzd, az MMR védőoltást általában elhalasztják, amíg a láz csökken.

Ha bármilyen kérdése vagy aggálya van az MMR védőoltással kapcsolatban, mindig konzultáljon az orvosával, aki tud tanácsot adni és meghatározni, hogy az MMR védőoltás biztonságos és ajánlott-e az illető számára.

Milyen mellékhatása lehet az MMR védőoltásnak?

Az MMR védőoltás biztonságos, és a mellékhatások általában enyhék és átmenetiek. Az MMR védőoltás beadása után azonban néhány ember mellékhatásokat tapasztalhat, ideértve:

 • Láz: Az MMR védőoltás beadása után az oltott személy lázat tapasztalhat, ami a legtöbbször enyhe és átmeneti, és pár nap alatt elmúlik.
 • Kiütések: Az oltott személy bőrén kiütések jelentkezhetnek, általában a testen és az arc környékén. Ezek a kiütések enyhék és átmenetiek.
 • Gyengeség: Az oltott személynek gyengeséget vagy fáradtságot tapasztalhat, amely általában pár nap alatt elmúlik.

Néhány esetben előfordulhatnak súlyosabb mellékhatásai az MMR védőoltásnak, például idegrendszeri rendellenességek, bár ezek az esetek rendkívül ritkák. Az MMR védőoltás azonban biztonságos, és az előnyei sokkal nagyobbak, mint a mellékhatások kockázatai. Ha bármilyen kérdése van az oltással kapcsolatban, mindig konzultáljon az orvosával, aki tájékoztatást tud adni az MMR védőoltás előnyeiről és a mellékhatásokról.

 

Az MMR védőoltás bevezetése óta jelentős hatással volt a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni küzdelemre. Az MMR védőoltások segítségével a kanyaró és a rubeola halálozási aránya jelentősen kevesebb, és a kanyaró esetek száma is drasztikusan csökkent a bevezetése után.

Az MMR védőoltásokhoz való hozzáférés és az MMR  védőoltások biztonsága globális kérdés, és több szervezet is dolgozik azon, hogy az oltások a lehető legtöbb ember számára elérhetőek és biztonságosak legyenek. Az oltások és az oltási programok szerepe a globális egészségügyi rendszerekben továbbra is fontos kérdés marad.

Téma szakértője

Specialitások:
 • láz, visszatérő láz kezelése
 • köhögés (hurutos és száraz), elhúzódó köhögés kezelése
 • visszatérő nátha, orrdugulás gyógyítása
 • húgyúti fertőzések kezelése
 • védőoltások beadása
 • emésztési zavarok (pl. haspuffadás, hasmenés, görcsök, gyomorégés) kivizsgálása
 • étvágytalanság kezelése
 • elhízás
 • ellenállóképesség javítása
 • gyermekkori allergia megállapítása
 • labor kiértékelés

Rendelés típusa:

 • Személyes (rendelői) vizit
 • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet (Buda Square Irodaház)

Telefonszám: +36 30 208 5571