Nátha

Nátha

Utolsó módosítás:2023.12.23 18:51

A nátha egy gyakori vírusos légúti megbetegedés, amely a felső légutakat érinti. A nátha leggyakoribb kiváltó kórókozói a rhinovírusok, legtöbbször ezek okozzák a betegséget, amely általában enyhe, de kellemetlen tünetekkel jár. Az orrfolyás, tüsszögés, köhögés, torokfájás és fejfájás a jellemző tünetek nátha során, és általában pár nap alatt, otthoni kezeléssel javulnak.

 

Mi az a nátha?

A nátha kórokozói

A nátha terjedése

A nátha tünetei

A nátha szövődményei

A nátha terápiája

Náthával kapcsolatos szolgálatatásaink a Gyermekgyógyászati Központnál

Mi az a nátha?

A nátha egy vírusfertőzés által okozott légúti megbetegedés, amely az orrnyálkahártya gyulladásához vezet. A nátha leggyakoribb kórokozói a rhinovírusok, de más vírusok is, például koronavírusok és adenovírusok is felelősek lehetnek a nátha tüneteinek kialakulásáért. A nátha általában enyhe, önmagától gyógyuló betegség, de kellemetlen tüneteket okozhat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A nátha kórokozói

A nátha leggyakrabban a rhinovírusok által okozott fertőzés, de más vírusok is felelősek lehetnek a tünetekért. A nátha kórokozói között szerepelnek a következő vírusok:

 • Rhinovírusok: Ezek a vírusok a leggyakoribbak a nátha kiváltásában. Több mint 100 típusa ismert, és az év bármely szakában előfordulhatnak.
 • Koronavírusok: Néhány koronavírusfajta is okozhat náthaszerű tüneteket. Például az emberi koronavírusok különböző típusai ilyen tüneteket okozhatnak.
 • Adenovírusok: Ezek a vírusok szintén felelősek lehetnek a felső légutak fertőzéseiért, és a nátha tüneteinek kiváltásáért.
 • Influenzavírusok: Bár az influenza általában súlyosabb tüneteket okoz, az influenza A és B vírusai is okozhatnak tüneteket, amelyek hasonlítanak a nátha tüneteihez.
 • Parainfluenzavírusok: Ezek a vírusok ismertek a felső légutak fertőzéseinek kiváltásában, beleértve a náthát is.

Ezen vírusok mindegyike könnyen terjed cseppfertőzéssel a gyermekek körében, például köhögés, tüsszentés vagy a beteg gyermekek szoros közösségeiben. A nátha tünetei általában a vírusok által okozott gyulladás és a légutakban kialakult váladék következményei. Mivel a rhinovírusoknak igen sokféle típusa létezik, és más vírusok is hozzájárulhatnak a nátha kialakulásához, a betegség eredete és lefolyása a sokféle vírusfajtától függően változhat.

Kapcsolódó cikkünk

A gyermekgyógyász válaszol: lázcsillapítás csecsemőknél és gyerekeknél

A gyermekgyógyász válaszol: lázcsillapítás csecsemőknél és gyerekeknél

Szükséges-e csillapítani a lázat gyerekeknek és ha igen, akkor hogyan? Különböznek-e a láz tünetei csecsemőknél és nagyobb gyermekeknél? A szülők által gyakran feltett kérdésekre dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, tüdőgyógyász és gasztroenterológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa válaszolt.

A nátha terjedése

A nátha terjedése gyermekek között hasonló mechanizmusokon alapul, mint felnőttek között. A gyerekek körében a nátha kiváltásáért felelős vírusok könnyen terjedhetnek, és az iskolákban, óvodákban vagy más közösségi helyeken, ahol sok gyermek van hoszabb ideig összezárva a fertőzésveszély fokozódhat. Néhány kulcsfontosságú tényező a nátha terjedésével kapcsolatban gyermekek között:

 • Közvetlen kontaktus: Gyermekek gyakran vannak közel egymáshoz, és a közvetlen kapcsolat, játék során történő érintkezés során vagy közös játékok használata révén könnyen átadhatják egymásnak a vírusokat, így terjesztve a nátha kórokozóit.
 • Közösségi területek: Iskolák, óvodák és más közösségi területek olyan helyek, ahol sok gyermek együtt tartózkodik, és ahol a nátha kiváltásáért felelős vírusok könnyen terjedhetnek. Az ilyen helyeken fontos a megfelelő higiéniai intézkedések betartása, például a rendszeres kézmosás és a fertőtlenítőszerek használata.
 • Immunrendszer fejlődése: A gyermekek immunrendszere még fejlődőben van, és ezért lehet, hogy hajlamosabbak a fertőzésekre. Az olyan tényezők, mint a kor, az egészségi állapot és az immunrendszer állapota befolyásolhatják, hogy egy gyermek mennyire ellenálló a nátha kiváltásáért felelős vírusokkal szemben.
 • Otthoni terjedés: Amikor egy gyermek náthás, otthon is terjedhet a családtagok között. Fontos, hogy a beteg gyermek külön legyen az idősebb családtagoktól, nagymamától, nagypapától, ha lehetséges, és hogy mind a gyermek, mind a családtagok tartsák be a megfelelő higiéniai szokásokat.
 • Védőoltások: Noha a nátha ellen nincs specifikus védőoltás, az influenza elleni oltás segíthet csökkenteni az influenzavírus okozta fertőzés kockázatát, ami egy másik gyakori légúti fertőzés.

A szülőknek és óvónőknek, tanítóknak fontos szerepük van abban, hogy megelőzzék a nátha terjedését a gyerekek között, és megtanítsák a gyermekeknek az alapvető higiéniás intézkedéseket, például a rendszeres kézmosást.

A nátha tünetei

A nátha tünetei általában enyhék és az összes légúti megbetegedés között a legenyhébbek közé tartoznak. A nátha okozta tüneteket a felső légutak nyálkahártyájának gyulladása okozza.Nátha A leggyakoribb tünetek a következők:

 • Orrfolyás: Az orrnyálkahártya gyulladása miatt megnő a váladéktermelés, és az orrfolyás jelei mutatkoznak. Az orrfolyás lehet vizes vagy sűrű, és általában átlátszó, de néha sárgás vagy zöldes színt is mutathat, attól függően, hogy jelen van-e bakteriális felülfertőződés.
 • Tüsszögés: A vírusok által irritált orrnyálkahártya tüsszögést okozhat, aminek célja, hogy segítsen a szervezetnek eltávolítani a vírusokat és más irritáló anyagokat a nyálkahártyáról.
 • Köhögés: A köhögés a nátha jellegzetes tünete és a légutak tisztításának része. A nátha során a köhögés a legtöbbször enyhe formában jelentkezik.
 • Torokfájás: Az orr és a torok közötti kapcsolat miatt a nátha gyakran járhat torokfájással.
 • Enyhe láz: Noha a nátha nem feltétlenül jár lázzal, néha enyhe láz, hőemelkedés is kialakulhat. Általában nem magas, és rövid ideig tart.
 • Fejfájás: A fejfájás a náthával járó általános fáradtság és a gyulladt orrnyálkahártya és orrdugulás következménye lehet.
 • Fáradtság és kimerültség: A náthával járó tünetek, valamint az immunrendszer reakciója a vírus elleni küzdelemben fáradtságot és kimerültséget is okozhat a gyermekeknél.

Fontos megjegyezni, hogy a nátha tünetei általában enyhék és pár nap alatt javulnak, anélkül, hogy súlyosabb egészségügyi problémák alakulnának ki.

A nátha szövődményei

Általában a nátha enyhe betegség, és a legtöbb esetben a gyermeknél jelentkező tünetek pár nap alatt javulnak, anélkül, hogy komolyabb szövődmények alakulnának ki. Azonban bizonyos esetekben mégis lehetnek szövődmények. Néhány potenciális szövődmény a nátha esetén:

 • Felső légúti fertőzések: A nátha a felső légutakat érinti, és néha a fertőzés az orrnyálkahártyáról a sinusokba (arcüregrendszer) vagy a felső légutak más részeibe terjedhet, ami arcüreggyulladást, középfülgyulladást vagy torokgyulladást eredményezhet.
 • Asztmás rohamok: Az asztmában szenvedő gyermekek esetében a nátha a légutakban gyulladást okozhat, és az asztmás tüneteket súlyosbíthatja, abban az esetben ha az alsó légutakba terjed.
 • Légúti gyulladás: A nátha miatt a légutak begyulladhatnak, ami a hörgők beszűkülését eredményezheti és nehézlégzést okozhat.
 • Bakteriális fertőzések: Néha a náthával összefüggésben bakteriális fertőzések alakulhatnak ki, például bakteriális sinusitis vagy bakteriális tüdőgyulladás, abban az esetben ha felülfertőződés figyelhető meg.
 • Melléküreggyulladás: A nátha során az arcüregekben (sinusokban) lévő váladék felhalmozódhat, és bakteriális felülfertőzéshez vezethet, ami melléküreggyulladást eredményezhet.
 • Tüdőgyulladás: Ritka esetekben a nátha vírusai súlyosabb légúti betegségekhez vezethetnek, mint például a tüdőgyulladás.
 • Egyéb szövődmények: Az immunrendszer gyengesége esetén a nátha komplikációkat okozhat más szervekben is.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a szövődmények relatíve ritkák, és a legtöbb gyermek számára a nátha nem jelent komoly veszélyt. Azonban a csecsemők, valamint a gyengült immunrendszerrel rendelkező gyermekek vagy krónikus egészségügyi problémák esetén a szövődmények kockázata nőhet. Ha a nátha tünetei súlyosak vagy hosszú ideig fennállnak, érdemes orvoshoz fordulni.

A nátha terápiája

A nátha általában enyhe betegség, és az esetek többségében a gyermekek otthoni kezelése is elegendő a tünetek kezelésére és hamar javul a betegség. A nátha terápiája a tünetek enyhítésére és a gyógyulás támogatására összpontosul. Fontos kiemelni, hogy a vírusos nátha ellen nincs specifikus gyógymód, és az antibiotikumok nem hatásosak a vírusok ellen, ezért nem ajánlottak a nátha kezelésére.

Az otthoni kezelési lehetőségek a következők nátha esetén:

 • Pihenés: A megfelelő pihenés és alvás segít a gyermekek szervezetének a betegség elleni küzdelemben, és elősegítheti a gyorsabb gyógyulást.
 • Folyadékfogyasztás: Elegendő folyadék bevitelével megelőzhető a kiszáradás, és a hidratálás segíthet a váladék hígításában.
 • Forró italok: Forró tea, leves vagy más meleg italok segíthetik a gyermekek torkának megnyugtatását és a nyálkahártya hidratálását.
 • Orrspray vagy orrcsepp: Az orrspray-k vagy orrcseppek, amelyek tiszta sóoldatot vagy egyéb hatóanyagot tartalmaznak, segíthetnek az orrdugulás enyhítésében és az orrnyálkahártya hidratálásában.
 • Párologtatás: Az otthoni párologtatás segíthet enyhíteni a torokfájást és az orrdugulást. Használható párologtató, vagy egyszerűen le lehet ülni egy forró fürdő mellé.
 • Tüneti kezelés: A tünetek enyhítésében segítségül lehet hívni például fájdalomcsillapítókat (paracetamol vagy ibuprofen) láz és fejfájás esetén, valamint köhögéscsillapítók és torokcukorkák a köhögés és torokfájás enyhítésére nagyon jól használhatók.

Fontos megjegyezni, hogy antibiotikumok nem hatékonyak a vírusos nátha ellen, és csak bakteriális fertőzéseket kezelnek. Ha a tünetek súlyosak vagy hosszú ideig tartanak, vagy ha más egészségügyi problémák merülnek fel, mindig érdemes orvoshoz fordulni.

Téma szakértői