Skarlát

Skarlát

Utolsó módosítás:2023.06.05

A skarlát egy bakteriális fertőzés, amely gyakran előfordul gyerekeknél. Az alábbiakban részletesebben tárgyaljuk a betegség tüneteit, okait, diagnózisát, kezelését és szövődményeit.

 

Skarláttal kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a skarlát?

A skarlát egy fertőző betegség, amelyet egy baktérium okoz, amelyet Streptococcus pyogenesnek neveznek. Ez a baktérium a torokban és a bőrön él, és terjedhet köhögés, tüsszentés vagy közvetlen érintkezés útján.

Mi okozza a skarlátot?

A skarlátot a Streptococcus pyogenes baktérium okozza, amely az A-csoportú streptococcusok közé tartozik. Ez a baktérium fertőzéseket okozhat a torokban, az orrban, és a bőrön.

A skarlát általában gyermekeknél fordul elő, különösen az 5 és 15 év közötti korosztályban, de bármely életkorban előfordulhat. A gyerekek égyébként gyakrabban lehetnek skarlátosak, mert az immunrendszerük még nem teljesen fejlődött ki, és gyakrabban vannak közösségben, például az iskolában, óvodában vagy bölcsődében.

A skarlát terjedése cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezéssel történik, beszélgetés, köhögés vagy tüsszögés útján. A baktériumok továbbterjedhetnek az érintett személy száján vagy orrán keresztül, vagy közvetlenül érintkezve askarlátos beteg bőrével.

A skarlát megelőzése érdekében fontos a megfelelő higiéniai szokások betartása, például a rendszeres kézmosás, a köhögés és tüsszentés eltakarása, valamint a betegekkel való közvetlen érintkezés elkerülése. Az antibiotikumok hatékonyak a skarlát kezelésében, és segíthetnek a szövődmények kialakulásának megelőzésében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A skarlát tünetei

A skarlát egy fertőző betegség, amelyet a Streptococcus pyogenes baktérium okoz. Az alábbiakban részletesen ismertetjük a skarlát tüneteit, különösen a gyerekeknél:

 • Magas láz: A skarlát többnyire magas lázzal kezdődik.
 • Torokfájás: A gyermekek gyakran panaszkodnak torokfájásra, amely erős és égő érzés. A torok piros és duzzadt lehet.
 • Kiütések: A skarlát jellegzetes tünete a bőrpír és a kiütések. A kiütések általában finomak és a test bőrfelületén jelentkeznek, a karokon a lábakon és a mellkason is. A jellegzetes kiütések alapján felállítható a skarlát diagnózisát.
 • Arc és nyelv pirossága: A skarlát korai szakaszában az arc és a nyelv erősen bepirosodik, megduzzadhat,  ezt "málnanyelvnek" is nevezik.
 • Nyirokcsomók megnagyobbodása: A gyermekek nyirokcsomói duzzadtak és fájdalmasak lehetnek.
 • Hányás és fejfájás: Skarlát esetén a gyermekeknél gyakran jelentkezik hányás, fejfájás, ezek a láz és a fertőzés miatt jelentkezhetnek.

Ha gyermekénél a fenti tüneteket tapasztalja, akkor forduljon mielőbb orvoshoz! Az orvos diagnosztizálja a skarlátot, és antibiotikumterápiát indít, hogy segítse a fertőzés gyógyulását.

Milyen a skarlát okozta kiütés?

A skarlát okozta kiütés általában finom, pikkelyszerű, piros foltok formájában jelenik meg a skarlátos beteg bőrén. A kiütések gyakran a test alsó felén kezdődnek, majd terjednek feljebb a mellkas és a hát területére is. Az arc általában nem érintett, de előfordulhat bőrpír itt is.

A skarlát kiütései jellegzetesek, mert azok olyan különleges mintákat formálnak a bőrön, amelyeket "köpönyeg alakú kiütéseknek" neveznek. A kiütések maguk is viszketnek és fájdalmasak lehetnek.

A skarlát jellegzetes kiütései segítenek a betegség diagnosztizálásában. Azonban fontos megjegyezni, hogy más fertőző betegségek is okozhatnak hasonló kiütéseket, mint a skarlát, például a rubeola vagy kanyaró. Ezért fontos, hogy ha felmerül, hogy gyermeke skarlátban szenved, orvoshoz forduljon a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

További jellemző tünetek a skarlát esetében: magas láz, torokfájás, bőrpirosodás, málnanyelv, nyirokcsomók megnagyobbodása, hányás és fejfájás, amiket cikkünk egy korábbi fejezetében részleteztünk.

Kapcsolódó cikkünk

A gyermekgyógyász válaszol: lázcsillapítás csecsemőknél és gyerekeknél

A gyermekgyógyász válaszol: lázcsillapítás csecsemőknél és gyerekeknél

Szükséges-e csillapítani a lázat gyerekeknek és ha igen, akkor hogyan? Különböznek-e a láz tünetei csecsemőknél és nagyobb gyermekeknél? A szülők által gyakran feltett kérdésekre dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, tüdőgyógyász és gasztroenterológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa válaszolt.

Skarlát diagnózisa

A skarlát diagnózisa  fizikális vizsgálat alapján történik, amely magában foglalja a tünetek megfigyelését, tehát a lázat, torokfájást és a kiütéseket is. A bőrön megjelenő jellegzetes "köpönyeg alakú" kiütések további jelek lehetnek a skarlátra utalóan. Az orvos más teszteket is elvégezhet, úgy mint a torokváladék tenyésztését, hogy megerősítse a diagnózist és megállapítsa, hogy a fertőzést a Streptococcus pyogenes baktérium okozza-e.

Haúgy gondolja, hogy gyermeke skarlátos, fontos, hogy minél előbb forduljon orvoshoz a pontos ok és a megfelelő kezelés érdekében. A korai diagnózis és a megfelelő terápia segíthet csökkenteni a szövődmények kockázatát és felgyorsítani a gyógyulást.

Skarlát differenciáldiagnózisa más bőrkiütésektől

A skarlát kiütései hasonlíthatnak más bőrbetegségek kiütéseire, ezért fontos a pontos diagnózis érdekében differenciáldiagnosztizálni a skarlátot más kiütéssel járó bőrbetegségektől. Néhány példa a differenciáldiagnózisra:

 • Rubeola (kanyaró): A kanyaró kiütései kiterjedtebbek és több helyen vannak a testen, mint a skarlát kiütései, és hosszabb ideig maradnak fenn. A kanyaró jellemző tünetei közé tartozik a köhögés, a tüsszentés és a magas láz.
 • Scarlet-like fever (skarláthoz hasonló láz): Ez egy olyan betegség, amely hasonlít a skarlátra, de nem a Streptococcus pyogenes baktérium okozza, hanem más baktériumok, például a Staphylococcus aureus vagy a Streptococcus pneumoniae. Az elnevezése azt jelenti, hogy a betegség hasonló tüneteket és kiütést okoz, mint a skarlát. A diagnózis felállításához a torokváladék és a vérvizsgálat segítségére lehet szükség.
 • Toxic shock syndrome (toxikus sokk szindróma): Ez egy ritka, de súlyos fertőzés, amelyet a Staphylococcus aureus baktérium okozhat. A tünetek közé tartozik a láz, a kiütés, a hányinger és a hányás, valamint a magas vérnyomás és a sokk. A kiütés általában a tenyéren és a talpon jelenik meg, és nem jelentkezik a skarlátra jellemző "köpönyeg alakú" kiütéssel.
 • Bárányhimlő: A bárányhimlő kiütései kis, piros foltokként kezdődnek, majd apró hólyagokká fejlődnek. Az elhelyezkedésük véletlenszerű, és viszonylag jól elkülöníthető a skarláttól.
 • Erythema infectiosum (ötödik betegség): Ez egy vírus okozta fertőzés, amely általában gyerekeknél fordul elő. A kiütések az arc, az áll és a test felső részein jelentkeznek, és rózsaszínű vagy vörös foltok formájában mutatkoznak
 • Roseola: Ez is egy vírus okozta fertőzés, amely csecsemők és kisgyermekek körében gyakori. A betegség kezdeti szakaszában magas láz és tünetmentesség jellemző, majd a láz elmúltával kiütések jelennek meg a testen. A kiütések apró, rózsaszínű vagy vörös foltok, amelyek többnyire nem viszketnek és maguktól elmúlnak.
 • Kawasaki-kór: Ez egy vasculitis fajta. Ritka, de súlyos betegség, amely általában kisgyermekeket érint. A betegség tünetei közé tartozik a magas láz, a bőrkiütések, a nyelv és a nyálkahártya pirossá válása, a duzzadt nyaki nyirokcsomók és az ízületi fájdalmak. A kiütések általában a testen, az arc körül és a tenyéren, valamint a talpon jelennek meg.

Fontos, hogy ha a gyermeknél bármilyen bőrkiütés jelentkezik, és a szülők nem biztosak abban, hogy mi okozza, forduljanak orvoshoz a helyes diagnózis és kezelés érdekében.

Skarlát kezelése

A skarlát kezelése antibiotikumokkal történik, általában penicillin vagy egyéb cefalosporin típusú antibiotikumokkal. Az antibiotikumot általában 10 napig szedik hogy a fertőzés teljesen elmúljon. Az antibiotikumok hatékonyan kezelik a betegséget és csökkentik a szövődmények kockázatát, ha a kezelés időben megkezdődik.

A lázat és a fájdalmat csillapító gyógyszerek, például az acetaminofen (paracetamol) vagy az ibuprofen, szintén segíthetnek a betegség tüneteinek enyhítésében.

A betegség tüneteinek enyhítése és a gyógyulás elősegítése érdekében fontos, hogy a gyermek pihenjen, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon és kerülje azokat az ételeket, amelyek fokozhatják a torokfájást. A gyermeknek ajánlott lágy, könnyen emészthető ételeket enni, és a citrusféléket és a savanyú ételeket kerülni, amelyek irritálhatják a torok területét.

Fontos, hogy az antibiotikum kezelést végig kell vinni, még akkor is, ha a betegség tünetei enyhülnek. Ez azért szükséges, hogy elkerüljük a fertőzés visszatérését vagy a baktériumok ellenállóvá válását az antibiotikumokkal szemben.

Skarlát szövödményei

A skarlát szövődményei bár ritkák, de súlyosak lehetnek, különösen, ha a gyermeket nem kezelik időben, vagy ha a skarlát súlyosabb formájáról van szó.

A skarlát szövődményei közé tartozhatnak:

 • Rheumás láz: Ez egy autoimmun betegség, amely a szív, az ízületek és a központi idegrendszer gyulladásához vezethet. A rheumás láz a skarlát leggyakoribb szövődménye gyermekeknél.
 • Vesebetegségek: A skarlát vesegyulladást okozhat, amely a vizeletürítés nehézségét, vizeletürítési fájdalmat, vér megjelenését eredményezheti a vizeletben és magas vérnyomást okozhat. Glomerulonephritis is előfordulhat, ami az immunrendszer rendellenes működéséből adódik.
 • Mandulagyulladás és tályog: A skarlát mandulagyulladást okozhat, amely gyakran tályoggá alakul.
 • Bőrkiütések: A bőrkiütések után a bőr hámlik, ami esetleges felülfertőződéseket okozhat.
 • Májgyulladás: A skarléá ritkán, de okozhat májgyulladást is.

Fontos, hogy a skarlátot időben és megfelelően kezeljék, hogy csökkentsék a szövődmények kockázatát. Ha bármilyen tünetet észlel gyermekén, amely skarlátra utal, azonnal forduljon orvoshoz.

 

Összefoglalva, a  skarlát egy bakteriális fertőzés, amely leggyakrabban gyerekeknél fordul elő. A skarlát tünetei közé tartozik a torokfájás, láz, fejfájás és bőrkiütések. A skarlát diagnosztizálása a bőrkiütés és a torokvizsgálat alapján történik.

A skarlát kezelése antibiotikumokkal történik, amelyek segítenek a skarlátot okozó baktériumok elleni küzdelemben. A kezelés hatékony, de fontos, hogy a betegséget azonnal kezeljék, mivel a skarlát szövődményei súlyosak lehetnek. A skarlát szövődményei közé tartozik a rheumás láz, vesebetegségek, mandulagyulladás és mandulák tályogja, bőrkiütések és májgyulladás.

Ha gyanítja, hogy gyermekénél skarlát lehet, azonnal forduljon orvoshoz. Az időben megkezdett kezelés kulcsfontosságú a szövődmények elkerülésében.

Téma szakértője

Specialitások:
 • láz, visszatérő láz kezelése
 • köhögés (hurutos és száraz), elhúzódó köhögés kezelése
 • visszatérő nátha, orrdugulás gyógyítása
 • húgyúti fertőzések kezelése
 • védőoltások beadása
 • emésztési zavarok (pl. haspuffadás, hasmenés, görcsök, gyomorégés) kivizsgálása
 • étvágytalanság kezelése
 • elhízás
 • ellenállóképesség javítása
 • gyermekkori allergia megállapítása
 • labor kiértékelés

Rendelés típusa:

 • Személyes (rendelői) vizit
 • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet (Buda Square Irodaház)

Telefonszám: +36 30 208 5571