Torokgyulladás

Torokgyulladás

Utolsó módosítás:2023.10.23 18:44

A torokgyulladás előfordulása rendkívül gyakori a gyermekek körében. Számos gyermekkori betegség tünete vagy kezdeti szakasza a torokgyulladás. A torokgyulladás a torok fájdalmas, karcoló vagy irritáló érzését jelenti, amely nyeléskor gyakran fokozódik. A torokgyulladás leggyakoribb oka különböző vírusfertőzések, például megfázás vagy influenza, ez esetben pár nap alatt magától gyógyul a torokgyulladás. A torokgyulladás hátterében azonban baktériumok is állhatnak, ilyen esetben antibiotikumos kezelésre van szükség a szövődmények megelőzése érdekében. A torokgyulladás nagy szenvedést jelent a gyermekek számára, alig akarnak enni-inni miatta, így szülőként mindent megpróbálunk elkövetni, hogy enyhítsük a fájdalmát.


Kapcsolódó szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban
Mit jelent a torokgyulladás?
Milyen betegségekben fordulhat elő torokgyulladás gyermekeknél?
Mik a gyermekkori torokgyulladás leggyakoribb tünetei?
Milyen esetben kell azonnal orvoshoz fordulni a gyermekkel torokgyulladás esetén?
Hogyan történik a torokgyulladás kivizsgálása?
Hogyan kezelhető a torokgyulladás?
Megelőzhető-e a torokgyulladás?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Mit jelent a torokgyulladás?

A torokgyulladás a torok nyálkahártyájának gyulladását jelenti, mely rendkívül gyakori a gyermekek körében. A torokgyulladás különböző kórokozók által okozott fertőzés lehet, és számos tünettel járhat. A torokgyulladás a torok hátsó részén jelentkező karcos vagy égő érzésként jelentkezik. A gyermek nyelési nehezítettségről panaszkodhat, de a beszéd is fájhat. A legtöbb torokgyulladás hátterében vírusfertőzés, például nátha vagy influenza állhat. A torokgyulladás tünetei általában néhány nap alatt elmúlnak. Ha azonban a gyermek torokfájása egy hétnél tovább tart, rosszabbodik, vagy olyan tünetek jelentkeznek, mint a láz vagy a duzzadt nyirokcsomók, gondolni kell egy súlyosabb fertőzésre a háttérben.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen betegségekben fordulhat elő torokgyulladás gyermekeknél?

A legtöbb torokgyulladás a gyermekeknél vírusfertőzés miatt alakul ki, ritkábban bakteriális fertőzés miatt. A torokgyulladás azonban a következő betegségekben is előfordulhat, sokszor ezek tüneteként vagy a kezdeti szakaszában:Torokgyulladás - Gyermekgyógyászati Központ

 • Vírusfertőzések: A torokgyulladást okozó vírusos megbetegedések közé tartoznak: nátha, influenza, mononukleózis, kanyaró, bárányhimlő, koronavírusos betegség (COVID-19), krupp
 • Bakteriális fertőzés: Számos baktérium állhat a torokgyulladás hátterében. A leggyakoribb a Streptococcus pyogenes (A csoportú streptococcus), amely torokgyulladást okoz.
 • Allergia: A pollenekre, poratkákra, háziállatokra vagy penészgombára adott allergiás reakciók miatt is kialakulhat torokgyulladás. Az allergiából eredő torokfájás az orrfolyás utáni csepegés következménye (amikor az orrból származó váladék lecsöpög a torok hátsó részébe). A nyálka irritálja a gyermek torkát és fájdalmat okoz.
 • Mandulagyulladás: A mandulák a torok hátsó részén találhatóak. A mandulák az immunrendszer részét képezik, feladatuk, hogy csapdába ejtsék a kórokozókat. A mandulagyulladás akkor következik be, amikor a mandulák elfertőződnek és begyulladnak. Baktériumok és vírusok is okozhatnak mandulagyulladást, melyhez gyakran társul a torokgyulladás. A mandula- és torokgyulladás előfordulása gyermekek körében nagyon gyakori.
 • Savas reflux: A gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) nevű betegségben szenvedő gyermekek égő érzést és fájdalmat érezhetnek a torkukban. Ez a gyomorégésnek nevezett fájdalom akkor jelentkezik, amikor a gyomorból származó sav visszaszorul a nyelőcsőbe. A sav a torok nyálkahártyájának irritációjával, marásával vezethet oda, hogy kialakuljon a torokgyulladás.
 • Szájlégzés: Sok gyermeknél azért alakul ki torokfájás és torokgyulladás, mert folyamatosan a szájukon át veszik a szoba száraz levegőjét. A sokáig beáramló száraz levegő (például egész éjszaka) irritálja a torok nyálkahártyáját.
 • Izomhúzódás: A torok izmait megerőltetheti, ha sokáig kiabál, hangosan beszél vagy hosszú ideig beszél pihenés nélkül a gyermek.
 • Daganatok: A torok, a nyelv vagy a hangszalag (gége) rákos daganatai torokfájást és torokgyulladást okozhatnak. Egyéb jelek vagy tünetek lehetnek a rekedtség, nyelési nehézségek, zajos légzés, csomó a nyakban, valamint vér a nyálban vagy a váladékban.

Mik a gyermekkori torokgyulladás leggyakoribb tünetei?

A gyermekkori torokgyulladás számos tünettel járhat, amelyek gyakran hirtelen jelentkeznek. Ezek közé tartozik:

 • Torokfájás: A torokgyulladás leggyakoribb tünete a súlyos torokfájás, amely nehezítheti a nyelést és az evést.
 • Vörösség és duzzanat: A torok nyálkahártyája vörös és duzzadt lehet.
 • Nyelési nehézség: A torokgyulladás miatt a nyelés kellemetlen lehet, és gyakran fájdalmat okoz étkezés alatt, víziváskor, de maga a beszéd is fájdalmat okozhat.
 • Láz: A láz gyakori tünet, különösen a bakteriális torokgyulladás esetén.
 • Fáradtság: A betegség általános rossz közérzetet és fáradtságot okozhat a gyermekeknél.
 • Fejfájás: A fej- és izomfájdalom is előfordulhat.
 • Mandulagyulladás: Ha a mandulák is érintettek, azok duzzadtak és fehéres bevonattal boríthatják.

A torokgyulladást okozó fertőzések más jeleket és tüneteket is okozhatnak, többek között kialakulhat a gyermeknél:

 • Láz
 • Köhögés
 • Orrfolyás
 • Tüsszögés
 • Ízületi vagy izmokban érzett fájdalom
 • Fejfájás
 • Hányinger vagy hányás
 • Megnagyobbodott nyirokcsomók

  Kapcsolódó cikkünk

  Ezeket a védőoltásokat fontold meg ősszel gyermeked védelme érdekében

  Ezeket a védőoltásokat fontold meg ősszel gyermeked védelme érdekében

  Az őszi és téli időszakban a koronavírus, az influenza és az RSV egyszerre támadhat, ami az idős és krónikus betegek mellett a csecsemőkre is komoly kockázatot jelenthet. A védekezésben kiemelt szerepet kapnak a védőoltások is – hangsúlyozta Prof. Dr. Mészner Zsófia infektológus gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ ...

Milyen esetben kell azonnal orvoshoz fordulni a gyermekkel torokgyulladás esetén?

A torokgyulladás általában pár nap alatt magától is elmúlik, amennyiben egy felső légúti vírus infekció okozta. Ha azonban a gyermek torokgyulladása egy hétnél tovább tart, rosszabbodik, vagy szisztémás tünetek is jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni. Ilyen szisztémás tünetek lehetnek például a láz, kiütések megjelenése vagy a duzzadt nyirokcsomók.Ha gyermekének súlyos tünetei vannak a torokgyulladás mellett, azonnal forduljon orvoshoz. Ezek például a következők lehetnek:

 • Légzési nehézség
 • Nyelési nehézség
 • Szokatlan nyáladzás, ami nyelési képtelenségre és akár légúti elzáródásra utalhat

Hogyan történik a torokgyulladás kivizsgálása?

Az orvosok a torokgyulladás kivizsgálásakor a torok, a nyelv, az orrjáratok és esetleg a fülek vizsgálatát is elvégzik a gyermeknél. A nyak tapintása során duzzadt nyirokcsomókat keres az orvos. A gyermek légzését is meghallgathatja sztetoszkóp segítségével. A bakteriális torokgyulladás kizárására streptococcus-tesztet is végezhetnek. Ehhez a torok hátsó részéről egy tampon segítségével mintát vesz az orvos, amit pedig egy laboratóriumba küld bakteriális tenyésztésre. A streptococcus kimutatására létezik gyorsteszt is, mely, habár kisebb érzékenységgel, de pár perc alatt megmutatja a baktérium jelenlétét.

Hogyan kezelhető a torokgyulladás?

A kezelés attól függ, hogy mi okozta a torokgyulladást. A torokgyulladás hátterében gyermekeknél leggyakrabban vírusos vagy ritkábban bakteriális fertőzés áll. Amennyiben a torokgyulladás hátterében felső légúti vírusfertőzés, például megfázás áll, gyermeke orvosa ajánlhat vény nélkül kapható gyógyszert a megfázás tüneteinek enyhítésére és a torokfájásra. A vírusos eredetű torokgyulladás esetén általában a tüneti kezeléselégséges, például lázcsillapítók használata, sok folyadékfogyasztás és pihenés. A torokgyulladás pár nap alatt enyhül ilyen esetben.

Amennyiben bakteriális eredetű a torokgyulladás (például A csoportú Streptococcus okozta), a gyermekorvos antibiotikumokat írhat fel a bakteriális torokgyulladás kezelésére. Amennyiben egyéb okok állnak a torokgyulladás hátterében, azok kezelése szükséges. Allergia esetén segíthetnek például az antihisztamin gyógyszerek, gyomorégésre az antacidok.  

A torokgyulladás és a fájdalom enyhítésére szerencsére jópár dolgot megtehetünk mi magunk is otthon. Néhány egyszerű trükkel segíthetünk gyermekünknek átvészelni a torokgyulladás napjait. A torokcseppek vagy kemény cukorkák szopogatása például enyhítheti a torokfájás tüneteit. Egyéb javaslatok a gyermek torokgyulladásának enyhítésére:

 • Igyon meleg folyadékot: A citromos-mézes tea, húsleves vagy húsleves fogyasztása segíthet a száraz, kaparó torokfájáson.
 • Alkalmazzon jeget: Jégdarabkák vagy jégkrémek szopogatása segíthet a torokfájáson.
 • Használjon párásítót vagy párologtatót: A nedvesség hozzáadása a környezetéhez, különösen a hálószobában, amikor a gyermek alszik, segít a torok kiszáradásán.
 • Pihenjen: Ha a gyermek torka fáj a kiabálástól, sikoltozástól, énekléstől vagy akár a sok beszédtől, a hangja pihentetése segíthet.
 • Még több pihenés: Próbáljon meg minél többet pihenni a gyermek, beleértve az akár délutáni alvást.  
 • Kerülje az irritáló anyagokat: A passzív dohányzás, a fűszeres ételek és a nagyon forró folyadékok irritálhatják a torok nyálkahártyáját. Ezek ronthatják a gyermeke torokgyulladását és fokozhatják a fájdalmat. Ha dohányzik, próbálja meg néhány napig abbahagyni a cigarettát vagy a szivart.

Megelőzhető-e a torokgyulladás?

A gyermekkori torokgyulladás megelőzése is fontos. A torokgyulladás megelőzésének legjobb módja, ha elkerüljük a torokgyulladás hátterében álló kórokozókat, és megfelelő higiéniát alkalmazunk. Kövesse ezeket a tippeket, és tanítsa meg gyermekét is erre:

 • Higiénia: Tanítsd meg a gyermekednek a kézmosás fontosságát, különösen étkezés előtt és közvetlenül az iskolából, óvodából való hazatérés után, valamint a WC használat, tüsszentés vagy köhögés után.
 • Vakcináció: Fontos, hogy a gyermeked megkapja az olyan védőoltásokat, amelyek segítenek megelőzni a torokgyulladást.
 • Kerüld a fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezést: Ha valaki a családban vagy az iskolában torokgyulladásos, kerüld a közvetlen érintkezést vele, például közös evést vagy ivást.
 • Megfelelő táplálkozás és pihenés: Az egészséges étrend és a megfelelő pihenés hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez. Alakítsanak ki közösen egészséges életmódot gyermekével.

  Téma szakértői