HPV elleni védőoltás

HPV elleni védőoltás

Utolsó módosítás:2023.11.17 13:41

Az HPV elleni védőoltás egy korszakalkotó eszköz a méhnyakrák elleni védekezésben, melynek hosszú távú társadalmi hatásait évek múlva láthatjuk majd. A HPV elleni védőoltás a méhnyakrák megelőzésén túl több rákos és jóindulatú megbetegedéssel szemben nyújthat védelmet. 2014 óta a 12 éves lányok, 2020 óta pedig a fiúk is kérhetik ezt az oltást az iskolai oltási program részeként. Felmerül a kérdés, hogy mi is az és miért lehet hasznos a HPV elleni védőoltás? Olvasson tovább, az alábbi cikkben minderre választ adunk és bemutatjuk a HPV elleni védőoltás szerepét!


A HPV elleni védőoltással kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban
Mi az a HPV elleni védőoltás?
Mi ellen véd a HPV elleni védőoltás?
Milyen típusai vannak a HPV elleni védőoltásnak?
Kötelező-e Magyarországon a HPV elleni védőoltás?
Melyik életkorban történik a HPV elleni védőoltás beadása?
Kinek ajánlott a HPV elleni védőoltás?
Mely esetekben nem ajánlott a HPV elleni védőoltás beadatása?
Mik lehetnek a HPV elleni védőoltás mellékhatásai?

A HPV elleni védőoltással kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Mi az a HPV elleni védőoltás?

A HPV elleni védőoltás az utóbbi évek egyik fontos védőoltása, több népszerűsítő kampány is folyt az érdekében. A HPV a humán papillomavírus rövidítése, mely egy számos típust magába foglaló víruscsalád. Ezek a vírusok több különböző betegséget is okozhatnak, ideértve a szemölcsöket és bizonyos daganatos betegségeket. Több különböző HPV elleni védőoltás létezik, melyek a HPV különböző típusai és ezáltal különböző betegségek ellen védenek. A HPV elleni védőoltás rekombináns technológiával, tisztított struktúrfehérjék felhasználásával készül. Ez azt jelenti, hogy a HPV elleni védőoltás nem tartalmaz élő biológiai anyagot vagy vírus DNS-t, ezért fertőzést kiváltani sem képes. A HPV elleni védőoltás tehát biztonságos és hatékony, és nemcsak az egyének számára, hanem a társadalom egészére is pozitív hatással lehet. A HPV elleni védőoltás kérhető a felső tagozatos gyermekek számára.

A HPV elleni védőoltás egyik legfontosabb feladata, hogy jelentősen csökkentse a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. A HPV által okozott fertőzések nagy része ugyanis magától megszűnik, de krónikus fertőzéssé is fajulhat, ami növeli a méhnyakrák kialakulásának esélyét. A HPV elleni védőoltás ezt a kockázatot számottevően csökkenti, így hozzájárulva a méhnyakrák elleni hatékony védelemhez, valamint a HPV elleni védőoltás típusától függően számos más betegségek kialakulási esélyét is csökkenti.

Mitől véd a HPV elleni védőoltás?

A HPV elleni védőoltás a humán papillomavírus bizonyos szerotípusai ellen véd. A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus a világon, és számos egészségügyi problémához kapcsolódik. Több mint 200 szerotípusa létezik, és ezek közül néhány közvetlenül a méhnyakrákot, valamint más daganattípusokat is okozhat. A HPV szerotípusai között megkülönböztetünk alacsony rizikójú (pl. HPV-6, -11) és magas rizikójú (pl. HPV-16, -18) variánsokat. Az alacsony rizikójú HPV szerotípusok felelősek a szemölcsök kialakulásáért, míg a magas rizikójú típusok daganatos betegség kialakulását okozhatják. A HPV által okozott legismertebb daganat a méhnyakrák, de szájüregi daganatot, pénisz-, hüvely-, gége-, és szeméremtestrákot is okozhat. A HPV emellett a gége papillómák kialakulásában is szerepet játszik.

A HPV fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, de szülés közben és bizonyos esetekben szoros kontaktussal is átadhatók a vírusok. A fertőzés tünetmentes is lehet, ezért könnyen terjed, mivel gyakran az érintett sem tud arról, hogy ő maga fertőzött. A HPV elleni védőoltás célja a fertőzések megelőzése, ezáltal a nemi szemölcsök és a különböző daganatos betegségek kialakulási kockázatának csökkentése. A HPV elleni védőoltás azonban nem helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati rákszűrést. A HPV elleni védőoltás hatékonyan csökkenti a méhnyakrák kialakulási kockázatát, azonban a rendszeres nőgyógyászati szűrés emellett is ajánlott, hogy az esetlegesen kialakuló méhnyakrák korai stádiumban felismerésre kerüljön.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen típusai vannak a HPV elleni védőoltásnak?

A HPV elleni védőoltás három típusa ismert, melyek között az a különbség, hogy a HPV vírus hány szerotípusa ellen véd. A HPV elleni védőoltás mindhárom fajtája véd a HPV-16-os és a HPV-18-as szerotípusok ellen, melyek a méhnyakrák leggyakoribb kórokozói. A bivalens vakcina csak ezek, a quadrivalens és a nonavalens vakcinák emellett más szerotípusok (például a nemi szervi szemölcsöket okozó HPV-6-os és HPV-11-es szerotípusok) ellen is védenek. Az iskolai kampányoltások során a nonavalens HPV elleni védőoltás kerül beadásra a gyermekekeknek.
A HPV elleni védőoltás típusai:HPV elleni védőoltás

 • Bivalens HPV elleni védőoltás: HPV-16 és -18 ellen véd
 • Quadrivalens HPV elleni védőoltás: HPV-6, HPV-11, HPV-16, HPV- 18 ellen véd
 • Nonavalens HPV elleni védőoltás: HPV-6, HPV-11, HPV-16, HPV-18, HPV-31, HPV-33, HPV-45, HPV-52, HPV-58 ellen véd

Kötelező-e Magyarországon a HPV elleni védőoltás?

A HPV elleni védőoltás nem kötelező Magyarországon, az úgynevezett önkéntes védőoltások közé tartozik. Az önkéntes oltások között a következőek szerepelnek még a HPV elleni védőoltás mellett:

 • Meningococcus elleni oltás: ajánlott csecsemőknek, kik közösségbe mennek, tinédzsereknek és fiatal felnőtteknek
 • Rota vírus elleni oltás: csecsemőknek ajánlott, szájon át adható, hasmenéses betegség melegőzése
 • Kullancsencephalitis elleni oltás: 3 oltásból álló sorozat
 • Hepatitis A oltás (kombinálva B-vel): külföldi utazás, fertőzött területre utazás előtt javasolt
 • RSV oltás: koraszülötteknek, vitiummal rendelkezőknek, légzési elégtelen vagy bronchopulmonaris dyspalisás gyerekeknek ajánlott
 • COVID oltások: több típusa is létezik, a COVID-19 terjedésének és a szövődmények megelőzésének érdekében ajánlott

Melyik életkorban történik a HPV elleni védőoltás beadása?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján a HPV elleni védőoltás beadására a szexuális élet megkezdése előtti időszak a legjobb. A HPV szexuális úton terjed főként, tehát a HPV elleni védőoltás az esetleges a megfertőződés, azaz a szexuális élet megkezdése előtt, vagyis a serdülőkorban ajánlott. A HPV elleni védőoltás így maximális védelmet nyújthat az érintettek számára.

Ennek értelmében Magyarországon a HPV elleni oltás beadása az iskolai önkéntes kampányoltások formájában a 7-es évfolyamban történik. A HPV elleni védőoltás a 11-12 éves lányok számára 2014 óta, a fiúk számára pedig 2020 óta kérhető térítésmentesen. Amennyiben valaki későbbi életkorban kéri a HPV elleni védőoltás beadását, annak megvásárlása szükséges. A HPV elleni védőoltás beadása három adagban történik.

A HPV elleni védőoltás azoknak is ajánlott lehet, akik már szexuálisan aktívak. Az oltásnak számukra is vannak előnyei, például a már meglévő fertőzések krónikussá válása és a daganatok kialakulása ellen véd; valamint a vírus olyan típusai ellen is, amikkel az illető még nem találkozott. 26 éves korig azoknak ajánlott a HPV elleni védőoltás felvétele, akik még vagy nem kaptak oltást, vagy megszakadt az oltási sor. Ez azt jelenti, hogy nem kapták meg az összes adagot, ami a védettség kialakulásához szükséges. 26 éves kor felett a HPV elleni védőoltás beadásáról érdemes konzultálni a háziorvossal. A HPV elleni védőoltás az ő esetükben is véd a fent említett módon, viszont a szexuális szokások változása miatt ez a korosztály gyakran monogám kapcsolatban él és nem találkozik a HPV újabb szerotípusaival.

Kapcsolódó cikkünk

Ezeket a védőoltásokat fontold meg ősszel gyermeked védelme érdekében

Ezeket a védőoltásokat fontold meg ősszel gyermeked védelme érdekében

Az őszi és téli időszakban a koronavírus, az influenza és az RSV egyszerre támadhat, ami az idős és krónikus betegek mellett a csecsemőkre is komoly kockázatot jelenthet. A védekezésben kiemelt szerepet kapnak a védőoltások is – hangsúlyozta Prof. Dr. Mészner Zsófia infektológus gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ ...

Kinek ajánlott a HPV elleni védőoltás?

A HPV elleni védőoltás nemcsak egyéni szinten fontos, hanem a közösség egészségének védelmében is kulcsfontosságú. A védőoltások beadása hozzájárulhat a vírus terjedésének csökkenéséhez a társadalomban, ami hosszú távon segíthet a méhnyakrák és más HPV-hez kapcsolódó betegségek gyakoriságának csökkenésében. A HPV elleni védőoltás beadatásával tehát nemcsak gyermekünket védjük, hanem a közösséget is. A HPV elleni védőoltás elsősorban a 12 éves gyermekeknek, fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlott. Amennyiben valaki nem kapott ebben az életkorban, vagy felnőve szeretné kérni, orvosi konzultáció után nekik is ajánlott lehet.

Mely esetekben nem ajánlott a HPV elleni védőoltás beadatása?

A HPV elleni védőoltás csak kevés esetben nem ajánlott. Azoknak nem ajánlják az oltás beadását, akik ismert allergiával rendelkeznek a HPV elleni védőoltás valamelyik összetevőjével szemben vagy allergiás reakció lépett fel bennük az oltás korábbi dózisának beadása során. A HPV elleni védőoltás nem ajánlott terhes kismamák részére sem. A gyermekek között elhalaszthatják a HPV elleni védőoltás beadását, amíg a gyermekek betegek, például láz, orrfolyás, köhögés esetén.

Mik lehetnek a HPV elleni védőoltás mellékhatásai?

A HPV elleni védőoltás mellékhatásai általában jól tolerálhatóak, és a legtöbb esetben csak enyhe, az oltás beadásából származó mellékhatásokat okoznak. Ilyenek például a fájdalom, a pirosság, duzzanat a beadás helyén; de kialakulhat láz, szédülés, ájulás, hányinger, fejfájás, gyengeség, izom- és ízületi fájdalom is. Ritkán előfordulhat súlyos allergiás reakció a HPV elleni oltás beadását követően.
Összességében fontos kiemelni, hogy a védőoltásnak való kitettség sokkal kisebb kockázattal jár, mint a HPV által okozott potenciális súlyos betegségek kockázata.

Téma szakértője

Specialitások:
 • Védőoltási szaktanácsadás: melyik oltást mikor érdemes beadatni gyermekének

 • Személyre szabott védőoltási terv készítése

 • Védőoltások tervezése a családtervezés időszakában, várandósság előtt és alatt

Rendelés típusa: távkonzultáció

Telefonszám: +36 30 208 5571