Gluténérzékenység

Gluténérzékenység

Utolsó módosítás:2023.05.17 16:31

Az elmúlt években a gluténnal és a gluténérzékenységgel kapcsolatos tudatosság egyre nőtt. Ez amiatt van, hogy egyre több embernél és köztük gyermekeknél kerül felismerésre a gluténérzékenység. Kutatók szerint a mostani adatok, a mostani felismert gluténérzékeny esetek száma csak a jéghegy csúcsa, valószínűleg sokkal többen szenvednek gluténérzékenységben anélkül, hogy tudnának róla. Fontos tehát felismernünk időben a gluténérzékenység tüneteket, és azt, ha gyermekünk gluténérzékenységben szenved. Az alábbi cikk megadja az alapvető információkat a különböző gluténérzékenységekről, a gluténérzékenység diagnosztizálásáról és arról, hogyan támogassa gyermekét gluténmentes étrenddel.

 

Gluténérzékenységgel kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központnál
Mi okozza a gluténérzékenységet? Mi az a glutén?
Hogyan reagál a szervezet a gluténre gluténérzékenység esetén?
Mi a különbség a cöliákia és a gluténérzékenység között?
Milyen tünetei vannak a gluténérzékenységnek?
Hogyan diagnosztizálják a gluténérzékenységet?
Hogyan kezelhető a gluténérzékenység?
Milyen ételeket lehet adni egy gluténérzékeny gyermeknek?
Kinőhet-e egy gyermek a gluténérzékenységből?

Gluténérzékenységgel kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központnál

Mi okozza a gluténérzékenységet? Mi az a glutén?

A glutén a búza fő raktározási fehérjekomplexe, és a búzamag fehérjetartalmának körülbelül 85-90%-át teszi ki. A glutén több száz fehérjéből áll, de főként gliadint és glutenint tartalmaz.

A glutén a természetben megtalálható a következő élelmiszerekben:Gluténérzékenység

 • Búza
 • Búzamag
 • Durum
 • Búzadara
 • Graham liszt
 • Rozs
 • Árpa
 • Maláta
 • Sörélesztő
 • Búzakeményítő

Ezeket a gabonaféléket számos élelmiszerben használják fel, melyek mind tiltólistára kerülnek gluténérzékenység esetén. Megtalálhatjuk például a glutént pékárukban, tésztákban, kekszekben, gabonapehelyben stb. Azonban nem minden gluténforrás nyilvánvaló - a glutén és a búza gyakori adalékanyag az élelmiszerekben, kozmetikumokban és gyógyszerekben, melyek különös figyelmet érdemelnek gluténérzékenység esetén. A glutént gyakran adják hozzá a feldolgozott élelmiszerekhez és gyógyszerekhez számos okból. Ez egy hőstabil összetevő, amely kötőanyagként növelheti az élelmiszer tápértékét, vagy növelheti az élelmiszer vagy gyógyszer tömegét.

Éppen ezért gluténérzékenység esetén elővigyázatosnak kell lenni a következő termékekkel is, mert tartalmazhat adalékanyagként glutént:

 • Szószok és mártások
 • Előfűszerezett húsok
 • Feldolgozott húsok
 • Levesek
 • Salátaöntetek és pácok
 • Seitanból készült húspótlók
 • Barna rizsszirup
 • A kozmetikumok (beleértve az ajakápolót), a szájápolási termékek, a táplálékkiegészítők és a különböző gyógyszerek is tartalmazhatnak nyomokban glutént, így az ő összeteveőiket is érdemes megnézni gluténérzékenység esetén.

Hogyan reagál a szervezet a gluténre gluténérzékenység esetén?

A gluténérzékenység gyerekeknél azzal kezdődik, hogy az emésztőrendszerük nem képes a gluténfehérjéket teljesen megemészteni. A gliadin és a glutenin fehérjéket a gyomor, a hasnyálmirigy és a belek által termelt számos fehérjeenzim nehezen tudja lebontani. A gliadin átmenetileg növelheti a bél áteresztőképességét, ami a legtöbb, nem gluténérzékeny embernél nem jelent problémát. Cöliákia vagy nem cöliákiás gluténérzékenység esetén azonban a gliadindarabkák áthatolhatnak a bélfalon, és gyulladást okozhatnak. A gluténérzékenység növeli így a fehérvérsejtek egy típusának beáramlását a bélfalba, ahol immunválaszt váltanak ki.

Attól függően, hogy gyermeke milyen típusú gluténérzékenységben szenved (búzaallergia, cöliákia vagy nem cöliákiás gluténérzékenység), a gluténre adott reakció eltérő lesz. A búzaallergia a gyomor-bélrendszeri tünetek mellett tipikus allergiás tüneteket okozhat, beleértve a légzési nehézséget, csalánkiütést, a száj vagy a torok irritációját, fejfájást és orrdugulást. A cöliákia és a nem cöliákiás gluténérzékenység gyakori tüneteit a cikk későbbi részében részletezzük, de ezek közé tartoznak gyomor-bél rendszeri és a bélrendszeren kívüli tünetek is.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi a különbség a cöliákia és a gluténérzékenység között?

A fő különbség a cöliákia és a gluténérzékenység között az immunrendszer érintettsége. A cöliákiára egy specifikus autoimmun válasz jellemző, amely arra készteti a szervezetet, hogy a gluténfehérjéket úgy támadja meg, mintha azok méreganyagok lennének. A nem cöliákiás gluténérzékenység klasszikusan a gluténre adott olyan reakció, amelyben sem autoimmun, sem allergiás mechanizmusok nem játszanak szerepet. A nem cöliákiás gluténérzékenységet a cöliákiától eltérő veleszületett immunválasz és a gyengébb béláteresztőképesség kombinációja okozhatja.

A cöliákia és a gluténérzékenység egyes tünetei átfedik egymást, például a gyomor-bélrendszeri tünetek, mint a hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, székrekedés. A fáradtság szintén közös mellékhatás lehet a két állapot között. A cöliákia azonban a bél mikrobolyhok kiterjedt károsodását okozza, és egyéb bélrendszeri tünetek is jelentkezhetnek.

Milyen tünetei vannak a gluténérzékenységnek?

Az első lépés annak megállapításához, hogy gyermeke gluténérzékeny-e, az, hogy megnézzük, vannak-e tünetei a gluténérzékenységnek. A gyerekek gluténérzékenysége életkortól függően sokféle tünetet mutathat.

 • A csecsemőknél és kisgyermekeknél elsősorban gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek a gluténérzékenység esetén, mint például hányás, haspuffadás, hasmenés bűzös széklettel. További tünetei lehetnek a gluténérzékenységnek a növekedési elmaradás és az ingerlékenység.
 • A fiatal, iskoláskorú gyermekeknél gluténérzékenység miatt előfordulhatnak gyomor-bélrendszeri tünetek, például hasmenés, székrekedés, haspuffadás és hasfájás. Ezek a gyermekek fogászati problémákat, fogyást, súlygyarapodási nehézségeket vagy alacsony termetet is tapasztalhatnak gluténérzékenység esetén.
 • A serdülők és a tizenévesek több olyan tünetet mutathatnak gluténérzékenység kapcsán, amelyek a tápanyaghiányhoz és a növekedés elmaradásához kapcsolódnak. A gluténérzékenyséh gyakori tünetei közé tartozik a fogyás, a növekedés elmaradása, a késleltetett pubertás, a krónikus fáradtság, a fejfájás, a bőrkiütések és a hangulatzavarok.

Ha gyermeke bizonyos búza- vagy gluténtartalmú ételek fogyasztása után mutatja a fenti tünetek valamelyikét, akkor szükség lehet a gluténérzékenység hivatalos felmérésére.

Kapcsolódó cikkünk

Ez is okozhat csecsemő- és kisgyermekkori hasfájást!

Ez is okozhat csecsemő- és kisgyermekkori hasfájást!

Lassan itt a szezonális gyümölcsök időszaka, a gyerekeket is egyre gyakrabban kínálhatjuk a friss, vitamindús falatokkal. A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, másnéven fruktóz adja, ez azonban bizonyos esetekben problémát, hasfájást is okozhat. Az okokról és kivizsgálásról dr. Balogh Ádám ...

Hogyan diagnosztizálják a gluténérzékenységet?

A búzaallergiát allergiás bőr tesztekkel (Prick-teszt) és a szérum IgE antitestekkel igazolják a búza allergénekkel szemben, majd ezt követően glutén-kihívással.

A cöliákiát a TG2-specifikus autoantitestek és endomysialis antitestek (IgA EMA) jelenléte, valamint a vékonybélben lévő boholy atrófiát mutató biopsziás eredmények igazolják. A TG2-specifikus antitestekkel nem rendelkező egyéneknél a gliadinellenes antitestvizsgálatok is segíthetnek a cöliákia megerősítésében.

A nem cöliákiás gluténérzékenység diagnosztizálása valamivel nehezebb a többi gluténérzékenység állapothoz képest. Jelenleg tökéletlen rendszerrel rendelkezünk a nem cöliákiás gluténérzékenység meghatározására a cöliákiát és a búzaallergiát megerősítő laboratóriumi markerekhez és tesztekhez képest, de ez is egy jó kezdet. Gyermekének egy sor vizsgálaton kell átesnie, hogy kizárják a cöliákiát és a búzaallergiát, mielőtt a nem cöliákiás gluténérzékenység diagnózisát megerősítik. Mivel az irritábilis bél szindróma és a nem cöliákiás gluténérzékenység tünetei általában átfedik egymást, a diagnózis megerősítéséhez glutén-kihívásra lehet szükség, különösen akkor, ha még nem iktatta ki a glutént az étrendjéből. A glutén-kihívás során gyermeke körülbelül 6-8 hétig gluténmentes étrendet követ. A gluténmentes időszakot követően bizonyos mennyiségű glutént szándékosan újra bevezetnek.

Ha gyermeke a gluténmentes időszak alatt pozitív választ ad (a tünetek csökkenése), és a glutén újbóli bevezetése után a tünetek visszatérnek, akkor gyermekénél valószínűleg nem cöliákiás gluténérzékenységet diagnosztizálnak.

Hogyan kezelhető a gluténérzékenység?

Jelenleg a gluténérzékenység egyetlen elérhető kezelése a gluténmentes diéta. A gluténmentes diéta a gyermekek esetében jelentősen csökkenti a gluténérzékenység tüneteit, és a hosszú távú szövődmények kockázatát. A gluténmentes diéta 12-24 hónapig tarthat, amíg a gyermek bélrendszere helyreáll, és a tünetek javulnak. Ha a gluténérzékenység tünetei 1-2 év gluténmentes diéta követése után sem javulnak, akkor gluténszennyezést megszüntető diétát lehet bevezetni. Ez az eliminációs diéta csak friss gyümölcsökből, zöldségekből, húsból és korlátozott mennyiségű fűszerből áll. Cöliáka esetén immunszupresszív kezelés is adható.
Mivel a gluténérzékenységben szenvedő gyermekek bélrendszerének károsodása miatt a tápanyagok felszívódása csökkenhet, az ionok, ásványi anyagok, tápanyagok szintjét rendszeresen ellenőrizni kell laboratóriumi vizsgálatokkal.

Milyen ételeket lehet adni egy gluténérzékeny gyermeknek?

A gluténmentes étrendre való áttérés elsőre ijesztőnek tűnhet, ha gyermekénél frissen diagnosztizálták a gluténérzékenységet. Valójában azonban a gluténmentes diéta a gyerekek számára nagyon változatos tud lenni. Összegyűjtöttük, hogy milyen alapanyagokat használhatunk fel gond nélkül egy gluténmentes diéta összeállításához. Kezdjük azzal, hogy vannak olyan élelmiszercsoportok, amelyek friss és természetes formában vásárolva eleve gluténmentesek, és adhatóak gluténérzékenység esetén:

 • Hús és baromfi
 • Bab, hüvelyesek és diófélék
 • Hal és tenger gyümölcsei
 • Zöldségek
 • Gyümölcsök
 • Tejtermékek

Ha a főzéshez és sütéshez használt gluténmentes gabonaféléket nézzük, szintén számos lehetőségünk van:

 • Quinoa
 • Köles
 • Rizs
 • Len
 • Tápióka
 • Gluténmentes zab (A zab könnyen keresztszennyeződhet a gluténtartalmú gabonafélékkel. Ha gyermeke szívesen eszik zabpelyhet, mindenképpen olyan márkát vásároljon, amelyikre kifejezetten rá van írva, hogy gluténmentes.)
 • Dió alapú lisztek
 • Kukorica (kukoricaliszt, kukoricadara)
 • Hajdina
 • Gluténérzékeny gyerekek számára készült ételek

A csomagolt élelmiszerek kicsit trükkösebbek lehetnek, amikor gluténmentes ételeket keresünk a gyerekeknek, de van néhány egyszerű dolog, ami megkönnyítheti a keresést:

 • Először is, ellenőrizze, hogy az élelmiszer fel van-e tüntetve, hogy gluténmentes.
 • Második lépésként ellenőrizze az allergénlistát. Mivel a búza a nyolc leggyakoribb allergén egyike, fel kell tüntetni, hogy az élelmiszer búzát tartalmaz.
 • Ha a búzát nem tüntették fel a címkén, akkor is ellenőriznie kell, hogy van-e más gluténtartalmú összetevő.
 • A rozs és az árpa példák olyan gluténtartalmú összetevőkre, amelyek nem tartoznak a fő allergének közé. A csomagolt élelmiszereken fel kell tüntetni a termék előállításához felhasznált összes összetevőt, így minden glutént tartalmazó összetevőt meg kell találnia.
 • Miközben az összetevők címkéjét nézegeti, a keresztszennyeződés esélyét is ellenőrizze. A gyártók fel fogják tüntetni, ha egy termék nyomokban búzát tartalmazhat, vagy olyan üzemben dolgozták fel, ahol búzát és más gluténtartalmú gabonaféléket is feldolgoznak.

Kinőhet-e egy gyermek a gluténérzékenységből?

A válasz erre attól függ, hogy a gluténérzékenység melyik formájáról van szó. A cöliákia egy autoimmun állapot, amelyet lehet kezelni, de soha nem lehet kinőni. Ha egyszer cöliákiát diagnosztizáltak gyermekénél, ajánlott élethosszig tartó gluténmentes diétát követni. A búzaallergiás gyermekek többsége serdülőkorára valószínűleg kinövi az allergiáját, bár egyesek felnőttkorukban is búza allergiásak maradnak. A kutatások azt sugallják, hogy a nem cöliákiás gluténérzékenység átmeneti és kinőhető. Annak megállapításához, hogy gyermeke kinőtte-e gluténérzékenységét, orvosa valószínűleg azt fogja javasolni, hogy 12-14 hónapig gluténmentes étrendet kövessen.  Ezután újra tesztelik a gluténérzékenyéget.

Téma szakértői