Torokgyík

Torokgyík

Utolsó módosítás:2024.01.17 11:10

A torokgyík egy bakteriális eredetű betegség, amelyet a Corynebacterium diphtheriae baktérium okoz. A torokgyík előfordulási gyakorisága hatalmasat csökkent a torokgyík elleni kötelező, gyermekkori védőoltások bevezetésével. Ennek ellenére még mindig fontos ismernünk és megelőznünk ezt a betegséget, mivel súlyos szövődményeket okozhat, különösen a gyermekek körében.


Kapcsolódó szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban
Milyen betegséget jelent a torokgyík?
Hogyan terjed a torokgyík?
Milyen tüneteket okoz a torokgyík?
Milyen szövődményeket okozhat a gyermekeknél a torokgyík?
Hogyan történik a torokgyík kivizsgálása a gyermekek között?
Hogyan kezelhető a torokgyík?
Hogyan előzhető meg a torokgyík?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Milyen betegséget jelent a torokgyík?

A torokgyík, vagy mádik nevén diftéria egy súlyos betegség, mely elsősorban a gyermekek körében gyakori. A torokgyík kórokozója a Corynebacterium diphtheriae nevű baktérium. A baktérium a légzőszervrendszer, a torok és az orr nyálkahártyáját támadja meg. Előrehaladott stádiumban azonban a torokgyík károsíthatja a szívet, a veséket és az idegrendszert. A torokgyík kezelése elsősorban antibiotikumokkal történik, de még kezelés mellett is halálos lehet, különösen a gyermekek esetében.

A torokgyík előfordulása rengeteget csökkent a védőoltásoknak köszönhetően. Hazánkban és a világ fejlett országaiban a torokgyík elleni védőoltás kötelező a gyermekek körében. Ezáltal elérhető a közösség megfelelő immunizációja és megakadályozhatóak a járványok kialakulása. A védőoltásoknak köszönhetően a torokgyík ma már igen ritkán fordul elő, mégis érdemes ismernünk ezt a betegséget, ugyanis behurcolt esetek is mindig előfordulhatnak. A torokgyík nagyon súlyos tüneteket okozhat a gyermekekben és akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek. A torokgyík korai felismerésével megmenthetőek lehetnek ezek a gyermekek is.

A torokgyík tehát egy súlyos, de megelőzhető betegség, amely ellen hatékony védekezési stratégiák léteznek. Az oltások és a higiéniai szabályok betartása a legfontosabb elemek a torokgyík terjedésének megelőzésében. Amennyiben tüneteket észlel gyermekén, azonnal keressen fel egy orvost a megfelelő kezelés érdekében!

Hogyan terjed a torokgyík?

A torokgyík cseppfertőzéssel terjed. Ez azt jelenti, hogy amikor a fertőzött gyermek tüsszent, köhög, vagy csak beszél a levegőbe jutó apró folyadék részecskékkel tud terjedni a torokgyík. Emellett a torokgyík miatt beteg gyermek használati tárgyaival is terjedhet a fertőzés. Például ha eldobjuk a gyermek után a koszos zsebkendőjét vagy ugyanabba a törölközőbe töröljük a kezünket, mi is könnyen megfertőződhetünk. A torokgyík fertőzőképessége magas, könnyen átadható a betegség más gyermekeknek és kialakulhatnak helyi járványok is. A betegség magas fertőzőképessége miatt rendkívül fontos a megelőzés és az oltás. A torokgyík jelei és tünetei általában a fertőzés után 2-5 nappal kezdődnek.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tüneteket okoz a torokgyík?

A torokgyík tünetei közé tartozik a hirtelen kezdődő torokfájás, a láz, a hidegrázás, fáradtság és nyelési nehézségek. Rekedtség, orrfolyás is felléphet, valamint megnagyobbodott nyirokcsomók is tapinthatóak lehetnek a nyakban. A torokgyík egyik jellegzetes tünete – amiről a nevét is kapta - a torkot és a mandulákat borító vastag, szürke hártya. Ez a hártya légúti akadályt képezhet, aminek következtében nehézlégzés vagy szapora légzés is jelentkezhet.

A torokgyík tüneteinek súlyossága változó a gyermekek között. A torokgyík egyik típusa a bőrt érinti, amely más bakteriális bőrfertőzésekhez hasonló fájdalmat, bőrpírt és duzzanatot okoz. Jelei a szürke hártyával borított fekélyek lehetnek. Más esetben a baktériummal való megfertőződés csak enyhe betegséget okoz vagy egyáltalán nem jelentkeznek a torokgyík tünetei. Ezeket a gyermekeket nevezzük torokgyík hordozónak, hiszen ők egészségesnek érzik magukat és nem mutatják a torokgyík tüneteit, így a közösségekben könnyen megfertőzhetnek más gyermekeket. Súlyos esetben azonban a torokgyík baktérium toxinja a szívizomzatot, az idegrendszert és más szöveteket is károsíthatja, amik számos szisztémás tünetet okozhatnak a gyermekeknek.

Kapcsolódó cikkünk

A gyermekgyógyász válaszol: lázcsillapítás csecsemőknél és gyerekeknél

A gyermekgyógyász válaszol: lázcsillapítás csecsemőknél és gyerekeknél

Szükséges-e csillapítani a lázat gyerekeknek és ha igen, akkor hogyan? Különböznek-e a láz tünetei csecsemőknél és nagyobb gyermekeknél? A szülők által gyakran feltett kérdésekre dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, tüdőgyógyász és gasztroenterológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa válaszolt.

Milyen szövődményeket okozhat a gyermekeknél a torokgyík?

A torokgyík számos, súlyos szövődményhez vezethet a gyermekek közütt kezeletlenül hagyva. Ezek megelőzésében a legfontosabb magának a torokgyíknak a megelőzése. Ha ez elmarad és kialakul a torokgyík, a korai felismerése és a kezelés mihamarabbi megkezdése segíthet. Ezek hiányában a torokgyík a következő szövődményeket okozhatja:

  • Légzési problémák, légzés leállás: A torokgyík kórokozó baktériumai toxint termelhetnek. Ez a toxin károsíthatja a szöveteket a fertőzés közvetlen területén, vagyis általában az orrban és a torokban. Ezen a helyen a fertőzés következtében elhalt sejtekből, baktériumokból és egyéb anyagokból álló kemény, szürke hártya keletkezik, ami akadályozhatja a légzést. A diftériatoxin emellett károsíthatja a légzéshez használt izmokat irányító idegeket is, ami következtében ezek az izmok megbénulhatnak. A torokgyík tehát több úton is légzési problémákhoz, súlyos esetben pedig a légzés leállásához vezethet. Ekkor mechanikus segítségre lehet szüksége a gyermeknek a légzéshez.
  • Szívizom károsodás: A diftériatoxin a véráramban szétterjedhet, és a szervezet más szöveteit is károsíthatja. Károsíthatja például a szívizmot, olyan szövődményeket okozva, mint a szívizom gyulladása. A szívizomgyulladás okozta szívkárosodás lehet enyhe vagy súlyos. Legrosszabb esetben a szívizomgyulladás szívelégtelenséghez és hirtelen halálhoz vezethet.
  • Idegkárosodás: A toxin idegkárosodást is okozhat. Tipikus célpontok a torok idegei, ahol a rossz idegvezetés nyelési nehézséget okozhat. A karok és lábak idegei is begyulladhatnak, ami izomgyengeséget okozhat.

Kezeléssel a legtöbb beteg túléli ezeket a szövődményeket, de a gyógyulás így is egy lassú és hosszú folyamat lehet. A torokgyík az esetek 5-10%-ában halálos kimenetelű. A halálozási arány magasabb az 5 év alatti gyermekeknél vagy a 40 évnél idősebb felnőtteknél.

Hogyan történik a torokgyík kivizsgálása a gyermekek között?

A torokgyík nagyon jellegzetes tüneteket produkál, ami megkönnyíti a betegség azonosítását. Az orvosok torokgyík irányában gyanakodhatnak egy olyan beteg gyermeknél, akinek torokfájása van, és szürke hártya borítja a manduláit és a torkát. A diagnózis megerősítéséhez mintavétel történhet a torokból. A C. diphtheriae megjelenése a mikribiológiai tenyésztés során egyértelműen azonosítja a betegséget. Az orvosok szövetmintát is vehetnek egy fertőzött sebből, és azt laboratóriumban megvizsgálhatják a diftéria azon típusának kimutatására, amely a bőrt érinti.

Fontos tudni, hogy a torokgyík kezelését a tünetek észlelése után azonnal meg kell kezdeni! Nincsen idő tehát megvárni a baktériumtesztek és a tenyésztés eredményét, hanem alapos gyanú esetén el kell kezdeni a kezelést.

Hogyan kezelhető a torokgyík?

A torokgyík azonnali és agresszív kezelést igényel, ugyanis hamar súlyos állapotokat okozhat a gyermekekben. A kezelések közé tartoznak:Torokgyík - Gyermekgyógyászati Központ

  • Antibiotikumok: A torokgyík kezelése során antibiotikumok alkalmazása szükséges a bakteriális terhelés csökkentése érdekében. A penicillin vagy az eritromicin segítenek elpusztítani a baktériumokat a szervezetben, valamint csökkentik a gyermek fertőzőképességének az idejét is.
  • Antitoxin: A betegség káros hatásait csökkentheti az antitoxin alkalmazása. Az antitoxin a torokgyík baktérium toxinjával szembeni antitesteket tartalmazza. Ezt a gyógyszert injekció formájában adják be a gyermek vénájába vagy izomba. Az antitoxin beadása előtt az orvosok bőrallergia-tesztet végezhetnek. Ezeket azért végzik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a fertőzött gyermek nem allergiás az antitoxinra.
  • Tüneti kezelés: Fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók és egyéb tüneti kezelések alkalmazhatók a betegség enyhítésére.
  • Intenzív osztályos kezelés: A torokgyík által érintett gyermekeknek és felnőtteknek gyakran kórházi kezelésre van szükségük. Elkülöníthetik őket az intenzív osztályon, mert a torokgyík könnyen átterjedhet mindenkire, aki nincs beoltva a betegség ellen. Egyes esetekben szükség lehet mesterséges lélegeztetésre. Ennek célja, hogy a légutakat nyitva tartsák, amíg a gyulladás csillapodik.

Hogyan előzhető meg a torokgyík?

Szerencsére a védőoltások és az antibiotikum elterjedésével a torokgyík már közel sem olyan gyakori és gyógyíthatatlan betegség, mint régen volt. Annak érdekében, hogy ez így maradjon Magyarországon kötelező a torokgyík elleni védőoltások beadása a gyermekeknek. A torokgyík elleni vakcinát általában a tetanusz és a szamárköhögés elleni vakcinával kombinálják. A három az egyben oltóanyagot diftéria, tetanusz és pertussis vakcinaként ismerik. Ennek az oltóanyagnak a legújabb változata a gyermekek számára DTaP vakcina, serdülők és felnőttek számára pedig Tdap vakcina néven ismert. Az oltást 2 hónapos kortól kezdve több részletben és évek múlva emlékeztető oltás formájában is megkapja a gyermek. Emellett egyéni felelősségünk a higiénia fenntartása, az alapvető higiéniai gyakorlatok (mint például a rendszeres kézmosás) megtanítása a gyermekünknek, és a torokgyík által megfertőződött gyermek elszeparálása a közösségtől. Ezekkel a lépésekkel is csökkenthető a torokgyík terjedése.

Téma szakértői