Szénanátha

Szénanátha

Utolsó módosítás:2023.10.25

A szénanátha, amely gyakran "szezonális allergiaként" is ismert, sokak életét megkeseríti, amikor a tavasz és a nyár virágzó időszakai beköszöntenek. A pollenek által kiváltott allergiás reakciók torokirritációval, orrdugulással és szemviszketéssel járnak, és gyakran teszik tönkre a tavaszi piknikeket és kerti játékokat.

 

Mi az a szénanátha?

Mi állhat a szénanátha hátterében?

Mikor fordul elő a szénanátha?

Szénanátha típusai

Szénanátha tünetei

Szénanátha kivizsgálása

Szénanátha kezelése

 Központjaink szolgáltatásai szénanátha esetén

Mi az a szénanátha?

A szénanátha, amit más néven szezonális allergiának vagy allergiás rhinitisnek is neveznek, egy olyan allergiás reakció, amelyet a környezeti pollenek okoznak. A szénanátha tünetei általában akkor jelentkeznek, amikor a gyermek belélegzi a polleneket, amelyek a levegőben terjednek, leggyakrabban tavasszal és nyáron.

A szénanátha gyermekeknél általában pollenallergia miatt jelentkezik, amikor a gyermek immunrendszere túlzott immunválasszal reagál a környezeti allergénekre. A pollenek azok a mikroszkopikus szemcsék, amelyeket a növények hímivarszervei termelnek, és a növények beporzásához szükségesek.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi állhat a szénanátha hátterében?

A szénanátha (rhinitis allergica, allergiás rhinitis) kialakulásának hátterében az áll, hogy a gyermek pollenekre allergiás reakciót mutat. Az allergiás reakció azt jelenti, hogy az immunrendszere túlzottan reagál egy általa ártalmatlannak tartott anyagra, például a pollenekre. Az allergiás reakció főként az immunrendszer túlzott hisztamin felszabadulásával jár, ami gyulladást és allergiás tüneteket okoz.

A pollenek allergiás reakciót válthatnak ki, mert azokat a növények a beporzás során a levegőbe bocsátják, hogy beporozzák a női virágokat. Amikor a pollenekkel való érintkezés megtörténik, például a belélegzéskor vagy a bőrrel való érintkezéskor, az immunrendszer észleli ezeket az anyagokat és antitesteket termel ellenük. Ezután az immunrendszer hisztamint és egyéb gyulladásos vegyületeket szabadít fel, amelyek a szénanátha tüneteit okozzák. Ezek a tünetek általában a légzőrendszert és a szemet érintik, és magukban foglalják az orrdugulást, orrfolyást, orrviszketést, tüsszögést, köhögést, könnyezést és vörös, viszkető szemeket.

Az allergiás reakció hátterében álló okok között szerepelhet genetikai hajlam, azaz a családi halmzódás. Ha a családban előfordult pollenallergia, akkor növekedhet az esélye annak, hogy a gyermeknél is megjelennek a szénanátha tünetei. Emellett a környezeti tényezők, például a pollenkoncentráció és az eltérő pollenfajok jelenléte is befolyásolhatják, hogy valaki érzékeny-e ezekre az allrgénekre.

A gyermekeknél az allergiás reakció és szénanátha kiváltó okát általában a következő tényezők kombinációja határozza meg:

 • Genetikai hajlam: Az allergiás reakciók hajlamosító tényezők alapján eltérhetnek. Ha a gyermeknek a családjában vagy a közeli rokonai között allergiás problémák vannak, nagyobb az esélye annak, hogy szénanátha alakul ki.
 • Pollenekkel való kontaktus: A szénanátha kialakulásához szükséges a pollenekkel való érintkezés. A pollenek általában tavasszal és nyáron találhatók a levegőben magas koncentrációban, amikor a növények beporzódnak. Az allergiás reakció akkor alakul ki, amikor a polleneket belélegzik vagy a bőrrel érintkezik.
 • Immunitás és allergénfelismerés: A szénanátha az immunrendszer túlzott reakciója a pollenekre. Az immunrendszer a polleneket potenciális veszélyként azonosítja, és antitesteket termel ellenük. Ez a reakció allergiás tüneteket okoz, mint például az orrdugulás, tüsszögés és könnyezés.

A szénanátha kialakulásának folyamata a következő lépésekből áll:

 • Pollen expozíció: A pollenekkel való érintkezés során a pollenek bejutnak a légutakba vagy a bőrbe.
 • Immunrendszer reakciója: Az immunrendszer megkezdi a pollenek allergéneknek való azonosítását, és antitesteket termel ellenük.
 • Hisztamin felszabadulása: Az immunválasz részeként a test hisztamint szabadít fel, amely gyulladást és allergiás tüneteket okoz.
 • Allergiás tünetek: Az allergiás reakció a pollenekkel való további érintkezés során allergiás tünetekhez vezet, mint például orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés és viszkető szemek.

  Kapcsolódó cikkünk

  Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

  Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

  Az allergiás reakciók közül a legsúlyosabb az anafilaxia, mely akár végzetes lehet. A potenciális életveszély ellenére az anafilaxiás reakció egészen enyhe, ártalmatlannak tűnő tünetekkel is kezdődhet. Igazoltan allergiás gyermek esetében ezeket minden esetben komolyan kell venni, mert a rosszabbodás gyorsan bekövetkezhet. Dr. Moric Krisztina ...

Mikor fordul elő a szénanátha?

A leggyakoribb pollenallergiák a következőképpen oszlanak meg az évszakokban:

 • Tavasz: Tavasszal általában a fáknak a pollenjei okoznak szénanáthát. Azok a fák, amelyek pollenallergiát okozhatnak, közéjük tartoznak a nyírfa, a tölgy, a kőris, a hársfa és a juharfa. A tavasz a pollenallergiák számára az egyik leggyakoribb időszak.
 • Nyár: Nyáron is folytatódhat a szénanátha szezon, mivel egyes fafajok pollenjei még mindig jelen lehetnek. Emellett a gyompollenek, például a parlagfű pollenje is nyáron terjedhet, és sok embert érint.
 • Ősz: Az ősz elején a fa pollenek elcsendesülnek, de a gyomok pollenjei, különösen a parlagfű, folytathatják a szezonális allergiás tünetek és szénanátha okozását.

Szénanátha típusai

A szénanátha vagy allergiás rhinitis gyermekeknél is többféle típusba sorolható, hasonlóan a felnőttekhez. A gyermekeknél előforduló szénanátha típusát általában az ok és az időzítéSzénanáthas határozza meg. A következő a leggyakoribb típusok közül néhány:

 • Szezonális allergiás rhinitis (tavaszi-nyári szénanátha):
  • A szezonális allergiás rhinitis gyermekeknél is az év bizonyos időszakaiban fordul elő, általában tavasszal és nyáron.
  • A kiváltó ok a pollenek, például a fűpollenek, fa pollenek vagy gyomnövények pollenjei.
  • A tünetek szezonálisak, és a pollenkoncentráció növekedésével és csökkenésével egyenesen arányosak.
  • Gyermekek esetében a tünetek lehetnek az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, viszkető szemek és torokirritáció.
 • Egész éves allergiás rhinitis (perenniális szénanátha):
  • Az egész éves allergiás rhinitis gyermekeknél is egész évben fennálló tüneteket okoz.
  • A kiváltó okok általában olyan allergének, amelyek folyamatosan jelen vannak a környezetben, például poratka, penészgombák vagy állatszőrök.
  • Gyermekeknél a szénanátha tünetei gyakran folyamatosan vagy rendszeresen jelentkeznek, függetlenül a szezontól.
 • Vasomotoros rhinitis: Hasonlóan a felnőttekhez, a gyermekeknél is előfordulhat vasomotoros rhinitis, amely nem allergiás eredetű, és általában külső irritánsok, például hideg levegő, erős szagok vagy dohányfüst hatására jelentkezik.

A szénanátha típusának pontos azonosítása fontos a megfelelő kezelés megtalálásához.

Szénanátha tünetei

A szénanátha vagy allergiás rhinitis gyermekeknél hasonló tüneteket okozhat, mint a felnőtteknél. A tünetek az allergiás reakció súlyosságától és a pollenkoncentrációtól függően változhatnak. A szénanátha gyermekeknél a következő tünetekkel járhat:

 • Orrdugulás és orrfolyás: Gyermekeknél az orrdugulás és az orrfolyás gyakoriak. Az orrnyálkahártya gyulladása miatt az orrüreg elzáródik, és az orrfolyás fokozott váladéktermelést eredményez.
 • Tüsszögés: Gyakran előforduló tünet szénanátha esetén, a pollenek belélegzése miatt.
 • Viszkető orr és szemek: A viszkető orr és szemek az allergiás reakció fontos jelei. A gyermek panaszkodhat arról, hogy az orra és a szeme viszket vagy ég.
 • Könnyezés: A szénanátha során a szemek könnyezhetnek, és a szem körüli bőr duzzadt, irritált lehet.
 • Torokirritáció és köhögés: A torokirritáció és köhögés is előfordulhat, különösen, ha az allergiás reakció a garatot is érinti.
 • Általános tünetek: Néhány gyermek általános rossz közérzetet is tapasztalhat, beleértve a fáradtságot és az ingerlékenységet.

Szénanátha kivizsgálása

Az allergiavizsgálatok segíthetnek azonosítani az allergéneket, amelyekre a gyermek érzékeny. Az allergiavizsgálatok lehetnek bőrtesztek (Prick-teszt), vérvizsgálatok (specifikus IgE-tesztek) vagy allergénspecifikus provokációs tesztek (ha szükséges). A tesztek segítenek az allergiát okozó pollenek, poratka, penészgombák vagy állati allergének azonosításában.

Szénanátha kezelése

A szénanátha kezelése gyermekeknél hasonló elveken alapul, mint a felnőtteknél, de a megfelelő kezelési terv kidolgozása érdekében fontos figyelembe venni a gyermekek korát és  allergiás tüneteinek súlyosságát. A kezelés általában a következők kombinációját tartalmazza:

 • Allergének elkerülése: Az első lépés az allergén expozíció minimalizálása vagy elkerülése. Például a gyermekek számára, akik pollenallergiások, javasolt zárva tartani az ablakokat és az ajtókat a pollenekkel terhelt időszakban, valamint ruházatukat és hajukat rendszeresen megmosni a pollenek eltávolításához.
 • Orvosi kezelés:
  • Antihisztaminok: Gyermekeknek adható antihisztaminok segíthetnek a viszkető orr, orrfolyás, tüsszögés és viszkető szemek tüneteinek enyhítésében. Fontos olyan antihisztamint választani, amely a gyermekek számára megfelelő dózisban és formában elérhető.
  • Orrsprayk: Az orrsprayk, például kortikoszteroidok, hatékonyak lehetnek az orrdugulás és az orrfolyás enyhítésében. Az orrsprayk alkalmazása előtt mindenképpen konzultáljon gyermekorvossal, mert a helyes használat nagyon fontos, különösen hosszabb ideig.
  • Allergén-specifikus immunterápia (ASIT): Az ASIT súlyos allergiás reakciók esetén fontolóra vehető, és az allergiára, szénatátha kiváltó okaira jellemző allergénekkel történő rendszeres expozícióval történő deszenzibilizációt célozza meg. Az ASIT gyermekeknél csak szigorúan orvosi felügyelet mellett alkalmazható.
 • Orvosi felügyelet: Az allergiás gyermekeknek rendszeres kontrollvizsgálatokra kell járni a gyermekorvoshoz vagy allergológushoz annak érdekében, hogy lássák, a kezelés hatékony és biztonságos. Az orvos segít a kezelési terv optimalizálásában és az esetleges szövődmények megelőzésében.
 • Életmódbeli változtatások: Az allergiás gyermekeknek tanácsos kerülniük a pollenekkel való érintkezést a szénanátha tüneteinek enyhítése érdekében. Például fontos az ablakok és ajtók zárva tartása amikor a pollenkoncentráció magas, és az allergénekkel való érintkezés minimalizálása.

Fontos megjegyezni, hogy a gyermekek allergiás reakciói változhatnak, és a kezelés módosítható a tünetek és a szénanátha, allergia súlyosságának alapján. A kezelési tervet mindig egy gyermekorvos vagy allergológus állítja össze, aki megfelelő kezelési útmutatásokat ad a gyermekek és szüleik számára. A megfelelő kezeléssel és gondos orvosi felügyelettel a szénanátha tünetei jól kezelhetők, és a gyermekek számára is élhetőbbé tehető a pollenidőszak.

Téma szakértői