Mutációs zavar

Mutációs zavar

Utolsó módosítás:2023.11.17

A serdülőkor a nagy változások időszaka, amelyet a fizikai, érzelmi és hormonális változások kaszkádja irányít. Ezek közül az egyik legszembetűnőbb változás a mutáció, a hang átalakulása. Ennek során a hang változik a gyermekkori magas hangokról a felnőttkori mélyebb, rezonáns hangra. Néhány gyermek esetében azonban nem ilyen könnyen zajlik az átmenet, hanem mutációs zavar lép fel. Az alábbi cikkben bemutatjuk a mutációs zavar legfontosabb ismereteit és a kezelési lehetőségeket.


Mutációs zavarral kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban
Mit jelent a mutációs zavar?
Miért alakul ki mutáció a serdülő fiúknál?
Milyen okai lehetnek a mutációs zavar kialakulásának?
Milyen tünetekkel jelentkezik a mutációs zavar?
Milyen hatással van az életminőségre a mutációs zavar?
Milyen vizsgálatokra lehet szükség a mutációs zavar kapcsán?
Hogyan kezelhető a mutációs zavar?

Mutációs zavarral kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Mit jelent a mutációs zavar?

A mutációs zavar funkcionális hangképzési zavart jelent. Hátterében a hangszalagokat körülvevő izmok megfeszülése állhat, ami magas hangot eredményez a beszéd közben. A mutációs zavar serdülőkorban, általában 11 és 15 éves kor között jelentkezik, a pubertással kapcsolatos változásokkal egy időben. A mutációs zavar gyakoribb a fiúknál, hiszen náluk a mutációs is kifejezettebb, a magas hang fentmaradása pedig látványosabb, mint a lányoknál. A mutáció célja a pubertáskorban, hogy a gyermekkori magas hangról mélyebb hangok felé változzon az egyén hangszíne. Mutációs zavar esetén a pubertáskor után is megmarad a magas hang. A hangot lihegőnek, érdesnek és erőtlennek is lehet hallani. A mutációs zavar általában önmagában jelentkezik, vagyis nem kapcsolódnak hozzá egyéb kommunikációs zavarok. Ez azt is jelenti, hogy a mutációs zavar hátterében általában nem azonosítható anatómiai eltérés vagy rendellenesség, hanem a mutációs zavar legtöbb esete pszichogén jellegű vagy a hangmechanizmus nem megfelelő használatából ered. A mutációs zavar kezelése logopédus vagy fül-orr-gégész szakorvos segítségével történik hangterápia révén. A mutációs zavar nem egy magától elmúló állapot, kezelés nélkül a magas hangok használata állandóvá válhat.

Miért alakul ki mutáció a serdülő fiúknál?Mutációs zavar - Gyermekgyógyászati Központ

A serdülőkor számos változással jár, melyeknek alapját a hormonális változások okozzák. A fiúknál a herék jelentősen magasabb tesztoszteronszintet kezdenek termelni, ami több úton is hat a hang megváltozására. A mutáció lányokban is lezajlik, csak kevésbé látványosan. A változások mértéke és jellege eltérő a fiúk és lányok között: a fiúk hangja a magasabb tesztoszteronszint miatt jellemzően jelentősebb hangmagasság-csökkenésen megy keresztül. Ezzel szemben a lányok általában fokozatosabb és finomabb változást tapasztalnak a hangjukban.

A serdülőkorban a gége hormonális hatásra történő változásai jellemzően a hangmagasság csökkenését eredményezik. A fiúk hangja átlagosan egy oktávval mélyül, míg a lányok hangja ennél kisebb mértékben mélyül. A felnőtt nők hangmagassága jellemzően 165 és 255 Hz közé esik, míg a felnőtt férfiaké 85 és 180 Hz közé. A pubertás alatti anatómiai változások közé tartozik a gége megnagyobbodása mindkét nem esetében. A pubertás alatti magasabb tesztoszteron szint a hangszalag hosszának és vastagságának változásához vezet a fiúkban, valamint a rezonáns üregek is nagyobbak lesznek. Ez a növekedés mélyebb hangot eredményez, mivel a hosszabb és vastagabb hangszalagok alacsonyabb frekvencián rezegnek, mélyebb hangokat produkálva. Emellett a gége leereszkedik és jelentősen megnő, ami gyakran látható gégedomborulatot eredményez a nyakon, az úgynevezett ádámcsutkát. Mindezek a hormonális hatásra bekövetkező anatómiai változások okozzák a hang mélyülését, a mutációt a serdülőkben.

Milyen okai lehetnek a mutációs zavar kialakulásának?

A mutációs zavar hátterében számos ok azonosítható. A legtöbb esetben pszichológiai eredetű a mutációs zavar a fiúk körében, de létezik organikus, szervi vagy biológiai eredetű mutációs zavar is. A mutációs zavar eredetének megkülönböztetése nagyon fontos, ugyanis más jellegű terápiára van szükség a pszichológiai eredetű mutációs zavar és a biológiai eredetű mutációs zavar esetében.

Pszichológiai eredetű mutációs zavar okai:

Biológiai eredetű mutációs zavar okai:

Milyen tünetekkel jelentkezik a mutációs zavar?

A mutációs zavar jellemzően a serdülőkorban alakul ki. Kezdetben nehéz lehet különbséget tenni a mutáció normál menete és a mutációs zavar között. Idővel azonban nyilvánvalóvá válik a mutációs zavar megléte, ahogyan az életkor előrehaladtával nem mélyült az illető gyermek hangja.
A mutációs zavar jellemző tünetei a következők:

  • Magas hangmagasság
  • Légszomj
  • Alacsony hangintenzitás
  • Nyak- és torokfeszültség
  • Szünetek a fonációban és a frekvenciában
  • Felületes légzés

Milyen hatással van az életminőségre a mutációs zavar?

A pubertással járó fizikai változások gyakran érzelmek egész sorát váltják ki, és ez alól a mutálás és a mutációs zavar sem kivétel. A serdülőkben szégyenérzetet, szorongást válthat ki a mutációs zavar. A mutációs zavar következtében megmaradt magas hang befolyásolhatja a társas dinamikát és a kortársak közötti interakciókat. A serdülők a barátok és kortársak új felfogásával és elvárásaival találhatják magukat szemben. A hangmagassággal kapcsolatos társadalmi elvárások és a nemi sztereotípiák a mutációs zavar pszichológiai hatását egy újabb réteggel bonyolíthatják. Ezeknek a kulturális elvárásoknak a megdöntéséhez nyílt kommunikációra és olyan támogató közösségre van szükség, amely arra bátorítja az egyéneket, hogy elfogadják egyedi hangjukat. A pedagógusok és a szülők fontos szerepet játszanak egy olyan környezet kialakításában, amely támogatja az egészséges önbecsülést és a pozitív társas interakciókat ebben az időszakban.

Kapcsolódó cikkünk

Fülfájás gyerekeknél – mikor forduljunk orvoshoz?

Fülfájás gyerekeknél – mikor forduljunk orvoshoz?

Strandolás után sokan fordulnak orvoshoz a gyermeküknél jelentkező fülfájás miatt. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogyan csillapíthatjuk a fülfájást otthon és mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?

Milyen vizsgálatokra lehet szükség a mutációs zavar kapcsán?

A mutációs zavar panaszaival leggyakrabban a serdülő fiúk vagy a fiatal férfiak fordulnak orvoshoz. Nők körében ritkább a mutációs zavar, ám előfordulhat. A mutációs zavar leggyakrabban pszichológiai eredetű, ám a biológiai eredetű mutációs zavar kizárása érdekében orvosi vizsgálatokra van szükség. A mutációs zavar betegeit gyakran fül-orr-gégészhez irányítják a gége és a hangszalagok fizikális vizsgálata miatt. Ezek eltérései okozhatják ugyanis a biológiai eredetű mutációs zavart. Az orvos megvizsgálja a gége környékét, hogy a hangszalag magasan ül-e a torokban, és megtapintja a területet, hogy megállapítsa, van-e túlzott izomfeszülés. Ezután különböző feladatokkal felméri a hangképzést, a hangmagasságokat. Például megkérheti a pácienst, hogy produkálja a legalacsonyabb és legmagasabb hangmagasságot, amit csak tud, és különböző beszéd- vagy énektevékenységeket végezzen különböző hangmagasságokon. Az orvos mindezek közben figyeli a hangminőség torzulását, a lihegő hang jelenlététét. Aerodinamikai vizsgálatok elvégzését is kérheti az orvos.

Miután a fizikai kórképeket kizárták, a következő a pszichológiai eredetű mutációs zavar felderítése. A pszichológiai eredetű mutációs zavar azonosításához pszichológus vagy pszichiáter bevonására van szükség. A vele folytatott beszélgetés, az általa kért feladatok elvégzése után azonosítható a kórkép. Az orvos kérheti például a napló vezetését, amelyben a beteg leírja a tüneteit és azok hatását a mindennapi életvitelre. A beszélgetések során azonosíthatóak olyan személyiségjegyek, amelyek fenntarthatják a mutációs zavar tüneteit. Pszichológus bevonása nemcsak diagnosztikai szempontból fontos. A mutációs zavar komoly szociális és érzelmi terhet ró az érintettekre. Így ezek oldása, kezelése is feladat mutációs zavar esetén.

Hogyan kezelhető a mutációs zavar?

A mutációs zavar terápiájának alappillére a logopédus által vezetett hangterápia. A beszéd- és kommunikációs gyakorlatok elvégzése segítheti a serdülőket abban, hogy jobban kontroll alatt tartsák hangjukat. A logopédussal való munka személyre szabott stratégiákat nyújthat a hatékony kommunikációs készségek fejlesztéséhez és ezáltal az önbizalom növeléséhez. A hangterápia céljai különbözőek lehetnek a mutációs zavar különböző tüneteinek függvényében. A logopédus megadja az eszközöket a hangmagasság, a hanglejtés, a rezonancia, a hangsebesség, az artikuláció, a nyelv és a nem verbális kommunikáció elemeinek elsajátításához. A mutációs zavar kezelésében az audiovizuális visszajelzés alkalmazása is hasznos lehet. Ez lehetővé teszi a beteg számára, hogy megfigyelje hangjának és hangmagasságának grafikus és numerikus ábrázolását. Ez könnyebbé teszi a mutációs zavar érintettjének, hogy kiválasszon egy ideális hangmagassági tartományt, és fokozatosan végigcsinálja a beszédfeladatokat, miközben a kívánt hangmagassági tartományban van. Ahogy a páciens fejlődik, a hangképzés, és a beszédfeladatok egyre természetesebbé válnak. Az audiovizuális visszajelzés beépítése a beszéd- és hangterápiába további sikerekhez vezethet. Bizonyos esetekben, amikor a hagyományos hangterápia hatástalan a mutációs zavar kezelésében, sebészeti beavatkozás is szóba jöhet.

A mutációs zavar kezelése során fontos hangsúlyt fektetni a pszichés támogatásra. A pszichológussal vagy pszichiáterrel folytatott konzultáció segít a mutációs zavar érintettjeinek azonosítani azokat a pszichológiai tényezőket, amelyek hozzájárulnak a mutációs zavar meglétéhez. A pszichológiai konzultáció célja eszközöket adni ahhoz, hogy a fiatal megküzdjön ezekkel tényezőkkel, valamint támogatást nyújtani a mutációs zavar szociális és érzelmi terhei miatt. Alapvető fontosságú egy olyan környezet megteremtése, amelyben a serdülők nyugodtan megbeszélhetik a mutációs zavar miatti érzéseiket. Ilyen környezet létrejötte és fenntartása a szülők, tanárok és barátok feladat is.

Téma szakértői