Külső hallójárat gyulladása

Külső hallójárat gyulladása

Utolsó módosítás:2023.04.09 18:02

A külső hallójárat gyulladása egy kellemetlen megbetegedés, melynek hátterében a külső fület érintő fertőzés áll.

 

 

A fül felépítése

A külső fül

A külső hallójárat gyulladása (otitis externa)

A külső hallójárat gyulladásának tünetei

A külső hallójárat gyulladásának enyhe tünetei

A külső hallójárat gyulladásának közepes tünetei

A külső hallójárat gyulladásának okai

A külső hallójárat gyulladásának komplikációi

A külső hallójárat gyulladásának megelőzése

A külső hallójárat gyulladásának diagnózisa

A külső hallójárat gyulladásának kezelése

 

A Gyermekgyógyászati Központ szolgáltatásai a külső hallójárat gyulladásának kezelésére:

 

A fül felépítése

A fül részei a külső-, a közép- és a belső fül. A külső- és középfül a környezet hangjainak felfogásában vesz részt, a belső fül pedig a hangingereket továbbítja a központi idegrendszer felé, és emellett az egyensúly szerve is.

 

A külső fül

A külső fül a fülkagyló és a külső hallójárat együttvéve. A külső hallójárat nagyjából 3 centiméter hosszú, és egészen a dobhártyáig tart. Benne mirigyek találhatóak, melyek a fülzsírt, cerument termelik.

 

A külső hallójárat gyulladása (otitis externa)

A dobhártyától egészen a fülkagylóig terjedő gyulladás. Nem ritkán a fülben maradt víz okozza, ami miatt egy nedves környezet alakul ki a külső hallójáratban, ahol a baktériumok megtapadhatnak és elszaporodhatnak.

Egyéb tényezők is okozhatják a gyulladását, mint például az ujjak, vattacsomók vagy más tárgyak fülbe helyezése, ami a hallójáratot bélelő vékony bőrréteg károsodásához vezet.

 

A külső hallójárat gyulladásának tünetei

A külső hallójárat gyulladásának tünetei kezdetben általában enyhék, azonban ha nincs időben és megfelelően kezelve, a tünetek sajnos rosszabbodhatnak.

Az orvosok gyakran osztályozzák az külső hallójárat gyulladását a progresszió enyhe, közepes és előrehaladott stádiumai  szerint.

Enyhe tünetek

 • hallójárat viszketése
 • enyhe bőrpír a fülben
 • enyhe kényelmetlenség, amelyet súlyosbít a külső fül meghúzása (fülcimpa vagy fülkagyló), vagy a fül előtti kis „dudor” (tragus) megnyomása
 • tiszta, szagtalan folyadék ürülése a hallójáraton keresztül, melyet akár reggel a párnán lehet elsőként tapasztalni

Közepes tünetek

 • intenzívebb viszketés
 • fokozódó fájdalom
 • kiterjedtebb bőrpír a fülben
 • nagyobb mennyiségű folyadék ürülése
 • teltség, dugulás érzése a fülben, illetve a hallójárat részleges elzáródása duzzanat, folyadék és törmelék miatt
 • csökkent vagy tompa hallás

Előrehaladottabb betegség esetén a súlyosabb tünetek a következők

 

Külső hallójárat gyulladásának okai

A külső hallójárat gyulladása, vagyis otitis externa, egy fertőzés, amelyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Ritkábban viszont gomba vagy vírus is okozhatja a gyulladást.

A külső hallójárat természetes védekező rendszerrel bír, ami segít azt tisztán tartani és megelőzni a fertőzéseket.

A védő funkciók közé tartozik:

 • vékony, vízlepergető, enyhén savas védőréteg, ami a hallójáratot szegélyezi, és megakadályozza a baktériumok elszaporodását. A fülzsír (cerumen), ennek a viaszos védőrétegnek, az elhalt bőrsejteknek és egyéb törmeléknek a felhalmozódása, amely a hallójárat nyílásáig terjed, hogy tisztán tartsa azt.
 • a külső fül, különösen a hallójárat nyílása körül, segít megakadályozni az idegen testek bejutását.

Hogyan történik a fertőzés:

A külső hallójárat gyulladása azt mutatja, hogy a természetes védekezőképesség nem látja el megfelelően a feladatát.A fertőzésben szerepet játszó okok, állapotok a következők:

 • nedvesség a hallójáratban, amely ideális környezetet teremt a baktériumok növekedéséhez
 • szennyezett víznek való kitettség
 • a hallójárat érzékeny bőrének károsodása, amely bejutást tesz lehetővé a fertőzés számára

Kockázati tényezők:

A következő tényezők növelhetik a külső hallójárat gyulladásának kialakulását:

 • túlzott nedvesség a hallójáratban, aminek oka lehet a hosszan tartó párás időjárás vagy az úszás után a fülben maradó víz
 • szennyezett víz, aminek magas lehet a baktériumtartalma
 • a hallójárat tisztítása fültisztító pálcikával, körmökkel, amelyek karcolást, horzsolást okozhatnak a külső hallójáratban
 • különböző eszközök, például fülhallgatók, hallókészülékek, amelyek szintén sérüléseket okozhatnak

 

A külső hallójárat gyulladásának komplikációi

A külső hallójárat gyulladása az esetek legnagyobb részében nem súlyos, ha azonnal kezelik, de komplikációk felléphetnek:

 

 • átmeneti hallásvesztés: a fertőzés járhat tompult hallással, ami javul a betegség megszűnése után
 • hosszú távú fertőzés (krónikus otitis externa): A külső fül fertőzését krónikusnak tekintik, ha az 3 hónanál régebb óta állnak fenn. Ennek oka lehet egy nehezen kezelhető baktériumtörzs, allergiás reakció az antibiotikus fülcseppekre, vagy akár egy kombinált, bakteriális-gombás fertőzés.
 • mély szövetbe terjedő gyulladás (cellulitis): a külső hallójárat gyulladása ritkán átterjedhet a bőr mélyebb rétegeibe és a kötőszövetbe is
 • csont-és porckárosodás: nagyon ritka szövődmény. Akkor alakul ki, amikor a fertőzés a külső fül porcára és a koponya alsó részének csontjaira terjed, és egyre súlyosabb fájdalmat okoz. Gyerekeknél ritka, idős felnőtteknél, cukorbetegeknél, legyengült immunrendszerű betegeknél gyakrabban fordul elő.

  Kapcsolódó cikkünk

  Csecsemőkori középfülgyulladás, így ismerheted fel!

  Csecsemőkori középfülgyulladás, így ismerheted fel!

  Ha egy csecsemő folyamatosan a füléhez kapkod, nyűgösnek tűnik és szopási sztrájkba kezd, sokszor ebben a formában adja szülei tudtára, hogy fáj a füle. A fülfájás igen gyakori betegség a gyermekek körében, ami sokszor a középfülgyulladás egyik kísérő tünete. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a ...

 

A külső hallójárat gyulladásának megelőzése

 

 • fül szárazon tartása: úszás vagy fürdés után segít a fej oldalra billentése, aminek következtében a víz kifolyik a külső hallójáratból. Hatékony lehet még a külső fül nagyon óvatos, hajszárítóval történő szárítása a legalacsonyabb fokozaton, kb. 30 cm-ről.
 • úszás közbeni fülvédelem: érdemes lehet füldugót, úszósapkát viselni, ezzel csökkentve a fülbe kerülő víz mennyiségét.
 • kerülni kell az idegen tárgyak fülbe kerülését: akár viszketés esetén, vagy akár a fülzsír eltávolításakor egyéb alternatív tárgyakkal, mint például hajtű, gemkapocs. Ezeknek a tárgyaknak a használata csak mélyebbre tolja a cerumendugót, és felsértheti a külső hallójárat bőrét.

 

Mi a teendő a fülzsírral?

A fülzsír általában a hallójárat nyílásába kerül, ahonnan óvatosan le lehet mosni egy nedves ruhával.

Ha túl sok fülzsír van, az elzárhatja a hallójáratot. Ezzel két dolgot lehet tenni:

Orvoshoz fordulni és segítséget kérni a fülzsírdugó eltávolításában, vagy otthoni tisztítási módszert alkalmazni. Ez utóbbi nem javasolt nagy mennyiségű cerumen esetén, mert a fülzsír gyakran csak még mélyebbre nyomódik, nagyobb károkat okozva.

 

A külső hallójárat gyulladásának diagnózisa

Kezdeti kivizsgálás:

A kezelőorvos a jellegzetes tünetek alapján felállíthatja a diagnózist.

A vizsgálat során az orvos a hallójáratot egy műszerrel, úgynevezett otoszkóppal világítja meg. A hallójárat vörösnek, duzzadtnak és pikkelyesnek tűnhet. Bőrpelyhek vagy egyéb törmelékek szintén lehetnek a hallójáratban.

Ilyenkor a dobhártyát is mindig megvizsgálja az orvos, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem szakadt át vagy sérült meg. Ha a hallójáratba való tekintés során a dobhártya nem látszik, akkor egy kis szívókészülékkel vagy egy apró hurokkal vagy gombóccal ellátott műszerrel megtisztítja a hallójáratot.

További kivizsgálás:

A kezdeti értékeléstől, a tünetek súlyosságától vagy a gyulladás állapotától függően az orvos további vizsgálatokat javasolhat. Ilyen lehet például a külső fülből folyadékminta vétele és beküldése a baktériumok, gombák vagy egyéb kórokozók kimutatására.

Továbbá:

Ha a dobhártya sérült vagy elszakadt, orvosa valószínűleg fül-orr-gégész szakorvoshoz irányítja. A szakember megvizsgálja a középfül állapotát, hogy megállapítsa, esetlegesen ez-e a fertőzés elsődleges helye. Ez a vizsgálat azért fontos, mert egyes, a külső hallójárat fertőzésére szánt kezelések nem alkalmasak a középfül kezelésére!

 

Ha fertőzés nem reagál a kezelésre, érdemes egy későbbi időpontban is mintát venni a fülből származó váladékból vagy törmelékből, és elküldeni azt egy laboratóriumba, hogy azonosításra kerüljön a fertőzést okozó mikroorganizmust.

 

A külső hallójárat gyulladásának kezelése

A kezelés célja a fertőzés megállítása és a hallójárat gyógyulásának lehetővé tétele.

Fontos állomása a terápiának a megfelelő tisztítás, ugyanis a külső hallójárat megtisztítása szükséges ahhoz, hogy a fülcsepp minden fertőzött területre eljusson. Az orvos különböző eszközöket használhat a törmelékek, fülzsírdugó, hámló bőr és egyéb szennyeződések eltávolítására.

Gyógyszerek a fertőzésre:

A legtöbb esetben a külső hallójárat gyulladása esetén (otitis externa) a kezelőorvos olyan fülcseppet ír fel, amelyek a következő összetevők valamilyen kombinációját tartalmazzák, a fertőzés típusától és súlyosságától függően:

 

 • Savas oldat, amely segít helyreállítani a fül normál antibakteriális környezetét
 • Szteroid a gyulladás csökkentésére
 • Antibiotikum a baktériumok leküzdésére
 • Gombaellenes gyógyszer a gomba által okozott fertőzések leküzdésére

 

Érdemes megkérdezni a kezelőorvost a fülcseppek helyes alkalmazásának módjáról.

De itt olvasható néhány tipp a fülcsepp használatához:

 

 • A cseppek gyakran hűvösek, ami kellemetlen érzés lehet a fülbe cseppentéskor. Éppen ezért, segíthet, ha a fülcsepp palackját egy kis ideig a kezében tartja az ember, hogy a cseppek egy kicsit megmelegedjenek, és kevésbé legyen kellemetlen érzés.
 • Az oldalra fekvés, a fertőzött fül felfelé emelve néhány percig, úgy, hogy a gyógyszer a hallójárat teljes hosszában áthaladjon.
 • Ha szükséges, nyugodtan lehet segítséget kérni valakitől, hogy a cseppek megfelelően a fülbe juthassanak.
 • Ha gyermek vagy felnőtt fülébe történne a cseppentés, a fület egyszerre felfelé és hátrafelé kell húzni, hogy a hallójáratba kerülhessen a gyógyszer.
 • Ha azonban a hallójáratot teljesen elzárja a duzzanat, a gyulladás vagy a túlzott váladékozás, az orvos pamutból vagy gézből készült gombócot helyezhet be, hogy elősegítse a váladék elvezetését, és segítsen a gyógyszert felszívni a hallójáratba.

Ha fertőzése előrehaladottabb, vagy nem reagál a fülcsepp-kezelésre, az orális antibiotikum jelentheti a megoldást.

Fájdalomcsillapító gyógyszerek:

Mivel a külső hallójárat gyulladása fajdalommal járhat, szükség lehet fájdalomcsillapító gyógyszerre is.

Enyhébb fájdalom esetén lehet vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszert alkalmazni, azonban súlyos fájdalom esetén vényköteles, erősebb fájdalomcsillapítóra is szükség lehet.

 

A kezelés során fontos a következőkre ügyelni, hogy segítsen szárazon tartani a fület és elkerülni a további irritációt:

 • Úszás és/vagy búvárkodás kerülése.
 • Kerülni a füldugó, hallókészülék használatát a fájdalom és váladékozás ideje alatt
 • Zuhanyozás vagy fürdés közben ne kerüljön víz a hallójáratba
 • Lehetséges vazelinnel bevont vattakorong használata, hogy védve legyen a fül zuhanyozás vagy fürdés közben.

 

Összességében elmondható, hogy a külső hallójárat gyulladása esetén fontos a komplikációk elkerülése érdekében a korai diagnózis és a megfelelő terápia időben történő megkezdése. Fontos a hallójárat tartós nedvességének megszüntetése, és a fül normál védekezőképességének megőrzése és fenntartása.

Téma szakértői