Külső hallójárat gyulladása

Külső hallójárat gyulladása

Utolsó módosítás:2023.04.09

A külső hallójárat gyulladása egy kellemetlen megbetegedés, melynek hátterében a külső fület érintő fertőzés áll.

 

 

A fül felépítése

A külső fül

A külső hallójárat gyulladása (otitis externa)

A külső hallójárat gyulladásának tünetei

A külső hallójárat gyulladásának enyhe tünetei

A külső hallójárat gyulladásának közepes tünetei

A külső hallójárat gyulladásának okai

A külső hallójárat gyulladásának komplikációi

A külső hallójárat gyulladásának megelőzése

A külső hallójárat gyulladásának diagnózisa

A külső hallójárat gyulladásának kezelése

 

A Gyermekgyógyászati Központ szolgáltatásai a külső hallójárat gyulladásának kezelésére:

 

A fül felépítése

A fül részei a külső-, a közép- és a belső fül. A külső- és középfül a környezet hangjainak felfogásában vesz részt, a belső fül pedig a hangingereket továbbítja a központi idegrendszer felé, és emellett az egyensúly szerve is.

 

A külső fül

A külső fül a fülkagyló és a külső hallójárat együttvéve. A külső hallójárat nagyjából 3 centiméter hosszú, és egészen a dobhártyáig tart. Benne mirigyek találhatóak, melyek a fülzsírt, cerument termelik.

 

A külső hallójárat gyulladása (otitis externa)

A dobhártyától egészen a fülkagylóig terjedő gyulladás. Nem ritkán a fülben maradt víz okozza, ami miatt egy nedves környezet alakul ki a külső hallójáratban, ahol a baktériumok megtapadhatnak és elszaporodhatnak.

Egyéb tényezők is okozhatják a gyulladását, mint például az ujjak, vattacsomók vagy más tárgyak fülbe helyezése, ami a hallójáratot bélelő vékony bőrréteg károsodásához vezet.

 

A külső hallójárat gyulladásának tünetei

A külső hallójárat gyulladásának tünetei kezdetben általában enyhék, azonban ha nincs időben és megfelelően kezelve, a tünetek sajnos rosszabbodhatnak.

Az orvosok gyakran osztályozzák az külső hallójárat gyulladását a progresszió enyhe, közepes és előrehaladott stádiumai  szerint.

Enyhe tünetek

 • hallójárat viszketése
 • enyhe bőrpír a fülben
 • enyhe kényelmetlenség, amelyet súlyosbít a külső fül meghúzása (fülcimpa vagy fülkagyló), vagy a fül előtti kis „dudor” (tragus) megnyomása
 • tiszta, szagtalan folyadék ürülése a hallójáraton keresztül, melyet akár reggel a párnán lehet elsőként tapasztalni

Közepes tünetek

 • intenzívebb viszketés
 • fokozódó fájdalom
 • kiterjedtebb bőrpír a fülben
 • nagyobb mennyiségű folyadék ürülése
 • teltség, dugulás érzése a fülben, illetve a hallójárat részleges elzáródása duzzanat, folyadék és törmelék miatt
 • csökkent vagy tompa hallás

Előrehaladottabb betegség esetén a súlyosabb tünetek a következők

 

Külső hallójárat gyulladásának okai

A külső hallójárat gyulladása, vagyis otitis externa, egy fertőzés, amelyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Ritkábban viszont gomba vagy vírus is okozhatja a gyulladást.

A külső hallójárat természetes védekező rendszerrel bír, ami segít azt tisztán tartani és megelőzni a fertőzéseket.

A védő funkciók közé tartozik:

 • vékony, vízlepergető, enyhén savas védőréteg, ami a hallójáratot szegélyezi, és megakadályozza a baktériumok elszaporodását. A fülzsír (cerumen), ennek a viaszos védőrétegnek, az elhalt bőrsejteknek és egyéb törmeléknek a felhalmozódása, amely a hallójárat nyílásáig terjed, hogy tisztán tartsa azt.
 • a külső fül, különösen a hallójárat nyílása körül, segít megakadályozni az idegen testek bejutását.

Hogyan történik a fertőzés:

A külső hallójárat gyulladása azt mutatja, hogy a természetes védekezőképesség nem látja el megfelelően a feladatát.A fertőzésben szerepet játszó okok, állapotok a következők:

 • nedvesség a hallójáratban, amely ideális környezetet teremt a baktériumok növekedéséhez
 • szennyezett víznek való kitettség
 • a hallójárat érzékeny bőrének károsodása, amely bejutást tesz lehetővé a fertőzés számára

Kockázati tényezők:

A következő tényezők növelhetik a külső hallójárat gyulladásának kialakulását:

 • túlzott nedvesség a hallójáratban, aminek oka lehet a hosszan tartó párás időjárás vagy az úszás után a fülben maradó víz
 • szennyezett víz, aminek magas lehet a baktériumtartalma
 • a hallójárat tisztítása fültisztító pálcikával, körmökkel, amelyek karcolást, horzsolást okozhatnak a külső hallójáratban
 • különböző eszközök, például fülhallgatók, hallókészülékek, amelyek szintén sérüléseket okozhatnak

 

A külső hallójárat gyulladásának komplikációi

A külső hallójárat gyulladása az esetek legnagyobb részében nem súlyos, ha azonnal kezelik, de komplikációk felléphetnek:

 

 • átmeneti hallásvesztés: a fertőzés járhat tompult hallással, ami javul a betegség megszűnése után
 • hosszú távú fertőzés (krónikus otitis externa): A külső fül fertőzését krónikusnak tekintik, ha az 3 hónanál régebb óta állnak fenn. Ennek oka lehet egy nehezen kezelhető baktériumtörzs, allergiás reakció az antibiotikus fülcseppekre, vagy akár egy kombinált, bakteriális-gombás fertőzés.
 • mély szövetbe terjedő gyulladás (cellulitis): a külső hallójárat gyulladása ritkán átterjedhet a bőr mélyebb rétegeibe és a kötőszövetbe is
 • csont-és porckárosodás: nagyon ritka szövődmény. Akkor alakul ki, amikor a fertőzés a külső fül porcára és a koponya alsó részének csontjaira terjed, és egyre súlyosabb fájdalmat okoz. Gyerekeknél ritka, idős felnőtteknél, cukorbetegeknél, legyengült immunrendszerű betegeknél gyakrabban fordul elő.

  Kapcsolódó cikkünk

  A gyerekek hajlamosabbak a nyári fülbetegségekre?

  A gyerekek hajlamosabbak a nyári fülbetegségekre?

  Nyáron a strandolás, az óvodai, iskolai úszótáborok, sőt a nem megfelelő fültisztítás is ideális feltételeket biztosítanak a kórokozók számára. A fülgyulladások elkerüléséhez dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa ad tanácsokat.

 

A külső hallójárat gyulladásának megelőzése

 

 • fül szárazon tartása: úszás vagy fürdés után segít a fej oldalra billentése, aminek következtében a víz kifolyik a külső hallójáratból. Hatékony lehet még a külső fül nagyon óvatos, hajszárítóval történő szárítása a legalacsonyabb fokozaton, kb. 30 cm-ről.
 • úszás közbeni fülvédelem: érdemes lehet füldugót, úszósapkát viselni, ezzel csökkentve a fülbe kerülő víz mennyiségét.
 • kerülni kell az idegen tárgyak fülbe kerülését: akár viszketés esetén, vagy akár a fülzsír eltávolításakor egyéb alternatív tárgyakkal, mint például hajtű, gemkapocs. Ezeknek a tárgyaknak a használata csak mélyebbre tolja a cerumendugót, és felsértheti a külső hallójárat bőrét.

 

Mi a teendő a fülzsírral?

A fülzsír általában a hallójárat nyílásába kerül, ahonnan óvatosan le lehet mosni egy nedves ruhával.

Ha túl sok fülzsír van, az elzárhatja a hallójáratot. Ezzel két dolgot lehet tenni:

Orvoshoz fordulni és segítséget kérni a fülzsírdugó eltávolításában, vagy otthoni tisztítási módszert alkalmazni. Ez utóbbi nem javasolt nagy mennyiségű cerumen esetén, mert a fülzsír gyakran csak még mélyebbre nyomódik, nagyobb károkat okozva.

 

A külső hallójárat gyulladásának diagnózisa

Kezdeti kivizsgálás:

A kezelőorvos a jellegzetes tünetek alapján felállíthatja a diagnózist.

A vizsgálat során az orvos a hallójáratot egy műszerrel, úgynevezett otoszkóppal világítja meg. A hallójárat vörösnek, duzzadtnak és pikkelyesnek tűnhet. Bőrpelyhek vagy egyéb törmelékek szintén lehetnek a hallójáratban.

Ilyenkor a dobhártyát is mindig megvizsgálja az orvos, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem szakadt át vagy sérült meg. Ha a hallójáratba való tekintés során a dobhártya nem látszik, akkor egy kis szívókészülékkel vagy egy apró hurokkal vagy gombóccal ellátott műszerrel megtisztítja a hallójáratot.

További kivizsgálás:

A kezdeti értékeléstől, a tünetek súlyosságától vagy a gyulladás állapotától függően az orvos további vizsgálatokat javasolhat. Ilyen lehet például a külső fülből folyadékminta vétele és beküldése a baktériumok, gombák vagy egyéb kórokozók kimutatására.

Továbbá:

Ha a dobhártya sérült vagy elszakadt, orvosa valószínűleg fül-orr-gégész szakorvoshoz irányítja. A szakember megvizsgálja a középfül állapotát, hogy megállapítsa, esetlegesen ez-e a fertőzés elsődleges helye. Ez a vizsgálat azért fontos, mert egyes, a külső hallójárat fertőzésére szánt kezelések nem alkalmasak a középfül kezelésére!

 

Ha fertőzés nem reagál a kezelésre, érdemes egy későbbi időpontban is mintát venni a fülből származó váladékból vagy törmelékből, és elküldeni azt egy laboratóriumba, hogy azonosításra kerüljön a fertőzést okozó mikroorganizmust.

 

A külső hallójárat gyulladásának kezelése

A kezelés célja a fertőzés megállítása és a hallójárat gyógyulásának lehetővé tétele.

Fontos állomása a terápiának a megfelelő tisztítás, ugyanis a külső hallójárat megtisztítása szükséges ahhoz, hogy a fülcsepp minden fertőzött területre eljusson. Az orvos különböző eszközöket használhat a törmelékek, fülzsírdugó, hámló bőr és egyéb szennyeződések eltávolítására.

Gyógyszerek a fertőzésre:

A legtöbb esetben a külső hallójárat gyulladása esetén (otitis externa) a kezelőorvos olyan fülcseppet ír fel, amelyek a következő összetevők valamilyen kombinációját tartalmazzák, a fertőzés típusától és súlyosságától függően:

 

 • Savas oldat, amely segít helyreállítani a fül normál antibakteriális környezetét
 • Szteroid a gyulladás csökkentésére
 • Antibiotikum a baktériumok leküzdésére
 • Gombaellenes gyógyszer a gomba által okozott fertőzések leküzdésére

 

Érdemes megkérdezni a kezelőorvost a fülcseppek helyes alkalmazásának módjáról.

De itt olvasható néhány tipp a fülcsepp használatához:

 

 • A cseppek gyakran hűvösek, ami kellemetlen érzés lehet a fülbe cseppentéskor. Éppen ezért, segíthet, ha a fülcsepp palackját egy kis ideig a kezében tartja az ember, hogy a cseppek egy kicsit megmelegedjenek, és kevésbé legyen kellemetlen érzés.
 • Az oldalra fekvés, a fertőzött fül felfelé emelve néhány percig, úgy, hogy a gyógyszer a hallójárat teljes hosszában áthaladjon.
 • Ha szükséges, nyugodtan lehet segítséget kérni valakitől, hogy a cseppek megfelelően a fülbe juthassanak.
 • Ha gyermek vagy felnőtt fülébe történne a cseppentés, a fület egyszerre felfelé és hátrafelé kell húzni, hogy a hallójáratba kerülhessen a gyógyszer.
 • Ha azonban a hallójáratot teljesen elzárja a duzzanat, a gyulladás vagy a túlzott váladékozás, az orvos pamutból vagy gézből készült gombócot helyezhet be, hogy elősegítse a váladék elvezetését, és segítsen a gyógyszert felszívni a hallójáratba.

Ha fertőzése előrehaladottabb, vagy nem reagál a fülcsepp-kezelésre, az orális antibiotikum jelentheti a megoldást.

Fájdalomcsillapító gyógyszerek:

Mivel a külső hallójárat gyulladása fajdalommal járhat, szükség lehet fájdalomcsillapító gyógyszerre is.

Enyhébb fájdalom esetén lehet vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszert alkalmazni, azonban súlyos fájdalom esetén vényköteles, erősebb fájdalomcsillapítóra is szükség lehet.

 

A kezelés során fontos a következőkre ügyelni, hogy segítsen szárazon tartani a fület és elkerülni a további irritációt:

 • Úszás és/vagy búvárkodás kerülése.
 • Kerülni a füldugó, hallókészülék használatát a fájdalom és váladékozás ideje alatt
 • Zuhanyozás vagy fürdés közben ne kerüljön víz a hallójáratba
 • Lehetséges vazelinnel bevont vattakorong használata, hogy védve legyen a fül zuhanyozás vagy fürdés közben.

 

Összességében elmondható, hogy a külső hallójárat gyulladása esetén fontos a komplikációk elkerülése érdekében a korai diagnózis és a megfelelő terápia időben történő megkezdése. Fontos a hallójárat tartós nedvességének megszüntetése, és a fül normál védekezőképességének megőrzése és fenntartása.

Téma szakértői