Laktózintolerancia

Laktózintolerancia

Utolsó módosítás:2023.09.29 13:57

A laktózintolerancia a laktáz emésztőenzim hiánya által okozott állapot. Az enzim nem megfelelő mennyisége miatt a szervezet nem képes megemészteni a tejben található cukrot, a laktózt. A laktózintolerancia számos kellemetlen tünetet okozhat a gyermekeknek. Fontos, hogy a szülők és az orvosok időben felismerjék és kezeljék a laktózintoleranciát. Az étrend módosítása és az emésztőenzim kiegészítők használata segíthet a laktózintolerancia tüneteinek enyhítésében és a gyermek életminőségének javításában. A következő cikkben a gyermekkorban jelentkező laktózintoleranciával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Laktózintoleranciával kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Mit jelent a laktózintolerancia a gyermekeknél?

A laktózintolerancia vagy más néven laktózérzékenység egy olyan állapot, amikor a szervezet nem képes megfelelően lebontani a tejcukrot vagy laktózt, ami a tej és tejtermékek alapvető összetevője. A laktózintolerancia kialakulhat már gyermekkorban, de van, akiknél csak felnőttkorban jelentkeznek a laktóintolerancia tünetei. A laktózintolerancia az életminőséget jelentősen befolyásolhatja.
A tejcukor, vagy laktóz lebontásához a szervezetnek a laktáz nevű emésztőenzimre van szüksége. A laktázt normális esetben a vékonybelet bélelő sejtek termelik, és a vékonybélben az enzimek segítségével meg is történik a laktóz, vagyis a tejcukor lebontása. A laktózintoleranciával élő gyermekek szervezete azonban vagy nem termel elegendő mennyiségű laktázt, vagy egyáltalán nem termel, ami miatt a laktóz lebontása nehézzé vagy lehetetlenné válik. Ennek eredményeként a laktózt tartalmazó ételek és italok fogyasztása hasi diszkomfortot, puffadást, hasmenést és hasi fájdalmat okozhatnak a gyermekeknek. Ezek a tünetek általában a tejterméket tartalmazó étkezés után már néhány órával jelentkeznek. Ez már gyermekkorban is előfordulhat, azonban sokkal gyakoribb, hogy a laktózintolerancia több év alatt alakul ki, ezért gyakrabban érinti a serdülőket és a felnőtteket.

A laktózintolerancia különböző fokozatait különböztetjük meg. Vannak, akik kis mennyiségű laktózt még képesek elviselni az étrendjükben. A joghurtban és a sajtban például az erjesztés és a feldolgozási munkák miatt kevesebb laktóz van, így ezek az élelmiszerek potenciálisan a laktózintolerancia ellenére is beilleszthetők a gyermek étrendjébe. Ez az azonban egyéni, ki kell tapasztalni a laktózintolerancia betegséggel élő gyermeknél, hogy milyen mennyiségű laktózt képes elviselni a szervezete.

Mi okozza a laktózintoleranciát?

A gyermekkori laktózintolerancia leggyakoribb oka a genetikai hajlam. Ha a szülők vagy más családtagok is szenvednek laktózintoleranciában, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyermeknél is laktózintolerancia fog kifejlődni. Ezenkívül bizonyos betegségek, amelyek az emésztőrendszert érintik vagy a vékonybél sérüléseit okozzák csökkenthetik a termelődő laktáz mennyiségét, ezzel segítve a laktózintolerancia kialakulását. Ilyenek például a cöliákia vagy a Crohn-betegség, valamint bizonyos gyógyszerek is okozhatnak laktózintoleranciát gyermekkorban.

Milyen tünetei vannak a laktózintoleranciának?

Laktóz intolerancia - Gyermekgyógyászati KözpontA gyermekkori laktózintolerancia tünetei hasonlóak lehetnek más emésztési problémákhoz, ami megnehezíti a laktózintolerancia diagnózisát. Éppen ezért fontos, hogy a szülők és az orvosok figyeljenek az étkezés és a tünetek közötti összefüggésekre. Az étkezés után viszonylag rövid időn belül jelentkező hasi diszkomfort tünetek, valamint a tejtartalmú ételek és italok elfogyasztása után fellépő tünetek felvetik a laktózintolerancia gyanúját. A tünetek jellegzetes fellépése segít különbséget tenni a laktózintolerancia és más emésztési problémák között. Ha gyermekénél felmerülnek a következőekben felsorolt tünetek, érdemes gondolni a laktózintolerancia betegségre és orvosi diagnózist követően megkezdeni a kezelést.

A laktózintolerancia gyakori tünetei, amelyek körülbelül 30 perccel és két órával a laktóztartalmú ételek vagy italok fogyasztása után kezdődnek, a következők lehetnek:

A laktózintolerancia tüneteinek súlyossága az elfogyasztott laktóz mennyiségétől és a gyermek által tolerálható mennyiségtől függően változik. A laktózintolerancia tünetei hasonlíthatnak más betegségekre vagy orvosi problémákra, ezért a diagnózis felállításához mindig forduljon gyermeke háziorvosához.

Miben különbözik a laktózintolerancia és a tejfehérje allergia?

A laktózintolerancia és a tejfehérje allergia hasonlónak tűnhet, hiszen mindkettő állapot a tejtermékek emésztési nehézségét jelenti és hasonló tünetekkel jár. De valójában a két betegség különbözik egymástól és más kezelést is igényel, így fontos tudnunk elkülöníteni őket.
A laktózintoleranciában szenvedő egyének nem termelnek egy laktáz nevű enzimet, míg a tejfehérje allergia a tehéntejre adott rendellenes immunrendszeri reakciót jelenti. A tejfehérje allergia esetében az allergén a fehérje egyik összetevője, míg a laktóz a tejben és más tejtermékekben található cukor (vagyis egy szénhidrát összetevő). Ha a szervezetünk nem állít elő egy laktáz nevű enzimet, nem tudjuk megemészteni a laktózt, és ez olyan tüneteket okoz, mint a hasi fájdalom, puffadás, gázok, hányinger és hasmenés. A tejfehérje allergia ezzel szemben a tehéntejre adott kóros immunrendszeri válasz. A laktózintoleranciával ellentétben, a tejfehérje-allergia felnőtteknél kevésbé gyakori. A tehéntejben található fő fehérjéket kazeinnek és tejsavónak nevezik. A tejfehérje allergia tünetei közé tartozhat többek között a véres széklet, sípoló légzés, köhögés és hányás. Amennyiben gyermekünknél tejfehérje allergiát diagnosztizálnak, feltétlenül kerülni kell a tejfehérjéket. Tejfehérjét a következő ételek tartalmazhatnak:

 • Tej
 • Tejszín
 • Vaj/margarin
 • Tejsavó
 • Sajt
 • Joghurt
 • Tejföl

Ellenőrizze a gyermekének megvásárolni tervezett termékek összetevőinek listáját, hogy nem tartalmaznak-e laktózt vagy tejfehérje allergéneket. A termékek összetevőit tartalmazó címkén feltüntetik, ha egy termék összetevőjeként tejszárazanyagot, laktózt vagy laktóz-monohidrátot tartalmaz. Laktózintolerancia vagy tejfehérje allergia esetén érdemes ezt minden terméknél megnézni, mielőtt megvesszük a gyermekünknek. A laktózmentesnek jelölt termékek általában biztonságosak. Tejfehérjék azonban még így is maradhatnak a termékben, ami a tejfehérje allergiában problémákat okozhat. Így tehát a tejfehérje allergia fokozottabb óvatosságot igényel, mint a laktózintolerencia, pontosan ellenőrizni kell az összevetőket és inkább kerülni a tejtermékeket, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy nem tartalmaznak tejfehérjét.

Hogyan diagnosztizálják a laktózintoleranciát gyermekeknél?

Kapcsolódó cikkünk

A kólika tünetei csecsemőknél

A kólika tünetei csecsemőknél

Szülőként nehéz megbirkózni azzal, ha gyermekünk csillapíthatatlanul sír. A csecsemőkori sírásnak több oka is lehet, ám ha nem sikerül semmilyen módon enyhíteni, lehet, hogy kólikával van dolgunk. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogyan ismerhetjük fel és mit ...

A laktózintoleranciát általában a gyermek kórtörténete, fizikális vizsgálat és egyéb speciális vizsgálatok alapján diagnosztizálják. Gyermeke háziorvosa sok esetben speciális vizsgálatokat rendel el a laktózintolerancia diagnózisának megerősítésére. A laktózintoleranciát kimutató speciális vizsgálatok közé tartoznak a következők:

 • Laktóztolerancia teszt: Ez a teszt a laktóz felszívódását méri az emésztőrendszerben. A gyermek koplalás után laktózt tartalmazó folyadékot iszik. Ha a következő 24 órában hasmenés jelentkezik, azt laktózra vizsgálják.
 • Hidrogén kilégzési teszt: A gyermek ez a vizsgálat során is laktózban gazdag italt iszik. Ezután rendszeres időközönként elemzik a leheletét, hogy megmérjék benne a hidrogén mennyiségét. Ha a leheletben magas hidrogénszint van jelen, az a laktóz nem megfelelő emésztésére utal, ezáltal diagnosztizálható a laktózintolerancia.
 • Széklet savassági teszt: Ez a csecsemőknél és kisgyermekeknél alkalmazott teszt a székletben lévő tejsav mennyiségét méri. A székletmintában kimutatható a nem emésztett laktóz által termelt tejsav és glükóz, valamint egyéb zsírsavak. A széklet nagyobb tejsav mennyisége laktózintoleranciára utal.

Hogyan kezelhető a laktózintolerancia?

A laktózintolerancia kezelését gyermeke háziorvosa határozza meg. A kezelés minden gyermeknél kissé eltérő lehet, az alábbiak alapján dönt a gyermeke orvosa a laktózintolerancia kezeléséről:

 • Gyermeke kora, általános egészségi állapota és kórtörténete
 • A betegség mértéke
 • Gyermeke toleranciája az adott gyógyszerekkel, eljárásokkal vagy terápiákkal szemben
 • A betegség lefolyására vonatkozó elvárások
 • Az Ön véleménye vagy preferenciája

Bár nincs olyan kezelés, amely javítaná a szervezet laktáztermelő képességét, a laktózintolerancia okozta tünetek általában az étrendben lévő laktóz mennyiségének korlátozásával szabályozhatók. Ezenkívül a tünetek enyhítésére javasolt lehet a (vény nélkül kapható) laktáz enzimek alkalmazása. Ezeket tejterméket tartalmazó ételek evése előtt kell bevenni és segítik  a laktóz lebontását, így megelőzik a tünetek megjelenését.

A laktózintolerancia kezelésének egyik módja a tej és tejtermékek teljes elkerülése az étrendből. Azonban ez nem mindig egyszerű, mivel a tej és tejtermékek számos élelmiszerben és italban is megtalálhatók. Emiatt sok laktózintoleráns gyermek számára fontos a megfelelő táplálkozási tanácsadás, hogy biztosítsák a megfelelő tápanyagbevitelt. Az laktózintolerancia kezelésére vonatkozó legújabb irányelvek támogatják a tejtermékek használatát, hiszen azok a csontok növekedéséhez és fenntartásához szükséges kalcium elengedhetetlen forrása. Ezért a tejtermékek étrendből való kiiktatása helyett ki kell próbálni a tejtermékeket, hogy lássuk, melyeket képes tolerálni gyermeke. Ez egy hosszabb folyamat és kísérletezés az ételekkel. Bár a laktózintolerancia tünetei kellemetlenek lehetnek, fontos tudni, hogy az állapot nem károsítja a szervezetet.

A laktózintoleranciával élő gyermekeknek és szüleiknek egyaránt fontos a megfelelő tájékoztatás és oktatás. A megfelelő étrend és a tünetek kezelése hozzájárulhat a gyermek életminőségének javításához. Emellett fontos, hogy a szülők és a gyermekek egyaránt tudják, hogy a laktózintolerancia nem allergia, és nem jár súlyos allergiás reakciókkal, mint például az ételallergiák. Azonban a laktózintolerancia is kellemetlen tünetekkel jár. Ennek megelőzése érdekében gyermeke bevehet laktáz enzimet tartalmazó kiegészítőt a tejtermékek fogyasztása előtt, hogy megelőzze a tünetek kialakulását.

Téma szakértői