Mumpsz

Mumpsz

Utolsó módosítás:2023.12.15 13:16

A mumpsz egy elsősorban gyermekeket érintő, a nyálmirigyek duzzanatával járó vírusos eredetű betegség. A mumpsz gyakorlatilag nem fordulhatna elő hazánkban, hiszen minden gyermek részesül védőoltásban a mumpsz ellen. Mégis fontos ismerni a mumpsz betegséget, hiszen behurcolt esetek mindig vannak és egyre többen kételkednek az oltások hatásosságában. Az alábbi cikkünkből megismerheti a mumpsz betegséget és azt is, hogy miért fontos, hogy a gyermekek megkapják a védőoltást a mumpsz ellen.


Mumpsszal kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban
Milyen betegség a mumpsz?
Milyen tünetekkel jelentkezik a mumpsz a gyermekeknél?
Milyen szövődményeket okozhat a mumpsz?
Van-e gyermekkori védőoltás a mumpsz ellen?
Hogyan vizsgálható ki a mumpsz?
Kezelhető-e a mumpsz? Ha igen, hogyan?

Mumpsszal kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Milyen betegség a mumpsz?

A mumpsz betegség már évszázadok óta ismert az emberiség történetében. A mumpsz kórokozója egy egyszálú RNS vírus a Paramyxoviridae családból, mely elsősorban a nyálmirigyeket támadja meg. A mumpsz éppen ezért cseppfertőzéssel (köhögés vagy tüsszentés útján), vagy szennyezett tárgyak közvetítésével terjed. A cseppfertőzéssel terjedő betegségek - mint például a koronavírus - nagyon gyorsan és sok mindenkit meg tudnak fertőzni, így járványok kialakulásához vezethetnek. A betegek a tünetek megjelenése előtti harmadik-hetedik naptól a lábadozás szakaszáig fertőzőképesek. A mumpsz fertőzőképessége nagy, a beteggel egy háztartásban élők 4/5-e is megfertőződhet, ha még nem védett a mumpsszal szemben. A mumpsz betegségen való átesés és a védőoltás is egész életre szóló immunitást ad, ami azt jelenti, hogy nem lehet újra megfertőződni a mumpsz által. A mumpsz betegségen a legtöbb gyermek átesett a múltban, különösen a fiúk voltak fogékonyak a mumpsz kialakulására. A mumpsz azonban felnőtteket is érinthet, és minél idősebb az illető, annál súlyosabb tünetekkel jelentkezik a mumpsz. A mumpsz, bár a múltban komoly problémákat okozott, ma már egy megelőzhető betegség.  Napjainkban a mumpsz gyakorlatilag megszűnt a mumpsz elleni kötelező gyermekkori védőoltás (MMR vakcina) bevezetése óta. Néhány országban azonban a mumpsz újra támadásba lendült, ugyanis sokan nem adatják be gyermeküknek a mumpsz elleni védőoltást. Az oltásoknak és a megfelelő tájékoztatásnak köszönhetően csökkenthetjük a mumpsz terjedését és megőrizhetjük a közösség egészségét. Az egészségügyi hatóságok és az egyének közös felelőssége, hogy együttes erőfeszítéssel megakadályozzák a mumpsz és más fertőző betegségek terjedését.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tünetekkel jelentkezik a mumpsz a gyermekeknél?

A mumpsz lappangási ideje 16 és 25 nap között változhat, vagyis ennyi nappal a megfertőződés után jelentkeznek a mumpsz tünetei. A mumpsz jellemző tünetei közé tartoznak a duzzadt és fájdalmas nyálmirigyek, különösen a fül mögötti mirigyek. A mumpsz első tünetei hasonlóak lehetnek az influenza tüneteihez, vagyis láz, fejfájás és általános rossz közérzet is kísérheti a betegséget. Egyes gyermekeknél nem, vagy csak nagyon enyhe tünetek jelentkezhetnek, de minél idősebb valaki annál súlyosabb lesz a mumpsz lefolyása.

A mumpsz jellemző tünetei a következőek:

 • Láz
 • Fejfájás
 • Izom fájdalom
 • Étvágytalanság
 • Fáradtság
 • Nyálmirigyek duzzanata: A mumpsz első, influenza szerű tünetei után általában néhány napon belül a nyálmirigyek duzzanata is megjelenik. Ez érintheti az arc egyik vagy mindkét lévő nyálmirigyeket, típusosan a fültőmirigy az érintett mumpsz által. Ritkábban a szájpadlás alatti mirigyek duzzanata is jelentkezik. Fájdalom vagy érzékenység alakulhat ki az érintett nyálmirigyek duzzanata miatt.

Milyen szövődményeket okozhat a mumpsz?

A mumpsz súlyos szövődményekkel járhat. Habár maga a mumpsz tünetei nem súlyosak gyermekeknél, az általa okozott szövődmények azok lehetnek. A gyermekeinknek beadott mumpsz elleni védőoltás valójában ezektől a súlyos szövődményektől védi meg őket. A mumpsz szövődményei akkor léphetnek fel, ha a vírus a nyálmirigyen kívül szervezet más szöveteibe is eljut. A mumpsz szövődményei a következők lehetnek:

 • Megduzzadt herék: Ez az orchitisnek is nevezett szövődmény erős fájdalmat okoz a fiúknak. Gyakoribb azoknál, akik a pubertáskor után fertőződnek meg a mumpsz által. A duzzadt here a here méretének és a termékenység csökkenéséhez vezethet.
 • Megduzzadt petefészek: A megduzzadt petefészek előfordulása szintén gyakoribb azok a lányok között, akik a pubertáskor után fertőződnek meg a mumpsz által. Ez a szövődmény fájdalmat, gyomorpanaszokat, hányást és lázat okozhat a lányoknak, azonban az orchitissel szemben valószínűleg nem befolyásolja a termékenységet.
 • Agyvelőgyulladás: Az agyvelőgyulladás (enchephalitis) az agyban kialakuló gyulladás, amely károsíthatja az idegszöveteket. Az agyvelőgyulladás súlyos betegség, tudatváltozást, görcsöket és az izomkontroll elvesztését okozhatja.
 • Agyhártyagyulladás: Az agyhártyagyulladás (meningitis) az agyat és a gerincvelőt körülvevő hártyák gyulladása. Fejfájást, lázat és nyaki merevséget, tarkókötöttséget okozhat. A mumpszhoz kapcsolódó agyhártyagyulladás ritkán okoz hosszú távú problémákat a gyermekeknél.
 • Halláskárosodás: A mumpsz ezen szövődménye hirtelen vagy idővel is jelentkezhet. A hallás általában javul a betegség után.
 • Hasnyálmirigygyulladás: A mumpsz a hasnyálmirigyet is megtámadhatja és a hasnyálmirigy gyulladását is okozhatja. Ennek tünetei közé tartoznak a fájdalom vagy érzékenység a gyomor közelében, hányás és a láz.
 • Vetélés: Amennyiben a kismama nem védett a mumpsz ellen (nem kapott védőoltást), a mumpsz általi megfertőződés a terhesség első 12 hetében növelheti a vetélésnek a kockázatát.

  Kapcsolódó cikkünk

  Gyakori gyermekkori betegségek - mikor forduljunk orvoshoz?

  Gyakori gyermekkori betegségek - mikor forduljunk orvoshoz?

  A gyermekkorban előforduló gyakori fül-orr-gégészeti tünetekről kérdeztük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Gyermekgyógyászati Központ orvosát. Segítségével áttekintjük a főbb panaszokat és azt is elmondja, hogy mikor forduljunk mindenképp orvoshoz.

Van-e gyermekkori védőoltás a mumpsz ellen?

Igen, ez az úgynevezett MMR vakcina, ami a mumpsz mellett a kanyaró és a rubeola ellen is védi a gyermekeket. Az MMR védőoltás kifejlesztése és bevezetése az 1970-es években történt. Az első oltást 15 hónapos csecsemőknek, a második adagot pedig a 11 éves gyermekeknek adják. A mumpsz ellen teljesen beoltott emberek többsége védett a mumpszfertőzéssel szemben. Az MMR vakcina biztonságos és hatékony. A mumpsz elleni vakcina egy gyenge, de még mindig fertőző mumpszvírusból készül. Egy átlagos gyermek immunrendszere könnyen megbirkózik ezzel a gyenge vírussal. Azok a gyermekek azonban, akiknek az immunrendszere nem reagálna elég gyorsan vagy elég erősen a vakcinára (veleszületett vagy szerzett immunhiány), általában nem kapják meg ezt a vakcinát. Az MMR vakcina nem javasolt terheseknek sem. A legtöbb gyermeknél nem alakulnak ki mellékhatások a mumpsz elleni védőoltás beadása után. Ha mégis előfordulnak, enyhe mellékhatások jelentkezhetnek:

 • Fájdalom az oltás helyénMumpsz - Gyermekgyógyászati Központ
 • Láz
 • Kiütés az oltás helyén
 • Az arcon vagy a nyakon lévő mirigyek duzzanata
 • Ritka esetekben egyeseknél olyan tünetek jelentkezhetnek, mint az ízületi fájdalom és merevség, görcsök, a vérlemezkék számának a csökkenése vagy kiütés.

Súlyos allergiás reakciók ritkán fordulnak elő. Az első adagra súlyos allergiás reakciót mutató gyermekek nem kapják meg a második adagot. Nem kapják meg a vakcinát azok sem, akiknek súlyos allergiás reakciójuk van a vakcina valamely összetevőjére.

A védőoltásoknak köszönhetően a mumpsz előfordulása számottevően csökkent a fejlett országokban. Az utóbbi években azonban megfigyelhető egy oltásokkal kapcsolatos félelem, ami oda vezethet, hogy a szülők nem kérik a mumpsz elleni védőoltást a gyermeküknek. A mumpsz elleni védőoltás úgy hatásos, ha szinte mindenki be van oltva. Az oltások megtagadása a mumpsz és más olyan betegségek újbóli előfordulásához vezethet, amelyeket korábban már sikerült visszaszorítani.

Hogyan vizsgálható ki a mumpsz?

A mumpsz tipikus tünetekkel jelentkezik. Amennyiben valakinél megjelenik a fültőmirigy duzzanata, és a gyermek még nem oltott a mumpsz ellen, valószínű a betegség fennállása. A mumpsz diagnózisa orvosi vizsgálattal és vérvizsgálattal történik. A vírus kimutatására használt vizsgálatok a következők:

Kezelhető-e a mumpsz? Ha igen, hogyan?

A mumpsz elleni nem létezik specifikus kezelés, de a legtöbb gyermek 3-10 napon belül felépül a betegségből. A gyermekünk felépülését segíthetjük pihenéssel, sok folyadék fogyasztásával. Fontos, hogy a betegség alatt elszigetelje gyermekét másoktól, hogy megelőzze a fertőzés terjedését. Kerülje a gyermek a másokkal való érintkezést legalább öt napig a duzzadt nyálmirigyek kezdete után.

A mumpsz gyógyulását elősegítő és a tüneteket enyhítő lépések a következők lehetnek: