Neurológia

Neurológia

Utolsó módosítás:2023.02.08 12:22

A Gyermekgyógyászati Központban lehetősége nyílik gyermeke tanulási gondjainak kivizsgálására, az okok felderítésére.

A neuropszichológia olyan határterületi tudományág, amely az agyi struktúrák és a pszichés folyamatok közötti összefüggésekkel foglalkozik. Fő ágai a kísérleti és kognitív neuropszichológia, a fejlődés neuropszichológia és az alkalmazott neuropszichológia.

Mit jelent a neuropszichológia?

A neuropszichológia általánosságban az agy és a pszichés folyamatok közötti összefüggésekkel foglalkozik.

Mivel foglalkozik a neuropszichológus?

A memória, a beszéd, az észlelés és a figyelem folyamatait vizsgálja többek között, valamint azonosítja az ép és a károsodott kognitív részfolyamatokat és egyénre szabott terápiát dolgoz ki a neuropszichológiai tünetek enyhítésére.

Tanulási nehézség egy-egy kognitív funkció terén tapasztalható éretlenség részképesség zavara esetén jelentkezhet. A gyermek az intellektusához mérten elvárhatónál gyengébb iskolai teljesítménye, vagy a korábbi teljesítményének romlása adódhat az egyes kognitív funkciók éretlenségéből. Az egyes képességek szintjében tapasztalható különbségek hátterében állhat olvasási zavar (diszlexia), írás és a helyesírás zavara (diszgráfia), számolási zavarok (diszkalkulia). A fejlődés zavara érintheti a figyelem és végrehajtó funkciókat, egyes emlékezeti rendszereket vagy a gondolkodást. Az iskolai teljesítmény romlása magatartásbeli-, és beilleszkedési problémákat okozhat. Megnehezítheti a kapcsolatteremtést, a figyelemzavar-hiperaktivitásra jellemző tünetek jelentkezhetnek, impulzivitás és az érzelem-, indulatszabályozás nehézsége is kísérheti.

Egyes neurológiai kórképek esetén a kognitív képességek fejlődésmenete az átlagostól eltérő ütemben zajlik, például egyes genetikai háttér alapján is igazolt szindrómákban (pl.: Williams-szindróma, Turner-szindróma, Fragilis X-szindróma stb.). A mentális képességek fejlődésmenetére gyakran vannak hatással a különböző epilepsziaformák. Egyes degeneratív betegségek együtt járnak a mentális képességek színvonalának hanyatlásával.

Téma szakértői