Övsömör

Övsömör

Utolsó módosítás:2024.02.02 22:49

Övsömör egy fájdalmas kiütéses bőrbetegség, amelyet a varicella-zoster vírus okoz. Általában azokat érinti, akik korábban már átestek bárányhimlőn. A vírus az idegsejtekben maradva aktiválódik újra, kiváltva a jellegzetes tüneteket.

Az övsömör definíciója

Az övsömör okai

Az övsömör tünetei

Az övsömör diagnózisa

Az övsömör kezelése

Az övsömör differenciáldiagnózisa

Az övsömör definíciója:

Az övsömör, más néven herpesz zoster, egy fájdalmas és karakterisztikus kiütéseket előidéző bőrbetegség, melyet a varicella-zoster vírus (VZV) okoz. Ez a vírus ugyanaz, amely a bárányhimlőt is kiváltja. Miután valaki bárányhimlőn átesett, a VZV a szervezetben inaktív állapotba kerül, de bizonyos körülmények között, például stressz, immunrendszer gyengülése vagy egyéb egészségügyi problémák hatására újra aktiválódik, kialakítva a VZV vírushoz kapcsolódó második betegség, az övsömör tüneteit. Ez az újraaktiválódás az idegsejtekben történik, gyakran az ideggyökerek mentén és a bőrbe terjedve vezet az övsömör jellegzetes kiütéseinek kialakulásához.

A kiütések általában egyoldalúak és követik az érintett ideg pályáját. Ezeka kiütések hólyagokkal borítottak, viszketőek és fájdalmasak lehetnek. Az érintett terület érzékeny lehet és előfordulhat égő vagy bizsergő érzés is. Fontos megjegyezni, hogy az övsömör fertőző, tehát a betegség tüneteinek jelentkezésekor fontos elkerülni a kapcsolatot az érintett területtel, különösen azoknál, akik nem estek még át bárányhimlőn.

Az övsömör gyakran idős korban vagy olyan egyének esetében fordul elő, akik immunrendszeri problémákkal küzdenek, azonban bármely életkorban kialakulhat övsömör és azonnali orvosi figyelmet igényel. Az orvosok gyakran tüneti kezelést alkalmaznak, például fájdalomcsillapítókat és antivirális gyógyszereket, amelyek segíthetnek a fájdalom enyhítésében és a gyógyulás felgyorsításában.

Fontos, hogy az övsömör diagnózisát orvos állapítsa meg és hogy az érintett személyek azonnal konzultáljanak egészségügyi szakemberrel, ha az övsömör tüneteit észlelik, annak érdekében, hogy megfelelő kezelést kapjanak és minimalizálják a szövődmények kockázatát.

Kapcsolódó cikkünk

Az ekcémás kisgyermekek bőrvédelme – erre figyeljünk a hideg idő beköszöntével

Az ekcémás kisgyermekek bőrvédelme – erre figyeljünk a hideg idő beköszöntével

A száraz levegő, a hideg és a beltéri fűtés egyaránt irritálhatja az ekcémás gyermekek bőrét, ami a kellemetlen tünetek fellángolását okozhatja. Érdemes a jól megszokott bőrápolási rutin mellé dr. Szántó Hajnalka , bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus, a Gyermekgyógyászati Központ ...

Az övsömör okai

Az övsömör (herpesz zoster) kialakulása szorosan kapcsolódik a varicella-zoster vírushoz (VZV), ami a bárányhimlőt is okozza. A övsömör hátterében álló okok összetett folyamatokra vezethetők vissza, amelyek a vírus reaktiválódásához és az övsömör kialakulásához vezetnek.

 1. Bárányhimlő utáni inaktivitás: Azok, akik korábban átesnek bárányhimlőn, a VZV nem szűnik meg teljesen a szervezetből. A vírus inkább az idegsejtekben marad inaktív állapotban. Ez az inaktivitás hosszú időn keresztül fennmaradhat, ám bizonyos körülmények, például stressz, immunrendszer gyengülése vagy betegségek hatására a VZV újraaktiválódhat és kialakulhat az övsömör.
 2. Immunrendszer gyengülése: Az immunrendszer szerepe kiemelkedő a VZV elleni védelemben. Amikor az immunrendszer gyengül, például krónikus betegségek vagy immunrendszeri problémák esetén, a szervezet védtelenné válik a vírus újraaktiválódásával szemben. Az idős korú egyének gyakran övsömör érintettek, mivel az immunrendszer öregedéssel gyengülhet.
 3. Stressz és egyéb kiváltó tényezők: Stressz, szorongás és más pszichológiai vagy fizikai stresszhelyzetek is hozzájárulhatnak az immunrendszer gyengüléséhez, ami kedvező feltételeket teremt az övsömör kialakulásához. Ezenkívül olyan tényezők is szerepet játszhatnak az övsömör kialakulásában, mint a hosszú távú kortikoszteroidok alkalmazása vagy egyes daganatellenes gyógyszerek.
 4. Bárányhimlőoltás: Bár a bárányhimlő elleni oltás csökkenti a bárányhimlő gyakoriságát, a VZV továbbra is a szervezetben maradhat. Az oltás azonban csökkentheti az övsömör súlyosságát és gyakoriságát az oltott egyének körében.

Ezen tényezők kombinációjaként a VZV újraaktiválódik, és az ideggyökerek mentén haladva kiemelkedő fájdalommal, viszkető kiütésekkel és egyéb tünetekkel járó övsömör kialakulását indítja el. Fontos megérteni, hogy az övsömör bármely életkorban kialakulhat, és a megelőző intézkedések, beleértve az oltásokat és az egészséges életmódot, hozzájárulhatnak a kockázat csökkentéséhez.

Az övsömör tünetei

Az övsömör (herpesz zoster) tünetei változatosak és jellegzetesek, és általában a betegség kialakulásának későbbi szakaszában jelennek meg. A következőkben részletesebben kifejtem az övsömör tüneteit:

 • Égető vagy viszkető érzés: Az övsömör gyakran először egy bizonyos területen égő vagy viszkető érzéssel kezdődik. Ez az érzés előjele annak, hogy a varicella-zoster vírus (VZV) aktiválódott az idegsejtekben.
 • Fájdalmas kiütések: Az érintett területen, amely gyakran egyoldali és a test egyik oldalán helyezkedik el, hólyagokkal borított fájdalmas kiütések jelennek meg övsömör fertőzés következtében. Ezek a kiütések követik az érintett ideg pályáját, és gyakran elrendeződnek csík vagy öv alakú mintában, ami a betegség elnevezésének is alapja.
 • Érzékenység a bőrön: Az érintett bőrfelület rendkívül érzékennyé válhat övsömör esetén. A fájdalom mellett a bőr megérintése, hozzáérés során is fokozott érzékenységet okozhat.
 • Általános rossz közérzet: Az övsömör miatt kialakuló fájdalom és kényelmetlenség mellett a betegek gyakran tapasztalhatnak általános rossz közérzetet, fáradtságot és fejfájást.
 • Fájdalom az érintett területen: Az övsömör által okozott fájdalom igen intenzív lehet. Ez a fájdalom lehet égő, szúró vagy lüktető jellegű, és hosszú időn keresztül fennmaradhat, még akár hónapokig is.
 • Láz és letargia: Néhány beteg lázat és fáradtságot is tapasztalhat, amely a szervezet immunválaszának részeként jelentkezik.

Az övsömör tünetei egyéntől függően változhatnak, és a betegség súlyossága is eltérő lehet. Fontos megjegyezni, hogy azonnali orvosi ellátás szükséges az övsömör tüneteinek megjelenésekor. A korai diagnózis és kezelés segíthet csökkenteni az övsömör miatt kialakuló fájdalmat, a szövődmények kockázatát és felgyorsítani a gyógyulási folyamatot.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az övsömör diagnózisa

Az övsömör diagnózisa számos klinikai megfigyelés és orvosi vizsgálat alapján történik. A következőkben részletesen kifejtem az övsömör diagnózisát, beleértve azokat az eljárásokat, amelyek segíthetik az orvost a helyes megállapításban: 

 • Klinikai megfigyelés: Az orvos gyakran elsőként a beteg tüneteit és panaszait vizsgálja meg. Az egyoldali, csíkos vagy öv alakú kiütések, különösen, ha hólyagokkal vannak borítva, jellemzőek az övsömörre. A kiütések gyakran az érintett ideg pályáján haladnak, és azok az övsömör jelenlétére utaló specifikus jelek.
 • Anamnézis felvétele: Az orvos megkérdezi a betegtől a tünetek kezdetéről, azok jellegéről, a fájdalom intenzitásáról, valamint az esetleges korábbi bárányhimlő vagy varicella-zoster vírus fertőzésről.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: Ritkán van szükség laboratóriumi vizsgálatokra, de az orvos néha vesz egy kis mintát a hólyagok tartalmából, hogy megerősítse a varicella-zoster vírus jelenlétét és ezáltal az övsömör diagnózisát.
 • Képalkotó vizsgálatok: Bár a képalkotó vizsgálatok általában nem részei az övsömör diagnózisának, az orvos időnként elrendelhet képalkotó eljárásokat, például számítógépes tomográfiát (CT) vagy mágneses rezonancia képalkotást (MRI), ha gyanú merül fel az övsömör szövődményekről vagy az agyban való terjedésről.

Az övsömör diagnózisának megerősítése után az orvos meghatározza a megfelelő kezelési tervet. Fontos megjegyezni, hogy minél korábban történik az övömör diagnózisa és a kezelés megkezdése, annál hatékonyabb lehet a fájdalom csillapítása és a szövődmények minimalizálása. Az orvos általános állapotfelmérést is végez, hogy értékelje a beteg immunrendszerét és az esetleges egyéb egészségügyi kockázatokat.

Téma szakértői

Az övsömör kezelése

Az övsömör kezelése általában tüneti és célzott, különböző orvosi megközelítéseket alkalmazva a fájdalom enyhítésére, a vírus terjedésének csökkentésére és a gyógyulás felgyorsítására.

 1. Antivirális gyógyszerek: Az antivirális szerek, például az aciklovir, valaciklovir vagy famciklovir, hatékonyak lehetnek az övsömör kezelésében. Ezek a gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a vírus terjedését, csökkenteni az övsömör kiütések súlyosságát és gyorsítani a gyógyulási folyamatot. Az antivirális terápia legjobb eredményei akkor érhetők el, ha a kezelést a tünetek megjelenése előtt minél hamarabb elkezdik.
 2. Fájdalomcsillapítók: Az erős fájdalommal járó övsömör esetén fájdalomcsillapítók alkalmazása segíthet enyhíteni a kellemetlenségeket. Az orvos által előírt receptre szedhető fájdalomcsillapítók mellett az enyhe fájdalomra alkalmazhatók a vénynélküli fájdalomcsillapítók is.
 3. Helyi kezelés: Helyi alkalmazású krémek, kenőcsök vagy tapaszok is alkalmazhatók az övsömör  által érintett területen a viszketés és irritáció enyhítésére. Ezek a készítmények gyakran tartalmaznak hidrokortizon vagy más gyulladáscsökkentő összetevőket.
 4. Lázcsillapítók: Amennyiben láz kíséri az övsömört, lázcsillapítók, például acetaminophen vagy ibuprofen, segíthetnek a láz és a fáradtság tüneteinek enyhítésében.
 5. Sebészeti beavatkozás (ritkán): Súlyos esetekben, különösen, ha az övsömör a szemeket érinti vagy más érzékeny területeken jelentkezik, a sebészeti beavatkozás is szóba jöhet. A hólyagokat nem szabad magunk kinyomkodni, mivel ez fertőzéshez és hegesedéshez vezethet.

Az övsömör kezelésénél kiemelten fontos a korai diagnózis és a gyors kezdeti terápia. Az antivirális gyógyszerek hatékonyabbak, ha a kezelést a tünetek megjelenése előtt minél hamarabb elkezdik. Amennyiben valaki észleli az övsömör jellemző tüneteit, fontos, hogy azonnal konzultáljon egészségügyi szakemberrel, aki megállapíthatja a pontos diagnózist és előírhatja a megfelelő kezelést.

Az övsömör differenciáldiagnózisa

Az övsömör diagnózis felállításakor fontos figyelembe venni a különféle differenciáldiagnosztikai lehetőségeket, hogy kizárjuk más hasonló tünetekkel járó állapotokat.

 1. Herpes simplex: Mivel mind a herpes simplex, mind a herpes zoster vírusok azonos családba tartoznak, előfordulhat, hogy a két állapotot összekeverik. Azonban a herpes simplex általában több kisebb hólyaggal és gyakran előfordul a száj körüli területeken, ellentétben az övsömör övszerű bőrtüneteivel.
 2. Dermatitisz: Dermatitisz esetén gyulladásos bőrreakció jelentkezik, amely lehet allergiás vagy irritatív eredetű. A dermatitisz tünetei között szerepelhet viszketés, pirosság és bőrkiütés, amelyek hasonlóak lehetnek a övsömör tüneteihez.
 3. Herpes zoster ophthalmicus: Ez a változat az övsömör egyik altípusa, amely a szem körüli területeket érinti, és komoly szemészeti komplikációkat okozhat. Fontos különbséget tenni az övsömör és más szemészeti problémák között, például a szemölcsök vagy a keratitisz között.
 4. Kontakt dermatitisz: Ha a bőr valamilyen anyaggal érintkezve gyulladásos reakciót mutat, akkor kontakt dermatitisz alakulhat ki. Ez hasonló tüneteket okozhat, mint az övsömör, de általában más területeken jelentkezik, és nincs vírusos eredete.
 5. Neurodermatitisz: Ez egy krónikus bőrbetegség, amelyet viszkető bőrkiütés és gyulladásos területek jelentkezése jellemez. Bár a tünetek hasonlóak lehetnek az övsömör tüneteihez, de az ok más és általában nincs hólyagképződés.

Fontos hangsúlyozni, hogy az övsömör diagnózisát orvosi szakembernek kell felállítania, és az alapos kórtörténet-felvétel és fizikai vizsgálat alapján, valamint szükség esetén további vizsgálatok, például víruskultúra vagy PCR tesztek segítségével történik a differenciáldiagnosztika.