Lúdtalp

Lúdtalp

Utolsó módosítás:2023.05.07 17:18

A lúdtalp egy gyakori állapot gyermekek között, akkor fordulhat elő, ha a lábfej belső boltozata nem fejlődik ki gyermekkorban. A lúdtalp azonban később is kialakulhat sérülést követően, vagy a korral járó egyszerű kopásból eredő igénybevétel miatt. A lúdtalp azt az állapotot jelenti, amikor a lábfej belső oldalán lévő boltozat nyomás hatására ellapul, a lábfej belső része le is érhet a földre. Amikor a lúdtalpas gyerekek felállnak, a lábfejük kifelé mutat, és a teljes talpuk leesik, és a padlót érinti.  A lúdtalp általában fájdalommentes.


Lúdtalppal kapcsolatos szolgálatásaink a Gyermekgyógyászati Központnál
Mit jelent a lúdtalp?
Mi az a rugalmas lúdtalp?
Mi az a merev lúdtalp?
Hogyan alakul ki a lúdtalp?
Mik a lúdtalp tünetei?
Milyen okok állnak a lúdtalp hátterében?
Hogyan diagnosztizálják a lúdtalpat?
Hogyan kezelik a lúdtalpat?
Hogyan előzhető meg a lúdtalp gyermekeknél?

Lúdtalppal kapcsolatos szolgálatásaink a Gyermekgyógyászati Központnál

Mit jelent a lúdtalp?

A lúdtalp azt az állapotot jelenti, amikor a lábfej belső oldalán lévő boltozat nyomás hatására ellapul, felállva a gyermek teljes talpa a földet érinti, lábfejük pedig kifelé mutat. A lúdtalp kialakulását tekintve fontos tudni, hogy a legtöbb csecsemő úgy születik, hogy a lábfejében szinte nincs boltozat. 2-3 éves korukban, miután a kisgyermekek már egy ideje járnak, alakul ki a lábfej belső boltozata. Ha a boltozat nem alakul ki teljesen, vagy állva vagy teherhordáskor eltűnik, ezt nevezzük "lúdtalpnak".

A lúdtalp tehát olyan állapot, amikor a boltozat összezsugorodni vagy eltűnni látszik, és a lábfej laposnak tűnik. A lúdtalpnak két típusa van, az úgynevezett rugalmas lúdtalp és a merev lúdtalp.

Mi az a rugalmas lúdtalp?

A rugalmas lúdtalp a lúdtalp enyhébb változata, és általában nem igényel kezelést. A rugalmas lúdtalp nem okoz fájdalmat, fogyatékosságot vagy egyéb tüneteket a gyermeknek. A legtöbb gyermek végül minden probléma nélkül kinövi a rugalmas lúdtalpat.

Mi az a merev lúdtalp?

A merev lúdtalp sokkal ritkábban fordul elő, és általában egyéb tüneteket, például fájdalmat és fogyatékosságot is okoz. A merev lúdtalp olyan gyermekeknél fordulhat elő gyakrabban, akiknél a lábat felépítő csontok fejlődésében, csontosodásában van az alapprobléma.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan alakul ki a lúdtalp?

Ahhoz, hogy megértsük a lúdtalp kialakulását, tekintsük át a lábboltozat fejlődését és a lábboltozat anatómiáját elsőként. A legtöbb csecsemő úgy születik, hogy a lábfejéből hiányzik még a boltozat. Körülbelül 2-3 éves korukra alakul ki a lábboltozat, annak hatására, hogy elkezdenek járni.

A lábfej boltozata három dologtól függ: A csontok anatómiájától, a lábfej izmaitól és inaitól, valamint a szalagoktól. A kisgyermekek szalagjai általában lazák (úgynevezett "szalaglazaság"), ezért amikor állnak a gyermekek, a szalagok nem tudják megtámasztani a boltozatot. A gyermekek életkorának előrehaladtával azonban a szalagok megszilárdulnak. Körülbelül 5 éves korukra a legtöbb lúdtalpas gyermeknél normális boltozat alakul ki, „kinövik a rugalmas lúdtalpat”.

Néhány gyermeknek azonban egész életében lúdtalpa marad, ami nem ad okot aggodalomra, amíg nincs fájdalma. Fájdalom esetén azonban mindenképpen kezelni kell a lúdtalpat.

Mik a lúdtalp tünetei?

A lúdtalp állapota általában fájdalommentes. Nem akadályozza a járást vagy a sportolást. A rugalmas lúdtalpas gyermekek normális izomfunkcióval és ízületi mozgékonysággal rendelkeznek. Amikor a gyermek ül vagy nem terheli a lábát, enyhe boltozat látható lehet.

Néhány lúdtalpas gyermeknek azonban lábfájdalmai vannak, különösen a sarok vagy a boltozat területén. A fájdalom aktivitással súlyosbodhat. A boka belső oldalán duzzanat léphet fel.

Milyen okok állnak a lúdtalp hátterében?

A lúdtalp nem szokatlan csecsemőknél és kisgyermekeknél, mivel a lábfej boltozata még nem fejlődött ki. Így a rugalmas lúdtalp gyakran fordul elő gyermekek között, de szerencsére a legtöbb gyermek probléma nélkül kinövi a rugalmas lúdtalpakat.

A legtöbb ember boltozata gyermekkorban fejlődik ki, de vannak, akiknél soha nem alakul ki, mert a csontok nem megfelelően fejlődtek hozzá. A boltozat nélküli embereknél előfordulhatnak problémák, lúdtalp fájdalommal.

A lúdtalp sérülés következtében is kialakulhat. A boltozat sérülés után hirtelen összeeshet. Az összeesés évekig tartó kopás során is bekövetkezhet. Idővel az ín, amely a boka belső oldalán fut, és segít a boltozat alátámasztásában, meggyengülhet vagy elszakadhat. A súlyosság fokozódásával ízületi gyulladás alakulhat ki a lábfejben.

Hogyan diagnosztizálják a lúdtalpat?

A lúdtalp diagnózisa a háziorvos vagy az ortopédus szakorvos vizsgálatával történik. A lábmechanika vizsgálatához az orvos elölről és hátulról is megnézi a gyermek lábát, és megkéri, hogy álljon lábujjhegyre. Az orvos megvizsgálja a bokák erejét, és megkeresi a fájdalom fő területét. A cipője kopásmintázata is elárulhat információkat a lábról.

A rugalmas lúdtalpas gyerekeknek normálisnak tűnő boltozata van, amikor ülnek; azonban amikor állnak, a boltozat lelapul. Ha lábujjhegyre állnak, a boltozat újra kialakul, innen tudhatjuk, hogy rugalmas és nagy valószínűséggel az életkor előrehaladtával megszűnik majd a gyermekben a lúdtalp.

Ha a lábfej merev, vagy ha a lábujjhegyre álláskor sem jelenik meg a boltozat, gondolni kell a merev lúdtalp állapotára. A diagnózis kimondásához további, képalkotó vizsgálatokra lehet szükség, mely segíthet felderíteni a csontok kóros elhelyezkedését és egyéb problémákat.

 • Röntgenfelvételek: Egy egyszerű röntgenfelvétel kis mennyiségű sugárzást használ, hogy képet készítsen a láb csontjairól és ízületeiről. Különösen hasznos az igazodás értékelésében és az ízületi gyulladás kimutatásában.
 • CT-vizsgálat: Ez a vizsgálat különböző szögekből készít röntgenfelvételeket a lábfejről, és sokkal részletesebb képet ad, mint egy hagyományos röntgenfelvétel.
 • Ultrahangvizsgálat: Ultrahangot akkor lehet alkalmazni, ha ínsérülés gyanúja merül fel. Az ultrahang hanghullámok segítségével részletes képet készít a testben lévő lágyszövetekről.
 • MRI: A rádióhullámokat és erős mágnest használó MRI kiváló részletességgel ábrázolja mind a csontokat, mind a lágyrészeket.

  Kapcsolódó cikkünk

  Ezek a gyakori ortopédiai problémák a gyerekeknél

  Ezek a gyakori ortopédiai problémák a gyerekeknél

  A szülők gyakran felfigyelhetnek a gyermekük ortopédiai problémáira, hiszen az úgynevezett lúdtalp, a hanyagtartás nevű rendellenesség, és a súlyosabb gerincferdülés nem ritka jelenség. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont és a Gyermekgyógyászati Központ ortopéd szakorvosa arra figyelmeztet, hogy még a jelentéktelenebbnek ...

Hogyan kezelik a lúdtalpat?

A rugalmas lúdtalp általában nem igényel kezelést; a legtöbb gyermeknél a növekedés során kialakul a boltozat. Ha gyermeke lúdtalpas marad, az teljesen normális; amíg nincs fájdalma tevékenység közben, és a lábfej nem merev, addig nem igényel kezelést.Lúdtalp

Kezelésre akkor lehet szükség, ha gyermeke lúdtalpa szűk sarokszalaggal jár, vagy ha tevékenységgel (például mozgás közben) összefüggő fájdalmat vagy gyengeséget tapasztal a lábfejben, a bokában vagy a lábszárban.

Néhány kezelési lehetőség a lúdtalpas gyermekek számára:

Lúdtalp nem sebészeti kezelése

Számos nem sebészeti kezelési lehetőség áll rendelkezésre a lúdtalp javísára. Ezek segíthetnek a fájdalom enyhítésében is.

 • Ívvédőtámaszok: Ezeket általában a kisgyermek cipőjébe helyezik be, hogy segítsenek enyhíteni a kellemetlen érzést és más lúdtalptüneteket.
 • Támogató cipők: A lúdtalpas gyermekek számára hasznos lehet a szerkezetileg támogató cipők vásárlása.
 • Nyújtó gyakorlatok: Ha gyermekének feszes Achilles-ínja van, akkor nyújtó gyakorlatokkal vagy esetleg nyújtó gipsszel kezeljük. Ez a legtöbb tünettől megszabadítja.
 • Fizikoterápia: A lúdtalp idősebb gyermekeknél néha a túlterhelés miatt sérülésekhez vezethet, és a gyógytornászok segíthetnek e problémák kezelésében.
 • Pihenés: Az olyan nagy terheléssel járó tevékenységek, mint a futás és az ugrálás - ami egy energikus kisgyermek nevelése esetén rendkívül nagy kihívás - elkerülése segíthet a fájdalom és a kellemetlenségek enyhítésében.
 • Gyógyszerek: Néha a vény nélkül kapható gyógyszerek, például a gyermekfájdalomcsillapítók segíthetnek a gyerekeknek, hogy jobban érezzék magukat.

Lúdtalp sebészeti kezelése

Ha a konzervatív intézkedések nem vezetnek eredményre, a kisgyermekek lúdtalpának helyreállításához műtétre lehet szükség, de ez nem gyakori. Ha azonban a gyermekének valamilyen kapcsolódó lábfej- vagy lábszárproblémája van, például ínszakadás, csontprobléma vagy más kapcsolódó állapot, akkor a műtétet is felajánlhatják lehetőségként. Fontos tudni, hogy a legtöbbször nincs szükség műtétre a kisgyermekek lúdtalpa miatt, mivel ez olyasmi, amit vagy kinőnek, vagy ha megmarad, nem okoz fájdalmat, és csak egy egyedi része a gyermeknek.

Hogyan előzhető meg a lúdtalp gyermekeknél?

Bár nincs biztos módszer a lúdtalp teljes megelőzésére, van néhány proaktív intézkedés, amelyet megtehetünk annak érdekében, hogy a lúdtalpas kisgyermekek a lehető legkényelmesebben érezzék magukat. Ezek közé tartozik a jól illeszkedő, támogató cipők viselése és a boltíves alátétek használata, ha a gyermekorvos javasolja. Ha gyermeke túlsúlyos, ez néha még rosszabbá teheti a lúdtalpas fájdalmakat, ezért bizonyos esetekben speciális diéta javasolt lehet.

A kisgyermekek lúdtalpa miatt általában nem kell aggódni. Amint azt gyermekorvosa is elmondja, gyermeke valószínűleg kinövi ezt a problémát, mire körülbelül 3-5 éves lesz. Ha mégsem, az sem baj - csak segítenie kell neki kezelni az esetlegesen fellépő tüneteket. Néhány lúdtalpas gyermeknél azonban soha nem jelentkezik semmilyen fájdalom vagy kellemetlenség.

Téma szakértői