Csecsemő- és gyermek ultrahang

Csecsemő- és gyermek ultrahang

Utolsó módosítás:2023.02.14 12:44

A Gyermekgyógyászati Központ a legmodernebb ultrahangos diagnosztikai háttérrel, kellemes környezetben várja a (kis)gyermekes szülőket. Az ultrahangos vizsgálat olyan fájdalommentes diagnosztikai vizsgálat, amely gyermekek esetben is maximális biztonsággal alkalmazható. Sugárterheléssel, káros hatással sem jár ezért széles körben elterjedt a belső szervek áttekintésében a gyermekgyógyászatban.

A gyermek ultrahang diagnosztika jelentősége

A gyermek ultrahang vizsgálattal lehetőség van, már olyan korai fázisban vizsgálni a kritikus fejlődési területeket, hogy még a rendellenesség megjelenése előtt szűrhetővé válnak elsősorban csecsemő fejlődési területek. Ez a preventív kezelések alkalmazását teszi lehetővé a legkorábbi fázisban.

A csecsemő ultrahang vizsgálatok optimális idejecsecsemő ultrahang

A csecsemők komplex ultrahangos vizsgálatának javasolt ideje a 6-8 hetes kor. Ekkor elvégezhetőek a koponya, a hasüreg, a csípő rendellenességének szűrései. A hasüreg vizsgálata bármely korban elvégezhető. A koponya és csípő vizsgálatát 5-6 hónapos korig javasolt elvégeztetni.

A csípőficam ultrahangos szűrése

Ahol a családban már előfordult csípőficam, ott különösen javasolt a vizsgálat elvégeztetése. A csípőultrahang vizsgálattal a porcfelszínek is láthatóvá válnak, ezáltal kiszűrhetők a rendellenességek a csípőfejlődésben.

A csecsemők hasi szűrése

A hasüregi szervek ultrahangos áttekintő vizsgálata a máj, az epehólyag, a lép, hasnyálmirigy, vesék és húgyhólyag vizsgálatát teszi lehetővé a hasfalon keresztül történő megtekintéssel.  

Csecsemők koponyaszűrése

Az ultrahangos koponyaszűrés az agy kóros eltéréseinek diagnosztikáját hivatott felmérni.  A koponyaszűréssel látható, van–e maradványa az esetleges, terhesség alatti fertőzéseknek a csecsemő agyi állományában.

A komplex csecsemő ultrahang vizsgálat

A teljes csecsemő-szűrést magában foglaló ultrahang vizsgálat, tartalmazza a hasi-, a koponya-,  és a csípő vizsgálatot is, tehát a veleszületett rendellenességek megállapítását.

Gyermek ultrahang diagnosztika típusai

 • Gyermek hasi ultrahang - máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép és vesék, hasüregben futó nagyobb erek, nyirokcsomók áttekintő ultrahang vizsgálata
 • Gyermek kismedencei ultrahang - húgyhólyag, méh, a petefészkek és férfiaknál a prosztata
 • Gyermek hasi és kismedencei ultrahang
 • Gyermek nyaki ultrahang - pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, nyálmirigyek, lágyrészek, nyaki nyirokcsomók
 • Gyermek nyaki erek Doppler vizsgálata - a nyakon futó és a központi idegrendszert ellátó nagyerek vizsgálata
 • Gyermek végtagi artériák és vénák ultrahang vizsgálata (Doppler)
 • Gyermek lágyrész ultrahang- a hónalj, nyirokcsomók, hasfal, mellkasfal, comb, lágyék és izmok
 • Gyermek ízületi ultrahang – a váll-, térd-, csípő-, bokaízület, valamint ízületi szalagsérülések ultrahang vizsgálata.
 • Emlő ultrahang
 • Hónaj mirigyek (axilla) ultrahangos vizsgálata
 • Ágyéki ultrahang
 • Here ultrahang

Téma szakértői