Tartós köhögés

Tartós köhögés

Utolsó módosítás:2024.02.05 23:39

A tartós köhögés hosszabb időn át fennálló, általában több héten át tartó köhögést jelent, mely gyakran különböző egészségügyi problémák, mint például légúti fertőzések, asztma vagy reflux betegség okozhatják. Ez a tünet jelentős kényelmetlenséget okozhat egy gyereknek, és komolyabb problémára utalhat. A tartós köhögés okainak és kezelési lehetőségeinek megértése elengedhetetlen a hatékony kezelés és a betegség mögött álló alapvető okok kezelése szempontjából.

A tartós köhögés okai gyerekkorban 

A tartós köhögés diagnózisa gyermekkorban 

A tartós köhögés gyermekkori okai

A tartós köhögés kezelése gyerekkorban  

A tartós köhögés szövődményei gyermekkorban 

A gyermekkori tartós köhögés esetén otthoni teendők 

 

Mi a tartós köhögés?

A tartós köhögés egy olyan állapot, amelyben a köhögési reflex hosszabb ideig, általában több héten keresztül fennmarad. Ez az állapot gyakran jelzi egy alapvető egészségügyi probléma vagy betegség jelenlétét. A tartós köhögés lehet száraz, irritáló köhögés, amely kevés vagy semmilyen váladékkal nem jár, vagy produktív köhögés, amely során váladékot vagy köpetet köhögünk fel.

Többféle kiváltó ok hozható összefüggésbe a tartós köhögés jelenlétével. Az egyik leggyakoribb ok az akut légúti fertőzés utáni hosszan tartó köhögés. Ezen kívül az asztma, az allergiás reakciók, például az allergiás asztma vagy a pollenallergia, valamint a reflux betegség is okozhatja tartós köhögés kialakulását.

A diagnózis felállítása során az orvos általában részletes anamnézist vesz fel és fizikális vizsgálatot végez, hogy azonosítsa a köhögés lehetséges okait. Ezután további vizsgálatokat is elvégezhetnek, mint például mellkasröntgen, vérvizsgálatok, tüdőfunkciós tesztek, vagy akár légúti minták (pl. köpet) elemzése.

A tartós köhögés kezelése az alapbetegség kezelésétől függ. Ha az ok vírusos vagy bakteriális fertőzés, az antibiotikumok és egyéb gyógyszerek lehetnek szükségesek. Allergiás reakciók esetén antihisztaminokat és egyéb allergiás kezeléseket lehet alkalmazni. Az asztmában szenvedőknél inhalált gyógyszereket írhatnak fel, míg a reflux betegség esetén a savcsökkentő gyógyszerek és az étkezési szokások megváltoztatása javasolt.

A tartós köhögés otthoni teendői közé tartozik a megfelelő pihenés, a hidratálás (több folyadék fogyasztása), a levegő tiszta tartása, valamint az orvosi utasítások és előírások betartása. Amennyiben a tünetek súlyosbodnak, vagy nem javulnak, fontos az orvosi konzultáció, hogy az alapvető probléma kiváltó okát azonosítsák és megfelelő kezelést biztosítsanak.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tegyünk kruppos köhögés esetén?

Mit tegyünk kruppos köhögés esetén?

Kruppos köhögésnek az éjszaka folyamán jelentkező, ugató köhögést nevezzük. A gyermeket gyakran álmából riasztja a köhögés, melyhez fulladásérzés is társulhat. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha gyermekünknél a betegség jeleit ...

A tartós köhögés okai gyerekkorban

A tartós köhögés gyerekkorban számos kiváltó okkal lehet összefüggésben, és az okok lehetnek ártalmatlanoktól kezdve komolyabb egészségügyi problémákig terjedő skálán. Íme néhány gyakori ok, ami a tartós köhögés okozója lehet gyermekek esetében:

 • Akut légúti fertőzések: A megfázás, az influenza vagy más légúti fertőzések utáni tartós köhögés gyakori jelenség a gyerekek körében.
 • Asztma: Az asztma a leggyakoribb krónikus légúti betegség a gyermekek körében, és gyakran tartós köhögés megjelenésével, légszomjjal és nehézlégzéssel járhat.
 • Allergiák: Allergiás reakciók, például poratkaallergia, pollenallergia vagy állati szőr allergia, gyakori ok lehet a tartós köhögés hátterében.
 • Krónikus köhögés-szindróma: Ez a betegség olyan gyermekeknél fordulhat elő, akiknek nincs asztmájuk vagy más tüdőbetegségük, de tartós köhögés jelenik meg náluk, amely gyakran éjjel és reggel jelentkezik.
 • Reflux betegség: A gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe irritálhatja azt, és a tartós köhögés okozója lehet, különösen éjszaka.
 • Idegen testek a légutakban: Kisgyermekek esetében gyakori, hogy véletlenül idegen testek kerülnek a légutakba, ami tartós köhögés kiváltója lehet.
 • Dohányfüst expozíció: A dohányzás vagy a dohányfüst expozíció szintén növeli tartós köhögés kialakulásának a valószínűségét gyerekeknél, különösen, ha a gyermek passzívan dohányzik.
 • Bizonyos gyógyszerek: Az ACE-gátlók, a béta-blokkolók vagy a köhögéscsillapítók mellékhatásként okozhatják tartós köhögés megjelenését gyermekek esetében.

Fontos kiemelni, hogy a tartós köhögés gyermekeknél ugyanolyan komoly tünet, mint a felnőtteknél, és ha tartós köhögés tapasztalható, fontos, hogy orvoshoz forduljanak a kiváltó ok azonosítása és megfelelő kezelésének érdekében. Az időben történő diagnózis és kezelés nagyban hozzájárulhat a gyermek egészségének megőrzéséhez és a kellemetlen tünetek enyhítéséhez.

A tartós köhögés diagnózisa gyermekkorban

A tartós köhögés diagnózisa gyermekeknél általában az alapos orvosi kivizsgáláson alapul, amely magában foglalja az anamnézist, a fizikális vizsgálatot és különféle diagnosztikai teszteket. Néhány lépés, amelyeket az orvosok általában követnek a tartós köhögés diagnózisának felállítása során gyerekeknél: 

 • Anamnézis felvétele: Az orvos részletesen megkérdezi a gyermeket és a szülőket a tünetekről, a köhögés jellegéről (pl. száraz vagy produktív), az időtartamról, az esetleges kiváltó tényezőkről (pl. hideg levegő, allergének), valamint a köhögéssel kapcsolatos egyéb tünetekről.
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos alaposan megvizsgálja a gyermeket, különös figyelmet fordítva a légzési hangokra, a mellkas tapintására és a torok vizsgálatára.
 • Laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok: Az orvos lehet, hogy javasol laboratóriumi vizsgálatokat, például vérképet vagy köpetvizsgálatot, hogy azonosítsa a tartós köhögés lehetséges okát. Emellett képalkotó vizsgálatokat is elvégezhetnek, mint például mellkasröntgen vagy CT-vizsgálat.
 • Allergiatesztek: Ha az allergia gyanúja merül fel, az allergiateszteket végezhetnek, például bőrpróbákat vagy vérvizsgálatokat, hogy azonosítsák az esetleges allergiás kiváltó tényezőket.
 • Légzésfunkciós vizsgálatok: Ha az asztma gyanúja merül fel, légzésfunkciós vizsgálatokat is elvégezhetnek, például spirometriát vagy peak flow mérést, hogy értékeljék a légzési teljesítményt.

Az orvosok általában az anamnézis, a fizikális vizsgálat és a diagnosztikai tesztek eredményeinek kombinálásával állítják fel a tartós köhögés diagnózisát. Fontos, hogy az orvos a tünetek és a vizsgálatok eredményei alapján megfelelő kezelési tervet állítson össze a gyermek számára, hogy enyhítse a tüneteket és kezelje az alapbetegséget, ami a tartós köhögés hátterében állhat.

Téma szakértői

A tartós köhögés kezelése gyerekkorban

A tartós köhögés kezelése gyermekeknél az alapbetegség típusától és okától függ. Az orvos általában egyénre szabott kezelési tervet állít össze, amely magában foglalhat gyógyszereket, életmódbeli változtatásokat és egyéb terápiás intézkedéseket. Itt összeszedünk néhány gyakori kezelési lehetőséget:

 • Gyógyszerek: Ha a tartós köhögés hátterében allergia, asztma vagy légúti fertőzés áll, az orvos gyógyszereket írhat fel a tünetek enyhítésére és a betegség kezelésére. Ezek közé tartozhatnak köhögéscsillapítók, gyulladáscsökkentők, inhalált gyógyszerek (pl. asztma kezelésére), vagy antibiotikumok, ha a köhögést bakteriális fertőzés okozza.
 • Légzésterápiák: Ha a gyermek asztmás, az orvos inhalációs terápiát vagy más légzésterápiát javasolhat, hogy enyhítse a légzési nehézségeket és a tartós köhögés tüneteit.
 • Allergiás kezelés: Ha a tartós köhögés allergiára vezethető vissza, az allergia kiváltó tényezőinek elkerülése mellett az orvos antihisztaminokat vagy más allergiás gyógyszereket is felírhat.
 • Reflux betegség kezelése: Ha a tartós köhögés hátterében reflux betegség áll, az orvos savcsökkentő gyógyszereket vagy más gyógyszereket írhat fel a gyomorsav termelésének csökkentésére és a tünetek enyhítésére.
 • Életmódbeli változtatások: Fontos, hogy a gyermek megfelelően hidratált legyen, kerülje a dohányfüstöt, és tartsa be az orvos által javasolt allergiás kezelést vagy asztma kezelési tervet.
 • Otthoni teendők: Otthoni intézkedések is segíthetnek a tartós köhögés enyhítésében, például párologtató használata, forró italok fogyasztása (pl. tea mézzel), vagy a gyermek fekvő helyzetben történő alvásának megfelelő támogatása.

Fontos, hogy a szülők és a gyermekek az orvos utasításait és javaslatait kövessék, és rendszeresen jelentsék a tünetek változásait az orvosnak. Ha a tartós köhögés súlyosbodik, vagy új tünetek jelentkeznek, fontos az orvosi konzultáció, hogy újraértékeljék a kezelés hatékonyságát és szükség esetén módosítsák azt.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A tartós köhögés szövődményei gyermekkorban

A tartós köhögés gyermekkorban számos potenciális szövődménnyel járhat, különösen akkor, ha az alapbetegség vagy az ok nem megfelelően kezelt vagy kezeletlen marad. A tartós köhögés néhány gyakori szövődménye lehet:

 • Alvászavarok: Tartós köhögés esetén a gyermek nehezebben tudhatja megfelelően aludni, különösen ha a köhögés éjszaka fokozódik. Ez vezethet alvászavarokhoz, álmossághoz, ingerlékenységhez és kognitív teljesítmény csökkenéséhez.
 • Tüdőkárosodás: A tartós köhögés és légzési nehézségek krónikus stresszt jelenthetnek a tüdőre, ami hosszú távon tüdőkárosodáshoz vezethet.
 • Mellkasi fájdalom és sérülések: A tartós köhögés hosszú távon mellkasi fájdalmat okozhat, különösen ha a gyermek erőteljesen köhög, ami sérülést vagy fájdalmat okozhat a mellkasban.
 • Táplálkozási problémák: A tartós köhögés és légzési nehézségek miatt a gyermek nehezebben tudhat megfelelően étkezni, ami táplálkozási problémákhoz és súlyvesztéshez vezethet.
 • Krónikus tüdőbetegségek kialakulása: Ha a tartós köhögés nincs megfelelően kezelve, az hosszú távon növelheti a krónikus tüdőbetegségek, például a krónikus bronchitis vagy a COPD kockázatát a későbbi életben.
 • Szociális és pszichológiai hatások: A tartós köhögés és a vele járó tünetek kihatással lehetnek a gyermek életminőségére, szociális kapcsolataira és pszichológiai jólétére, ami depresszióhoz, szorongáshoz vagy más mentális problémákhoz vezethet.

Ezek a szövődmények hangsúlyozzák a tartós köhögés kezelésének fontosságát és az alapbetegség vagy az ok megfelelő kezelését. Fontos, hogy a szülők és az orvos együttműködjenek annak érdekében, hogy megfelelő kezelési tervet állítsanak össze, és figyelemmel kísérjék a gyermek tüneteit, hogy minimalizálják a tartós köhögés szövődményeinek kialakulásának kockázatát.

A gyermekkori tartós köhögés esetén otthoni teendők

Az otthoni teendők segíthetnek enyhíteni a gyermekkori tartós köhögés tüneteit és támogathatják a gyermek gyógyulását. Néhány fontos intézkedés:

 • Megfelelő hidratálás: Fontos, hogy a gyermek elegendő folyadékot fogyasszon, mivel a hidratáltság segíthet a köpet hígításában és könnyebb felköhögésében. Kínáljon sok vizet, gyümölcslevet vagy meleg folyadékokat, például teát mézzel vagy citromlével.
 • Párologtató használata: A párologtató vagy páramentesítő segíthet megnyugtatni a légutakat és enyhíteni a köhögést, különösen ha a levegő száraz vagy poros. Használjon párologtatót a gyermek szobájában, különösen éjszaka.
 • Forró fürdő vagy zuhany: Egy meleg fürdő vagy zuhany segíthet lazítani a légutakat és enyhíteni a tartós köhögés tünetét. A gőzök belélegzése enyhítheti a torok feszültségét és segíthet a köpet felszabadításában.
 • Méz adása: A méznek gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, és segíthet enyhíteni a köhögést. Adjunk a gyermeknek egy teáskanál mézet, vagy adjunk hozzá a meleg italokhoz.
 • Pihenés és alvás: Fontos, hogy a gyermek elegendő pihenést kapjon a gyógyuláshoz. Biztosítsa a megfelelő alvási körülményeket, például csendes, sötét és kényelmes alvóhelyet.
 • Köpetes köhögés támogatása: Ha a gyermek produktív köhögéssel küzd, segítsen neki a köpet felszabadításában, például bőséges folyadékfogyasztással és a megfelelő légzéstechnikák gyakorlásával.
 • Dohányfüst elkerülése: Ha a gyermek tartós köhögéssel küzd, fontos, hogy kerülje a dohányfüst expozíciót a környezetében, mivel ez súlyosbíthatja a tüneteket.

Fontos, hogy az otthoni teendők csak kiegészítő szerepet játszanak a gyermek tartós köhögésének kezelésében. Ha a tünetek súlyosak vagy hosszan tartóak, vagy ha új tünetek jelentkeznek, mindig forduljon orvoshoz a megfelelő kezelés és diagnózis érdekében.