Húgyúti fertőzések

Húgyúti fertőzések

Utolsó módosítás:2023.06.05 14:04

A húgyúti fertőzések gyakori egészségügyi problémát jelentenek, amelyek számos embert érintenek életük során, sokszor gyermekeket, tinédzsereket is. Ezek a fertőzések a húgyutakat érintik, amelyek magukba foglalják a húgycsövet, a húgyhólyagot és a veséket.

Húgyúti fertőzések - Tartalom

Mik azok a húgyúti fertőzések?

Húgyúti fertőzések tünetei

Húgyúti fertőzések okai

Húgyúti fertőzések gyerekeknél

Húgyúti fertőzések kezelése

Húgyúti fertőzések szövődményei

Húgyúti fertőzéssel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mik azok a húgyúti fertőzések?

A húgyúti fertőzések (HUF) olyan fertőzések, amelyek a húgyutakban, például a húgyhólyagban, a húgyvezetékekben vagy a vesékben jelentkeznek. Ezek a fertőzések általában a baktériumok által okozottak, de ritkábban vírusok vagy gombák is okozhatják őket.

A leggyakoribb húgyúti fertőzés a húgyhólyagot érinti, és cisztitisznek nevezik. A cisztitisz általában fájdalommal jár az alsó hasban, gyakori vizeléssel, égő érzéssel vagy fájdalommal a vizelés közben, valamint zavaros vagy véres vizelettel.

Ha a fertőzés továbbterjed a húgyvezetékekbe és a vesékbe, akkor az úgynevezett pyelonefritisz alakulhat ki. A pyelonefritisz súlyosabb fertőzés, amely magas lázzal, hátfájdalommal, hidegrázással, hányingerrel és hányással járhat.

Húgyúti fertőzések tünetei

A húgyúti fertőzések tünetei változóak lehetnek, attól függően, hogy melyik része a húgyutaknak érintett. Gyakran fellépő tünetek a húgyúti fertőzések kapcsán:

 • Cisztitisz (húgyhólyagfertőzés) tünetei:
 • Gyakori vizelési inger vagy vizeletürítés, akár csak cseppenként
 • Égő vagy fájdalmas érzés a vizelés közben
 • Zavaros vagy véres vizelet
 • Alsó hasi vagy medencei fájdalom
 • Általános rossz közérzet, fáradtság

Húgycsőgyulladás tünetei:

 • Égő vagy fájdalmas érzés a vizelés közben
 • Gyakori vizelési inger
 • Véres vagy gennykemény vizelet
 • Húgycső körüli fájdalom vagy duzzanat

Pyelonefritisz (vesegyulladás) tünetei:

 • Magas láz (38°C feletti)
 • Hidegrázás
 • Hátfájdalom, ágyéki fájdalom
 • Hányinger és hányás
 • Gyengeség, kimerültség

Fontos megjegyezni, hogy a tünetek súlyossága és azok kombinációja eltérő lehet. Egyes emberek csak enyhe tüneteket tapasztalhatnak, míg mások súlyosabb fertőzésre utaló jeleket tapasztalhatnak. Ha gyanúja van húgyúti fertőzésnek, javasolt orvoshoz fordulni a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Húgyúti fertőzések okai

A húgyúti fertőzéseket általában baktériumok okozzák, melyek vagy a környezetből hatolnak be és okoznak problémákat vagy a szervezetben természetesen is megtalálható baktériumok szaporodonak el kórosan és okoznak problémákat. Húgyúti fertőzések számos esetben kialakulhatnak, gyakori a kórházi kezelés, "felfázás" miatti vagy a szexuális élet megkezdése során kialakuló fertőzés is. 

Escherichia coli (E. coli) baktériumok: Az E. coli baktériumok a leggyakoribb kórokozók a húgyúti fertőzésekben. Ezek a baktériumok általában az emberi bélrendszerben találhatók meg, de ha bejutnak a húgyutakba, fertőzést okozhatnak.

Klebsiella, Proteus és Pseudomonas fajok: Ezek a baktériumok is gyakran megtalálhatók a bélrendszerben és más környezeti forrásokban. Ha ezek a baktériumok a húgyutakba kerülnek, fertőzést okozhatnak.

Szexuális tevékenység: Szexuális érintkezés során a baktériumok könnyen átterjedhetnek a húgycsőbe, ami húgyúti fertőzést okozhat. Ezért gyakran találkozhatunk a "húgycsőgyulladás" kifejezéssel, amely a húgycső fertőzését jelenti.

Rossz higiénia: Ha nem megfelelő higiéniai gyakorlatokat alkalmazunk, a baktériumok könnyebben behatolhatnak a húgyutakba. Például nem megfelelően tisztított húgycső vagy hüvely területén a baktériumok szaporodása növekedhet, és fertőzést okozhatnak.

Vizelet visszatartása: Ha a vizelet hosszabb ideig a húgyutakban marad, a baktériumoknak lehetőségük van szaporodni, és fertőzést okozhatnak. Ez előfordulhat olyan esetekben, amikor az ember nem vizelhet rendszeresen, például hosszú ideig visszatartja a vizeletét.

Legyengült immunrendszer: A gyengült immunrendszerrel rendelkező emberek, például a krónikus betegségekben szenvedők vagy az immunszuppresszív terápián átesők, nagyobb valószínűséggel szenvednek húgyúti fertőzésektől. Az immunrendszer a fertőzések elleni védekezésben fontos szerepet játszik.

Fontos megjegyezni, hogy minden egyén egyedi és a húgyúti fertőzések kialakulását számos tényező befolyásolhatja. 

Kapcsolódó cikkünk

RSV-fertőzés: egy szezonban többször is megbetegíthet

RSV-fertőzés: egy szezonban többször is megbetegíthet

A fertőzésen a gyerekek nagy része átesik két-három éves kora között. Az enyhe, náthás jellegű tünetekkel kezdő RSV-fertőzés azonban olykor súlyosabb panaszokat okozhat, a gyógyuláshoz akár kórházi kezelésre is szükség lehet. Dr. Lakos Gábor gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa összefoglalta a ...

Húgyúti fertőzések gyerekeknél

A húgyúti fertőzések (HUF) gyakori problémát jelentenek a gyermekek körében. Gyakrabban fordulnak elő lányoknál, mint fiúknál, de mindkét nemnél előfordulhatnak. A gyermekek esetében a húgyúti fertőzések gyakran az alsó húgyutakban, például a húgycsőben és a húgyhólyagban jelentkeznek. A következőkben bemutatom a gyerekek húgyúti fertőzéseinek néhány jellemző vonását.

Tünetek

A gyermekkorban kialakuló húgyúti fertőzések számos okból kialakulhatnak és sokszor nehéz időben felismerni őket, főleg a csecsemőknél, kisgyerekeknél vagy az izolálódó tinédzsereknél, akik nem mernek beszámolni tüneteikről. Azonban ha az alábbi tüneteket észleli gyermekénél, érdemes húgyúti fertőzésre gyanakodni.

 • Gyakori vizelési inger vagy vizeletürítés.
 • Fájdalmas vagy égő érzés a vizelés közben.
 • Gyenge vizeletsugár.
 • Vizeletürítési nehézség vagy vizeletcsepegés.
 • Zavaros vagy büdös vizelet.
 • Alsó hasi fájdalom vagy feszülés.
 • Láz, hidegrázás, rossz közérzet, étvágytalanság (amely a fertőzés terjedését jelzi).

Kockázati tényezők

A húgycső és a végbélnyílás közelsége, ami könnyebbé teszi a baktériumok bejutását a húgyutakba.

 • Higiéniai szokások: A nem megfelelő higiéniával a baktériumok könnyebben megtelepedhetnek és szaporodhatnak a húgyutakban.
 • Hosszabb ideig tartó vizelet-visszatartás.
 • Szűkült húgycső vagy egyéb anatómiai rendellenességek, amelyek hajlamosíthatnak a fertőzésekre.
 • Gyakori fürdés, különösen illatosított fürdőtermékekkel.
 • Cukorbetegség, veseelégtelenség vagy más egészségügyi problémák, amelyek csökkenthetik az immunrendszer hatékonyságát.

Kezelés

A gyermekek húgyúti fertőzéseit általában antibiotikumokkal kezelik. Az orvos meghatározza a megfelelő antibiotikumot és az adagolást a fertőzés súlyosságától és az egyéni körülményektől függően. Fontos betartani a teljes antibiotikumkúrát, még akkor is, ha a tünetek enyhülnek. A fájdalom enyhítése és a megfelelő folyadékbevitel is fontos része a kezelésnek.

Megelőzés

Fontos a gyermekeknek megtanitani a megfelelő higiéniai szokásokat és odafigyelni arra, hogy a gyermekek kövessék is azt. Emellett a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása egészséges és változatos étrend illetve a megfelelő öltözet viselése is kiemelt szereppel bir a gyermekkori húgyúti fertőzések megelőzésében. A tindézsereknél fontos a megfelelő életkorban történő felvilágositás, a szeuális élet veszélyeire való figyelem felhivása és a szexuális higiéniai szokások megtanitása is. Az őszinte, nyitott kommunikáció nemcsak a szülő-gyermek kapcsolatában, hanem az orvos-szülő-gyermek kapcsolatában is fontos, ugyanis csak igy lehetséges a húgyúti és egyéb fertőzések felismerése és kezelése.

Húgyúti fertőzések kezelése

A húgyúti fertőzések kezelése általában antibiotikumok alkalmazását jelenti. Az antibiotikumok célja a húgyúti fertőzést okozó baktériumok elpusztítása vagy megfékezése. Az antibiotikum típusát és adagolását az orvos határozza meg a húgyúti fertőzés súlyosságától, az egyén egészségi állapotától és az esetleges allergiák vagy egyéb gyógyszerészeti szempontoktól függően.

Az antibiotikumokat rendszeresen és az előírt időtartamon keresztül kell szedni, még akkor is, ha a húgyúti fertőzések okozta tünetek javulni kezdenek. Ez fontos a húgyúti fertőzés teljes megszüntetéséhez és a visszaesés megelőzéséhez.

A húgyúti fertőzések tüneti kezelése is segíthet enyhíteni a kellemetlen tüneteket. 

Fokozott folyadékbevitel: A bőséges folyadékfogyasztás segít a húgyutak átmosásában és a baktériumok kiürítésében. Víz, ásványvíz, gyümölcslé vagy gyógynövénytea fogyasztása ajánlott húgyúti fertőzések esetén.

Fájdalomcsillapítók: Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-k), például ibuprofen vagy paracetamol, segíthetnek enyhíteni a húgyúti fertőzés okozta fájdalmat és a gyulladást.

Melegítő párnák: Melegítő párnák vagy meleg fürdők használata a hasra vagy a hátra helyezve enyhítheti a húgyúti fertőzés fájdalmait és kényelmetlenséget.

Az orvos által előírt kezelést mindig szigorúan be kell tartani és fontos visszatérni az orvoshoz a fertőzés követő ellenőrzésére. Ha a tünetek nem javulnak vagy súlyosbodnak a kezelés során, azonnal konzultáljon orvosával, mert lehet, hogy más kezelésre van szükség.

Az öngyógyítás vagy a húgyúti fertőzés késleltetett kezelése súlyos szövődményekhez vezethet, például vesemedence-gyulladáshoz vagy veseelégtelenséghez.

Húgyúti fertőzések szövődményei

Ha a húgyúti fertőzés nem kezelik megfelelően vagy időben, szövődmények alakulhatnak ki. Néhány lehetséges szövődmény a következők:

Pyelonefritisz: Ez a fertőzés a vesékre terjed ki és súlyosabb tünetekkel járhat, mint a húgyhólyag vagy húgycső fertőzése. A pyelonefritisz magas lázzal, hátfájdalommal, hidegrázással, hányingerrel és hányással járhat. Ha nem kezelik, súlyosabb problémákat okozhat, például veseelégtelenséget.

Veseelégtelenség: Ha a húgyúti fertőzés súlyosan károsítja a veséket, akkor veseelégtelenség alakulhat ki. Ez a vesék működésének jelentős csökkenését jelenti és súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Veseelégtelenség esetén szükség lehet dialízisre vagy vesetranszplantációra.

Bakteriális véráramfertőzés: Ritkán előfordulhat, hogy a húgyúti fertőzés során a baktériumok bejutnak a véráramba. Ez bakteriális véráramfertőzést vagy szepszist eredményezhet, ami életveszélyes állapot lehet. A szepszis tünetei közé tartozik a súlyos láz, zavartság, magas szívverés, alacsony vérnyomás és egyéb súlyos szervek károsodása.

Visszatérő fertőzések: Néhány embernél hajlamosabbá válhat a húgyúti fertőzések visszatérésére. Ez akkor fordulhat elő, ha a fertőzést okozó baktériumok nem teljesen pusztulnak el vagy visszatérnek a húgyutakba. Az ismétlődő fertőzések további kezelést és alaposabb diagnózist igényelhetnek.

Fontos az orvosi kezelés és a megfelelő antibiotikumok alkalmazása a húgyúti fertőzések kezelése során, hogy minimalizáljuk a szövődmények kockázatát. Ha bármilyen szokatlan vagy súlyos tünetet tapasztal gyermekénél, forduljon orvoshoz azonnal.

Téma szakértője

Specialitások:
 • láz, visszatérő láz kezelése
 • köhögés (hurutos és száraz), elhúzódó köhögés kezelése
 • visszatérő nátha, orrdugulás gyógyítása
 • húgyúti fertőzések kezelése
 • védőoltások beadása
 • emésztési zavarok (pl. haspuffadás, hasmenés, görcsök, gyomorégés) kivizsgálása
 • étvágytalanság kezelése
 • elhízás
 • ellenállóképesség javítása
 • gyermekkori allergia megállapítása
 • labor kiértékelés

Rendelés típusa:

 • Személyes (rendelői) vizit
 • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 1.emelet 1-es rendelő

Telefonszám: +36 30 208 5571