Ekcéma

Ekcéma

Utolsó módosítás:2023.04.02 21:33

Az ekcéma nagyon gyakori bőrprobléma gyermekkorban. Az ekcéma leggyakoribb formáját atópiás dermatitisznek nevezik. Az ekcéma gyakran csecsemőkorban kezdődik, a gyermekek 15-20%-át érinti. Az ekcéma általában javul, ahogy a gyermek idősebb lesz, és iskoláskorra vagy a pubertáskorra megszűnik. Néhány ekcémában szenvedő gyermeknél krónikusabb betegség is kialakulhat. 

Az ekcéma okai 

Az ekcéma tünetei 

Az ekcéma kezelése 

Mikor forduljon orvoshoz? 

Az ekcéma okai 

Az ekcémás gyermekeknek egyfajta "érzékeny bőrük" van, amelyet könnyebben irritálhat az izzadás, a meleg, a durva ruházat és egyes mosószerek, szappanok és tisztítószerek. Az ekcémában szenvedő gyermekek allergiásak lehetnek az élelmiszerekre, háziállatokra vagy más állatokra, poratkákra, fák pollenjeire és fűfélékre, bár nem egyértelmű, hogy ezek az allergiák valóban felelősek-e az ekcéma kialakulásáért a legtöbb gyermeknél. 

A legtöbb esetben az allergiák azonosítása nem segít az ekcéma tünetein. Ritkán, néhány ekcémában szenvedő gyermeknél a hidratáló krémekben, egyéb bőrápolási termékekben, ruhákban vagy helyi gyógyszerekben található vegyi anyagokra alakulhat ki allergia. 

Az ekcéma tünetei 

Az ekcémás gyermekek bőrén vörös, száraz, viszkető foltok alakulnak ki, amelyek gyulladásból erednek. A viszketés súlyos és állandó lehet. Gyakori vakaródzás esetén a bőrön hólyagok, váladékozás, kéregképződés vagy fertőzésből származó sebek alakulhatnak ki. Néha, ha a gyermek sok héten vagy hónapon keresztül vakaródzik, a bőr nagyon durva, bőrszerű és sötétebb színűvé válhat. 

Az ekcéma elhelyezkedése a testen korosztályonként jellemző. 

 • Csecsemőknél az ekcéma általában az arcot, a fejbőrt, a karokat és a lábakat érinti. 
 • Nagyobb gyermekeknél az ekcéma csak a könyök belső felét és a térdhátat érintheti. 
 • Néhány súlyos esetben az ekcéma a gyermek egész testét érintheti. Az ekcéma nagyon viszket. 

  

Kapcsolódó cikkünk

Kisgyermekek bőrvédelme – erre figyeljünk a nyaralás alatt

Kisgyermekek bőrvédelme – erre figyeljünk a nyaralás alatt

A vízparti nyaralás alatt fokozottan kell védeni a gyerekek érzékeny bőrét a leégéstől. Dr. Vincze Ildikó, a Gyermekgyógyászati Központ bőrgyógyász, kozmetológusa ehhez ad hasznos tanácsokat.

Az ekcéma kezelése

Az ekcéma nem gyógyítható, bár általában jó bőrápolással kordában tartható. Fontos az ekcéma gyakori kontrollvizsgálata, hogy gyermekorvosa lássa, hogy az előírt gyógyszerek hatnak-e az ekcéma tüneteire. Előfordulhat, hogy gyermekorvosának az év különböző évszakaiban, fellángolások idején vagy gyermeke életkorának előrehaladtával módosítania kell a kezelést. 

Fürdés ekcéma tünetei mellett 

Néhány gyermek számára hasznos, ha a fürdést heti egy-három alkalomra korlátozza. A gyakrabban történő fürdés "kiszáríthatja" a bőrt és súlyosbíthatja a viszketést és az ekcéma tüneteit. Az olyan környezeti allergiás gyermekek esetében, mint a pollenek és az állati szőr, hasznos lehet a gyakrabban történő fürdés, különösen az ismert allergénekkel való érintkezés után. Gyermekorvosa segít eldönteni, hogy melyik megközelítés a legjobb az Ön gyermeke számára. 

 • Használjon gyengéd, szappanmentes tisztítószert. 
 • A kádban vagy zuhany alatt töltött időt korlátozza 5-10 percre vagy annál kevesebbre. 
 • A túlságosan meleg, forró víz tovább szárítja a bőrt. 
 • Ne használjon mosdókendőt, habfürdőt, illetve ne használjon luffaszivacsot. 
 • Törölközővel törölje szárazra a bőrt. Ne dörzsölje. 
 • Alkalmazzon helyi gyógyszereket vagy hidratáló krémeket az utasításoknak megfelelően, közvetlenül fürdés után, amíg a bőr még nedves. 

Helyileg alkalmazandó gyógyszerek 

Gyermekorvosa helyi szteroidokat, krémeket vagy kenőcsöket írhat fel gyermeke ekcémájának kezelésére. Az ekcéma kordában tartása érdekében szükség szerint naponta akár kétszer is alkalmazzon kis mennyiségű gyógyszert az érintett területekre. Lehet, hogy nem kell minden nap használnia a gyógyszert ahhoz, hogy az ekcéma tünetei javulásnak induljanak. 

A helyi gyógyszert mindig a hidratáló krém előtt alkalmazza. Próbáljon legalább 30 percet várni a hidratáló krém alkalmazása előtt. 

Ha az ekcéma fellángol gyermekénél, előfordulhat, hogy rövid ideig erősebb helyi szteroidot kell használnia. Használja ezeket a szteroidokat naponta kétszer vagy az orvos utasítása szerint az érintett területeken a mindennapi szteroidok helyett. Hívja fel orvosát, ha a területek hét nap után sem javulnak. Ahogy az ekcéma javul, a helyi gyógyszert ritkábban, ideális esetben hetente legfeljebb két-három alkalommal használhatja. 

Ne alkalmazza túlzottan a helyi szteroidokat, és ne éljen vissza velük. Ez károsíthatja gyermeke bőrét, például striákat (“terhességi csíkokat”) és pókhálós vénákat okozhat. 

Hidratálószerek 

Fontos, hogy belülről hidratáljon, ezért gyermeke igyon sok vizet. A helyi gyógyszerek alkalmazása után 30 perccel vigyen fel egy vastag réteg hidratáló krémet. Ez időt ad a gyógyszer felszívódásának a bőrbe. A hidratáló krém ezután védőrétegként lezárja a gyógyszert. Általában a kenőcsök vagy testesebb krémek előnyösebbek. Ne használjon pumpás flakonban lévő hidratáló krémet, mivel ezek általában nem elég zsírosak. Még ha gyermeke nem is mutatja az aktív ekcéma jeleit, akkor is legalább naponta kétszer használnia kell a hidratáló krémet, hogy megelőzze a fellángolásokat. 

Antihisztaminok 

Az antihisztaminok az allergiagyógyszerek egy fajtája. A viszketés csökkentésére is használhatók. A leghasznosabb, ha lefekvés előtt adják őket (az antihisztaminok álmosíthatják a gyermeket). Az antihisztaminok közé tartozik a hidroxizin és a difenhidramin. Kövesse a csomagoláson található adagolási utasításokat. 

Néhány környezeti allergiában és allergiás náthában (viszkető, vizenyős szem és orrdugulás) szenvedő gyermeknek szüksége lehet napi egy nem szedáló antihisztaminra, például cetirizinre , loratadinra vagy fexofenadinra is reggelente, hogy az allergiás tüneteket kontrollálja. 

Környezeti kiváltó okok kerülése 

Kerülje az olyan ételeket vagy környezeti kiváltó okokat, mint a kutya- vagy macskapor, poratka és fapollenek, amelyek súlyosbíthatják az ekcéma tüneteit gyermekénél. Még ha gyermeke nem is tartózkodik gyakran a kiváltó okok közelében, akkor is ronthatják az ekcéma tüneteit. Néhány hasznos tanács: 

 • Viseljen gyermeke pamutruházatot (hosszú ujjú és nadrág, ha lehetséges). 
 • Tartsa otthonában a beltéri hőmérsékletet kellemesen hűvösen (az izzadás viszketéshez vezethet). 
 • Kerülje a durva, viszkető anyagokat, például a gyapjút és a nem lélegző anyagokat, például a poliésztert. 
 • Kerülje a bolyhos játékokat, plüssállatokat és háziállatokat. 
 • Alacsony páratartalom esetén hasznos lehet egy hideg ködpárásító. 
 • Minimalizálja az extrém melegnek és az izzadásnak való kitettséget. 

Bőrfertőzések kezelése 

A bőrfertőzések gyakoriak az ekcémás gyermekeknél. A fertőzés pustulák, sárga kérges, szivárgó, érzékeny területek vagy csomók, illetve vörös/meleg plakkok formájában jelentkezhet. Ha gyermekének bőrfertőzése van, orvosa rövid időre megváltoztathatja a bőrápolási rutint. Helyi vagy szájon át szedhető antibiotikumot is felírhat. Az olyan helyi antibiotikumokat, mint a mupirocin  kenőcs, naponta kétszer kell alkalmazni a bőrön lévő nyitott vagy hámló területekre néhány napig, amíg ezek a területek meg nem gyógyulnak. Ezekre a területekre továbbra is helyezze fel a helyi kortikoszteroid gyógyszereket és hidratáló krémeket. 

Nedves borogatás 

Nedves borogatásokat helyezhetünk a gyermekre, miután helyileg alkalmazott szteroid gyógyszert alkalmaztunk. Ez hatékonyabbá teszi a gyógyszert, mivel segít mélyebbre hatolni a bőrbe. Kaphatóak bizonyos kifejezetten erre a célra kifejlesztett kötszerek, melyek a test olyan területein használhatóak, mint a karok, a lábak és a törzs. Használhat még nedves pamutpizsamát is. Az éjszakai adag lokális szteroid alkalmazása után ideális, mivel a gyermek ezután a kezelés megnövekedett időtartama alatt viselheti őket az ágyban. A hidratáló krém alkalmazása után is viselhetők, hogy hatékonyabban zárják a nedvességet a bőrbe. 

Rendszeres kontrollvizsgálatok

A kontrollvizsgálatok nagyon fontosak. Az orvos megvizsgálja gyermeke bőrét, és ellenőrzi a szteroidkészítmények használatának mellékhatásait és a fertőzéseket. Gyermekorvosa megváltoztathatja az alkalmazott gyógyszereket. Fontos, hogy kövesse az orvos utasításait, és tartsa be a hallottakat. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mikor forduljon orvoshoz? 

 • Ha gyermekénél nyílt, szivárgó bőrfelületek alakulnak ki, amelyek fájdalmasak vagy lázzal társulnak 
 • Ha gyermeke ekcémája súlyosbodik vagy nem javul az előírt gyógyszerek alkalmazása mellett sem 

Szakorvoshoz irányítás 

A legtöbb enyhe vagy közepesen súlyos ekcémás csecsemőt és gyermeket a gyermek háziorvos kezelheti, amennyiben a kezelési tervet betartják és a kontrollvizsgálatokat elvégzik. Allergológushoz vagy bőrgyógyászhoz való beutalás akkor indokolt, ha: 

 • Táplálék- vagy egyéb allergia gyanúja áll fenn 
 • Gyakoriak a bőrfertőzések 
 • Gyermeke nem reagál a gyermek háziorvos által előírt kezelési tervre, miután több kontroll látogatásra és a kezelési terv módosítására is sor került. 

Téma szakértői