Festékes anyajegy

Festékes anyajegy

Utolsó módosítás:2023.04.01 17:10

A festékes anyajegyek (pigmentált naevusok) a bőrkinövések leggyakoribb típusa, szinte minden gyermek testén található néhány. Gyakran apró, sötétbarna foltok formájában jelennek meg, és pigmentképző sejtek (melanociták) csoportjai okozzák őket. A legtöbb embernek 10-40 anyajegye van, amelyek gyermek- és serdülőkorban jelennek meg, és idővel változhat a megjelenésük vagy akár el is halványulhatnak. A legtöbb festékes anyajegy ártalmatlan, de sajnos ritkán elrákosodhatnak. A festékes anyajegyek változásainak megfigyelése és időben való észlelése kiemelkedése fontos a bőrrák, különösen a rosszindulatú melanóma felismeréséhez, így már gyermekkortól érdemes megfigyelni a gyermek bőrén található festékes anyajegyeket. A bőrrák (melanoma) megjelenése gyermekeknél extrém ritka, de sajnos néhány száz esetben így is előfordul világszerte, így a megelőzés már gyermekkorban is kiemelt fontosságú. A melanoma fiatal felnőttekben vezető daganatos megbetegedés, így serdülőknél már kifejezetten indokolt a festékes anyajegyek rendszeres szűrése.

 

A festékes anyajegyek megjelenése 

A festékes anyajegyek vizsgálatát segítő ABCDE útmutató 

Mikor forduljon gyermekorvosához? 

A festékes anyajegy kialakulásának okai 

A festékes anyajegyek szövődményei 

A festékes anyajegyek elrákosodásának megelőzése 

Festékes anyajegyek diagnózisa 

Festékes anyajegyek kezelése 

A festékes anyajegyek megjelenése 

A leggyakoribb, tipikus festékes anyajegy csupán egy kis barna folt gyermeke testén. A festékes anyajegyek azonban számtalan variációban előfordulhatnak, különböző színűek, formájúak és méretűek lehetnek. Egy festékes anyajegy legfontosabb jellemzői a következők: 

 • Szín és textúra. A festékes anyajegyek lehetnek barnák, feketék, kékek, vörösek vagy rózsaszínűek. Lehetnek simá, ráncosak, laposak vagy domborúak. Az is lehet, hogy szőr nő ki belőlük. 
 • Alak. A legtöbb festékes anyajegy ovális vagy kerek. 
 • Méret. A festékes anyajegyek átmérője általában kevesebb, mint fél centiméter - akkora, mint egy ceruzaradír. A születéskor az újszülöttek testén jelenlévő festékes anyajegyek a szokásosnál nagyobbak lehetnek, és akár az arc, a törzs vagy egy végtag egy részét is beboríthatják. 

Az anyajegyek bárhol kialakulhatnak a testen, beleértve a fejbőrt, a hónaljat, a körmök alatt, valamint az ujjak és lábujjak között. A legtöbb embernek 10-40 anyajegye van. Ezek közül sok később, 50 éves korig alakul ki. A festékes anyajegyek az újszülöttek 0,2 – 0,6%-nál előfordulnak, de az első életév végére nagyobb gyakorisággal jelennek meg festékes anyajegyek. Az anyajegyek idővel megváltozhatnak vagy elhalványulhatnak. A serdülőkori és a terhességi hormonális változások hatására sötétebbé és nagyobbá válhatnak. 

A festékes anyajegyek vizsgálatát segítő ABCDE útmutató 

Egy festékes anyajegy bőrrákra utalhat, ha szabálytalan határokkal vagy aszimmetrikus alakkal rendelkezik, vagy ha megváltozik a színe, alakja, mérete vagy magassága. Ez az ABCDE útmutató segíthet megjegyezni, hogy mire kell figyelni: 

 • A az aszimmetrikus alakot jelenti. A festékes anyajegy nem kerek és szimmetrikus, hanem alakja szabálytalan, furcsa. 
 • B a széleket jelenti (borders). A festékes anyajegy szélei a szabálytalan, rovátkolt vagy fésűs szélű anyajegyeket. 
 • C a színt jelöli (colors). Figyeljen azokra a festékes anyajegyekre, amelyek színe megváltozott, többszínűek vagy egyenetlen színűek. 
 • D az átmérőt jelöli (diameter). A 6 mm-nél nagyobb átmérőjű festékes anyajegy rákos elváltozást jelezhet. 
 • E a fejlődést jelöli (evolution). Figyeljen az olyan festékes anyajegyekre, amelyek mérete, alakja, színe vagy vastagsága megváltozik. 

A rákos (rosszindulatú) anyajegyek megjelenésükben nagyon eltérőek. Egyesek a fent felsorolt összes változást mutathatják. Mások csak egy vagy két szokatlan jellemzőt mutatnak. Nagyon fontos megtanulnia és megtanítani gyermekének az ABCDE szabályt, hogy önvizsgálat során észrevegyék a változásokat. 

Kapcsolódó cikkünk

Az ekcémás kisgyermekek bőrvédelme – erre figyeljünk a hideg idő beköszöntével

Az ekcémás kisgyermekek bőrvédelme – erre figyeljünk a hideg idő beköszöntével

A száraz levegő, a hideg és a beltéri fűtés egyaránt irritálhatja az ekcémás gyermekek bőrét, ami a kellemetlen tünetek fellángolását okozhatja. Érdemes a jól megszokott bőrápolási rutin mellé dr. Szántó Hajnalka , bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus, a Gyermekgyógyászati Központ ...

Mikor forduljon gyermekorvosához? 

Kérjen időpontot gyermekorvosától, ha egy festékes anyajegy gyermeke testén szokatlanul néz ki, növekszik vagy más módon megváltozik. Világos bőrű, és sok anyajeggyel rendelkező gyermek esetén érdemes rendszeresen bőrgyógyászt felkeresni kontrollvizsgálat céljából. Festékes Anyajegy - Gyermekgyógyászati Központ

A festékes anyajegy kialakulásának okai 

A festékes anyajegyek akkor keletkeznek, amikor a bőrben a melanocitáknak nevezett sejtek csoportosan növekednek. A melanociták általában az egész bőrben eloszlanak. Ezek termelik a melanint, a természetes pigmentet, amely a bőr színét adja. A festékes anyajegyek megjelenésének valószínűségét növeli az UV sugárzás, tehát a napfény károsító hatása. 

A festékes anyajegyek szövődményei 

A festékes anyajegyek legfontosabb szövődménye az elrákosodás, a melanoma kialakulása. Van, akinél az átlagosnál nagyobb a kockázata annak, hogy anyajegyeik rákossá válnak és melanomává alakulnak. A melanoma kockázatát növelő tényezők közé tartoznak: 

 • Sok veleszületett anyajegy. Az ilyen típusú anyajegyeket congenitalis naevusoknak nevezik. Ezek mérete pár milimétertől több tenyérnyi méretig terjedhet. Egy csecsemőn az ilyen anyajegyek akkor minősülnek nagynak, ha átmérőjük meghaladja az 5 centimétert.  
 • Szokatlan anyajegyek. A nagy és szabálytalan alakú anyajegyeket atipikus (diszpláziás) anyajegyekkként ismerik. Ezek általában sok családtagon előfordulnak, öröklődhetnek. 
 • Sok anyajegy. Ha gyermeke bőrén több, mint 50 anyajegy van, az a melanoma fokozott kockázatát jelzi. 
 • Melanoma előfordulása a családban. Ha az Önök családjában már volt, akinél előfordult melanoma, előfordulhat, hogy a családilag öröklött hajlam áll fenn, és gyermekének kiemelt figyelemre van szüksége a melanoma időben történő felismeréséhez.  

Így, ha gyermeke bármelyik kategóriába beletartozik, már kisgyermek korától fogva kiemelten fontos a megelőzés és az önvizsgálat. Szerencsére számos dolgot tehetünk a melanoma megelőzésének érdekében. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A festékes anyajegyek elrákosodásának megelőzése 

A következő intézkedések segíthetnek a festékes anyajegyek kialakulásának és a festékes anyajegyek fő szövődményének - a melanomának - megelőzésében. 

Figyelje a változásokat gyermeke bőrén! 

Ismerje meg gyermeke anyajegyeinek elhelyezkedését és mintázatát, figyeljék meg együtt gyermeke testén található anyajegyeket. Rendszeresen vizsgálja meg gyermeke bőrét, kiemelt figyelemmel a melanomát jelző elváltozásokra. Tükör segítségével tanítsa meg gyermekét is arra, hogy hogyan végezze el a rendszeres önvizsgálatot. Célszerű havonta egyszer megvizsgálni a festékes anyajegyeket, végezzen tetőtől talpig terjedő ellenőrzést gyermekénél, beleértve a fejbőrt, a tenyereket és a körmöket, a hónaljat, a mellkast, a lábakat és a lábfejet, beleértve a talpakat és a lábujjak közötti tereket is. Ellenőrizze a nemi szervek területét és a fenék közötti részt is. Beszéljen gyermekorvosával a melanoma kockázati tényezőiről gyermekénél, és arról, hogy szüksége van-e gyermekének rutinszerű, szakszerű bőrvizsgálatra. 

Védje gyermeke bőrét! 

Tegyen lépéseket, hogy megvédje gyermeke bőrét az ultraibolya (UV) sugárzástól, például a naptól vagy serdülőkorban a szoláriumtól. Az UV-sugárzás összefüggésbe hozható a melanoma kockázatának növekedésével. Ha a gyermeke gyakran van védekezés nélkül kitéve napsugárzásnak, több anyajegy fog megjelenni rajta, és hosszútávon nő a kockázata a melanoma kialakulásának. 

 • Kerüljék a napozás csúcsidőszakát! A napsugarak délelőtt 10 és délután 4 óra között a legerősebbek. Próbálja a szabadtéri tevékenységeket más napszakokra időzíteni, még felhős napokon vagy télen is. Ha gyermeke mégis a szabadban tartózkodik, keressenek árnyékos területet. 
 • Egész évben használjanak naptejet! A szabadban való tartózkodás előtt 30 perccel még felhős napokon is kenje be gyermekét naptejjel. Mutasson jó példát gyermekének, váljon a fényvédő használata napi rutinná az egész családban! A fényvédő krém lehetőség szerint minél magasabb faktorú legyen, védjen UVA és UVB sugárzás ellen is, és figyeljen arra is, hogy más bőrtípusok más-más típusú fényvédőt igényelhetnek. Ha a fényvédő nem kényelmes, maszatolódik, vagy bármilyen más probléma miatt nem elégedett vele, próbáljanak ki másik típusú krémet. Bőségesen kenje be gyermekét mindenhol, és kétóránként - vagy gyakrabban, ha úszik vagy izzad - kenje be újra.  
 • Fedje be gyermekét. Korának megfelelően adjon rá védőruházatot gyermekére: A napszemüveg, a széles karimájú kalap, a hosszú ujjú és más védőruházat segíthet elkerülni a káros UV-sugarakat. Érdemes megfontolni az olyan ruházatot is, amely kifejezetten az UV-sugárzás blokkolására készült anyagból készült.  
 • Tanítsa meg serdülő gyermekének, hogy a szoláriumhasználat mennyire káros a bőrre! A szoláriumlámpák UV-sugarakat bocsátanak ki, és növelhetik a bőrrák kockázatát. Mutasson példát, ön is kerülje a szolárium használatát, serdülő gyermekét is lehetőség szerint tartsa távol tőle.  

Festékes anyajegyek diagnózisa 

Gyermekorvosa a bőr megfigyelésével diagnosztizálhatja a festékes anyajegyeket. A bőrvizsgálat során gyermekorvosa tetőtől talpig megvizsgálja gyermeke bőrét. Ha orvosa gyanítja, hogy egy anyajegy rákos lehet, eltávolítja, és mikroszkópos vizsgálatra (biopszia) laboratóriumba küldi. 

Festékes anyajegyek kezelése 

A legtöbb festékes anyajegy nem igényel kezelést. Ha az anyajegyből szőr nő, megpróbálhatja a bőrfelszínhez közel levágni. Ha gyermeke anyajegyét sérülés éri, tartsa tisztán a területet, és keresse fel gyermekorvosát, ha az anyajegy nem gyógyul be. Beszélhet gyermekorvosával az anyajegy sebészi eltávolításáról is, ha gyermekét zavarja, vagy ha gyanús elváltozásokat észlelnek rajta. Az anyajegy eltávolítása csak rövid időt vesz igénybe, és általában ambulánsan történik. Az eljárás maradandó heget hagyhat maga után. Ha észreveszi, hogy egy korábban eltávolított anyajegy visszanőtt gyermekére, azonnal keresse fel gyermekorvosát! 

Téma szakértői