Toll allergia

Toll allergia

Utolsó módosítás:2023.12.18 23:42

A toll allergia gyermekeknél az immunrendszer túlzott reakciójának eredménye, amikor a szervezet a madarak tollaiban található fehérjéket idegenként azonosítja, és immunválaszt indít el ellenük.

 

Mi az a toll allergia?

Toll allergia tünetei

Toll allergia oka

Toll allergia diagnózisa

Toll allergia kezelése

Toll allergia: mit tehetünk házilag?

Központjaink szolgáltatásai állati szőr allergia esetén:

Mi az a toll allergia?

A toll allergia egy olyan állapot, amikor a gyermek allergiás reakciót tapasztal toll vagy tolltartalmú anyagokkal való érintkezés esetén. A toll allergia általában a madarak tollaiban található fehérjék elleni immunreakció eredményeként jön létre. Ezek a fehérjék a madarak bőrén, tollaiban és szárnyaik között található meg.

Az allergiás reakciók közé tartozhat a tüsszögés, orrdugulás, könnyezés, viszketés és bőrkiütések. Néhány gyermek súlyosabb reakciókat is tapasztalhat, például nehézlégzést vagy az ajkak, az arc vagy a torok nyálkahártyájának duzzanatát. Ezek az esetek azonnali orvosi beavatkozást igényelnek.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Toll allergia tünetei

A toll allergia gyermekeknél különböző tünetekkel járhat, amelyek hasonlóak lehetnek más légúti allergiákhoz. A toll allergia tüntei a következők lehetnek:

 • Tüsszögés: A gyermek gyakran tüsszenthet, különösen akkor, ha a toll a közvetlen környezetében van.
 • Orrdugulás: Az orrnyálkahártya duzzanata és a váladék termelése miatt az orr eldugulhat.
 • Könnyezés: A szemek könnyezhetnek, vörösek lehetnek vagy viszketketnek.
 • Viszketés: Az orr körül, a szemek körül vagy a bőrön jelentkező viszketés.
 • Bőrkiütések: Az allergiás reakciók súlyosabb esetekben bőrkiütéseket is okozhatnak, különösen ahol a bőr közvetlenül érintkezik a tollal.
 • Légzési nehézségek: Néhány gyermeknél a toll allergia súlyosabb tüneteket okozhat, mint például nehézlégzés vagy sípoló légzés.

Fontos megjegyezni, hogy a gyermekek reakciói eltérőek lehetnek, és a tünetek súlyossága is változhat. Az allergiás reakciók lehetnek azonnaliak vagy csak idővel alakulnak ki, miután a gyermek érintkezett a tollal vagy a tolltartalmú tárgyakkal.

A diagnózis és a kezelés érdekében érdemes orvoshoz fordulni, különösen egy allergológushoz. Az allergológus különböző allergiavizsgálatokat végez, amelyek segítenek azonosítani az allergiás reakciót okozó anyagokat. A kezelés magában foglalhatja az allergén elkerülését, antihisztaminokat vagy orrspray-ket a tünetek enyhítésére, valamint egyéb kezelési opciókat az allergia súlyosságától függően.

Kapcsolódó cikkünk

Allergiás a gyermekem? Ezt árulja el a vérvizsgálat

Allergiás a gyermekem? Ezt árulja el a vérvizsgálat

Az elhúzódó náthás tünetek, rendszeres hasfájás, kiütések allergia tünetei is lehetnek. Az IgE alapú allergia vérvizsgálat alkalmas légúti allergiák -például poratka, parlagfű, háziállat- és ételallergiák kivizsgálására. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a ...

Toll allergia oka

A toll allergia gyermekeknél a madarak tollaiban található fehérjékkel szembeni immunreakció eredménye. A toll elleni allergiás reakciók gyakran akkor jelentkeznek, amikor a gyermek szervezetében az immunrendszer hibásan azonosítja ezeket a tollban található fehérjéket potenciális veszélyforrásokként, és túlzott reakciót indít el ellenük.

A toll allergia kialakulása genetikai hajlamra is visszavezethető, tehát ha a családban már előfordult allergia, akkor a gyermeknél is nagyobb az esélye az allergiás reakciók kialakulásának. A gyermek érintkezése a madarak tollával vagy a tolltartalmú termékekkel, például párnákkal, paplanokkal vagy tolltöltésű játékokkal, kabátokkal a reakció kialakulását elősegítheti.

Az allergiás folyamat a következő lépésekből áll:

 • Expozíció (kitettség): A gyermek valamilyen módon érintkezik a tollakkal vagy a tolltartalmú termékekkel. Ez lehet például madarakkal való közvetlen érintkezés, tollakkal teli párnával vagy paplannal való alvás, tolltöltésű ruhák vagy játékok használata.
 • Immunrendszer reakciója: Az érintkezés során a tollakban található fehérjék aktiválják az immunrendszert, amely elindítja az allergiás reakciót. Az immunrendszer fokozott mennyiségű hisztamint és más allergiás folyamatokban kulcsfontosságú vegyületeket bocsát ki.
 • Tünetek kialakulása: Az immunrendszer által kiváltott vegyi anyagok (például hisztamin) számos tünetet okozhatnak, mint például tüsszögés, orrdugulás, könnyezés, viszketés vagy bőrkiütések.

Toll allergia diagnózisa

A toll allergia diagnózisának részletes folyamata magában foglalja az orvosi anamnézist, az allergiavizsgálatokat és egyéb kiegészítő vizsgálatokat. Az allergológus segítségével aToll allergia következő lépéseket tehetik meg a toll allergia diagnózisának felállítására:

 • Orvosi anamnézis (kórtörténet): Az orvos részletesen kikérdezi a gyermeket tüneteiről, beleértve a tüsszögést, orrdugulást, könnyezést, viszketést és egyéb  allergiás panaszokat. Fontos információ lehet az allergiás tünetek kialakulásának ideje, az érintkezési források (pl. tollakkal teli párnák, paplanok) és a családi allergiás kórtörténet.
 • Bőrpróba (Prick-teszt): Ez egy gyakori módszer az allergia azonosítására. A bőrre apró, allergén tartalmú cseppeket cseppentenek, például madárfehérje-kivonatot, és ezek után apró karcolást ejtenek a bőrön. Ha a gyermeknél toll allergia áll fenn, akkor a bőr a csepp alatt ki fog pirosodni és meg fog duzzadni a lokális hisztaminfelszabadulás miatt.
 • Vérvizsgálat: A vérvizsgálat egy másik lehetőség az allergia diagnózisára. Az immunoglobulin E (IgE) nevű antitestek mennyiségét mérik meg a vérben, amelyek fokozott jelenléte allergiás reakciót jelezhet.
 • Eliminációs-diéta: Egyes esetekben az eliminációs-diéta alkalmazása segíthet az azonosítatlan allergén meghatározásában. Ebben az esetben bizonyos élelmiszerek vagy anyagok elkerülése történik, majd fokozatosan visszavezetik az étrendbe, élettérbe figyelve a tünetek változásait.
 • Provokációs teszt: Ez egy ellenőrzött körülmények között végzett teszt, amely során az orvos kis mennyiségű potenciális allergént ad a gyermeknek, majd figyeli a reakciót.

Ezen tesztek eredményei alapján az allergológus képes lesz megerősíteni vagy kizárni a toll allergia diagnózisát, és javasolni fogja a megfelelő kezelési stratégiát.

Toll allergia kezelése

A toll allergia kezelése gyermekeknél az allergiás tünetek enyhítését és az allergén expozíció minimalizálását célozza. A kezelési stratégia a toll allergia egyéni tüneteinek súlyosságától és a diagnózis eredményeitől függ. Az allergológus által meghatározott kezelési terv a következőket tartalmazhatja:

 • Antihisztaminok: Ezek a gyógyszerek hatékonyak az allergiás tünetek, például tüsszögés, köhögés, orrfolyás, könnyezés és viszketés enyhítésében. Gyermekek számára elérhető olyan antihisztaminok, amelyek szirup vagy rágótabletta formájában is kaphatók. Az antihisztaminok segíthetnek a gyermeknek a mindennapi tevékenységeiben, különösen az allergén kitettség idején.
 • Orrspray-k: Intranazális kortikoszteroidok vagy antihisztaminokat tartalmazó orrspray-k használata segíthet az orrdugulás és az orrdugulással járó tünetek enyhítésében.
 • Allergén elkerülés: A leghatékonyabb módja az allergiás tünetek kezelésének az allergén elkerülése. Ha a toll allergia oka ismert, fontos minimalizálni a gyermek érintkezését az allergénnel. Ez magában foglalhatja az olyan tárgyak elkerülését, mint a tollakkal teli párnák, paplanok, játékok vagy tollal bélelt ruhák.
 • Higiénia és a környezet tisztán tartása: Rendszeres tisztítás és pormentesítés segíthet a gyermek környezetében található allergének minimalizálásában. Az allergénektől mentes párnahuzatok és matracvédők használata is segíthet.
 • Immunterápia (allergiás injekciók vagy tabletták): Súlyosabb esetekben az allergológus immunterápiát is javasolhat. Ez olyan kezelés, amely során az allergén adagokat fokozatosan növelik, hogy az immunrendszer hozzászokjon azokhoz és kevésbé reagáljon rájuk. Az immunterápia hosszú távú megoldást nyújthat az allergiás reakciók kezelésére.

Fontos azonban megjegyezni, hogy minden gyermek esete egyedi, és a kezelési tervet az orvos az saját szükségletek alapján állítja össze. Az allergológus segíthet a legmegfelelőbb kezelési stratégia kiválasztásában és a tünetek megfelelő kezelésében.

Toll allergia: mit tehetünk házilag?

Bár a toll allergia kezelésének leghatékonyabb módja az orvosi kezelés, néhány otthoni intézkedés is segíthet enyhíteni a toll allergia tüneteket és minimalizálni az allergiás reakciók kockázatát. Az alábbiakban néhány házi intézkedés található, amelyek segíthetnek a toll allergia kezelésében:

 • Allergén elkerülés:
  • A tollakkal teli párnák és paplanok cseréje hipoallergén vagy szintetikus anyagúakra.
  • Poratkaálló matracvédőt és párnahuzatot is érdemes alkalmazni.
  • Fontos elkerülni a tollbélésű tárgyakat.
 • Rendszeres takarítás:
  • Hasznos lehet gyakran tisztítani a gyermek szobáját, és a porszívót HEPA szűrővel felszerelni.
  • Szintén jótékony hatással lehet toll allergia esetén, ha a paplan és párnahuzatok gyakran vannak tisztítva, szellőztetve, és segíthet a takarókat és egyéb ágyneműket forró vízben mosni.
 • Hypoallergén ágynemű:
  • Hypoallergén párnák és takarók alkalmazása.
  • Ágyneműk, amelyek könnyen tisztíthatók és moshatók.
 • Szellőztetés:
  • A lakás rendszeres szellőztetése segíthet, mert csökkenti a beltéri allergének koncentrációját.
  • A ruhák kültéri szárítása kedvezőtlen hatással lehet a toll allergia tüneteire, mivel a ruhák allergéneket szállíthatnak be.
 • Gyógynövényes kezelések:
  • Néhány gyermek talál némi enyhülést a gyógynövényes vagy homeopátiás készítmények, például orvosi kakukkfű vagy gyömbér, alkalmazásával. Azonban mindig fontos konzultálni az orvossval, mielőtt bármilyen alternatív kezelési módszert alkalmazna bárki.
 • Légtisztítók:
  • Légtisztítók alkalmazása segíthet, különösen azok, amelyek HEPA szűrővel rendelkeznek, hogy csökkentse a levegőben lévő allergének mennyiségét.

Az otthoni intézkedések hatásosak lehetnek a tünetek enyhítésében, de a személyre szabott orvosi kezelés mindig fontos. Ha a tünetek súlyosak vagy tartósak, mindenképpen konzultáljon a gyermekorvossal vagy allergológussal a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Téma szakértői