Orrmandula megnagyobbodása

Orrmandula megnagyobbodása

Utolsó módosítás:2023.04.09 23:25

A mandulák, más néven tonsillák, a torokban található nyálkahártya-bélésű szervi képletek. Az emberi test több mandulával rendelkezik, az egyik az orr és a szájüreg mögött helyezkedik el, ezt tonsilla   pharyngeanak, vagyis orrgarat-mandulának nevezik, a másik a torokban helyezkedik el, ez a páros tonsilla  palatina. Ezen kívül a nyelv hátsó részén található a páratlan nyelvmandula , vagyis a tonsilla lingualis. Ezek a tonsillák együtt alkotják az úgynevezett Waldeyer-féle limfatikus gyűrűt. A mandulák fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében, de megnagyobbodásuk esetén különböző panaszokat okozhatnak.

 

Az orrmandula megnagyobbodásának tünetei

Az orrmandula megnagyobbodás hátterében álló okok

Az orrmandula megnagyobbodás veszélye

Az orrmandula megnagyobbodásának szövödményei

A megnagyobbodott orrmandula kezelése

Mi az az adenotomia

Az adenotomia (az orrmandula eltávolítása) indikációi

A megnagyobbodott orrmandula és a visszatérő és tartós fülgyulladások közötti összefüggés

 

 

A Gyermekgyógyászati Központ szolgáltatásai az orrmandula megnagyobbodásának kezelésére:

 

 

Az orrmandula, más néven adenoid, az orrüreg és a garat találkozásánál helyezkedik el, és az immunrendszer részeként szerepet játszik a fertőzések elleni védekezésben. A gyerekek körében gyakori az orrmandula megnagyobbodása, ami légzési nehézségeket, alvászavarokat és egyéb tüneteket okozhat. Súlyos esetekben az adenotomia, vagyis az orrmandula eltávolítása lehet szükséges.

 

Az orrmandula megnagyobbodásának tünetei

Az orrmandula megnagyobbodása gyerekeknél számos tünetet okozhat, amelyek közül a leggyakoribbak a következők:

 

 • Az orrmandula megnagyobbodásának tünetei közé tartozik a gyakori és hosszan tartó orrdugulás, az orr állandó folyása, a nehézlégzés, az éjszakai alvás alatti horkolás, valamint a száj kiszáradása.
 • Az orrmandula megnagyobbodása gyakran okozza az ún. "szájpadlásfeszülést", melynek során a felső állkapocs és a szájpadlás közötti szövetek megfeszülnek, ami kellemetlen érzést és fájdalmat okozhat.
 • Éjszakai horkolás
 • Nehézkes, ziháló légzés alvás közben
 • Ismétlődő felső légúti fertőzések, torokfájás, mandulagyulladás, orrmelléküreg-gyulladás
 • Fülproblémák, beleértve a fül- és melléküreg-gyulladásokat, hallásproblémákat, fájdalmat
 • Gyakori orrfolyás és orrdugulás
 • A nyelés nehézségei, fájdalom az étkezéskor
 • Fejfájás és arcfájdalom
 • Alvási problémák, beleértve az alvási apnoét (légzéskimaradásokat alvás közben)
 • Viselkedési problémák, beleértve az irritációt, a szorongást és a figyelemhiányos hiperaktivitási zavart (ADHD)
 • Fáradtság, álmosság és koncentrációs nehézségek

 

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek nem feltétlenül jelentenek orrmandula megnagyobbodást, és más betegségek is okozhatják őket. Ha a gyermeknél a fentebb említett tünetek megjelennek, javasolt az orvosi vizsgálat, hogy a megfelelő diagnózist fel lehessen állítani, és megfelelő kezelést kaphasson.

 

Az orrmandula megnagyobbodás hátterében álló okok

Az orrmandula megnagyobbodásának oka gyerekeknél általában az, hogy az immunrendszer túlzottan aktív és folyamatosan védekezik az érkező fertőzések ellen. Ez a védekező mechanizmus hipertrófiához vezethet, vagyis az orrmandula megnagyobbodik és a torokba is begyűrűzik, ami akadályozhatja a légzést. A megnagyobbodott orrmandula kiváltó okai között szerepelhetnek az allergiák, az asztma, a krónikus orr- és garatgyulladás, az orrpolipok, a passzív dohányzás, valamint genetikai tényezők is.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

 

Az orrmandula megnagyobbodás veszélye

Az orrmandula megnagyobbodása gyerekeknél többféle problémát okozhat, és ezért veszélyes lehet. Az egyik leggyakoribb tünet a nehézkes légzés, amely különösen éjszaka jelentkezik, és a gyermekek álmát zavarja meg. Ez csökkentheti az oxigénbevitelt és rontja az alvás minőségét, ami befolyásolhatja a növekedést és a fejlődést.

Az orrmandula megnagyobbodása gyakran okozhat torokfájást, orrfolyást, fejfájást és fáradtságot is, amelyek szintén hatással lehetnek a gyermek mindennapi életére. Ha az orrmandula megnagyobbodása krónikussá válik, akkor az állandó gyulladás és fertőzés következtében a gyermek immunrendszere is gyengülhet. Az orrmandula megnagyobbodása miatt a gyermekek fogékonyabbak lehetnek más betegségekre is, mint például az orrmelléküreg-gyulladásra, a mandulagyulladásra és más légúti fertőzésekre. Ezért fontos, hogy az orrmandula megnagyobbodása esetén időben és megfelelően kezeljék a problémát, hogy minimalizálják az egészségügyi kockázatokat és javítsák a gyermek életminőségét.

 

Az orrmandula megnagyobbodásának szövödményei

Az orrmandula megnagyobbodása gyerekeknél különböző szövődményekhez vezethet. A leggyakoribb szövődmények közé tartozik az alvászavar, az alvási apnoé, az éjszakai fulladás, a szívritmuszavarok és a magas vérnyomás. Az alvási apnoé és az éjszakai fulladás olyan állapotok, amelyekben a légút elzáródik, és a légzési szünetek miatt a szervezet nem jut elegendő oxigénhez. Ez a szövődmény komoly egészségügyi problémákat okozhat, például növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és befolyásolhatja a növekedést és a fejlődést. Az orrmandula megnagyobbodása miatt a gyermeknél gyakrabban jelentkezhet torokfájás, orrfolyás és fülfájás, ami hosszú távon krónikus betegségekhez vezethet. Az ismétlődő fertőzések és gyulladások miatt a gyermek immunrendszere is gyengülhet, és hajlamosabbá válhat más egészségügyi problémákra. Az orrmandula megnagyobbodása szintén befolyásolhatja a beszédfejlődést és a fogak növekedését is. Ezért fontos, hogy az orrmandula megnagyobbodását időben és megfelelően kezeljék, hogy minimalizálják a szövődmények kialakulásának lehetőségét.

 

A megnagyobbodott orrmandula kezelése

Az orrmandula megnagyobbodásának kezelése több módon is történhet a megnagyobbodás mértékétől és a tünetek súlyosságától függően. Az enyhe esetekben, amikor csak kisebb tünetek jelentkeznek, a kezelés általában konzervatív, és magában foglalhatja az allergén kiváltó tényezők elkerülését, az orrspray és az orrcseppek használatát, valamint a fertőzések megelőzését. Az allergia okozta orrmandula megnagyobbodás esetén antihisztaminok vagy orrspray-k segíthetnek a tünetek enyhítésében.

A súlyosabb esetekben az orrmandula eltávolítása (adenotomia) lehet szükséges. Ez az eljárás általában ambuláns beavatkozás, és helyi vagy általános érzéstelenítésben végezhető. Az orrmandula eltávolítása hatékony megoldás lehet a légzési problémák és az ismétlődő fertőzések kezelésére, és csökkentheti a szövődmények kockázatát. Az adenotomia után általában néhány napig szükség lehet a pihenésre, és az étrendre is oda kell figyelni, hogy az élelmiszer ne irritálja a műtét utáni sebet.

 

Fontos megjegyezni, hogy minden eset egyedi, és a kezelési tervet mindig az orvos határozza meg az egyedi körülmények figyelembevételével. Az orrmandula megnagyobbodásának kezelése általában sikeres, és a tünetek jelentős enyhülést mutathatnak, ami javíthatja a gyermek életminőségét és biztosítja a későbbiekben az egészséges fejlődést és növekedését.

 

Mi az az adenotomia

Az orrmandula megnagyobbodásának kezelése az adenotomia, vagyis az orrmandula eltávolítása. Ez egy rutin beavatkozás, amelyet általában általános érzéstelenítés alatt végeznek.

A beavatkozás után a betegnek néhány napig pihennie kell, és kerülnie kell a nehéz fizikai aktivitást és az intenzív testmozgást.

Az adenotomia sikeresen kezeli az orrmandula megnagyobbodását és enyhíti a tüneteket, valamint megelőzi a súlyos szövődmények kialakulását.

Kapcsolódó cikkünk

Elindult az allergiaszezon! Ezekre figyelj gyermekednél!

Elindult az allergiaszezon! Ezekre figyelj gyermekednél!

Egyre fiatalabb korban jelentkezik a szénanátha, amiről sokan nem is tudják, hogy nem nátha, hanem allergia! Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Gyermekgyógyászati Központ orvosát arról kérdeztük, szülőként milyen tünetekre figyeljünk, hogyan különböztethetjük meg a szénanáthát a vírusos náthától ...

 

Az adenotomia (az orrmandula eltávolítása) indikációi a következők

 

 • Ismétlődő felső légúti fertőzések: Ha a gyermek gyakran szenved torokfájástól, mandulagyulladástól vagy orrmelléküreg-gyulladástól, amelyeket az orrmandula megnagyobbodása okoz, akkor az adenotomia lehet a megfelelő kezelési megoldás.
 • Alvási apnoé: Az alvási apnoé olyan állapot, amelyben a légutak időszakosan elzáródnak, és a gyermek légzése megszakad. Az orrmandula megnagyobbodása az egyik leggyakoribb ok lehet az alvási apnoé kialakulásában. Ha a gyermeknek alvási apnoéja van, akkor az adenotomia elvégzése jelentősen javíthatja a légzési képességet és az alvási minőséget.
 • Visszatérő fül- és orrmelléküreg-gyulladások: Az orrmandula megnagyobbodása miatt a fül- és orrmelléküreg gyulladások gyakoribbak lehetnek. Ha a gyermeknek visszatérő fül- és orrmelléküreg-gyulladásai vannak, akkor az adenotomia lehet a megfelelő kezelés.
 • Nyelési problémák: Az orrmandula megnagyobbodása miatt a gyermeknek nehezebb lehet nyelni, és az étkezés során fájdalmas érzéseket tapasztalhat. Ha a nyelési nehézségek súlyosak, és a gyermek nem tud megfelelően táplálkozni, akkor az adenotomia lehet szükséges.
 • Beszédfejlődési problémák: Az orrmandula megnagyobbodása akadályozhatja a normális beszédfejlődést, mivel a megnagyobbodott mandula megakadályozza a levegő szabad áramlását a hangszalagokon keresztül. Ha a gyermeknek beszédfejlődési problémái vannak, akkor az adenotomia lehet a megfelelő kezelés.

 

Kiemelendő azonban, hogy az adenotomia csak akkor ajánlott, ha a gyermek tünetei súlyosak és az orvosi vizsgálatok alapján indokolt. Az adenotomia nem minden esetben szükséges, és az orvosnak minden esetben ki kell értékelnie a tünetek súlyosságát és az elérhető kezelési lehetőségeket, mielőtt az adenotomiát javasolná.

 

A megnagyobbodott orrmandula és a visszatérő és tartós fülgyulladások közötti összefüggés

Az adenoid megnagyobbodása és a visszatérő fülgyulladások között szoros összefüggés áll fenn. Az adenoid az orrgaratban található, és az immunrendszer részeként védi a testet a kórokozóktól. Ha azonban az adenoid megnagyobbodik, akkor az az orrjáratok beszűküléséhez és az orrüregben lévő nyálkahártya gyulladásához vezethet. Ez a folyamat gátolja a nyálkahártya normális működését, aminek következtében a fülkürt, ami összeköti az orrüreget a középfüllel, beszűkül. Ez a középfülben felgyülemlett váladékhoz és pangáshoz vezethet, ami további gyulladásokat okozhat, és visszatérő fülgyulladásokhoz vezethet. Ha az adenoid megnagyobbodása az ismétlődő fülgyulladások kiváltó oka, akkor az adenotomia, vagyis az orrmandula eltávolítása hatékony megoldás lehet a probléma kezelésére.

 

Összefoglalva, az orrmandula megnagyobbodása komoly problémát jelenthet a gyermekek számára, amelynek kezelése azonban sikeres lehet az adenotomiával. A korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú a szövődmények elkerülése érdekében. Ha gyermekénél a fentebb leírt tüneteket véli felfedezni, amelyek az orrmandula megnagyobbodására utalhatnak, forduljon orvoshoz a megfelelő kezelés érdekében.

Téma szakértői