Influenza

Influenza

Utolsó módosítás:2023.10.25 22:28

Az influenza, nem csupán egy egyszerű téli kellemetlenség, hanem egy ravasz vírusfertőzés, mely a legtöbb gyermek életét érinti.

 

Mi az az influenza?

Influenza kórokozója

Influenza tünetei

Influenza diagnózisa

Influenza kezelése

Influenza szövődményei

Influenza megelőzése

Influenzával kapcsolatos szolgáltatások a Gyermekgyógyászati Központban

Mi az az influenza?

Az influenza egy vírusos légúti megbetegedés, amelyet az influenza vírus okoz. Gyermekek is könnyen elkaphatják az influenzát, és a tünetek hasonlóak lehetnek a felnőtteknél jelentkező tünetekhez. Az influenza a gyermekeknél különösen veszélyes lehet, mivel a kisgyermekek és a csecsemők immunrendszere még nem teljesen fejlett, és ezért hajlamosabbak lehetnek súlyosabb szövődmények kialakulására.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Influenza kórokozója

Az influenza kórokozója az influenza vírus, amely a Orthomyxoviridae nevű víruscsaládba tartozik. Az influenza vírusoknak többféle típusa létezik,melyek közül a leggyakoribbak az influenza A, influenza B és influenza C vírusok. Az influenza A és B vírusok azok, amelyek szezonális influenza járványokat okoznak.

Az influenza vírusok felszínén találhatóak a hemagglutinin (HA) és neuraminidáz (NA) fehérjék, amelyek a vírus fertőzéséhez és terjedéséhez szükségesek. Az influenza vírusok rendkívül változékonyak, és időről időre mutációk alakulnak ki bennük. Ez azon jelenséghez vezet, hogy évrőlévre új variációk alakulnak ki, és ezért minden évben új influenza oltást kell kifejleszteni, amely az adott szezonban keringő influenzavírus variánsok ellen nyújt védelmet.

Az influenza vírus könnyen terjed cseppfertőzés útján, például köhögés, tüsszentés vagy beszéd során kibocsátott kórokozók által, valamint a fertőzött felületek érintése után is. A vírus bejuthat a szervezetbe a légutakon keresztül, majd a légutak nyálkahártyáján elszaporodva okozza a betegség tüneteit.

Kapcsolódó cikkünk

A gyermekgyógyász válaszol: lázcsillapítás csecsemőknél és gyerekeknél

A gyermekgyógyász válaszol: lázcsillapítás csecsemőknél és gyerekeknél

Szükséges-e csillapítani a lázat gyerekeknek és ha igen, akkor hogyan? Különböznek-e a láz tünetei csecsemőknél és nagyobb gyermekeknél? A szülők által gyakran feltett kérdésekre dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, tüdőgyógyász és gasztroenterológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa válaszolt.

Influenza tünetei

Az influenza gyermekeknél hasonló tüneteket okozhat, mint a felnőtteknél, de a gyermekek esetében gyakran intenzívebbek és súlyosabbak lehetnek. Az influenza tünetei gyermekeknél a következők lehetnek:

 • Láz: Gyakran magas láz kísérheti az influenzát gyermekeknél. A láz hirtelen emelkedhet.
 • Hőemelkedés: A testhőmérséklet megemelkedhet, és a gyermek hőemelkedésről is panaszkodhat.
 • Lázrohamok: Az influenza során a gyermek láza hullámzó jellegű lehet, ami azt jelenti, hogy a láz szintje naponta többször is változhat.
 • Torokfájás: Az influenzával járó torokfájás gyakori tünet, és a gyermek panaszkodhat a fájdalom és nyelési nehézség miatt.
 • Köhögés: Száraz köhögés jelentkezhet, amely irritálhatja a gyermek torkát.
 • Orrdugulás és orrfolyás: Az orr bedugulhat, folyhat, és az influenzával járó tünetek miatt a gyermek könnyen légzési nehézségekkel küzdhet.
 • Fejfájás: Fájás is előfordulhat influenza esetén.
 • Izomfájdalom: Az izmok fájdalma, általános testi levertség is jellemző lehet.
 • Gyengeség és fáradtság: A gyermek fáradtnak érezheti magát és nincs ereje mozogni.
 • Gyomor- és bélproblémák: Néhány gyermekeknél az influenza hasmenést és hányást is okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy gyermekeknél az influenza súlyosabb szövődményekkel is járhat, különösen, ha az immunrendszerük még fejletlen. Ezek közé tartozik a tüdőgyulladás és az általános állapotromlás. Ha gyermeke influenzaszerű tüneteket mutat, különösen, ha ezek súlyosak, forduljon orvoshoz. Az orvosi ellátás segíthet a gyermek gyógyulásában és a szövődmények elkerülésében.

Influenza diagnózisa

Az influenza diagnózisa általában a beteg gyermek klinikai tünetei és a betegség szezonális előfordulásának figyelembevételén alapul, de néha laboratóriumi vizsgálatokra is szükség lehet a pontos diagnózis megerősítéséhez. Az influenza diagnózisát az alábbi módszerekkel lehet elvégezni:influenza

 • Klinikai vizsgálat: Az orvos által elvégzett fizikális vizsgálat során az influenzás betegeknél jellemző tüneteket keresnek, mint például magas láz, izomfájdalom, torokfájás, köhögés és orrdugulás.
 • Vérteszt: A vérvizsgálatok során a vérben található influenzavírus ellenanyagok kimutathatók. Azonban ezek a tesztek általában nem az elsődleges diagnosztikai eszközök, mivel az influenzavírus ellenanyagok később jelennek meg a vérben.
 • Orr- vagy torokváladék vizsgálata: Az influenzavírus kimutatható az orr- vagy torokváladék mintáiból végzett laboratóriumi tesztekkel. Az orvos egy speciális pálcikával vesz mintát az orrnyálkahártyáról vagy a torokról, majd laboratóriumi teszt segítségével megerősítheti az influenza jelenlétét.
 • Molekuláris tesztek: Az influenzavírus kimutatására PCR (polimeráz láncreakció) teszteket is alkalmaznak, amelyek gyors és megbízható eredményeket szolgáltathatnak az influenza diagnózisában.

Fontos megjegyezni, hogy az influenza diagnózisát gyakran csak a klinikai tünetek és a betegség szezonális előfordulása alapján is felállíthatják. Az influenza általában a hideg hónapokban, az ún. "influenzaszezonban" jelentkezik a leggyakrabban. A laboratóriumi tesztek akkor szoktak igazán fontosak lenni, amikor az influenzavírusvariánsok meghatározására, a járvány terjedésének nyomon követésére vagy a vakcinák hatékonyságának ellenőrzésére van szükség.

Influenza kezelése

Az influenza kezelése gyermekeknél általában a tüneti kezelést jelenti, mivel az influenzavírust nem lehet antibiotikumokkal kezelni. Az influenza tüneteinek kezelése segít enyhíteni a gyermek kellemetlen tüneteit és hozzájárul a gyógyuláshoz. Fontos azonban, hogy gyermekeknél az influenza kezelésében figyelembe vegyék az életkorukat és az esetleges kísérő egészségügyi problémáikat. Íme néhány általános ajánlás az influenza kezelésére gyermekeknél:

 • Pihenés és hidratálás: A legfontosabb az, hogy a gyermek elegendő mennyiségű pihenést kapjon. A test pihenés közben képes hatékonyabban megbirkózni a fertőzéssel. Fontos, hogy a gyermek megfelelően hidratálva legyen, mivel láz és izzadás miatt könnyen kiszáradhat. 
 • Lázcsillapítás: Ha a gyermeknek láza van, lázcsillapítók (például acetaminofén vagy ibuprofén) adhatók a tünetek enyhítésére és a láz csökkentésére. Fontos azonban megfelelően betartani a gyógyszer adagolási útmutatásait, és konzultálni egy gyermekorvossal vagy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen gyógyszert adna a gyermeknek.
 • Nyákoldó- és köhögés elleni szerek: Nyálkaoldó vagy köhögés elleni szereket is alkalmazhatnak, ha a gyermeknél száraz köhögés vagy nyáktermelésből fakadóproblémák vannak. Azonban ilyen gyógyszerek alkalmazása előtt is fontos konzultálni az orvossal, mivel bizonyos korosztályokban nem ajánlottak.
 • Izolálás: Az influenzás gyermekeket érdemes otthon tartani, hogy ne fertőzzenekk meg más gyermekeket vagy időseket. Különösen az influenzajárványok idején fontos az izolálás, és gondoskodni kell a jó kézhigiénéről is.
 • Oltás: Az influenza elleni védőoltás az egyik leghatékonyabb módja az influenza megelőzésének. Gyermekeknek, különösen azoknak, akik magas kockázatú csoportba tartoznak, ajánlott influenza elleni védőoltást kapniuk.
 • Orvosi felügyelet: Ha a gyermek tünetei súlyosak, vagy ha olyan egészségügyi problémái vannak, amelyek súlyosabb kórházi ellátást igényelnek (például nehézlégzés, magas láz vagy kiszáradás), azonnal keresse fel az orvost.

A gyermekek influenzás tüneteinek kezelésére vonatkozó részletes utasításokat mindig az orvos adja, mivel a gyógyszerek adagolása és alkalmazása az életkor, a testsúly és az egyéni egészségi állapot alapján változhat. Fontos, fenntartani a kapcsolatot a gyermekorvossal, és követni az általa adott tanácsokat.

Influenza szövődményei

Az influenza gyermekeknél súlyos szövődményekhez vezethet, különösen az olyan kisgyermekeknél, akik immunrendszerük még nem teljesen fejlett. A gyermekkori influenzaszövődmények közé tartoznak:

 • Tüdőgyulladás (pneumónia): Az influenza vírus által okozott tüdőgyulladás súlyos szövődmény lehet. Gyermekek esetében a tüdőgyulladás tünetei lehetnek nehézlégzés, szapora légzés és mellkasi fájdalom.
 • Fül- és melléküreggyulladás: Az influenza gyakran hozzájárulhat középfülgyulladáshoz (otitis media) és melléküreggyulladáshoz (sinusitis), különösen kisgyermekeknél.
 • Asztmás rohamok: Az influenzavírus fertőzés súlyosbíthatja az asztmás gyermekek állapotát, és rohamokat okozhat.
 • Nehézlégzés és légúti szövődmények: Az influenza súlyos esetekben a légzőrendszerben lévő gyulladás miatt légzési problémákat is okozhat.
 • Súlyos kiszáradás: A magas láz és a hányás miatt a gyermekek könnyen kiszáradhatnak. Ez súlyos egészségügyi problémát jelenthet.
 • Neurológiai szövődmények: Ritka esetekben az influenza súlyos szövődményekhez vezethet, például az agyhártyagyulladás vagy az agyvelőgyulladás.
 • Keringési rendellenességek: Nagyon ritka esetekben az influenzavírus súlyos szövődményeket okozhat a szív- és érrendszerben.

Az influenza szövődményeinek kockázatát növelhetik az alapbetegségek, például asztma vagy krónikus légúti problémák.

Influenza megelőzése

Az influenza megelőzése érdekében fontos intézkedéseket lehet tenni. Az influenza egy vírusos légúti betegség, amelyet az influenzavírus okoz. Az következő lépések segíthetnek az influenza megelőzésében:

 • Influenza elleni oltás (vakcina): Az influenza elleni védőoltás az egyik legfontosabb módja az influenza megelőzésének. A védőoltás évente elérhető, és tartalmazza a leggyakrabban keringő influenzavírus törzseket. Az oltás segít csökkenteni az influenzavírus terjedését és súlyos szövődmények kockázatát. Az oltást ajánlott minden évben frissíteni, mivel az influenzavírus gyakran mutálódik.
 • Influenza vakcina az egész család számára: A család minden tagja számára ajánlott az influenza elleni védőoltás, hogy csökkentsék az influenzavírus terjedését a családban.
 • Kézmosás: Fontos megtanítani a gyermekeknek, hogy mossanak kezet rendszeresen szappannal és vízzel, különösen étkezések előtt és a WC használata után. Az influenza vírus könnyen terjed a fertőzött felületek érintése révén.

Összefoglalva, az influenza egy vírusos légúti megbetegedés, amelyet az influenza vírus okoz. Jellemző tünetei közé tartozik a láz, köhögés, torokfájás, izomfájdalom és fáradtság. Az influenzavírus könnyen terjed cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel másokkal. Az influenza megelőzhető influenza elleni oltással, rendszeres kézmosással és légúti higiéniai gyakorlatokkal. Kezelése általában tüneti, de súlyos esetekben orvosi ellátásra lehet szükség. Gyermekeknél és idősebb embereknél nagyobb a súlyos szövődmények kockázata.

Téma szakértői