Fülfájás

Fülfájás

Utolsó módosítás:2023.04.06 10:22

A fülfájás (otalgia) gyakori betegség gyermekek körében, gyakran fordulnak orvoshoz fülfájásos panaszokkal. A fülfájásnak számos oka lehet, például fogzás, torokfájás, fülgyulladás vagy elzáródott Eustachi cső. Cikkünkben sorra vesszük a fülfájás különböző okait, tüneteit, kezelését, illetve javaslatot teszünk rá, hogy hogyan lehet megelőzni a gyakori fülfájást. 

 

Fülfájással kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központnál
Mik a fülfájás leggyakoribb okai?
Milyen egyéb okok állhatnak a fülfájás hátterében?
Mikor kell segítséget kérni fülfájás miatt?
Hogyan kezelhető a fülfájás?
Megelőzhető-e a fülfájás?
Mi segíthet a fülfájásos gyermeknek jobban érezni magát?

Fülfájással kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központnál

Mik a fülfájás leggyakoribb okai?

Középfülgyulladás folyadékgyülemmel

A középfülgyulladás folyadékgyülemmel (azaz folyadék van a dobhártya mögött) akkor fordul elő, amikor a középfület az orr hátsó részével összekötő Eustachi cső elzáródik. Ez megakadályozza, hogy a folyadék a garatba ürüljön és távozzon a szervezetből, vagyis így folyadék gyűlik össze a dobhártya mögött.
Mivel nincs fertőzés, az antibiotikumok nem használnak. A kezelés célja a tüneti kezelés: paracetamol vagy ibuprofen szükség szerint adható a gyermeknek a fülfájás csillapítása érdekében. Meleg borogatás is alkalmazható a fülfájás enyhítésére. A folyadékgyülemmel járó középfülgyulladás és fülfájás általában 3 hónapon belül magától megszűnik.

A folyadékgyülemmel járó középfülgyulladáshoz és fülfájáshoz átmeneti enyhe halláscsökkenés társulhat. Ez esetben a következő stratégiákkal segíthet a gyermeke halláscsökkenésének a kezelésében: 

 • Beszéljen közvetlenül fülfájásos gyermekéhez a szokásosnál hangosabban; tartson jó szemkontaktust és használjon gesztusokat.
 • Csökkentse a háttérzajt, amikor az érintett gyermekkel beszélget (csökkentse a TV és a rádió hangerejét).
 • Ha a folyadék és a fülfájás 3 hónapnál hosszabb ideig fennáll, vagy a halláscsökkenés aggodalomra ad okot, gyermekét további vizsgálatra fül-orr-gégészhez utalhatják. A fül-orr-gégész javasolhatja majd a tympanosztómiás csövek (fülcsövek) alkalmazását, amelyek segítenek a fülben lévő folyadék elvezetésében.

Fülgyulladás

Amikor a középfület a korábban említett orr hátsó részével összekötő Eustachi cső elzáródik, folyadék gyűlik össze a középfül terében, és a folyadékban néha vírusok vagy baktériumok szaporodhatnak el. Ez fülfájást okozhat (akut középfülgyulladás). Gyakran előfordul, hogy ezek a fülgyulladások vírusos felső légúti fertőzés után vagy közben jelentkeznek. A középfülgyulladás és a fülfájás télen gyakoribb, és gyakrabban fordul elő az óvodába járó gyermekeknél (ez összefügg az ezeknél a gyermekeknél előforduló vírusos felső légúti fertőzések megnövekedett számával). A középfülgyulladás miatti fülfájás nem amiatt fordul elő, hogy víz került a fülbe.
Egyes fülgyulladásos, fülfájásos betegeknél antibiotikumokat alkalmaznak. Mivel a fülgyulladást nem mindig baktériumok okozzák, éppen ezért nem is mindig van szükség antibiotikumokra. Vírus okozta fülgyulladás esetében tüneti terápia alkalmazható.

Úszófül

Az úszófül (otitis externa) fülfájással jár, akkor fordul elő, ha a külső hallójáratban fertőzés van jelen. Ehhez először az szükséges, hogy a külső a hallójáratban lévő bőr megsérüljön valahogyan: például irritálódjon vagy megkarcolódjon. A természetes védelem sérülésével fertőzés alakulhat ki, amihez fülfájás társul.
Az úszófül kezelésére helyi antibiotikus cseppeket használnak. Ibuprofent vagy paracetamolt lehet használni továbbá a fülfájás csillapítására.
Sok gyermek esetében gyakrabban jelentkezik az úszófül és a fülfájás. A visszatérő fülfájásos úszófülgyulladásban szenvedő gyermekek esetében néhány megelőző intézkedéssel csökkenthetjük az ismételt fülfájás kialakulásának kockázatát.

 • Füldugó viselése úszás közben
 • A fül szárítása úszás után hajszárítóval, alacsony fokozaton és legalább 12 hüvelyk távolságra a fültől.
 • Ecetsavat vagy alkoholt tartalmazó fülcseppek használata úszás után.

  Kapcsolódó cikkünk

  Csecsemőkori középfülgyulladás, így ismerheted fel!

  Csecsemőkori középfülgyulladás, így ismerheted fel!

  Ha egy csecsemő folyamatosan a füléhez kapkod, nyűgösnek tűnik és szopási sztrájkba kezd, sokszor ebben a formában adja szülei tudtára, hogy fáj a füle. A fülfájás igen gyakori betegség a gyermekek körében, ami sokszor a középfülgyulladás egyik kísérő tünete. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a ...

Az Eustachi cső működési zavara

Az Eustachi cső egy olyan cső, amely a középfülből az orrgaratba (az orr hátsó része és a torok felső része) vezet. Ez a cső segít kiegyenlíteni a nyomást a dobhártya két oldala között, védi a középfület a fertőzésektől, és segít a középfül váladékának kiürítésében. Amennyiben az Eustachi cső nem működik megfelelően, az fülfájáshoz és számos további szövődményhez vezethet.
Az Eustachi cső működési zavarának tünetei közé tartozik a fülfájás, a füldugulás érzése, a halláscsökkenés, a fülzúgás vagy a fülben való pattogás/reccsenés.
A visszatérő fülfájás kezelése ez esetben magába foglalja az Eustachi cső működési zavarának kiváltó okának kezelését:

 • Kezelje a háttérben meghúzódó allergiás náthát, orrmelléküreg-gyulladást, gége-garat refluxot, GERD-t.
 • A gyermek passzív dohányzásnak való kitettségének megszüntetése.

Temporomandibuláris ízületi rendellenességek

Az állkapcsot a koponyához kapcsoló zsanér, a temporomandibuláris ízület problémái áttétesen fülfájást okozhatnak. A temporomandibuláris ízületi rendellenesség fülfájáson kívüli tünetei lehetnek az állkapocs- vagy arcfájdalom, fejfájás, rágáskor vagy szájnyitáskor jelentkező fájdalom. A temporomandibuláris ízületi rendellenességek gyakrabban fordulnak elő 10 év feletti gyermekeknél.
A fülfájás kezelése ez esetben magában foglalja a beteg felvilágosítását, a kiváltó okok elkerülését, állkapocsgyakorlatokat, fogcsikorgatás esetén fogcsikorgató sín használatát és gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazását.

Milyen egyéb okok állhatnak a fülfájás hátterében?

A fülfájás egyéb, kevésbé gyakori okai közé tartoznak:

 • A fül vagy a hallójárat sérülése
 • Idegen test a hallójáratban
 • A fülzsír felhalmozódása

Egyéb betegségek, amelyek áttétesen fülfájást okozhatnak:

Mikor kell segítséget kérni fülfájás miatt?

Hívja fel orvosát vagy forduljon orvoshoz gyermekével a fülfájás miatt, ha:Fülfájás gyermek

 • A fülfájás súlyosbodik, tartósan fennáll vagy nem kontrollálható támogató kezelési intézkedésekkel
 • A fülfájás mellett vér vagy genny folyik a hallójáratból
 • A fül körül vagy a fül mögött duzzanat és bőrpír vagy mélyebb bőrszín jelentkezik
 • Gyermekének a fülfájáson túl újkeletű vagy magasabb láza van
 • Gyermeke nehezen vesz magához folyadékot vagy hánytatja magát
 • A fülfájásos fül jobban kiemelkedik a fej oldalából, mint a másik oldali fül
 • Gyermeke a fülfájás mellett nyaki fájdalmat vagy fejfájást is tapasztal

Hogyan kezelhető a fülfájás?

A fülfájást természetesen attól függően kell kezelni, hogy mi okozta a fülfájást. A fent említett esetekben az ott található kezelések a leghatásosabbak a fülfájás enyhítésére. Azonban számos egyéb kezelési módszerrel is csökkenthetjük otthon a gyermekek fülfájását. Nem súlyos fülfájáskor, valamint vírus okozta fülfájáskor is ezek a kezelési stratégiák lehetnek hasznosak:

Megelőzhető-e a fülfájás?

Bár nem minden fülfájás megelőzhető, a következő dolgok segíthetnek megelőzni a fülfájást:

 • A pneumococcus elleni konjugált védőoltás (PCV) és az influenza elleni oltás beadása, ami csökkentheti a középfülgyulladás és az emiatti fülfájás kialakulásának valószínűségét.
 • Ne tisztítsa a fület vattapamaccsal vagy éles tárgyakkal, mert ezek felsérthetik a bőrt, lehetőséget adva fertőzésekre, ami fülfájáshoz vezet.
 • Kerülje a passzív dohányzást és a náthás embereket (mindkettő valószínűbbé teheti a fülgyulladást).
 • Szoktassa a gyerekeket arra, hogy gyakran és jól mossanak kezet, különösen, ha más gyerekekkel játszanak, ezekkel csökkenthetőek a fertőzések átvitele. Ez téli időszakban különösen fontos, amikor gyakoribbak a felső légúti megbetegedések, amik gyakran fülfájáshoz vezetnek.
 • Az első 6 hónapban kizárólag szoptassa gyermekét.
 • Ne adjon cumisüveget, amikor a baba fekszik.
 • Ha gyermeke sokat úszik, kérdezze meg az orvost, hogy jó ötlet-e a füldugó és a speciális fülcsepp a fülfájás megelőzésére.
 • Ha a gyermeknek ismételten akut középfülgyulladása van (3 epizód 6 hónapon belül vagy 4 epizód 1 éven belül), a gyermeket fül-orr-gégészhez utalhatják, hogy a folyadék lefolyását segítő tympanosztómiás csövek (fülcsövek) alkalmazását vizsgálják meg.

Mi segíthet a fülfájásos gyermeknek jobban érezni magát?