Orrpolip

Orrpolip

Utolsó módosítás:2023.04.09 00:37

Az orrpolip egy jóindulatú, lágy szövetekből álló elváltozás, amely a nyálkahártya megduzzadásával jön létre az orrüregben vagy az orrmelléküregekben.

 

Mi az az orrpolip

Az orrpolip kialakulásának oka

Az orrpolipok okozta tünetek

Az orrpolipok diagnózisa

Az orrpolipok okozta szövődmények

Az orrpolipok terápiás lehetőségei

 

Orrpolippal kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központnál

 

Mi az az orrpolip

Az orrpolip egy jóindulatú nyálkahártya-elváltozás. Az orrpolipok általában 1-3 cm nagyságúak, ám az elváltozások mérete és száma változó lehet.

Az orrpolipok főleg azoknál az embereknél alakulnak ki, akiknek krónikus gyulladásos betegségeik vannak, mint például az allergiás rhinitis vagy a krónikus sinusitis. Az orrpolipok növekedése általában az orrnyálkahártya krónikus gyulladásos folyamatának eredményeként alakul ki, mely gyulladásos folyamat általában az orrüreget és a melléküregeket is érinti.

Az orrpolipok tünetei közé tartoznak az orrdugulás, az orrfolyás, a torokköszörülés, a köhögés és a fejfájás. Az orrpolipok gyakran csökkentik a szaglásérzéket is, és a nagyobb méretű orrpolipok akár légszomjat is okozhatnak.

Az orrpolipok diagnózisát általában szakember végzi, aki az orrüregi vizsgálata során egy orrspekulum segítségével megnézi a nyálkahártya állapotát. Az orrpolipok további diagnosztikájára rendszerint endoszkópos vizsgálatot végeznek, melynek során egy vékony, hajlékony eszközzel nézik meg az orrüregi nyálkahártya állapotát.

Az orrpolip kialakulásának oka

Az orrpolipok kialakulásának pontos oka még mindig nem teljesen ismert, de számos tényező hozzájárulhat a fejlődésükhöz. Az orrpolipok többnyire az orrnyálkahártya krónikus gyulladásának eredményeként alakulnak ki. A krónikus gyulladás hátterében pedig számos kiváltó ok állhat.

Az alábbiakban olvasható néhány lehetséges ok, hogy mitől alakulhat ki orrpolip:

 • Krónikus gyulladás: Ahogy korábban is említésre került, az orrpolipok gyakran krónikus orrmelléküreg-gyulladással vagy allergiával járnak együtt, és annak talaján alakulnak ki. Az orrnyálkahártya krónikus gyulladása miatt különböző típusú sejtek, például eozinofil granulociták kezdenek felhalmozódni az orrüregben.

 • Allergiák: Az allergiás reakciók gyakran vezetnek az orrüreg nyálkahártyájának gyulladásához, ami hozzájárulhat az orrpolipok kialakulásához.
 • Genetika: Az orrpolipok kialakulásának hajlama genetikai tényezőkkel is összefüggésbe hozható.
 • Környezeti tényezők: Az orrpolipok kialakulását környezeti tényezők is befolyásolhatják, például a szennyezett levegő, a dohányfüst vagy a szennyezett víz.

Egyéb, kevésbé gyakori okok közé tartoznak bizonyos fertőzések, az orrüregben vagy melléküregekben kialakult anatómiai eltérések, az asztma, illetve bizonyos gyógyszerek, például a nem szteroid gyulladáscsökkentők hosszabb távú használata.

 

Azonban kiemelendő, hogy az orrpolipok kialakulása több tényező összjátékának eredménye, és általában a krónikus orrnyálkahártya gyulladásának hosszú távú hatására alakul ki. Az orrpolipok megelőzése érdekében fontos az egészséges életmód fenntartása, a krónikus orrüregi betegségek és az allergiás reakciókra való érzékenység kezelése.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az orrpolipok okozta tünetek

Az orrpolipok tünetei változóak lehetnek, és az elváltozás méretétől, elhelyezkedésétől és számától függenek. Néhány gyakori tünet, amelyek orrpolipok jelenlétére utalhatnak, a következők:

 • Orrdugulás: Az orrpolipok az orrüregben vagy a melléküregekben elhelyezkedő nyálkahártyából nőnek ki, ami akadályozhatja az orrjáratok szelelését, és így orrdugulást okozhat.
 • Orrfolyás: Az orrpolipok fokozhatják a nyálkahártya nyáktermelő funkcióját, ami az orrfolyás fokozódásához vezethet.
 • Csökkent szaglásérzék: Az orrpolipok növekedése miatt az orrjáratokban csökkenhet a légáramlás, ami befolyásolhatja a szagok, illatok érzékelését.
 • Fejfájás: Az orrpolipok okozta gyulladásos folyamatok és orrdugulás gyakran fejfájást okozhatnak.
 • Nehézlégzés: Az orrpolipok a légutakat elzárhatják, ami nehézlégzést és légszomjat okozhat.
 • Köhögés: Az orrpolipok okozhatnak fokozott váladéktermelést, amely lecsöpöghet a torkon, köhögést okozva.
 • Állandó torokköszörülés: Az orrpolipok miatt a váladék a torkon keresztül is lecsöpöghet, ami állandó torokköszörülést okozhat.

Ha az orrpolipok nagyok vagy több, akkor akár orrvérzés is előfordulhat. Fontos megjegyezni, hogy az orrpolipok tünetei más, orr- vagy melléküregi betegségekkel is társulhatnak, ezért fontos, hogy szakemberrel konzultáljon a megfelelő diagnózis és a kezelés érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Allergiás a gyermekem? Ezt árulja el a vérvizsgálat

Allergiás a gyermekem? Ezt árulja el a vérvizsgálat

Az elhúzódó náthás tünetek, rendszeres hasfájás, kiütések allergia tünetei is lehetnek. Az IgE alapú allergia vérvizsgálat alkalmas légúti allergiák -például poratka, parlagfű, háziállat- és ételallergiák kivizsgálására. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a ...

Az orrpolipok diagnózisaOrrpolip

Az orrpolipok diagnózisa általában orrüregi endoszkópos vizsgálattal történik. Ez a vizsgálat az orrüreg belső részeinek megtekintését teszi lehetővé egy vékony, flexibilis endoszkóp segítségével, amelyet az orvos az orrba helyez.

Az orrpolipok diagnózisa különösen kihívást jelenthet kisgyermekek esetében, mivel általában nem tudják egyértelműen megfogalmazni a tüneteiket, és nehezebben tűrik az orrüregi vizsgálatot.

A kisgyermekek orrpolipjának diagnózisában szerepet játszhat a szülők észrevétele is, akik megfigyelhetik a gyermek orrának elzáródását, orrfolyást, orrdugulást, nehezített légzést vagy más, az orrüreggel kapcsolatos tüneteket. A gyermekek orrüregi betegségeinek, mint például az allergiás rhinitis vagy a krónikus sinusitis, diagnosztizálása és kezelése is fontos szerepet játszhat az orrpolipok megelőzésében és kezelésében.

Ha az orvos orrpolipra gyanakszik, akkor általában további vizsgálatokat javasolhat, például CT-vizsgálatot vagy orrüregi röntgenfelvételt, hogy pontosabb képet kapjon az orrüregi állapotról és megerősítse a diagnózist.

Az orrpolipok okozta szövődmények

Az orrpolipoknak számos különböző következménye lehet, attól függően, hogy milyen méretűek, hol helyezkednek el, és milyen típusúak.

Az orrpolipok jellemzően légzési nehézségeket okoznak, mivel elzárják az orrgaratot és megnehezítik a levegő áramlását az orrüregen keresztül. Ezen kívül az orrpolipok a nyálkahártya fokozott nyáktermelése miatt orrfolyást okozhatnak, ami kellemetlenséggel és irritációval járhat. Az orrdugulás miatt a betegek éjszakai alvászavarral és horkolással küzdhetnek. Az orrpolipokhoz gyakran társulnak szaglászavarok is, mivel a szagló receptorok az orrpolipok növekedése miatt sérülnek.

Az orrpolipok gyulladásos folyamatokat is okozhatnak az orrüregben és a szomszédos területeken. Krónikus sinusitis kialakulásához is vezethetnek, ami további légzési nehézségeket, fájdalmat, fejfájást és nyomást okozhat az arc területén. Emellett az  orrpolipok növekedése a fülben is szövődményeket okozhat, ami hallásromláshoz, fülfájáshoz és fülzúgáshoz vezethet, ugyanis akadályozza a fül szellőzését a fülkürtön keresztül.

Az orrpolipokra azonban nem csak az orrüregi tünetek lehetnek a jellemzőek, hanem az asztma és allergiás betegségek is társulhatnak hozzájuk. A légutakat érintő gyulladásos folyamatokat súlyosbíthatják, ami az asztmás tünetek fokozódását okozhatja.

Összességében az orrpolipok nemcsak a betegek orrüregi tüneteit súlyosbíthatják, hanem más betegségekkel és egészségügyi problémákkal is társulhatnak. Ezért fontos, hogy az orrpolipokat időben diagnosztizálják és megfelelően kezeljék, hogy a betegség következményeit minimalizálni lehessen.

Az orrpolipok terápiás lehetőségei

Az orrpolipok kezelése gyermekeknél az alapvető okokra és azok súlyosságára épül. A következő kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre:

 • Gyógyszeres kezelés: Az orrpolipok kezelésére használt gyógyszerek közé tartoznak az orrspray-k, az antihisztaminok és az orális szteroidok. Ezek a gyógyszerek a gyulladást és az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentik, javítva ezzel a légzést és csökkentve a tüneteket.
 • Endoszkópos orrműtét: Az endoszkópos orrműtét egy olyan minimálisan invazív eljárás, amely során egy vékony csővel (endoszkóppal) vizsgálják és kezelik az orrüreget. A műtét során eltávolítják az orrpolipokat és így javítják az orr légátáramlását.
 • Allergén-kezelés: Ha az orrpolipok allergiás reakciók miatt alakultak ki, az allergiás okok kezelése javíthatja a tüneteket és megelőzheti az újabb polipok kialakulását. Az allergén-kezelés magában foglalhatja az allergén elkerülését, antihisztaminokat, immunterápiát és más alternatív kezelési módszereket.
 • Rendszeres orrmosás: Az orrmosás segíthet eltávolítani a nyálkát és az irritáló anyagokat az orrból, ami enyhítheti az orrpolipok okozta tüneteket. A rendszeres orrmosás fontos része lehet az orrpolipok kezelésének.
 • Életmódbeli változások: Az életmódbeli változások, például a dohányzás abbahagyása a gyermek környezetében és a por elkerülése, segíthetnek csökkenteni az orrpolipok kialakulásának kockázatát és javítani az állapotot.

Megjegyzendő, hogy az orrpolipok kezelése eltérő lehet gyermekeknél és felnőtteknél. Az orvos által javasolt kezelési tervet mindig a gyermekek korához, tüneteinek súlyosságához és az általános egészségi állapotához kell igazítani.

 

Összefoglalva Az orrpolipok jóindulatú daganatszerű kinövések az orrnyálkahártyán, amelyek légzési problémákat, orrdugulást, orrfolyást, fejfájást és más tüneteket okozhatnak. Az orrpolipok kialakulásának okai közé tartoznak az allergiák, az asztma, a krónikus sinusitis és más orrmelléküregi betegségek. Az orrpolipok diagnózisa általában orvos által végzett fizikális vizsgálat, orrüreg CT vagy MRI képalkotás és endoszkópos vizsgálat segítségével történik.

Az orrpolipok kezelése lehet gyógyszeres vagy műtéti, és célja a tünetek enyhítése, valamint az alapvető okok kezelése. A gyógyszeres kezelés magában foglalja az orr-spray-k és az orális gyulladásgátlók alkalmazását, amelyek enyhítik az orrnyálkahártya duzzanatát és csökkentik a gyulladást. A műtéti kezelés, amely általában orrpolypektómiából (tehát az eltávolításából) áll, akkor javasolt, ha a tünetek nem javulnak gyógyszeres kezeléssel, vagy ha az orrpolipok nagyon nagyok.

Az orrpolipok súlyosabb esetekben komoly légzési problémákat, fertőzéseket és alvászavart okozhatnak. A gyermekek esetében az orrpolipok kezelése eltérő lehet a felnőttekétől, és mindig a gyermek korához és állapotához kell igazodni. Az allergén-kezelés, a rendszeres orrmosás és életmódbeli változások is segíthetnek enyhíteni az orrpolipok tüneteit és megelőzni a kiújulásukat.

Tehát elmondható, hogy az orrpolipok súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, amennyiben nem kezelik időben. A megfelelő kezelés és az orvos által javasolt életmódbeli változások segíthetnek enyhíteni a tüneteket és megelőzni a kiújulást.

Téma szakértői