Szamárköhögés

Szamárköhögés

Utolsó módosítás:2024.01.08 14:34

A szamárköhögés egy súlyos légzőszervi fertőzés, amelyet a Bordetella pertussis baktérium okoz. A betegség világszerte előfordul, bár a fejlett országokban a vakcinációk révén a gyakorisága jelentősen csökkent. A szamárköhögés súlyos, hosszan tartó köhögési epizódokat vagy légzési nehézségeket okozhat, de csecsemőknél akár életveszélyes betegségig is fokozódhat. A szamárköhögés leküzdésében a megelőzés a legfontosabb lépés a gyermekeknek adott védőoltás a legfontosabb lépés.

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Mit jelent a szamárköhögés?

A szamárköhögés (pertussis) egy főként gyermekeket érintő felső légúti fertőzés. Neve onnan ered, hogy a fertőzés sok gyermeknél súlyos köhögéssel jár, amelyet magas, „huhogásszerű” légvétel követ. A köhögés jellege tehát hasonlít a szamarak által kiadott hangra. A köhögés szamárköhögés estén hosszú, ismétlődő rohamokban jelentkezik és hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat. A szamárköhögés hosszú éveken át egy súlyos gyermekbetegségnek volt tekintve, amely különösen veszélyes volt a csecsemők és kisgyermekek számára. A vakcina kifejlesztése óta ez megváltozott, ma már a szamárköhögés elsősorban olyan gyermekeket érint, akik még vagy olyan fiatalok, hogy nem kapták meg a teljes védőoltássorozatot, vagy olyan tinédzserek vagy felnőttek, akiknek az immunitása meggyengült. Magyarországon a szamárköhögés elleni vakcina a kötelező gyermekkori oltások között szerepel. A szamárköhögés elleni védőoltást több lépésben 2, 3, 4 hónapos korban és 1 éves korban is megkapja a legjobb hatékonyság elérése érdekében a csecsemő. A szamárköhögéssel kapcsolatos halálesetek ennek köszönhetően ritkák, leggyakrabban csecsemőknél fordulnak elő. A szamárköhögés terjedésének megakadályozása érdekében fontos, hogy a gyermekek megkapják a védőoltást, és az így felnövő generációk között már ne terjedjen a szamárköhögés.

Mi okozza a szamárköhögés betegséget? Hogyan terjed a szamárköhögés?

A szamárköhögés kórokozója a Bordetella pertussis nevű baktérium. A szamárköhögés egy nagy fertőzőképességű betegség, mely cseppfertőzés útján terjed a közösségekben. A szamárköhögés tehát terjedhet például tüsszentés vagy köhögés révén. A baktériumok ilyenkor a kis vízcseppekkel a levegőbe jutnak, és a környezetben levő gyermekek pedig beszívhatják a légutaikba. A légutak nyálkahártyáján található csillószőrökhöz kapcsolódnak a baktériumok. Ezután toxinokat bocsátanak ki, amelyek károsítják a csillószőröket és a légutak duzzanatát okozzák. A duzzanat hatására megnövekszik a váladék mennyisége, ami erős köhögést okoz. A megfertőződés után a szamárköhögés tünetei körülbelül hét-tíz nap múlva jelentkeznek, bár néha hosszabb idő is eltelhet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tünetekkel jelentkezik a szamárköhögés?

A szamárköhögés tünetei elsőre hasonlónak tűnhetnek egy közönséges megfázás tüneteihez. Az első tünetek között általában orrdugulás, könnyezés és enyhe köhögés jelentkezik. Azonban a betegség későbbi szakaszában súlyosabb köhögési epizódok jelentkeznek, amelyek erőteljes, hosszantartó és "szamárszerű" hanggal járnak. A köhögési rohamok olyan erősek lehetnek, hogy hányással vagy légzési nehézségekkel is járhatnak. 

A szamárköhögés tünetei a kezdeti stádiumban a következők:

Egy-két hét elteltével a tünetek súlyosbodnak. A sűrű nyálka felhalmozódik a légutakban, ami ellenőrizhetetlen, súlyos és hosszan tartó köhögési rohamokhoz vezet. A szamárköhögés tünetei a betegség ezen, későbbi stádiumában:

 • Hányás
 • Vörös vagy kék arc az erős köhögés és az átmeneti oxigénhiány miatt
 • Rendkívüli fáradtság
 • A köhögést követő levegővételkor magas hangú „huhogás” (szamárköhögés)

Sok embernél azonban nem alakul ki a jellegzetes huhogás szamárköhögés esetén. Néha a tartós, szúró jellegű köhögés az egyetlen jele annak, hogy egy serdülő vagy felnőtt szamárköhögésben szenved. A csecsemők között is előfordul, hogy egyáltalán nem köhögnek. Ehelyett nehézlégzés jelentkezhet náluk, vagy akár átmenetileg le is állhat a légzésük szamárköhögés esetén.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tegyünk kruppos köhögés esetén?

Mit tegyünk kruppos köhögés esetén?

Kruppos köhögésnek az éjszaka folyamán jelentkező, ugató köhögést nevezzük. A gyermeket gyakran álmából riasztja a köhögés, melyhez fulladásérzés is társulhat. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha gyermekünknél a betegség jeleit ...

Mi a szamárköhögés jellemző lefolyása?

A szamárköhögés lefolyása alapján három szakaszra osztható. A megfertőződéstől kezdve egy-másfél hét is eltelhet, mire az első tünetek jelentkeznek. A szamárköhögés első szakasza az úgynevezett catarrhális szakasz. Ez körülbelül 1-2 hétig tart és a tünetek leginkább a megfázás tüneteire hasonlítanak. A szamárköhögést ebben a szakaszában még nehéz felismerni. A szamárköhögés második szakasza a paroxyzmális szakasz. A szamárköhögés ezen szakasza két hétnél is tovább tarthat, és ilyenkor jellemzőek a már említett hosszú, visszatérő és kínzó köhögési rohamok. A szamárköhögés utolsó szakasza, a konvaleszcens fázis akár hónapokig is eltarthat, ez az idő alatt fokozatosan csökkennek a köhögési rohamok és gyógyul a gyermek.

Milyen szövődményeket okozhat a szamárköhögés?Szamárköhögés - Gyermekgyógyászati Központ

A szamárköhögés szövődményei az életkor függvényében változhatnak. A szamárköhögés súlyos, akár életveszélyes szövődményeket okozhat a csecsemők számára, különösen 6 hónapos kor alatt. A csecsemők gyakrabban kerülnek kórházba a szamárköhögés miatt. Ennek hátterében állhat, hogy még olyan fiatalok, hogy nem kapták meg a szamárköhögés elleni védőoltás minden dózisát.

A szamárköhögés szövődményei csecsemőknél:

 • Tüdőgyulladás
 • Lassult légzés vagy légzés megállás
 • Kiszáradás vagy súlyvesztés a táplálkozási nehézségek miatt
 • Görcsrohamok
 • Agykárosodás

A tizenévesek és felnőttek gyakran gond nélkül felépülnek a szamárköhögésből. Ha szövődmények lépnek fel, azok általában a megerőltető köhögés mellékhatásai, mint például:

 • Zúzódás vagy bordatörés
 • Hasi sérv
 • A bőrben vagy a szemfehérjében lévő erek megrepedése

Hogyan történik a szamárköhögés kivizsgálása?                                                                                                                                       

A szamárköhögés diagnosztizálása a korai szakaszban nehéz lehet, mivel a tünetek más gyakori légúti megbetegedésekre (például megfázásra, influenzára) hasonlítanak. A szamárköhögés későbbi stádiumában olyan jellegzetes a gyermek köhögése, hogy sok orvos egyszerűen annak meghallgatásával és a tünetekre való rákérdezéssel már valószínűsíti a szamárköhögés diagnózisát.

A szamárköhögés diagnózisának megerősítésében a következő vizsgálatokat kérheti a gyermekorvos:

 • Orr- vagy torokváladék tenyésztés: Gyermekorvosa kenetet, vagy szívásmintát vehet gyermeke torkából és az orrgarat területéről. A mintát bakteriológiai tenyésztésre küldve azonosítható a szamárköhögés kórokozójának a jelenléte.
 • Vérvizsgálat: Vérmintát vehetnek és elküldhetik egy laboratóriumba, hogy ellenőrizzék gyermeke fehérvérsejtszámát és a gyulladásos paraméterek meglétét. A magas fehérvérsejtszám fertőzés vagy gyulladás jelenlétét jelzi általánosságban, de nem specifikusan a szamárköhögés fennállását.
 • Mellkasi röntgenfelvétel: Gyermekorvosa elrendelhet egy röntgenfelvételt, hogy ellenőrizze a tüdőben lévő gyulladás vagy folyadék jelenlétét. Ez a szamárköhögés szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás diagnózisában segíthet.

Hogyan kezelhető a szamárköhögés?

A szamárköhögés kezelése is eltérő a gyermek korától függően. A szamárköhögés kezelése orvosi ellátást igényel, viszont az idősebb gyermekek és a felnőttek esetében ez általában otthon is megoldható. Az otthoni ápolás fontos szerepet játszik a szamárköhögés kezelésében. A gyermeket pihenésre és megfelelő hidratációra, folyadék fogyasztásra kell ösztönözni. Az étrend legyen könnyű, és inkább gyakran, kisebb részletekben étkezzen a gyermek, hogy megelőzzük a hányással járó epizódokat. A csecsemőket viszont a legtöbb esetben kórházba szállítják kezelésre, mivel a szamárköhögés jóval veszélyesebb erre a korcsoportra. Ha gyermeke nem tud folyadékot vagy ételt lenyelni, intravénás folyadékpótlásra is szüksége lehet. A kezelés részeként fontos gyermekét másoktól is elkülöníteni, mert a szamárköhögés egy könnyen terjedő betegség. Ezzel megelőzhető mások megfertőzése és a helyi járványok kialakulása. A szamárköhögés kezelésében fontos szerepet játszanak az antibiotikumok. Az antibiotikumok (például az eritromicin vagy az azitromicin) elpusztítják a szamárköhögést okozó baktériumokat, és segítenek a gyógyulás felgyorsításában. Ezek különösen a korai szakaszban hatékonyak. A fertőzésnek kitett családtagok megelőző antibiotikumokat kaphatnak. Sajnos a köhögés enyhítésére nem sok minden áll rendelkezésre. A vény nélkül kapható köhögéscsillapítók például kevéssé hatnak a szamárköhögésre, és ezért nem is javasoltak. A köhögés azonban csillapodni fog idővel és a többi kezelési pont betartásával. A szamárköhögés kezelésének célja az esetleges szövődmények megelőzése, a fertőzés terjedésének csökkentése és a tünetek enyhítése.

Hogyan előzhető meg hatékonyan a szamárköhögés?

A szamárköhögés megelőzésének a legjobb módja a szamárköhögés elleni védőoltás. A csecsemők és kisgyermekek az első években sorozatban kapnak szamárköhögés elleni vakcinát a gyermekorvostól. Az oltások hatékonyak a szamárköhögés súlyos formájának megelőzésében. Megfelelő védelem esetén a szamárköhögés tünetei szinte csak olyanok lesznek, mint egy megfázás tünetei. Az oltások nemcsak az egyént védik, hanem hozzájárulnak a közösség védettségéhez is, mivel a fertőzés terjedését csökkentik. Ha szamárköhögést diagnosztizálják egy közösségben, fontos az érintkezés minimalizálása a fertőzött személyekkel, különösen a csecsemőkkel és a kisgyermekekkel. A megfelelő kézmosás is elengedhetetlen a fertőzés terjedésének megelőzésében.

Téma szakértői