Tüdőgyógyászat

Tüdőgyógyászat

Utolsó módosítás:2023.03.27 08:04

A Gyermekgyógyászati Központ gyermek tüdőgyógyászati szakrendelését olyan kiterjedt diagnosztikai és további szakrendelési háttér is támogatja, amely házon belül tesz lehetővé teljes kivizsgálást és változatos terápiás kezeléseket. A gyermek tüdőgyógyászati problémák csecsemő és kisded korban nagyon gyakran társuló betegségekkel együtt megjelenő tünetegyüttesekként jelentkeznek. A tüdőgyógyászati problémák mellett ilyenkor bőrtünetek, vagy emésztési zavarok is előfordulhatnak.

Gyermekkori tüdőgyógyászati problémák

  • köhögés (krónikus köhögés)
  • kisdedkori- és gyermekkori asztma
  • tüdőgyulladás
  • nehézlégzés

A leggyakoribb gyermek-tüdőgyógyászati problémákkal társuló panaszok

Visszatérő vagy krónikus kisgyermekkori légúti betegségek, mint az allergiás nátha és a hozzá kapcsolódó dermatitis vagy urticaria melyek már bőrtünetek.

Gyermekkori allergiás rhinitis (allergiás nátha) utaló jelek:gyermekkori allergia, orrfolyás

Gyermek tüdőgyógyászati panaszok: elhúzódó és visszatérő köhögés

Fül-orr-gégészeti panaszok: a gyakori orrfolyás, orrdugulás

Szempanaszok: szem viszketése, könnyezés

Bőrpanaszok: ekcéma, csalánkiütés, napallergia, érzékeny vagy száraz bőr

Emésztési panaszok: puffadás, hasmenés, hányás és az ételallergia egyéb panaszai

Gyermekkori asztma kezelése és kivizsgálása

A gyermekkori asztma lehet allergiás és nem allergiás asztma a kiváltó ok szempontjából.

Allergiás asztma esetén valamilyen allergén okozza a tüneteket: penészgomba, pollen, poratka, állati szőr, vagy ritkán élelmiszer.  A gyermekkori asztma kialakulásában az öröklődés játszik elsődleges szerepet.

Csecsemőkorban az asztma előfutáraként értelmezhető betegségek jellemzőek: ekcéma és az ételallergia tünetei. Óvodás, kisiskolás korban jelentkezhet a sípoló, ziháló légzés, majd későbbi gyermekkorban az allergiás, szénanáthás tünetek: orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés.

Gyermekkorban az asztmás tüneteket az allergéneken kívül a vírusfertőzés is fellobbanthatja. A panaszok enyhébb esetben elhúzódó hurutos köhögéssel is jelentkezhetnek. Az asztmás roham elsősorban nehézlégzéssel, zihálással jár. Éjszaka gyakoribb a jelentkezése, azonban fizikai aktivitásra is jelentkezhet: futás, kerékpározás.     

A gyermekkori asztma kivizsgálása

A gyermekkori asztma kivizsgálására rendelkezésre állnak módszerek. Az asztma egy krónikus, elhúzódó betegség, azonban megfelelő szakorvosi kontrollal és kezeléssel nagyon jól kordában tartható. Az asztmás rohamok esetén alkalmazható sokkoldók.  

  • Légzésfunkciós vizsgálat
  • Provokációs teszt
  • Allergiavizsgálat
  • Vérvizsgálat
  • Mellkasröntgen
  • CT

Téma szakértői