Tüdőgyulladás

Tüdőgyulladás

Utolsó módosítás:2023.05.07 22:20

Minden szülő számára ijesztő hallani, hogy gyermeke tüdőgyulladásban szenved. De nyugodt lehet, a legtöbb gyermekkori tüdőgyulladás enyhe lefolyású, pihenéssel és folyadékpótlással magától megszűnik. Ha gyermeke bakteriális tüdőgyulladással küzd, valószínűleg antibiotikumos kezelésre lesz szüksége. Érdemes figyelnünk gyermekünkre ezekben a napokban, mert a tüdőgyulladás akár egy sürgősségi állapothoz, nehézlégzéshez is vezethet. A következő cikkben bemutatjuk mit érdemes tudni a gyermekkori tüdőgyulladásról.


Tüdőgyulladással kapcsolatos szolgálatatásaink a Gyermekgyógyászati Központnál
Mit jelent a gyermekkori tüdőgyulladás?
Milyen típusai vannak a tüdőgyulladásnak?
Milyen tényezők hajlamosíthatnak egyes gyermekeket tüdőgyulladásra?
Mik a tüdőgyulladás tünetei?
Milyen esetben kell azonnal sürgősségi osztályhoz fordulni tüdőgyulladás esetén?
Hogyan diagnosztizálják a tüdőgyulladást?
Hogyan kezelhető a gyermekkori tüdőgyulladás?
Milyen szövődményei lehetnek a tüdőgyulladásnak gyermekeknél?

Tüdőgyulladással kapcsolatos szolgálatatásaink a Gyermekgyógyászati Központnál

Mit jelent a gyermekkori tüdőgyulladás?

A gyermekkori tüdőgyulladás egy olyan betegség, amikor gyulladás lép fel a tüdő légzsákjaiban, vagy ritkábban a tüdő interstitiumában. A légzsákok felelnek a gázcseréért a tüdőben, tüdőgyulladás esetén azonban megtelnek folyadékkal vagy gennyel, ami hurutos köhögéshez, lázhoz és mellkasi fájdalomhoz vezet. Nehézlégzés is felléphet, amennyiben nagy kiterjedésű a tüdőgyulladás, és kevés egészséges légzsák marad a gázcserére. A tüdőgyulladást gyakran vírusos felső légúti fertőzés, például influenza okozza, amely átterjedhet a tüdőre. A csecsemők és gyermekek tüdőgyulladását bakteriális fertőzés is okozhatja. Ritka esetekben a gyerekeknél étel, folyadék, gáz, por vagy gomba okozta tüdőgyulladás is előfordulhat. A tüdőgyulladás az enyhétől a nagyon súlyosig terjedhet. A legtöbb gyermek ma már megfelelő kezeléssel könnyen felépül a tüdőgyulladásból.

Milyen típusai vannak a tüdőgyulladásnak?

Bakteriális tüdőgyulladás

A bakteriális tüdőgyulladást a tüdő bakteriális fertőzése okozza. A leggyakoribb baktériumtípusok, amelyek gyermekeknél tüdőgyulladáshoz vezethetnek, a következők:

 • Streptococcus pneumoniae, amely gyakran terjed közösségekben, tüdőgyulladást okozva.
 • B csoportú streptococcus, amely az újszülötteknél gyakran okoz súlyos fertőzéseket.
 • Staphylococcus aureus, amely szívbillentyű- és csontfertőzést okozhat.
 • A csoportú streptococcus, amely torokgyulladást is okozhat.

Vírusos tüdőgyulladás

A vírusos tüdőgyulladás általában felső légúti fertőzésként kezdődik, amely aztán átterjed a tüdőre, és tüdőgyulladást okoz. A tüdőgyulladást okozó légúti vírusok közé tartoznak a következők:

 • RSV, ami a hörghurut és a tüdőgyulladás leggyakoribb oka az egy évesnél fiatalabb gyermekeknél.
 • Influenzavírusok
 • Adenovírus, amely megfázáshoz hasonló tüneteket okoz.

Előfordulhat, hogy a vírusos tüdőgyulladás felülfertőződik és bakteriális tüdőgyulladássá alakul át. Ilyenkor minidig súlyosbodnak a tünetei a gyermeknek.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tényezők hajlamosíthatnak egyes gyermekeket tüdőgyulladásra?

Bizonyos alapbetegségek miatt gyermeke nagyobb kockázatnak van kitéve a tüdőgyulladás kialakulása szempontjából. A tüdőt érintő krónikus betegségek, mint például a cisztás fibrózis vagy az asztma, fokozzák gyermeke tüdőgyulladásának kockázatát. Azok a gyermekek, akiknek a kórtörténetében rákos megbetegedés vagy immunszupresszió szerepel, szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Ha gyermeke csökkent tüdőfunkcióval vagy rendellenes légutakkal született, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nála tüdőgyulladás, és a passzív dohányzásnak kitett gyermekek is nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A tüdőgyulladás kockázata nagyobb a téli időszakban. Minden gyermeknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak tüdőgyulladást a késő őszi, téli és kora tavaszi hónapokban. Ennek oka, hogy a fertőzések könnyebben terjednek, amikor a gyerekek több időt töltenek együtt zárt térben az iskolában vagy az óvodában.

Mik a tüdőgyulladás tünetei?

A tüdőgyulladást általában mély, produktív köhögés jellemzi. Gyermeke valószínűleg nyálkát köhög fel tüdőgyulladás során. A csecsemők és kisgyermekek gyakran öklendeznek és ki is hányhatják a lenyelt váladékot.

A tüdőgyulladás egyéb gyakori jelei a gyermekeknél:Tüdőgyulladás

 • Láz
 • Mellkasi fájdalom
 • Fáradtság
 • Csökkent étvágy
 • Hidegrázás
 • Fejfájás
 • Rossz közérzet

Bakteriális tüdőgyulladásban ezek a tünetek látszólag hirtelen jelentkeznek, míg vírusos tüdőgyulladásban a tünetek fokozatosabban alakulnak ki, és idővel lassan romlanak.

Valószínűleg első jelként észre fogja venni, hogy a baba vagy kisgyermek rendkívül nyűgös. Ez több tényező együttes hatásának köszönhető, többek között a köhögés és a mellkasi fájdalom kellemetlenségeinek, valamint a fáradtságnak és a rossz közérzetnek. Ez ugyan még több betegségre is utalhat, de érdemes a kivizsgálás miatt orvoshoz vinni a gyermeket.

A tüdőgyulladásban szenvedő csecsemő gyakran sápadtnak és petyhüdtnek tűnhet, illetve valószínűleg a szokásosnál is többet fog sírni.

Az iskoláskorú és idősebb gyerekek meg tudják mondani, hogy nem érzik jól magukat. Valószínűleg arra panaszkodnak, hogy fáradtnak és kimerültnek érzik magukat, és nincs energiájuk sokat enni.

Milyen esetben kell azonnal sürgősségi osztályhoz fordulni tüdőgyulladás esetén?

A tüdőgyulladás légzési elégtelenséghez vezethet, ami egy sürgősségi kórkép. Mivel a tüdőgyulladás a gyermek tüdejét és légzését érinti, észreveheti a légzésében bekövetkező változást:

 • Ha sípoló légzést vagy a légszomjat tapasztal, forduljon orvoshoz.
 • A csecsemők és kisgyermekek gyors, nehézkes légzést mutathatnak. Amikor egy kisgyermek nehezebben veszi a levegőt, észreveheti, hogy az orrlyukai kitágulnak, vagy hogy a tüdő vagy a kulcscsont körüli izmok mintha befelé húzódnának. Ezek nehézlégzésre utalnak, gyermekének lehet, hogy oxigén-pótlásra van szüksége, ezért mihamarabb hívjon orvost.
 • Azonnal hívja fel orvosát, ha gyermekénél a nehézlégzés olyan jelei jelentkeznek, mint a gyors, sekély légzés, az orrlyukak kitágulása vagy a mellkasi izmok behúzódása.
 • Hívja fel orvosát akkor is, ha gyermeke nagyon letargikus vagy gyenge lesz, valamint ha azt gyanítja, hogy kiszáradt.
 • Ha gyermeke ajkai vagy körmei kéknek tűnnek, az azt jelenti, hogy nem képes megfelelően oxigénnel ellátni a szervezetét. Azonnal forduljon sürgősségi ellátáshoz ilyen esetben is.

Hogyan diagnosztizálják a tüdőgyulladást?

Tüdőgyulladás esetén valószínűleg az orvos egyik első dolga lesz, hogy ellenőrizze gyermeke pulzoximetriáját. Ennek során egy kis, fájdalommentes érzékelőt helyeznek a gyermek egyik körmére, hogy meghatározzák a vérében lévő oxigén mennyiségét. Ez segít az orvosnak meghatározni, hogy a tüdő mennyire képes a gázcserére, mennyire tudja ellátni funkcióját, vagy oxigén-pótlásra van szükség. Gyakran van szükség köpet-tenyésztésre is. Ennek során mintát vesznek a gyermeke által felköhögött váladékból, és elküldik egy laboratóriumba, ahol tenyésztést végeznek, hogy megállapítsák pontosan, hogy milyen fertőzése van gyermekének. Képalkotó vizsgálatok közül röntgent szoktak rutinszerűen kérni tüdőgyulladás esetén. A röntgenfelvétel megmutatja, hogy van-e folyadék és gyulladás gyermeke tüdejében. Mellkasi CT-vizsgálatot is elrendelhetnek, ami azonban nagyobb sugárterheléssel jár a gyermek számára. Szükség esetén további vizsgálatokat is végezhetnek, például vérvételt, hörgőtükrözést.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tegyünk, ha a gyermek félrenyelt?

Mit tegyünk, ha a gyermek félrenyelt?

Ha a gyermek játék, vagy evés közben egyik pillanatról a másikra heves köhögésben tör ki, akkor elképzelhető, hogy félrenyelt, vagy lenyelt valamit. Egy apró falat, vagy játékdarab is okozhat súlyos tüneteket. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben és milyen ...

Hogyan kezelhető a gyermekkori tüdőgyulladás?

A gyermekkori tüdőgyulladás kezelése számos tényezőtől függ. Az orvos figyelembe veszi gyermeke életkorát, általános egészségi állapotát, a betegség súlyosságát és a fertőzés okát. A bakteriális tüdőgyulladás kezelése antibiotikumokkal jár, míg a vírusos tüdőgyulladás gyakran magától megszűnik. Ha gyermekorvosa antibiotikumot ír fel gyermekének, ügyeljen arra, hogy a teljes receptet az utasításnak megfelelően alkalmazza, a teljes felírt adagot végigszedje a gyermek. Lehet, hogy pár nap után már jobban érzi majd magát, de így távolíthatóak el szervezetéből teljesen a tüdőgyulladást okozó baktériumok.

Az otthoni gyógymódok közé tartozik a sok tiszta folyadék, például víz vagy húsleves fogyasztása, hűvös párásító használata, valamint a sóoldatos orrspray vagy orrcseppek kipróbálása. Ezek mind enyhíthetik gyermeke tüneteit tüdőgyulladáskor.

Ha gyermekénél súlyos légzési problémák alakulnának ki, további megfigyelés és kezelés céljából kórházba kell szállítani. A kórházi kezelési lehetőségek közé tartozhatnak intravénás antibiotikumok, intravénás folyadékok, oxigénterápia és porlasztókezelés, melyekkel hatékonyabb, gyorsabb felépülés biztosítható a gyermeknek.

Milyen szövődményei lehetnek a tüdőgyulladásnak gyermekeknél?

A tüdőgyulladás tünetei az enyhe megfázásszerű tünetektől a súlyos légzési nehézségekig terjedhetnek. A nehézlégzés jeleiről már korábban írtunk, mely esetben orvost kell hívni. A tüdőgyulladás egy másik gyakori szövődménye a kiszáradás, mert sok gyermeknél csökken az étvágy a tüdőgyulladás alatt. Az is előfordulhat, hogy gyermeke túlságosan kimerültnek érzi magát ahhoz, hogy egyáltalán egyen és igyon. A csecsemőknél is gyakran előfordul a rossz táplálkozás tüdőgyulladás kapcsán.

A kiszáradás megelőzése érdekében gyakran kínáljon gyermekének apró falatkákat és italokat. A jégkrémek hidratálást biztosítanak, és enyhíthetik a torokfájást. A csecsemők számára a szoptatás vagy a cumisüveg nyújthat némi vigaszt, ezért gyakran kínáljon etetést. Ha a baba vagy gyermeke nem hajlandó enni vagy inni, hívja fel gyermekorvosát.

Ritkán a bakteriális tüdőgyulladás szepszishez, vagyis a vérben terjedő bakteriális fertőzéshez vezethet. Ez súlyos szövődmény, és azonnali intravénás antibiotikumos kezelést igényel. Ha gyermekénél magas láz vagy más fertőzés jelei jelentkeznek a szervezetben, forduljon orvoshoz, hogy megkezdhessék időben az antibiotikumos kezelést.

Téma szakértői