Köhögés

Köhögés

Utolsó módosítás:2023.04.22 12:31

A gyermekek között nagyon gyakori a köhögés előfordulása. Éjszaka, nappal is hallhatjuk gyermekünk köhögését, tapasztaltabbak talán egyes típusait is el tudják különíteni. A gyermek köhögése lehet egy nem súlyos betegség (pl. megfázás) gyakori tünete, de lehet egy súlyosabb probléma jele is. Néha a sürgősségi osztályra kell vinni őket köhögés miatt. A döntő tényező gyakran a köhögés típusa - gyakori, tartós, száraz, nedves, ugatós, huhogó vagy más jellegű.
A következő cikkben a gyermekkori köhögés leggyakoribb típusait ismertetjük, segítve ezzel felismerni gyermeke köhögésének típusát, valamint hogy szükséges-e ezzel a köhögéssel orvoshoz fordulni, esetleg egyenesen a sürgősségi osztályra.

 

Köhögéssel kapcsolatos szolgáltatásaink
Gyakori és tartós köhögés
Szamárköhögés
Hurutos köhögés
Köhögés arcüreggyulladásban
Köhögés tüdőgyulladás miatt
Száraz éjszakai köhögés
Ugató köhögés
Ziháló köhögés
Mikor kell orvoshoz fordulni a gyermek köhögése miatt?
Hogyan segíthetek a gyermekem köhögésének enyhítésében?
Adjak-e köhögéscsillapítót a gyermekemnek?

Köhögéssel kapcsolatos szolgáltatásaink

A köhögésnek különböző típusai lehetnek a gyerekeknél. A köhögés súlyossága is nagyon változó. Az éjszaka köhögő kisgyermek általában banális okból, például megfázás miatt köhög, vagy csupán mert fekvés közben a garatfolyadék lefolyhat a torok hátsó részén, ami köhögést okozhat. De lehet, hogy gyermeke köhögése hátterében komolyabb ok áll. Ha kétségei vannak, hívja fel gyermeke orvosát. Ő meg fogja kérni, hogy írja le, milyen a köhögés hangja - vagy akár azt is kérheti, hogy tartsa fel a telefonját, hogy hallja a gyermeke köhögését. Még ha gyermeke köhögése eleinte otthon is kezelhető, ha nem javul, új vagy aggasztó tünetek jelentkeznek nála, vagy légzési nehézségei vannak, azonnal orvosi ellátásra van szüksége.

Gyakori és tartós köhögés

A gyakori, tartós köhögést a gyermekeknél okozhatja valami meglehetősen egyszerű dolog, például a torok nyálkahártya-irritációja. Ez lehet post-nasal-drip következménye. Bizonyos gyermekek (és felnőttek) érzékenyebbek a nyálkahártya irritációra, ami köhögést okoz bennük. Például a garatfali sejtek által termelt nyák az orrgaratból lefelé haladva, lecsorogva köhögést indukálhat.
A gyermek el nem múló köhögése azonban annak is lehet a jele, hogy légzési problémái vannak. A sokat köhögő gyermeknek asztmája lehet. Az asztma egy olyan krónikus állapot, amelyben a tüdő légútjai begyulladnak és beszűkülnek. Gyermeke orvosa diagnosztizálhatja ezt az állapotot, és kezelést, például inhalátort vagy porlasztót javasolhat. Ha gyermeke köhögése gyakori - több mint ötpercenként, több mint két órán keresztül -, hívja fel gyermekorvosát.

Szamárköhögés

A gyermek rövid ideig tartó, gyors, sajátos hangú köhögése fertőzés tünete lehet. A pertussis, közismert nevén szamárköhögés, gyors köhögést és "huhogó" hangot okoz, amikor a gyermek levegőt vesz. Bármely életkorú ember elkaphatja a szamárköhögést, de a legsúlyosabb az 1 évesnél fiatalabb gyermekeknél. A csecsemők belehalhatnak a szamárköhögésbe. A pertussisban szenvedő csecsemők azonban nem mindig köhögnek. Ehelyett rövid időre leállhat a légzésük (apnoe), és a bőrük kékre színeződhet (cianózis). A szamárköhögés megelőzésének legjobb módja, ha biztosítja, hogy a csecsemő megkapja a szamárköhögés elleni védőoltást. Ezt általában DiPerTe nevű kombinált oltásként adják, amely két másik súlyos bakteriális betegség, a diftéria és a tetanusz elleni védelmet is magában foglalja. A kombinált vakcinát a csecsemő 2 hónapos korától lehet beadni. Felnőtteknek is meg kell kapniuk az emlékeztető oltást - különösen, ha terhesek vagy kisgyermekek vannak otthon.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hurutos köhögés

A gyermek produktív vagy "nedves" köhögése folyadékot, például nyálkát hoz fel. Amikor gyermeke köhög, hallani fogja, hogy a folyadék mozog a légutakban. Általában a folyadék a garatból ürült ki, vagy a légutakban képződő váladék. A nátha és az influenza gyakori oka a hurutos köhögésnek a gyerekeknél. Ezek a betegségek általában nem súlyosak, és gyermeke otthon is ápolható. Bár a hurutos köhögés kellemetlen lehet, fontos célja van: segít megtisztítani a tüdőt és megelőzni a fertőzéseket. Ezért az orvosok általában nem javasolják, hogy próbálják elnyomni a gyermek köhögését, kivéve, ha az megnehezíti a pihenést vagy a légzést.

Köhögés arcüreggyulladásban

Néha a hangos, nedves köhögés figyelmeztető jel arra, hogy gyermekének olyan betegsége van, amely orvosi kezelést igényel. Ha gyermeke köhögése zöld vagy sárga nyálkát hoz fel, és sokat kell tüsszentenie vagy fújnia az orrát, előfordulhat, hogy arcüreggyulladása van. Ebben az esetben el kell vinni a gyermekorvoshoz, mivel lehet, hogy antibiotikumra lesz szükség a fertőzés megszüntetéséhez és a tünetek enyhítéséhez.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tegyünk, ha a gyermek félrenyelt?

Mit tegyünk, ha a gyermek félrenyelt?

Ha a gyermek játék, vagy evés közben egyik pillanatról a másikra heves köhögésben tör ki, akkor elképzelhető, hogy félrenyelt, vagy lenyelt valamit. Egy apró falat, vagy játékdarab is okozhat súlyos tüneteket. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben és milyen ...

Köhögés tüdőgyulladás miatt

Köhögés kapcsán figyelni kell a tüdőgyulladás jeleire is. A tüdőgyulladás egy olyan fertőzés, amelyet vírusok vagy baktériumok okoznak, amelyek bejutnak a tüdőbe. Ennek hatására a tüdőben váladék jelenhet meg, melyet megpróbál felköhögni a gyermeke.
Felmerül a tüdőgyulladás gynaúja, ha:

 • A megfázás egy hétnél tovább tart
 • Nedves, hangos és nyákos köhögés
 • A normálisnál gyorsabbnak tűnő légzés

A bakteriális tüdőgyulladást antibiotikumokkal kezelik, de a vírusos tüdőgyulladásnak le kell zajlania támogató kezeléssel (folyadék, láz-, fájdalomcsillapítók). Ha gyermeke súlyos tüdőgyulladást kapott, előfordulhat, hogy kórházi kezelésre van szüksége.

Száraz éjszakai köhögés

Ha gyermeke köhögése bosszantó köhögés, amely éjszaka és aktivitással rosszabbodik, hívja fel gyermekorvosát. Az éjszakai száraz köhögés azt is jelentheti, hogy gyermeke szervezete túl sok nyálkát termel. Ez asztma jele is lehet.

Ugató köhögés

A gyermek köhögése, amely úgy hangzik, mintha fóka vagy kiskutya ugatna, egy felső légúti fertőzés, az úgynevezett krupp jele. A krupp leggyakrabban 8 év alatti gyermekeknél fordul elő. Általában éjszaka kezdődik vagy rosszabbodik. Előfordulhat, hogy a gyermek ugató köhögéssel ébred, és hangos sípoló hangot ad ki légzés közben (stridor). Egy gyermek köhögése, amely ilyen hangokat ad ki, ijesztő lehet a gyerekek és a szülők számára - de nem mindig jelenti azt, hogy a sürgősségire kell menni. Ha gyermeke ugató köhögéssel ébred, van néhány módja annak, hogy otthon segítsen neki. Először is, vigye ki a fürdőszobába, és kapcsolja be a forró vizet a zuhanyzóban. Gyakran elég, ha egy ideig a párás fürdőszobában ül a gyermek, ez segíthet a kruppból eredő köhögésen és stridoron - legalábbis annyira, hogy az éjszaka hátralévő részét átaludja. Reggel hívja fel a gyermekorvosát az éjszakai stridoros köhögés miatt. Ha viszont nem segít ez a trükk, és gyermeke továbbra is köhög és nehezen lélegzik, azonnal menjen a sürgősségire.

Ziháló köhögés

A gyermek köhögése attól függetlenül, hogy zihálónak hangzik, valójában nem mindig az. Az emberek gyakran összekeverik a "sípoló köhögés" kifejezést azokkal a normális hangokkal, amelyeket egy gyermek torlódásos légúta ad ki légzés közben. A valódi zihálás egy magas, sípoló hang, amelyet a gyermek kilégzés közben ad ki. Ha gyermeke köhög és zihál, hívja fel gyermekorvosát. Ha gyermekénél a nehézlégzés jeleit tapasztalja, azonnal vigye a sürgősségire.
Asztás gyermekek esetében is előfordulhat, hogy köhögnek és zihálnak, például sporttevékenység után, különösen hideg levegőn. Ilyen esetben az asztmás protokollt kell követni a tünetek enyhítése végett.

Mikor kell orvoshoz fordulni a gyermek köhögése miatt?

A gyermek köhögése nem mindig ad okot pánikra. Idővel és tapasztalattal a szülők vagy gondozók megtanulják, mikor van itt az ideje, hogy felhívják gyermekük orvosát vagy a sürgősségi osztályra menjenek a köhögés miatt. Fontos tisztában lennünk a figyelmeztető jelekkel, melyeknek fellépte azt jelenti, hogy a köhögés már nem kezelhető otthon, orvosi segítségre van szükség:

 • Láz fellépése a köhögő gyermeknélKöhögés
 • Kék ajkak
 • Túlzott nyűgösség vagy álmosság
 • Nehezített légzés (pl. orrlyukak kitágulása minden egyes lélegzetvételkor, zihálás, gyors légzés vagy légszomj)
 • Étvágytalanság vagy szomjúság, a kiszáradás jeleivel (például ritkább vizelés)
 • Tartós fülfájás
 • Súlyos fejfájás
 • Az általános egészségi állapot romlása

Hogyan segíthetek a gyermekem köhögésének enyhítésében?

Van néhány dolog, amit otthon is megtehetünk, hogy segítsünk gyermeke köhögésén.

 • Használjon párásítót éjszaka, hogy extra nedvességet juttasson a levegőbe, ami enyhítheti a légutak irritációját.
 • 12 éves kortól adjon köhögéscsillapító cseppeket (kisebbeknek ne adjon, mert fulladásveszélyesek lehetnek a számukra).
 • Adjon gyermekének sok hűsítő italt vagy jégkrémet, hogy enyhítse a torokfájást és segítsen hidratált maradni a szöveteknek.

Adjak-e köhögéscsillapítót a gyermekemnek?

Köhögéscsillapítók orvosi javaslatra adhatóak a gyermekeknek. Soha ne adjon a gyermeknek olyan vény nélkül kapható gyógyszereket, amelyeket felnőtteknek szánnak. A 2 év alatti gyermekeknek nem szabad olyan vény nélkül kapható megfázás elleni gyógyszereket adni, amelyekben dekongesztáns vagy antihisztamin van, mert ezek gyors szívverést és/vagy görcsöket okozhatnak. A legjobb tehát konzultálni az orvossal egy köhögéscsillapító szer adása előtt.

Téma szakértői