Háromnapos láz

Háromnapos láz

Utolsó módosítás:2023.11.10

A háromnapos láz, más néven exanthema subitum vagy roseola infantum egy gyakori vírusos betegség, különösen a kisgyermekek körében. A háromnapos láz a legtöbb csecsemőt megfertőzi mielőtt elérnék a 2 éves életkort. Ez a betegség általában enyhe lefolyású, de néha kellemetlen tünetekkel járhat, melyek közül a legfőbb a hirtelen fellépő magas láz. A háromnapos láz súlyos szövődményeket csak a legyengült immunrendszerű gyermekeknél okozhat. A háromnapos láz vírusa a herpeszvírus családjába tartozó humán herpeszvírus 6 (HHV-6) és a humán herpeszvírus 7 (HHV-7).


Háromnapos lázzal kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban
Milyen betegséget jelent a háromnapos láz?
Mi a háromnapos láz kórokozója?
Hogyan terjed a háromnapos láz gyermekek között?
Milyen tünetekkel jellemezhető a háromnapos láz?
Milyen szövődményeket okozhat a háromnapos láz?
Hogyan történik a gyermek kivizsgálása háromnapos láz esetén?
Mit lehet tenni a háromnapos láz kezelése érdekében?
Megelőzhető-e a háromnapos láz? Van védőoltás ellene?

Háromnapos lázzal kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Milyen betegséget jelent a háromnapos láz?

A háromnapos láz egy vírusfertőzés által okozott betegség, amely leginkább a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti, és jellemzően az élet első két évében jelentkezik. A háromnapos láz előfordulása tavasszal és ősszel a leggyakoribb. A háromnapos láz a legtöbb esetben egy ártalmatlan, hamar gyógyuló betegség, ami nem okoz szövődményeket. A háromnapos láz hirtelen fellépő magas lázat okoz, amely körülbelül három-négy napig tart. A láz lecsengése után egyes gyermekeknél két-négy napig tartó kiütés alakulhat ki. A legtöbb gyermek otthon egy hét vagy annál rövidebb idő alatt is felépülhet. A háromnapos láz legsúlyosabb tünete a lázgörcs lehet, azonban legyengült immunrendszerű gyermekeknél a háromnapos láz súlyosabb szövődményeket is okozhat.

Mi a háromnapos láz kórokozója?

A háromnapos láz kórokozója a humán herpesvirus 6 (HHV-6) és a humán herpesvirus 7 (HHV-7). Ezek a vírusok a herpeszvírusok családjába tartoznak. A herpeszvírusok családja olyan kórokozókat foglal magában, melyek általában krónikus fertőzéseket okoznak. Ezek a vírusok változatos tüneteket okozhatnak, beleértve a kiütéseket, lázat és idegrendszeri problémákat is.

A herpeszvírus család sok tagja közül a legismertebb az Herpes simplex vírus (HSV), mely két fő típusra osztható: HSV-1 és HSV-2. Az HSV-1 gyakran okoz ajakherpeszt, míg az HSV-2 nemi herpeszt eredményezhet. Ezek a vírusok fertőzőképesek és átterjedhetnek érintkezés útján, például csókolás, szexuális kapcsolat során vagy közvetlen érintkezés révén. Egy másik jelentős herpeszvírus a Varicella-zoster vírus (VZV), ami a bárányhimlő és a herpes zoster (övsömör) kialakulásáért felelős. A bárányhimlő általában gyermekeket fertőz, kiütéseket és lázat okozva, míg a herpes zoster, mely a VZV újbóli aktiválódását eredményezi idősebbekben, fájdalmas kiütéseket és érzéstelenséget okoz a bőrön. A Citomegalovírus (CMV) is a herpesz család tagja, és általában enyhe vagy tünetmentes fertőzést okoz. Azonban terhes nőknél vagy immunhiányos személyeknél komolyabb problémákat okozhat. A Herpesvírus család tagja az Epstein-Barr vírus (EBV) is, mely a mononukleózis („csók betegség”) kialakulásáért felelős. Ez a vírus okozhat lázat, torokfájást, duzzadt nyirokcsomókat és általános fáradtságot.

Mivel a herpeszvírusok krónikus fertőzést okozhatnak, egyeseknél a tünetek időről időre kiújulhatnak, például stressz vagy egyéb fertőzések hatására. Az általános kezelés célja általában a tünetek enyhítése és a kiújulások gyakoriságának csökkentése. Fontos kiemelni, hogy a herpeszvírusok általában ártalmatlanok, de egyes esetekben súlyosabb következményekkel járhatnak, különösen az immunhiányosok vagy a csecsemők esetében.

Kapcsolódó cikkünk

A gyermekgyógyász válaszol: lázcsillapítás csecsemőknél és gyerekeknél

A gyermekgyógyász válaszol: lázcsillapítás csecsemőknél és gyerekeknél

Szükséges-e csillapítani a lázat gyerekeknek és ha igen, akkor hogyan? Különböznek-e a láz tünetei csecsemőknél és nagyobb gyermekeknél? A szülők által gyakran feltett kérdésekre dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, tüdőgyógyász és gasztroenterológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa válaszolt.

Hogyan terjed a háromnapos láz gyermekek között?

A háromnapos láz egy herpeszvírusok által terjesztett vírusos fertőzés. A háromnapos láz cseppfertőzéssel terjed, tehát köhögés vagy tüsszentés útján fertőződnek meg a gyerekek. A háromnapos láz előfordulása az őszi-tavaszi időszakban a leggyakoribb és könnyen terjed nyál vagy légúti cseppek útján a zárt bölcsődei, óvodai környezetben. A gyermekek akkor nem fertőznek, ha a lázuk több, mint 24 órája elmúlt.

Milyen tünetekkel jellemezhető a háromnapos láz?

A háromnapos láz tünetei 1-2 héttel jelentkeznek a megfertőződés után. Általában a betegség első jele a hirtelen láz, ami akár 39-40 °C-ig is emelkedhet. A láz jellemzően 3-4 napig tart, ahonnan a betegség neve is ered. Ezen idő alatt a gyermek olyan érzelmi tüneteket is tapasztalhat, mint az ingerlékenység. A láz csökkenése után jellemző, hogy az arcon és a törzsön vörös kiütések, pöttyök, valamint domború hólyagok jelennek meg. Ezek az elváltozások gyakran viszketnek, de általában maguktól elmúlnak néhány nap alatt.Háromnapos láz

A háromnapos láz kiütéses időszaka előtt egyes gyermekeknél előfordulhat még:

 • Hányás
 • Hasmenés
 • Étvágytalanság
 • Köhögés
 • Torokfájás
 • Orrfolyás
 • Rózsaszín szem
 • A szemhéjak vagy a szem körüli terület duzzanata
 • Megduzzadt nyirokcsomók a nyakon vagy a tarkón
 • Kis rózsaszín vagy piros foltok a torok mentén
 • Rózsahimlő kiütés

Milyen szövődményeket okozhat a háromnapos láz?

A legtöbb gyermeknél a háromnapos láz nem okoz szövődményeket. A háromnapos láz legsúlyosabb tünete és szülőkánt is a legijesztőbb a lázgörcs lehet. A lázgörcs a 6-18 hónapos, háromnapos lázban szenvedő gyermekek 10-15%-át érintik, jellemzően a láz első napján. Ezek a görcsös rohamok általában 15 percnél rövidebb ideig tartanak, és nem okoznak maradandó károsodást a gyermeknek. A lázgörcs három fő jele a következő:

 • Gyermeke teste remeg, megmerevedik vagy megfeszül.
 • Gyermeke elájul, vagy a szemei hátracsukódnak a fejében.
 • Elveszti az alapvető testfunkciók feletti uralmát, és hirtelen hány, nyáladzik, bepisil vagy bekakil.

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, ne próbálja meg otthon kezelni az első lázas rohamot. Gyermekének azonnali orvosi ellátásra van szüksége, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem egy súlyosabb típusú rohamról van szó. Ha gyermekének már volt korábban is lázgörcs, gyermekorvosa meg fogja mondani, hogyan kezelje, ha ismét előfordul. Ügyeljen arra, hogy szorosan kövesse az ő iránymutatásait. Ha kétségei vannak, hívjon sürgősségi segítséget.

A gyermekek között a háromnapos láz súlyosabb szövődményei csak az autoimmun betegségekkel élőknél vagy a gyengült immunrendszerűeknél fordulhat elő. Ezen esetekben a háromnapos láz lehetséges szövődmények közé tartoznak:

Hogyan történik a gyermek kivizsgálása háromnapos láz esetén?

A gyermekorvos általában a tünetek és a fizikai vizsgálat alapján diagnosztizálja a háromnapos láz betegségét. A gyermekeknek ritkán van csak szükségük vérvizsgálatra vagy egyéb vizsgálatokra a diagnózis megerősítéséhez. A háromnapos láz diagnózisához fontos, hogy gyermekorvosa kizárja gyermeke tüneteinek egyéb okait, beleértve a következőket:

Mit lehet tenni a háromnapos láz kezelése érdekében?

A háromnapos láz kezelése elsősorban a tüneti kezelést foglalja magában, mivel nincs specifikus antivirális terápia a betegség ellen. A háromnapos láz kezelése általában otthon történik. A láz enyhítésére lázcsillapítókat lehet alkalmazni. Fontos azonban figyelni, hogy ne alkalmazzunk aszpirint kisgyermekeknél, mivel az Reye-szindróma kockázatát hordozza. Ehelyett adjunk inkább paracetamolt vagy ibuprofent, hogy csökkentsük a gyermek lázát. Ezen gyógyszereket is csak a megengedett dózisban, óvatosan lehet adni kisgyermekeknek. A lázcsillapítás mellett a gyermek folyadékbevitelére is érdemes odafigyelni. A lázas állapot több folyadék vesztésével jár, így ilyenkor az átlagosnál is többet kell fogyasztania a gyermeknek.

Speciális terápiára abban az esetben lehet csak szükség, ha a gyermeke immunszuppresszív gyógyszert szed. Ebben az esetben a súlyos szövődmények elkerülése érdekében az orvos egyéb kezeléseket is javasolhat, például felírhat profilaktikus antibiotikumot.

Megelőzhető-e a háromnapos láz? Van védőoltás ellene?

A háromnapos láz megelőzése érdekében a legfontosabb lépés a higiéniai szabályok betartása, például a rendszeres kézmosás és a fertőzött személyektől való távolságtartás. A háromnapos láz cseppfertőzéssel terjed, ezekkel a módszerekkel csökkenthető annak kockázata, hogy a gyermek megfertőződjön. A vakcinák jelenleg még nem állnak rendelkezésre a háromnapos láz ellen, de a megelőző intézkedések segíthetnek a fertőzés kockázatának csökkentésében.

A háromnapos láz, bár egy kellemetlen tünetekkel járó betegség, általában enyhe lefolyású és magától gyógyul. A háromnapos láz esetében nincsen speciális terápia, a betegségnek le kell zajlania, de általában nem tart tovább egy hétnél. A jó hír az, hogy amint a kiütés megjelent, az annak a jele, hogy a láz elmúlt és gyógyul a gyermek. A kiütés nem viszket, és nem okoz fájdalmat a gyermekének.

Téma szakértői