Száraz köhögés gyermekeknél

Száraz köhögés gyermekeknél

Utolsó módosítás:2023.05.28 12:01

A gyermekorvosi rendelőkben megfordulók több mint 50 százaléka panaszkodik köhögésre a hideg idő beköszöntével. Ez a sokszor egyszerű tünet nagyon megnehezíti mind a gyermekek, mind a szüleik nappalait, éjszakáit. Fontos, hogy utánajárjunk, mi okozza a köhögést, hiszen számos betegség tünete lehet, illetve környezeti hatás is kiválthatja a száraz köhögést.

Száraz köhögés gyermekeknél - Tartalom

Mi az a száraz köhögés?

Száraz köhögés tünetei

Száraz köhögés okai

Száraz köhögés kezelése

Száraz köhögés szövődményei

Otthoni megoldások száraz köhögésre

Száraz köhögés gyermekeknél

Mi az a száraz köhögés?

A száraz köhögés olyan köhögési forma, amely során nincs vagy csak nagyon kevés köpet termelődik. Ez a köhögési forma általában irritációra vagy gyulladásra utal a légutakban és lehet többféle kóros állapot is állhat a hátterében.

Ha száraz köhögése van gyermekénen, fontos, hogy időben keresse fel orvosát, hogy kiderüljön a száraz köhögés háttterében álló ok és megfelelő kezelést kapjon. A száraz köhögés enyhítésére ki lehet próbálni köhögéscsillapító gyógyszereket vagy természetes gyógymódokat, például meleg italokat vagy mézet, de ezek csak átmeneti megoldást jelentenek a száraz köhögés kezelésében.

Száraz köhögés tünetei

A száraz köhögés tünetei a következők lehetnek:

 • Köhögési rohamok, amelyek során nem vagy csak kevés köpet ürül a tüdőből
 • Az irritáció érzése a torokban, ami növeli a köhögési ingert
 • Fájdalom vagy égő érzés a torokban, amely a sok köhögéstől alakulhat ki
 • Száraz, szúró érzés a tüdőben
 • Nehézlégzés, légszomj, amely az intenzív köhögési rohamok miatt jelentkezhet

A száraz köhögés tünetei általában 1-2 hét alatt javulnak, de ha a tünetek hosszabb ideig fennállnak, vagy súlyosbodnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Az orvos segítségével kideríthető az ok és egyénre szabott kezelést lehet kidolgozni.

Száraz köhögés okai

A száraz köhögés okai különféle betegségek, állapotok és irritációk lehetnek. Az alábbiak gyakran állnak a száraz köhögés hátterében.

 • Felső légúti fertőzések, mint például a megfázás, influenza vagy torokgyulladás
 • Asztma, ami a légutak összehúzódásához vezethet
 • Allergiák, amelyek lehetnek szezonálisak (például pollen) vagy egész éven át tartóak (például poratkák, állatszőrök)
 • Tüdőgyulladás vagy más légúti fertőzések, amelyek a légutakat irritálják
 • Refluxbetegség, amelyben a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe és a tüdőbe
 • Tüdőrák, amelyek esetén a száraz köhögés egyik tünete lehet a daganatos elváltozásnak
 • Gyógyszerek mellékhatásai, például ACE-gátlók, amelyeket magas vérnyomás kezelésére használnak
 • Száraz, párásítatlan levegő, amely a légutakat irritálja

Fontos megjegyezni, hogy a száraz köhögés több okból is kialakulhat, és az ok kiderítése érdekében időben orvoshoz kell fordulni. Az orvos megfelelő diagnózist tud állítani és szükség esetén kezelést javasolni.

Száraz köhögés kezelése

A száraz köhögés kezelése az októl függ, amely a köhögéshez vezet. Ha a köhögés hátterében felső légúti fertőzés áll, akkor általában pihenés és sok folyadék fogyasztása ajánlott. A köhögéscsillapító szirupok vagy szopogató tabletták alkalmazása is enyhíthetik a tüneteket.

Ha a száraz köhögés hátterében allergiás reakciók állnak, akkor az allergia kezelésére irányuló terápia hatékony, például antihisztaminok vagy szteroid inhalátorok használata.

Ha a száraz köhögés oka asztma vagy tüdőgyulladás, akkor az orvos által felírt gyógyszerek (például inhalátorok vagy antibiotikumok) segíthetnek a tünetek enyhítésében és az állapot javításában.

A száraz köhögés enyhítésére házi praktikákat is alkalmazhatunk, például a méz fogyasztását, a párásítást vagy a meleg italokat (pl. tea, forró citromvíz). Fontos azonban megjegyezni, hogy ha a tünetek hosszabb ideig fennállnak vagy súlyosbodnak, akkor orvoshoz kell fordulni, hogy kiderüljön az ok és megfelelő kezelés lehessen alkalmazni.

Száraz köhögés szövődményei

A száraz köhögés szövődményei általában az októl függenek, amely a köhögést kiváltja, valamint attól, hogy mennyi ideig áll fenn a tünet. Az általános szövődmények a következők lehetnek:

 • Mellkasi fájdalom és súlyosabb köhögési rohamok: A hosszan tartó száraz köhögés irritálhatja a tüdőt és a légutakat, ami fájdalmat okozhat a mellkasban és súlyosabb köhögési rohamokat vált ki.
 • Alvászavar: A száraz köhögés általában éjszaka jelentkezik, és gyakran megzavarja az alvást. Az állandó köhögési rohamok zavarhatják a normális alvásciklust, amely fáradtságot és általános rossz közérzetet okozhat.
 • Hörghurut: A száraz köhögés hosszú időn keresztül tartó fennállása a légutakat irritálja, ami hörghurutot okozhat.
 • Tüdőgyulladás: A száraz köhögés hátterében álló tüdőfertőzés súlyosabb esetben tüdőgyulladást is okozhat.
 • A köhögés okozta károsodás: Hosszan tartó száraz köhögés hatására a légutakban kialakuló nyomás és irritáció károsíthatja a tüdőt és a légutakat.

Ha a száraz köhögés hosszabb ideig fennáll vagy súlyosbodik, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Az orvos megfelelő diagnózist tud állítani és megfelelő kezelést javasolni annak érdekében, hogy megelőzzük a szövődmények kialakulását.

Otthoni megoldások száraz köhögésre

Az otthoni megoldások száraz köhögés enyhítésére segítenek a tünetek enyhítésében, különösen akkor, ha a köhögést nem súlyos betegség okozza. Az alábbiak hatékony otthoni kezelést jelenthetnek a széraz köhögés csillapitására. 

Párologtató vagy párásító használata: A párásító berendezés használata segíthet csökkenteni a légutakban keletkező irritációt és enyhíteni a száraz köhögést.

Méz fogyasztása: A méznek gyulladáscsökkentő hatása van, és segíthet enyhíteni a köhögési rohamokat. Vegyünk be 1-2 teáskanál mézet, vagy adjunk hozzá teához vagy forró vízhez.

Forró italok fogyasztása: A forró italok, például a tea és a forró citromvíz fogyasztása segíthet enyhíteni a száraz köhögést és csökkenteni a torok irritációját.

Gőzbelégzés: A gőzbelégzés használata segíthet enyhíteni a légutakban keletkező irritációt, ami segíthet enyhíteni a száraz köhögést.

Hidratálás: Folyadékfogyasztás nagyon fontos a száraz köhögés esetében, hiszen segíthet megakadályozni a szárazságot a légutakban, amelyek okozhatják a köhögést.

Fontos megjegyezni, hogy ha a száraz köhögés hosszabb ideig fennáll vagy súlyosbodik, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Az orvos megfelelő diagnózist tud állítani és megfelelő kezelést javasolni annak érdekében, hogy megelőzzük a szövődmények kialakulását.

Szárazköhögés gyermekeknél

Szárazköhögés gyermekeknél gyakori tünet, amelyet számos különböző dolog okozhat, például vírusfertőzések, asztma, allergiák vagy száraz levegő. Fontos kivizsgálni, hogy mi okozza a gyermek szárazköhögését. Ez segít azonosítani a megfelelő kezelést és megelőzni a szövődmények kialakulását. A gyermeknek elegendő folyadékot kell fogyasztania, mert ez is segit megelőzni a szárazságot a légutakban, amelyek okozhatják a köhögést. A párásító vagy párologtató berendezés használata segít enyhíteni a légutakban keletkező irritációt, ami segíthet enyhíteni a száraz köhögést. A gőzbelégzés használata segít enyhíteni a légutakban keletkező irritációt, ami segít enyhíteni a száraz köhögést. A méznek gyulladáscsökkentő hatása van és segíthet enyhíteni a köhögési rohamokat. Vegyünk be 1-2 teáskanál mézet, vagy adjunk hozzá teához vagy forró vízhez. Fontos azonban megjegyezni, hogy a méz nem ajánlott csecsemőknek, akik 1 évnél fiatalabbak ugyanis komoly kórképeket idézhet elő.

Ha a gyermek száraz köhögése hosszabb ideig fennáll vagy súlyosbodik, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Az orvos megfelelő diagnózist tud felállítani és megfelelő kezelést javasolni annak érdekében, hogy megelőzzük a szövődmények kialakulását.

Fontos megjegyezni, hogy a száraz köhögés gyermekeknél súlyosabb lehet, mint felnőtteknél, ezért fontos, hogy azonnal felismerjük és kezeljük.

Téma szakértői