Bárányhimlő

Bárányhimlő

Utolsó módosítás:2023.02.27 11:51

A bárányhimlő (varicella simplex), az egyik leggyakoribb és legfertőzőbb cseppfertőzéssel terjedő gyermekbetegség, amelyen a védőoltással nem rendelkező emberek zöme még gyermekkorában átesik. A betegség kialakulásának fő időszaka 3 és 10 éves kor közötti időre tehető, de általában legkésőbb a 15 éves korig megtörténik.A bárányhimlő okai

A betegséget a varicella-zoster vírus okozza, mely egyike a 8 ismert, emberre is veszélyes herpeszvírusnak. A járványok időszaka főleg télre és tavaszra tehető. Akit egyszer megfertőzött ez a vírus, az általában egy életre védetté válik, de előfordulhat másodlagos fertőzés, ha az első túl enyhe lefolyású volt vagy túl korán történt.

A vírus a fertőzés lefolyása és a gyógyulás után megmarad a gerincoszlop melletti idegdúcokban, s később, ha a szervezet védekezőképessége legyengül, kiújulhat felnőtt korban övsömör formájában. A betegség könnyen gyógyul, a szervezet képes magától megbirkózni a betegséggel, de szövődmények minden tizedik esetben előfordulhatnak.

A bárányhimlő tünetei

 • kiütésekBárányhimlő tünetei
 • orrfolyás, nátha
 • hőemelkedés, láz
 • levertség

Az esetek túlnyomó részében fejen, törzsön és hason viszkető piros „vízcsepp szerű” hólyagok jelennek meg, amelyek később átterjednek az egész testre. A tiszta bennékű hólyagok elgennyesednek. A hólyag közepe megszárad, pörkösödik, majd leválik, és a gyógyulás következik.

A bőrön többféle fázisban levő hólyag és pörk látható. A pörk már nem fertőz. A bárányhimlő lappangási ideje 14-16. A kiütések megjelenése előtt két nappal már néhány esetben jelentkezhet enyhe láz, enyhe rosszullét, hasi és torok fájdalom. Ebben az akár tünetmentes időszakban már fertőző a beteg, ami a hólyagok pörkösödéséig tart. A hólyagok akár a száj és nyálkahártyán is megjelenhetnek, ami étvágytalansághoz és fájdalomhoz vezet. Általában 1-2 hét a betegség lefolyása.

A bárányhimlő diagnosztikája

Gyermekgyógyász diagnosztizálja az elváltozást és a követésen kívül egyéb vizsgálatot nem rendel el, hiszen a leggyakoribb gyermekbetegségről van szó. Felnőtt korban gyakran bőrgyógyásznál jelenik meg a beteg, aki ha a diagnózist felállítja belgyógyászhoz, háziorvoshoz, irányítja a beteget, aki a felnőttkori esetet a legkisebb szövődmény felmerülésénél kórházba utalja. Ha övsömörrel szembesül a bőrgyógyász, vállalja annak a kezelését. Más speciális vizsgálatokra szövődménymentes esetekben nincs szükség.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A bárányhimlő kezelése

Kezelése tüneti kezelés, ami az első héten, a hólyagos kiütések szakaszában ágynyugalom, könnyű, pépes koszt, főleg ha láz is fellép - lázcsillapításból áll. A viszketés enyhítésére szódabikarbónás fürdés és hintőporozás javasolt, a régen alkalmazott rázókeveréket nem javasoljuk. A láz kezelésére nem javasolt az aszpirin tartalmú gyógyszer, mert 18 év alatt a bárányhimlő esetén ritkán egy nagyon veszélyes ún. Reye-szindrómát okozhat.

Maga a bárányhimlő spontán magától gyógyul, külön kezelést nem igényel. A gyermek körmét fertőzés alatt rövidre kell vágni és a hólyagokat kezelni kell a viszketés és a sérülés esetén előforduló felülfertőződés ellen. Viszketést csökkentő gyógyszerek, így például szájon át szedhető antihisztaminok is használhatók. Ha másodlagos bakteriális fertőzés alakul ki, antibiotikum alkalmazása szükséges. A bőrt tisztán kell tartani, szappannal és vízzel. Az ülőfürdő helyett pedig zuhanyzás ajánlott hideg vagy langyos vízzel, akár naponta többször és utána a törölközővel a vizet óvatosan itassuk fel, hogy a hólyagokat meg ne sértsük.

Mivel a szájban is kialakulhatnak tünetek, kerüljük a nehezen fogyasztható ételeket, valamint a túl sós, savas és lúgos ételeket és italokat, mint például a narancslé. Lehetőleg a bárányhimlős személy maradjon otthon a további felülfertőzések elkerülése végett. Ha legyengült vagy hiányos immunrendszerű a beteg, akkor szükség lehet antivirális gyógyszerekkel segíteni a gyógyulást, amely az első két napon belül hatásos.

A bárányhimlő szövődményei 

 • A bőr gennyes felülfertőződése
 • Tüdőgyulladás
 • Idegrendszeri gyulladás
 • Reye-szindróma (18 éves kor alatt, aszpirin tartalmú lázcsillapító adása esetén fordulhat elő)

A bárányhimlő szövődményei ritkák, a betegek 2-6 %-ánál jelentkeznek.

A bárányhimlő leggyakoribb szövődménye a bőrfertőzés kialakulása, amely tartósabb foltokat eredményezhet a bőrön. A viszketés, vakaródzás következtében gennykeltő baktériumokkal másodlagos bőrfertőzések alakulhatnak ki, próbáljuk megakadályozni gyermekünk vakaródzását.

Az esetek egyrészében a kialakulhat súlyosabb szövődmény az agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás. Enyhébb formában a gyakoribb, amely a kisagyra koncentrálódik és járászavarral, remegéssel, szemtekerezgéssel (nystagmussal) jár, és utópanaszok nélkül gyógyul. Jóval súlyosabb a teljes agyvelőgyulladás, ami maradandó károsodást okozhat.

Ritka szövődmény a tüdőgyulladás, a májgyulladás és a Streptococcus baktériummal való felülfertőződést követő vesegyulladás. Előfordulhat szövődményként középfülgyulladás, ízületi és szívizomgyulladás is. A komoly szövődmények és a halálesetek felnőtteknél gyakoribbak.

A bárányhimlő vírus gyógyulás után sem tűnik el teljesen a szervezetből, hanem „megbújik” kései szövődményként övsömör kialakulásához is vezethet. Elsősorban bizonyos környezeti tényezők (pl. stresszes életmód, legyengült immunrendszer, bizonyos gyógyszerhatások) hatására reaktiválódik, és adott idegi struktúrához tartozó területen - akár nagyfokú fájdalom kíséretében - létrehozza a jól ismert hólyagokat, az övsömört. Idős korban is gyengül az immunrendszer működése, ezért is gyakoribb ebben a korosztályban a betegség előfordulása.

A bárányhimlő megelőzése

A bárányhimlő ellen létezik védőoltás, mely kötelező Magyarországon, a vakcina élő, gyengített vírust tartalmaz. A 12 év alatti gyerekek esetén egy oltás 97%-os védettséget ad, 12 év felett 78%-ban fejlődik ki az immunitás és az ajánlott második dózis beadása után 99%-ban. A maradék esetben az oltott személy megfertőződhet, de ez esetben a fertőzés sokkal enyhébb és gyorsabb lefolyású lesz és ezzel együtt a szövődmények esélye is radikálisan csökken.

A vakcina 9 hónapos kortól kötelezően beadott oltások közé tartozik. 2 oltás szükséges, legalább 4-6 hét időközzel. Oltással nagyjából 15-20 nap alatt alakul ki a védettség. Mivel az oltás védettsége hamarabb alakulhat ki, mint a fertőzés pillanatából a megbetegedés, így elvileg a megfertőződés után néhány napban van még értelme megpróbálni beadatni az oltást és így akár elkerülhető a megbetegedés.

Mit tegyen, ha gyermeke elkapta a bárányhimlőt?

Elsősorban a gyermek ágynyugalma és az esetleges lázcsillapítás a fontos bárányhimlő gyanúja esetén. Maga a vírusfertőzés nem kezelhető, meg kell várni a kiütések leszáradását és törekedni kell arra, hogy gyermeke ne vakarja azokat.

A bárányhimlő lefolyása különböző, vannak enyhe esetek kevés kiütéssel, általános tünetekkel. A súlyos formákban az egész arc, fej tele lehet hólyagokkal és a láz igen magas. Többgyermekes családokban a második-harmadik megbetegedés gyakran súlyosabb lefolyású. Ezekben az esetekben intenzívebb ágynyugalom és gyógyszeres kezelés szükséges.

A viszketés okozta nyugtalanság miatt a viszketési ingert csökkentő szereket adhat a gyermekének. Viszketés elleni készítmények vény nélkül kapható formában is elérhetőek a patikákban. Ezek a készítmények belsőleg hatnak (pl. cseppek formájában, folyadékban elkeverve). A gyermekgyógyászok már nem javasolják a rázókeverékek alkalmazását, ugyanis a hólyagokat érő bármilyen készítmény növeli a bakteriális felülfertőződés esélyét.

Korábban azt javasolták, hogy érdemes a bárányhimlőn minél korábban átesnie a gyermeknek, ugyanis ezzel megelőzhető a felnőttkorban kialakuló megbetegedés. Fontos azonban tudni, hogy a bárányhimlő gyermekkorban is járhat komoly szövődményekkel, ezért mindenképp fontos a kötelező védőoltás.

Ápolási tanácsok bárányhimlő alatt

 • Bárányhimlő kezeléseA gyermek ne kádban fürödjön, hanem inkább zuhanyozzon, a bőrét óvatosan puha törölközővel törölje szárazra. Ügyeljen a hólyagok, kiütések törlésére, hogy ne sértse meg azokat.
 • Ne menjen közösségbe a bárányhimlős gyermek. Különösen kismamák, idősek, beteg emberek társaságát kerüljék, mert rájuk nézve a bárányhimlő végzetes lehet. Kismamák esetében a magzat védelme miatt fokozottan ügyeljen a megfelelő védelemre (maszk használata, gyakori kézmosás, fertőtlenítés).
 • A bárányhimlő kiütéseit ne kenje be semmivel, rázókeverék használatát mellőzze.
 • Normál hőmérsékletű szobában, nem túl meleg takaróval célszerű betakarni a beteg gyermeket.
 • Lázat csillapíthatja, ha szükséges. Gyermekkorban szaliciláttartalmú készítmények (aszpirin) használata tilos bárányhimlő esetén.

Bárányhimlő és a várandósság

A bárányhimlő a terhesség első 3 hónapjában a legveszélyesebb a magzatra, mert ekkor fejlődnek ki a szervei. Ez idő után a magzati károsodás kockázata folyamatosan csökken, de a várandós anya egészségét továbbra is veszélyezteti. A magzati állapotban átvészelt bárányhimlő után a magzat védetté válhat, de a gyermekkorban kialakulhat övsömör, ami csak felnőttkorban szokott előfordulni. A szülés előtti 5 napban szerzett betegség megfelelő kezelést igényel vagy különben a szülés után a babánál ún. progresszív varicella fordulhat elő, ami kezelés nélkül az esetek egy ötödében végzetes kimenetelű. A születés után szerzett betegség már jóval kisebb kockázatú.

 

Téma szakértője

Specialitások:
 • láz, visszatérő láz kezelése
 • köhögés (hurutos és száraz), elhúzódó köhögés kezelése
 • visszatérő nátha, orrdugulás gyógyítása
 • húgyúti fertőzések kezelése
 • védőoltások beadása
 • emésztési zavarok (pl. haspuffadás, hasmenés, görcsök, gyomorégés) kivizsgálása
 • étvágytalanság kezelése
 • elhízás
 • ellenállóképesség javítása
 • gyermekkori allergia megállapítása
 • labor kiértékelés

Rendelés típusa:

 • Személyes (rendelői) vizit
 • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet (Buda Square Irodaház)

Telefonszám: +36 30 208 5571