Fejtetű-fertőzés

Fejtetű-fertőzés

Utolsó módosítás:2023.12.18 23:44

A fejtetű-fertőzés (pediculosis capitis) olyan állapot, amikor a fejbőrön élő paraziták, a fejtetvek (Pediculus humanus capitis) okoznak kellemetlenséget és viszketést. 

 

Mi az a fejtetű-fertőzés?

Mi a fejtetű-fertőzés oka?

Fejtetű-fertőzés diagnózisa

Fejtetű-fertőzés kezelése

Fejtetű-fertőzés: mit tehetünk otthon?

Fejtetű-fertőzés szövődményei

Fejtetű-fertőzés: tévhitek

Fejtetű-fertőzéssel kapcsolatos szolgáltatásaink a GyermekgyógyászatiKözpontban

Mi az a fejtetű-fertőzés?

A fejtetvek kizárólag embereken élnek, és a fejbőrön táplálkoznak az emberi vérrel. A fejtetű-fertőzés rendszerint közvetlen személyes érintkezés útján terjed, például amikor a fertőzött hyermek ruháját, hajkeféjét, sapkáját vagy más tárgyait megosztják.

A fejtetű-fertőzés gyakran iskolás gyermekek körében fordul elő, mivel a közvetlen érintkezési lehetőségek nagyobbak ilyen helyeken. Azonban bármely életkorú személynél kialakulhat, és nemcsak az egészséges higiéniát megtartó gyermekeket és felnőtteket érintheti.

A fejtetű-fertőzés tünetei közé tartozik a viszketés a fejbőrön, ahol a fejtetvek harapdálják a bőrt és szívják a vért. A fejtetvek petéket is raknak a hajszálakhoz, és ezek a peték fehér vagy sárga színűek. A fejtetvek és petéik általában a haj tövéhez közel, a fejbőr közelében találhatók.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi a fejtetű-fertőzés oka?

A fejtetű-fertőzés során a fejtetvek közvetlen személyes érintkezés útján terjednek, például amikor a fertőzött gyermek fésűjét, hajgumiját vagy más tárgyait megosztják másokkal. A közvetlen kontaktus során a fejtetvek könnyen átterjedhetnek egyik gyermekről a másikra.

Fontos kiemelni, hogy a fejtetvek nem ugrálnak vagy repülnek, és nem terjednek más állatok között sem. Csak az embereken képesek élősködni, és a fejtetű-fertőzés általában szoros közösségekben, például iskolákban, óvodákban vagy családi környezetben terjed leggyakrabban.

A fejtetű-fertőzés nem feltétlenül kapcsolódik rossz higiéniai körülményekhez, mivel a fejtetvek a vért szívják, és nem a tiszta vagy szennyezett hajat választják ki. Bármely életkorú személynél kialakulhat a fejtetű-fertőzés, és azokat is érintheti, akik rendszeresen és alaposan mosnak hajat. A fejtetű-fertőzés megelőzésének egyik módja az, hogy kerülni kell a közvetlen érintkezést olyan személyekkel, akiknél fejtetű-fertőzés áll fenn, és el kell kerülni a tárgyak megosztását, amelyek közvetlenül kapcsolatba kerülhetnek a fejbőrrel.

Kapcsolódó cikkünk

Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

Az allergiás reakciók közül a legsúlyosabb az anafilaxia, mely akár végzetes lehet. A potenciális életveszély ellenére az anafilaxiás reakció egészen enyhe, ártalmatlannak tűnő tünetekkel is kezdődhet. Igazoltan allergiás gyermek esetében ezeket minden esetben komolyan kell venni, mert a rosszabbodás gyorsan bekövetkezhet. Dr. Moric Krisztina ...

Fejtetű-fertőzés diagnózisa

A fejtetű-fertőzés diagnózisát általában a klinikai tünetek alapján állapítják meg. A fejtetű-fertőzés diagnózisához nincs szükség laboratóriumi tesztekre. A következő tünetek és jelek segíthetnek azonosítani a fejtetű-fertőzést gyermekeknél:

 • Viszketés: A fejtetű-fertőzés esetén a leggyakoribb tünet a fejbőr viszketése, amelyet a fejtetvek harapása és a vérszívás okoz. A viszketés általában az jellegzetes területeken, például a fejbőr hátsó részén vagy a fül mögött érezhető.
 • Látható fejtetvek vagy peték: A fejtetvek és petéik láthatóak lehetnek a hajon. A fejtetvek kis, mozgó paraziták, míg a peték fehér vagy sárga színűek és a hajszálakhoz tapadnak.
 • Vörös foltok és sebek: A fejtetű-fertőzés következtében a fejbőrön vörös foltok és kisebb sebek is kialakulhatnak a viszketés és a fejtetvek harapásai miatt.

Ha gyanú merül fel a fejtetű-fertőzésre, érdemes szakemberhez fordulni, például a gyermekorvoshoz. A szakember alapos vizsgálatot végezhet a fejbőrön, és szükség esetén megerősítheti a diagnózist.

Fontos, hogy a fejtetű-fertőzést kezeljék, mivel ha nem kezelik, a fertőzés tovább terjedhet és tartós viszketést okozhat. A fertőzött gyermek és környezetének egyidejű kezelése szükséges a sikeres eredmény eléréséhez.

Fejtetű-fertőzés kezelése

A fejtetű-fertőzés kezelése gyermekeknél speciális samponokkal és más kezelési módszerekkel történik. Fontos megjegyezni, hogy a kezelést mindig a gyermekorvos vagy más egészségügyi szakember utasításai szerint kell elvégezni. Az alábbiakban általános információkat lehet megtalálni a fejtetű-fertőzés kezeléséről:

 • Spray-k és samponok: Speciális fejtetűsamponok és permetek kaphatók a gyógyszertárakban, amelyek elpusztítják a fejtetveket és petéiket. Ezek a termékek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, mint a permetrin vagy a piretrin, amelyek hatékonyan küzdenek a fejtetvek ellen. Fontos azonban figyelembe venni a gyógyszerész vagy orvos által adott utasításokat és a gyártói utasításokat.
 • Alapos hajmosás: A  fejtetű-fertőzés kezelése során a gyermek haját alaposan meg kell mosni a kijelölt samponnal. A sampon alkalmazása után a hajat bő vízzel le kell öblíteni, és a peték eltávolításához speciális fejtetű fésűvel (finom fogú fésűvel) át kell fésülni a hajat.
 • Iskolai és otthoni intézkedések: Fontos az iskolai környezet és az otthoni környezet tisztítása is. Ágyneműt, ruhákat és egyéb tárgyakat, amelyek érintkeztek a fertőzött gyermekkel, alaposan ki kell mosni, megtisztítani. A fésűt és egyéb hajápolási eszközöket fertőtleníteni kell.
 • Az egész család kezelése: Amennyiben egy családban több személynél is kimutatják a fejtetű-fertőzést, az egész családot kezelni kell, még akkor is, ha másoknak nincsenek tünetei.
 • Kontrollvizsgálatok: A kezelés után ajánlott rendszeresen ellenőrizni a hajat és a fejbőrt, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden fejtetű és pete eltűnt.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fejtetű-fertőzés kezelése mellett a megelőző intézkedések is fontosak. Kerülni kell a közvetlen érintkezést olyan gyermekekkel, akiknél fejtetű-fertőzés áll fenn, és érdemes megtanítani a gyermekeket az egészséges higiéniai szokásokra.

Fejtetű-fertőzés: mit tehetünk otthon?

A fejtetű-fertőzés otthoni kezelése során a következő lépéseket lehet megtenni a gyermekkel:Fejtetű-fertőzés

 • Orvos vagy gyógyszerész konzultáció: Ha a fejtetű-fertőzés gyanúja áll fenn, ajánlott orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulni. Ők segíthetnek megerősíteni a diagnózist és javasolni egy megfelelő kezelési tervet.
 • Kezelőszerek alkalmazása:  Az orvos vagy gyógyszerész utasításait érdemes betartani a speciális fejtetű-fertőzés során alkalmazott szerek használatával kapcsolatban. Ezek a készítmények lehetnek samponok, permetek vagy krémek, amelyek hatóanyaga pusztítja el a fejtetveket és petéiket. Fontos betartani a csomagoláson található utasításokat, és a kezelést megismételni, ha szükséges.
 • Haj alapos átfésülése: Finom fogú fejtetűfésű használata a fejtetvek és peték eltávolításához hatékony lehet. A hajat az érintett területeken alaposan át kell fésülni a kezelés után, és rendszeresen ellenőrizendő a fejtetvek jelenléte.
 • Tárgyak és környezet tisztítása: A hajkeféket, fésűket, sapkákat, párnahuzatokat, ágyneműt és más tárgyakat ajánlott rendszeresen tisztítani, amelyek érintkezhettek a fertőzött hajjal. Az olyan tárgyakat, amelyek nem moshatók ki, érdemes lehet zacskóba zárva néhány napig elhelyezni, mivel a fejtetvek csak rövid ideig élnek a hajon kívül.
 • Személyes tárgyak elszigetelése: A továbbterjedést megelőzendő, a fertőzött gyermek személyes tárgyainak megosztását más gyermekekkel el kell kerülni, például sapkák, hajgumik vagy hajkefék.
 • Fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezés kerülése: Hasznos lehet megtanítani a gyermeknek, hogy kerülje a közvetlen érintkezést másokkal, különösen olyan helyeken, ahol könnyen terjedhet a fertőzés, például iskolában vagy óvodában.
 • Iskolai intézkedések: Fejtetű-fertőzés esetém az iskola vagy óvoda értesítendő a fertőzésről, hogy más szülők és tanárok is tudjanak róla. Ez lehetővé teszi számukra, hogy szükség esetén megtegyék a megelőző intézkedéseket.
 • Rendszeres ellenőrzés: Még a kezelés befejezése után is ajánlott folytatni a gyermek hajának és fejbőrének rendszeres ellenőrzését.

Fejtetű-fertőzés szövődményei

A fejtetű-fertőzés általában nem jár súlyos szövődményekkel, de néhány esetben előfordulhatnak bizonyos problémák vagy kellemetlen tünetek. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb esetben a fejtetű-fertőzés viszonylag ártalmatlan, és megfelelő kezeléssel sikeresen kezelhető. Azonban, ha a fejtetű-fertőzés nem kezelik megfelelően, vagy ha a gyermek túlérzékeny az élősködők váladékaira, kialakulhatnak a következő szövődmények:

 • Bőrinfekciók: A vakarás vagy dörzsölés miatt a fejbőrön kisebb sérülések keletkezhetnek, és ezek a sebek hajlamosak lehetnek a bakteriális felülfertőzésekre.
 • Allergiás reakciók: A fejtetvek harapása és váladéka allergiás reakciót válthat ki néhány gyermeknél, ami viszketésként, bőrpírként vagy kiütésekként nyilvánulhat meg.
 • Fertőzés terjedése: Ha a fejtetű-fertőzést nem kezelik megfelelően, könnyen terjedhet más családtagok vagy iskolatársak között.
 • Szorongás és lelki problémák: A fejtetű-fertőzés szociális környezetben való terjedése miatt, különösen iskolás gyermekeknél, a fertőzés érzékenységhez, szorongáshoz és lelki problémákhoz vezethet.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fejtetű-fertőzés nem jelent veszélyt az egészségre, és megfelelő kezeléssel sikeresen kezelhető.

Fejtetű-fertőzés: tévhitek

A fejtetű-fertőzéssel kapcsolatban számos tévhit és téves információ kering a köztudatban. Az alábbiakban néhány ilyen tévhitet szeretném tisztázni:

 • Csak piszkos embereknél alakul ki fejtetű-fertőzés.
  • Valójában a fejtetű-fertőzés semmilyen módon nincs összefüggésben a személyes higiéniával vagy a tisztasággal. A fejtetvek az emberi vérrel táplálkoznak, nem pedig a haj tisztaságától függenek.
 • A fejtetvek csak szegényebb társadalmi körülmények között élő embereket érintenek.
  • A fejtetű-fertőzés bármilyen társadalmi körülmények között élőknél előfordulhat, és nem függ a jövedelemtől vagy más társadalmi tényezőktől.
 • A fejtetvek repülnek vagy ugrálnak.
  • A fejtetvek nem rendelkeznek repülési vagy ugrási képességekkel. Mozgásuk lassú, és általában a hajon kúsznak.
 • A fejtetű-fertőzés mindig súlyos viszketést okoz.
  • Noha a viszketés a leggyakoribb tünet, nem mindenki érzékeny egyforma mértékben a fejtetvek harapásaira. Néhány gyermek kevésbé érzékeny és nem észlelik azonnal a viszketést.
 • A fejtetvek csak hajon élnek.
  • A fejtetvek valóban a fejbőrön élnek, de nemcsak a hajon. Megtalálhatjuk a szempillákon, szemöldökön, szakállon és testszőrzeten is.
 • A fejtetvek a háziállatokon is élnek.
  • A fejtetvek kizárólag emberi vérrel táplálkoznak, így nem élnek és nem terjednek háziállatok között.
 • A fejtetű-fertőzésről való beszélgetés stigmatizáló.