Szemölcsök

Szemölcsök

Utolsó módosítás:2023.04.02 23:04

A szemölcsök (vagyis verruca vulgaris) nagyon gyakori, ártalmatlan bőrfertőzések, amelyeket általában vírus okoz. Nem teljesen tisztázott okok miatt úgy tűnik, hogy a gyermekeknél gyakrabban alakulnak ki szemölcsök, mint a felnőtteknél. Ez nem az immunrendszer problémájának a jele. A bőrön bárhol kialakulhatnak, leggyakrabban a kezeken, ujjakon, lábakon és az arcon. A szemölcsök ártalmatlanok, de nagyon fertőzőek (könnyen terjedhetnek). Gyermekeknél a legtöbb szemölcs az ujjakon, a kezeken és a lábakon jelenik meg. A szemölcsök terjedését csökkentheti, ha nem engedi, hogy gyermeke piszkálja, harapdálja vagy vakarja a szemölcsök területét. A szemölcsök átterjedhetnek a test más részeire és más emberekre. 

A szemölcsök okai 

Mely gyermekek vannak kitéve a szemölcsök kockázatának? 

A szemölcsök tünetei és típusai 

A szemölcsök terjedési módja 

A szemölcsök diagnózisa gyermekeknél 

A szemölcsök kezelése gyermekeknél 

A szemölcsök lehetséges szövődményei 

Mit tehetek a szemölcsök megelőzése érdekében gyermekemnél? 

Mikor kell gyermekorvoshoz fordulni? 

A gyermekkori szemölcsökkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók 

A szemölcsök okai 

A szemölcsök okozói a humán papillomavírus egyes típusai. A szemölcsök különböző típusait a papillomavírus különböző típusai okozzák. A vírussal való megfertőződés után akár egy évbe is beletelhet, mire a szemölcs láthatóvá válik. Ezután hónapok és évek alatt nagyon lassan nőnek. Gyermeke ellenállóvá (immunissá) válhat az egyik típusra, de ez az immunitás nem biztos, hogy élethosszig tart. Gyermekénél egy másik típus miatt is kialakulhatnak szemölcsök. 

Mely gyermekek vannak kitéve a szemölcsök kockázatának? 

A szemölcsök nagyon gyakoriak, különösen gyermekkorban. A szemölcsök gyakoribbak a gyermekeknél, mint a felnőtteknél, de bármely életkorban előfordulhatnak. Nehéz pontosan meghatározni, de a szemölcsök akár minden ötödik gyermeket is érinthetnek. Gyermeke nagyobb kockázatnak van kitéve a szemölcsök szempontjából, ha a következők valamelyikében szenved: 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A szemölcsök tünetei és típusai 

A szemölcsöknek sokféle típusa létezik. A szemölcsök sokféle megjelenésűek lehetnek, a lapos, fényes, hosszú szárúak vagy nagy, durva csomók. A szemölcsök általában nem fájdalmasak, kivéve, ha a talpon találhatóak és a járást nehezítik.  A szemölcsök típusai és tüneteik a következők: 

 • Közönséges szemölcsök. Ezek általában érdes felületűek. Szürkéssárga vagy barna színűek. Az ujjakon, könyökön, térden vagy az arcon lehetnek. 
 • Talpi és tenyéri szemölcsök. Ezek a talpon vagy a tenyéren nőnek. A talpi szemölcsök csoportjait mozaikosnak nevezik. Ezek a szemölcsök nagyon nagyra nőhetnek és fájdalmasak lehetnek. 
 • Lapos szemölcsök. Ezek apró, sima kinövések. Leggyakrabban a gyermekek arcán jelennek meg. 
 • Fonalas (filiform) vagy lógó szemölcsök. Ezek apró, hosszú, keskeny kinövések. Általában a szemhéjon, az ajkakon, az arcon vagy a nyakon jelennek meg. 
 • Periungualis szemölcsök. Ezek a körmök körüli megvastagodott bőrként jelennek meg. Fájdalmas repedéseket (repedéseket) okozhatnak a bőrben.

A szemölcsök terjedési módja 

A szemölcsök bőrről bőrre történő érintkezés útján terjednek. A szemölcsök akkor is terjedhetnek, ha gyermeke megérint valamit, amit egy szemölcsös személy is megérintett. A szemölcsök terjedésének kockázata akkor is nagyobb, ha gyermeke bőrén vágás vagy nyílt terület van. A szemölcsök átterjedhetnek gyermeke testének más részeire, ha gyermeke piszkálja vagy megvakarja őket. A szemölcsök átterjedhetnek más gyermekekre, akik közvetlenül érintkeznek szemölcsös személlyel. Agyermeke közvetett módon, uszodában vagy nyilvános zuhanyzóban is elkaphatja a szemölcsöket, különösen, ha mezítláb van, és karmolások vagy vágások vannak rajta. Szemölcsök, Gyermekgyógyászati Központ

A szemölcsök diagnózisa gyermekeknél 

A kezelő gyermekorvos fizikális vizsgálatot végez gyermekénél. Az gyermekorvos általában a megjelenésük alapján diagnosztizálja a szemölcsöket. Egy kis pengével lekaparhatja a felső rétegeket. A felső rétegek alatt fekete pontok lehetnek. Ezek apró vérerek, amelyek megalvadtak. Gyermeke egészségügyi szolgáltatója javasolhatja, hogy gyermeke keressen fel egy gyermek bőrgyógyászt. A gyermek bőrgyógyász végezhet biopsziát, bár ezt nem szokták elvégezni. A szemölcs egy nagyon kis részéből mintát vesznek, és elküldik a laboratóriumba szövettani vizsgálatra. 

A szemölcsök kezelése gyermekeknél 

A legtöbb szemölcs kezelés nélkül hetek vagy hónapok alatt elmúlik. A közönséges szemölcsök gyakran kezelhetők vény nélkül kapható készítményekkel. A szemölcsök kezelése a következőktől függ: 

 • A szemölcsök mióta vannak jelen 
 • A szemölcsök hol vannak a testen 
 • Milyen típusú szemölcsök találhatóak gyermeke testén 
 • Hány szemölcs található gyermeke testén 

Egyes kezelési módszerek fájdalmat és égető érzést okozhatnak a kezelt területen. Beszéljen gyermek orvosával arról, hogy mely kezelések okozzák a legkevesebb fájdalmat, és melyek működnek a legjobban gyermeke számára a szemölcsök ellen. A kezelés az alábbiak közül egyet vagy többet tartalmazhat:                       

 • Szalicilsav. A 17 százalékos szalicilsav oldatok megvásárolhatóak a helyi gyógyszertárban vény nélkül. Gél, folyadék vagy tapasz formájában kapható. A szalicilsav úgy működik, hogy lehámozza az elhalt bőrt a szemölcsök felületéről. Az erősebb szalicilsav tartalmú (30-40%-os) készítmények is használhatóak gyermekeknél, de csak vastagabb bőrön (tenyéren és talpon). A szalicilsav helyes használata: 
  1. Ezután távolítsa el a ragtapaszt, és ismételje meg az áztatást, a reszelést és a szalicilsav alkalmazását minden nap. 
  2. Miután a szalicilsav megszáradt, a szemölcsöt légmentesen le kell fedni ragtapasszal, például orvosi ragtapasszal vagy háztartási ragtapasszal. Próbálja meg, hogy a ragtapaszok 24 órán keresztül a szemölcsök felett maradjanak. 
  3. Ezután a szalicilsavas készítményt úgy kell alkalmazni, hogy teljesen befedje a szemölcsöt. 
  4. Óvatosan reszelje le a szemölcsö felületét az elhalt bőrrétegek eltávolításával egy sarokreszelővel vagy habkővel. Ne feledje, hogy csak a szemölcsön használja a reszelőt vagy a habkövet, és ne más bőrfelületeken, hogy megelőzze a szemölcsök terjedését. 
  5. Törölközővel törölje szárazra a területet. 
  6. Először áztassa a szemölcsöket öt percig forró vízben (nem melegebb, mint 110° F). Alternatívaként ez elvégezhető fürdés vagy zuhanyzás után is. 
 • A szemölcs lefagyasztása folyékony nitrogénnel (cryotherapia). A szemölcsök lefagyasztásához folyékony nitrogént használnak. Ez kellemetlen lehet, de gyermeke végleg megszabadulhat a szemölcsöktől. Lehet, hogy gyermekének 2-3 hetente meg kell ismételni ezt a kezelést, amíg a szemölcsök végleg el nem tűnnek. 
 • A szemölcs kivágása (kimetszése) vagy eltávolítása lézeres műtéttel vagy elektromos árammal (elektrokauterrel). A bőrgyógyász helyi érzéstelenítést használ a gyermek bőrén, és szikével, lézerrel vagy elektrokauterrel eltávolítják a szemölcsöt. Ez ugyan eltünteti a szemölcsöt, de heget is hagyhat. 

A szemölcsök lehetséges szövődményei 

A szemölcsök nehezen kezelhetők és visszatérhetnek. 

Kapcsolódó cikkünk

Kisgyermekek bőrvédelme – erre figyeljünk a nyaralás alatt

Kisgyermekek bőrvédelme – erre figyeljünk a nyaralás alatt

A vízparti nyaralás alatt fokozottan kell védeni a gyerekek érzékeny bőrét a leégéstől. Dr. Vincze Ildikó, a Gyermekgyógyászati Központ bőrgyógyász, kozmetológusa ehhez ad hasznos tanácsokat.

  

Mit tehetek a szemölcsök megelőzése érdekében gyermekemnél? 

A szemölcsök átterjedhetnek a test más részeire és más emberekre. Bőrrel való érintkezés útján terjedhet. A vírus terjedhet törülközőkkel vagy más személyes tárgyakkal. Ön segíthet megelőzni a szemölcsök terjedését.  A szemölcsök megelőzése érdekében az alábbiakat érdemes betartani: 

 • Az öltözőkben és a közös zuhanyzókban gyermeke viseljen papucsot, ne járjon mezítláb. 
 • Mindig viseljen zoknit vagy papucsot, ha szemölcsök vannak a talpán.  
 • Gyermeke ne érintse a szemölcsöt a teste más részeihez  
 • Ne érintse a szemölcsöt más emberekhez.  
 • Gyermeke mosson kezet, miután megérintette a saját szemölcseit. 
 • Tartsa a szemölcsöt kötéssel vagy ragasztószalaggal fedve. 
 • Tisztítson meg minden olyan ápolóeszközt, amelyet a szemölcs közelében használt, például körömcsipeszt. 
 • Gyermeke ne piszkálja vagy borotválja a szemölcsöt. 
 • Gyermeke ne osszon meg törölközőt másokkal. 
 • Ha gyermeke már elég idős, kapja meg a HPV elleni védőoltást. A HPV elleni védőoltást minden gyermek megkaphatja 9-11 éves kora között. A HPV-vakcina megvédi gyermekét a szemölcsök és más, HPV által okozott betegségek (például a nemi szervi szemölcsök vagy a méhnyakrák) terjedésétől vagy elkapásától. 

Mikor kell gyermekorvoshoz fordulni? 

Hívja gyermekorvosát, ha gyermekén olyan szemölcsök vannak, amelyek: 

 • fájdalmasak 
 • problémákat okoznak a normál tevékenységekben 
 • Zavaróak a mindennapi tevékenység folyamán 

A gyermekkori szemölcsökkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók 

 • A bőrön lévő szemölcsök ártalmatlan kinövések. A humán papillomavírusok egyike okozza őket.  
 • A szemölcsök gyakoribbak a gyermekeknél, mint a felnőtteknél, bár bármely életkorban kialakulhatnak. 
 • A szemölcsöknek sokféle típusa létezik, amelyek megjelenése eltérő. 
 • A legtöbb szemölcs kezelés nélkül elmúlik, de ez hetekig vagy hónapokig is eltarthat. 
 • A szemölcsök vény nélkül kapható gyógyszerekkel kezelhetők. Egyéb kezelést gyermekorvosa rendelhet el. 

Téma szakértői