Koszmó, seborrhoeás dermatitis

Koszmó, seborrhoeás dermatitis

Utolsó módosítás:2023.04.02

A koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) egy ártalmatlan bőrbetegség, amely a csecsemők fejbőrén vörös kiütéssel körülvett, sárga, pikkelyes foltok formájában jelenik meg. Tíz csecsemőből körülbelül hétnél alakul ki koszmó a születés második és hatodik hete között. 

Az Ön kisbabája nincs veszélyben. A koszmó nincs negatív hatással a kisbabája általános egészségére, és nem befolyásolja az alvást vagy a táplálást. Általában néhány hét vagy hónap alatt eltűnik, és jellemzően 12 hónapos kor után már nem jelentkezik. 

A koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) fertőző állapot? 

A koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) okai 

Bizonyos csecsemőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis)? 

Melyek a koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) jelei? 

A koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) diagnózisának felállítása 

A koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) kezelése 

Megelőzhető-e a koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis)? 

Mire számíthatok, ha a gyermekemen koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) van? 

Hogyan hat a koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) a gyermekem hajára? 

A koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) azonos az ekcémával? 

Mi a seborrhoeás dermatitis? 

A seborrhoeás dermatitis tünetei gyermekkorban 

A seborrhoeás dermatitis kezelése gyermekkorban 

A gyermekorvos felkeresése koszmó vagy seborrhoeás dermatitis miatt 

Mehet a gyermekem más gyermekek közé koszmó vagy seborrhoeás dermatitis esetén? 

A koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) fertőző állapot? 

A koszmó másokra nem fertőző. Ritkán viszket vagy kellemetlen a kisbabája számára. A koszmó nem allergia vagy rossz higiénia, illetve nem fertőzés vagy gomba következménye, és nem hagy hegeket.   

A koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) okai 

A koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) pontos oka ismeretlen. A kisbabája faggyúmirigyeinek túltermelése vagy egyfajta élesztőgomba a faggyúban hozzájárulhat a kisbabája állapotához. A mirigyek a kisbabája fejbőrén találhatók. Jelenlegi kutatások alapján a kutatók úgy gondolják, hogy az anya szervezetében a terhesség alatt megváltozó hormonszintek okozhatják a kisbabája faggyúmirigyeinek túltermelését. A normális bőrsejtek természetes módon lehámlanak és kicserélődnek egy deszkamációnak nevezett folyamat során. A sejtek azonban a fejbőrön maradnak, ha bőséges az olaj. Ez nem okoz kárt a kisbabának. 

 

Kapcsolódó cikkünk

Kisgyermekek bőrvédelme – erre figyeljünk a nyaralás alatt

Kisgyermekek bőrvédelme – erre figyeljünk a nyaralás alatt

A vízparti nyaralás alatt fokozottan kell védeni a gyerekek érzékeny bőrét a leégéstől. Dr. Vincze Ildikó, a Gyermekgyógyászati Központ bőrgyógyász, kozmetológusa ehhez ad hasznos tanácsokat.

Bizonyos csecsemőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis)? 

A csecsemőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki koszmó, ha családtagjuk ekcémás vagy asztmás. Az előfordulási arány fiúk és lányok között egyenlő, és nem érinti egyik etnikumot sem gyakrabban, mint a másikat. 

Melyek a koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) jelei? 

 • Kivörösödés, és kérges barna vagy sárga, halpikkelyekre emlékeztető pikkelyek a fejbőrön. 
 • A pikkelyek tapintásra törékenynek és hámlónak vagy viaszosnak és zsírosnak tűnnek. 

Megjegyzés: A koszmó olyan seborrhoeás dermatitis, amely a kisbabája fejbőrére korlátozódik. Ha a kisbabája szemhéján, a nyak és a hónalj ráncaiban, a füle mögött, az arcán és a pelenkák területén is bőrpír és hámlás jelentkezik, akkor ezt seborrhoeás dermatitisnek vagy seborrheának nevezik, és erről tájékoztatni kell gyermekorvosát 

 A koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) diagnózisának felállítása 

Gyermeke egyszerűen a kisbabája fejbőrének megtekintésével felállíthatja a koszmó diagnózisát. A bőrpír és a hámló pikkelyek, valamint a foltok előfordulási helye könnyű támpontok az állapot azonosításához. Nincs szükség laboratóriumi vizsgálatokra vagy biopsziára. 

A koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) kezelése 

Ha csecsemője seborrhoeás dermatitise koszmóként a fejbőrre korlátozódik, Ön maga is kezelheti. Az alábbiakat kell tennie annak érdekében, hogy a koszmó minél hamarabb elmúljon: 

 • Mossa meg naponta a kisbabája fejbőrét enyhe babasamponnal. 
 • Masszírozza be a behabosított sampont gyengéden az ujjaival vagy egy mosókendővel. 
 • Lágyan fésülje át a kisbabája haját, hogy segítsen eltávolítani a pikkelyeket. Léteznek kifejezetten a koszmóra tervezett fésűk, de egy puha fogkefe is működik. Ne piszkálja a pikkelyeket körömmel vagy éles eszközökkel, mivel ez vérzést okozhat, vagy esetleges fertőzéshez vezethet. (Alternatív megközelítés: Vigyen fel kis mennyiségű vazelint vagy ásványi olajat, hogy segítsen fellazítani a pikkelyeket a kisbabája fejbőrén. Hagyja rajta néhány órán át vagy egész éjszakára. Használjon puha kefét a pikkelyek eltávolításához, és utána mossa meg a kisbabája haját). 
 • Kaphatóak vény nélkül kapható koszmó elleni krémek. A krémet legalább 15 perccel a hajmosás előtt kell felvinni a kisbabája fejbőrére. Hajmosás előtt jól öblítse le. 

A pikkelyek eltűnése után hetente kétszer-háromszor samponozza meg a kisbabája haját, hogy megelőzze a koszmó visszatérését. Ezt követően csökkentse a samponozást heti kétszeri alkalomra. 

Egyéb kezelések: Gyermekorvosa helyi szteroidokat, helyi gombaölő szereket, illetve seborrhoeásodás elleni samponokat is felírhat, ha a kisbabája állapota továbbra is fennáll. 

Megelőzhető-e a koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis)? 

A kezdeti koszmó tünetei nem előzhetők meg. A legtöbb csecsemőnél kialakul. A szoptatás és a vitaminok nem segítenek a koszmó megelőzésében. 

Mire számíthatok, ha a gyermekemen koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) van? 

A koszmó egy fejbőrbetegség, amely a legtöbb csecsemőnél előfordul. Általában ártalmatlan állapot, amely nem okoz fájdalmat, viszketést vagy kellemetlenséget. Az élet első heteiben-hónapjaiban jelenik meg, és 12 hónapos kor után a legtöbb csecsemőnél ritkán fordul elő. 

A jó hír az, hogy a kisbabája koszmója egyszerű otthoni ápolással könnyen kezelhető. Vigyen fel vazelint vagy ásványi olajat a kisbabája fejbőrére, hogy fellazítsa a pikkelyeket, puha kefével óvatosan távolítsa el a pikkelyeket, végül pedig mossa meg a kisbabája haját minden nap enyhe babasamponnal. Ha a kisbabája koszmója ezekkel az intézkedésekkel nem javul, más termékeket is ki lehet próbálni. Vegye fel a kapcsolatot gyermekorvosával, hogy megbeszélje a kisbabája állapotát és a kezelési lehetőségeket. 

Ha a koszmó megszűnt, a kisbabája haját hetente két-három alkalommal enyhe babasamponnal mosva meg kell akadályoznia, hogy a koszmó visszatérjen. 

Hogyan hat a koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) a gyermekem hajára? 

A koszmó nem akadályozza meg gyermeke hajának növekedését, és nem okoz kopaszodást. Csak nagyon ritka esetekben okoz átmeneti hajhullást. 

A koszmó (csecsemőkori seborrhoeás dermatitis) azonos az ekcémával? 

A koszmóhoz hasonlóan az ekcéma is vörös, hámló bőrből áll. A koszmótól eltérően az ekcéma nagyon kellemetlen a csecsemő számára. Gyakran viszket, és fájhat, ha a vakarózás sebet nyit. Az ekcéma a test ugyanazon helyein fordulhat elő, mint a seborrhoeás dermatitis (a pikkelyek alatt), de ez egy másik állapot. Nincs közvetlen kapcsolat az ekcéma és a koszmó között. A csecsemőnek lehet az egyik vagy a másik, vagy mindkettő, vagy egyik sem. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi a seborrhoeás dermatitis? 

A seborrhoeás dermatitis nem korlátozódik a csecsemőkre. A korpásodást, a tizenéves vagy annál idősebb egyének fejbőrén felhalmozódó hámló pikkelyeket felnőttkori seborrhoeás dermatitisnek nevezik. A seborrhoeás dermatitis a test olyan területein fordul elő, ahol sok olajtermelő mirigy található, például a fejbőrön, az orron és a háton. Idősebb gyermekeknél és felnőtteknél a fejbőrön jelentkező seborrhoeás dermatitist általában korpának nevezik. 

A seborrheás dermatitis pontos oka ismeretlen, de feltételezhetően a több tényező kombinációja játszik benne szerepet, beleértve a géneket, a bőrön természetesen élő élesztőgombákat, a stresszt, a kémiai irritáló anyagokat és/vagy a száraz, hideg időjárást, amely a bőr túlzott olajtermelését okozza. Az ekcéma más formáitól eltérően a seborrhoeás dermatitis nem allergia következménye. 

A seborrhoeás dermatitis tünetei gyermekkorban 

Csecsemőknél és gyermekeknél a seborrheás dermatitis a fejbőrön vagy a testen jelenhet meg, a következő megjelenési formával 

 • Sárga kérges bőr 
 • Kivörösödött, fehér vagy sárga pelyhekkel a tetején 
 • Rózsaszín foltok, amelyek a kivörösödött bőrhöz csatlakoznak 
 • Duzzadt bőrfelületek 

A seborrhoeás dermatitis kezelése gyermekkorban 

Ha a seborrhoeás dermatitis enyhe, egy vény nélkül kapható helyi gombaölő krém vagy ketokonazol, szelén-szulfid, kőszénkátrány vagy cink-pirition tartalmú gyógysampon elegendő lehet a tünetek ellenőrzésére. Az enyhe seborrhoeás dermatitis nyugodtan hagyható kezeletlenül, ha gyermeke nem érzi magát kellemetlenül. Súlyosabb esetekben a szolgáltató helyi szteroidokat írhat fel a gyulladás csillapítására. Szájon át szedhető gombaellenes szerek is alkalmazhatók. 

A gyermekorvos felkeresése koszmó vagy seborrhoeás dermatitis miatt 

Hívja fel gyermekorvosát, ha: 

 • Ha a koszmó vagy a seborrhoeás dermatitis a vényköteles kezelés megkezdését követő egy héten belül nem múlik el vagy nem javul. 
 • Ha a koszmó a seborrhoeás dermatitis a nyakat, a hónaljat, a pelenka területét vagy a fejbőrön kívüli egyéb területeket érinti. 
 • Ha a koszmó 12 hónapos kor után is fennáll. 

Ritkán a terület elfertőződhet. A fertőzés jelei közé tartoznak: 

 • Folyadék szivárgása a bőrből. 
 • A bőr nagyon pirosnak vagy fájdalmasnak tűnik. 
 • Nagyobb kéreg vagy heg képződik. 
 • Bűzös szag. 
 • Pattanások vagy hólyagok. 

Mehet a gyermekem más gyermekek közé koszmó vagy seborrhoeás dermatitis esetén? 

Mivel ez az állapot nem fertőző, gyermeke nyugodtan találkozhat más gyermekekkel, mehet bölcsődébe, óvodába, iskolába is. Ha azonban fertőzés is jelen van (néha a vakaródzásból bakteriális fertőzés is kialakulhat), a biztonság kedvéért kerülje, hogy más gyermekeket tegyen ki a fertőzésnek.

Téma szakértői