Ételallergia

Ételallergia

Utolsó módosítás:2023.05.29 10:25

Minden korosztályt érinthet az ételallergia, gyermekek körében is gyakori az ételallergia előfordulása. A gyermekek azonban másképp írják le az ételallergia tüneteit, mint a felnőttek, nem ismerik a megfelelő szavakat. Mégis fontos odafigyelni, felismerni az ételallergia tüneteket és azonosítani a kiváltó allergént. Így lehet elkerülni, hogy a gyermek újra találkozzon az adott élelmiszerrel és megelőzni az akár életveszélyes reakciók kialakulását. A gyermekek bármely élelmiszerre allergiásak lehetnek, de a tojás, a tej, a hal, a kagyló, a mogyoró, a szója, a diófélék és a búza a leggyakoribb élelmiszerek, amelyek ételallergiás reakciókat váltanak ki a gyermekeknél. A következő cikkben többet megtudhat a gyermekek ételallergiáiról, az ételallergia okairól, tüneteiről, valamint megelőzésükről és kezelésükről.

 

Ételallergiával kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban
Mi az az ételallergia?
Mik a leggyakoribb ételallergiák gyermekeknél?
Mik az ételallergia tünetei?
Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?
Mik lehetnek a gyermekkori ételallergia okai?
Hogyan születik meg a gyermekkori ételallergia diagnózisa?
Hogyan kezelhető az ételallergia?
Hogyan előzhető meg az ételallergia?

Ételallergiával kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Mi az az ételallergia?

Az ételallergia egy allergiás válaszreakció az immunrendszertől bizonyos ételekre. Ételallergia akkor alakul ki, amikor az immunrendszer túlreagál egy bizonyos élelmiszerben lévő fehérjére. Ez azt jelenti, hogy a táplálék elfogyasztása és feldolgozása során belőle előforduló fehérjét nem tolerálja a szervezet, és immunglobulin E (IgE) antitesteket bocsát ki ellene. Az IgE antitestek az immunrendszeren belüli sejtekhez (például hízósejt) kapcsolódnak, arra késztetve őket, hogy hisztaminoknak nevezett vegyi anyagokat szabadítsanak fel. Valójában a hisztamin okozza az ételallergiás reakciót. Amikor az ételallergiások az allergiát okozó élelmiszert ismét elfogyasztják, az antitestek felismerik az ételt és a hisztaminok hatására gyorsan kialakulnak az allergiás reakció tünetei.

Mik a leggyakoribb ételallergiák gyermekeknél?

A leggyakoribb ételek, amelyek ételallergiát okoznak gyermekeknél a következők:Ételallergia

 • Tojás
 • Hal
 • Tej
 • Mogyoró
 • Kagyló
 • Szója
 • Diófélék
 • Búza

Egyes gyermekek bizonyos ételallergiákat (mint például a tej-, a szója- és a tojás- ételallergia) kinőhetnek, míg más ételallergiák egész életükben jelen lehetnek (beleértve a földimogyoró-, a fán termő diófélék-, a kagyló- vagy a hal- ételallergia).

Mik az ételallergia tünetei?

Az ételallergiás reakció tünetei élelmiszertől függően típusukban és súlyosságukban eltérőek lehetnek a gyermekeknél, és némelyik akár halálos kimenetelű is lehet. Az ételallergiás reakciók egyénenként is eltérőek lehetnek, és idővel változhatnak, tehát figyelnünk kell gyermekünket és az első, a következőekben felsorolt bármilyen tünetnél már orvoshoz fordulni ételallergia kivizsgálásának céljából. Az ételallergia tünetei általában hamar megjelennek, néhány perctől két óráig terjedhet az ételallergia tüneteinek megléte az adott élelmiszer elfogyasztása után.

Az élelmiszerekre adott ételallergiás reakciók tünetei a következők:

 • Viszketés, csalánkiütés és bőrkiütések
 • Gyomorfájdalom, hányás vagy hasmenés
 • Köhögés vagy rekedtség
 • Légszomj vagy zihálás
 • A nyelv, a torok, az ajkak vagy a száj duzzanata
 • Nyelési nehézség
 • Szédülés
 • Anafilaxia, amely életveszélyes lehet (gégeödéma, amely elzárhatja a légutakat)

A csecsemőknél az ételallergia kissé eltérő tünetei jelentkezhetnek, többek között:

Ha gyermeke egy bizonyos élelmiszer fogyasztása után tapasztalja a fenti tünetek bármelyikét, beszéljen gyermekorvosával az ételallergia vizsgálatáról.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Az ételintoleranciát gyakran összekeverik az ételallergiával. Az ételallergiával ellentétben azonban az ételintolerancia nem befolyásolja az immunrendszert, más rendszer okozza a gondot. Például ételintolerancia alakul ki laktózérzékenyeknél, mert az illető nem képes megemészteni a tej bizonyos összetevőjét. A másik nagy különbség a kettő között a mennyiség, hogy egy adott élelmiszerből mennyi lehet az, aminek az illető ki van téve, mielőtt a tünetek megjelennének. Például egy laktózérzékeny gyermek megihat egy pohár tejet tünetmentesen. Minél többet iszik azonban, annál valószínűbb, hogy intolerancia tünetei jelentkeznek. Az ételallergiás gyermekeknél már kis mennyiségű ételallergénnek való kitettség esetén is jelentkeznek a tünetek, ezért azt tanácsolják nekik, hogy teljesen kerüljék azt. Különbség ezeken kívül az ételallergia és intolerancia között a tünetek súlyossága. Az ételallergia tünetei az enyhétől az életveszélyesig terjedhetnek, míg az ételintolerancia tünetei általában kellemetlenek, de nem halálosak. Az ételintolerancia leggyakoribb jelei az emésztőrendszeri tünetek, mint például a böfögés, a puffadás, az emésztési zavarok és a hasmenés.

Mik lehetnek a gyermekkori ételallergia okai?

Az ételallergia kialakulásának pontos mechanizmusa máig kutatás tárgyát képzi. Az azonban ismert, hogy a gyermekeknek először érintkezniük kell az allergénekkel, ki kell tenni olyan élelmiszereknek, amelyek allergiás reakciót okozhatnak. Az adott élelmiszerrel való kezdeti érintkezés során a szervezet IgE antitesteket hoz létre. Az élelmiszerrel való ismételt érintkezés kiváltja az immunválaszt, a hisztamin-felszabadulást, mivel az antitestek felismerik az ételt a szervezetben. Az ételallergiának genetikai összetevője is van, szükséges hozzá a genetikai fogékonyság. Ha a szülők vagy más családtagok ételallergiával küzdenek, az növelheti annak valószínűségét, hogy a gyermeknek ételallergiája lesz. Az ételallergia gyakran társul más allergiás betegségekkel, valamint asztmával, atópiás dermatitissel. Úgy hívjuk ezt az állapotot, hogy atópiás hajlam; ami azt jelenti, hogy az illető gyermek immundszere gyakrabban válaszol túlzott reakcióval allergénekre, gyakrabban alakulnak ki nála a fent felsorolt beetgségek, köztük az ételallergia.

Hogyan születik meg a gyermekkori ételallergia diagnózisa?

Két fő teszt létezik annak kivizsgálására, hogy a gyermekének van-e ételallergiája. A bőrszúrásos teszt (Prick-teszt) során az alkar vagy a hát bőrére helyeznek élelmiszer-kivonatokat tartalmazó cseppeket, és figyelik a reakciót. Azt vizsgálják, hogy az adott élelmiszer okoz-e bőrpírt, hólyagképződést, kivált-e bármilyen immunválaszt vagy pedig tolerálja a szervezet. A vérvizsgálat során kimutathatóak az élelmiszer-specifikus antitestek a vérből. Mivel a Prick-teszt a leggyakoribb ételallergiát okozó anyagokat teszteli, a vérvizsgálattal a ritkább allergének is felfedezhetőek.
Az ételallergia diagnosztizálása a vizsgálati eredmények mellett a gyermek által jelentett tünetek, a részletes kórtörténet és a fizikális vizsgálat után történik.

Hogyan kezelhető az ételallergia?

Az ételallergiák kezelésének kulcsa, hogy megelőzzük az allergiás reakciók kialakulását. Ez pedig az ismert allergiát okozó étel evése, a kiváltó okoknak való kitettség elkerülésével érhető el. Fontos átnéznünk az ételek összetevőit, amit gyermekünknek adunk, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy nem tartalmazza az ételallergiát okozó összetevőt. Amennyiben véletlenül, bármilyen okból mégis érintkezik a gyermek az allergénnel, gyógyszerek beadásával gátolhatjuk, vagy csökkenthetjük az allergiás reakció mértékét.

Az ételallergiát okozó összetevő megelőzésének néhány módja:

 • Az élelmiszerek címkéinek megismerése: Az élelmiszer-gyártóknak fel kell tüntetniük, hogy egy élelmiszer tartalmazza-e a nyolc leggyakoribb élelmiszer-allergén bármelyikét. Olvassa el rendszeresen az élelmiszerek címkéit, és tanítsa meg gyermekét, hogyan olvassa el azokat, hogy kiszúrja az allergiás reakciókat kiváltó összetevőket.
 • Óvatosnak lenni az elkészített ételekkel: Ha otthonán kívül vagy étteremben készített ételt fogyaszt, kérdezze meg, milyen összetevők vannak az ételben, és hogyan főzték vagy tálalták az ételt.
 • Szoptatás alatt kerülni az allergént: Ha Ön szoptatja gyermekét, fontos, hogy kerülje azokat az élelmiszereket az étrendjében, amelyekre gyermeke ételallergiás. Az ételallergén kis mennyiségben az anyatejjel átkerülhet gyermekéhez, és reakciót okozhat.
 • Dolgozzon együtt szakemberrel: A dietetikusok tanácsot adhatnak a biztonságos ételhelyettesítésekkel kapcsolatban, és az ételallergiák kezelése során biztosíthatják, hogy a gyermek étrendje elegendő tápanyagot tartalmazzon az egészséges növekedéshez.

A legfontosabb tehát megpróbálni minden módon kerülni az adott, ételallergiát okozó élelmiszert. Előfordulhat azonban, hogy minden törekvés ellenére a gyermek mégis érintkezik az allergénnel. Ezekben az esetekben segíthet egy vészhelyzeti terv, melyet az orvossal előre kidolgoznak.

Az ételallergiával kapcsolatos vészhelyzeti terv magában foglalhatja:

 • Adrenalin-injekciós injektor (Epipen) magunknál tartása: Az anafilaxia kockázatának kitett gyermekeknek mindig maguknál kell tartaniuk egy adrenalin-injektort. Ezt a könnyen használható sürgősségi gyógyszert a súlyos allergiás reakció első jeleinél lehet beadni, megakadályozva ezzel a légutak elzáródását.
 • Mások tájékoztatása: Tájékoztassa a családot, a barátokat, a gondozókat és az iskolai személyzetet gyermeke allergiájáról. Segíthetnek megelőzni az élelmiszer-allergénnek való kitettséget, és megbeszélhetik a vészhelyzet esetére vonatkozó cselekvési tervet.
 • Használjon orvosi azonosító karkötőt: Kulcsfontosságú, hogy segítsen gyermekének megérteni az élelmiszer-allergénnek való kitettség kockázatait. Ha olyan eszközöket adunk nekik, mint például egy orvosi azonosító karkötő, az segíthet nekik kommunikálni másokkal, hogy ételallergiájuk van.

  Kapcsolódó cikkünk

  Milyen esetben van szükség diétás étrendre gyerekeknél?

  Milyen esetben van szükség diétás étrendre gyerekeknél?

  Kiütések, hasi panaszok és egy sor egyéb tünet kapcsán is felmerülhet a gyanú, hogy a gyermeknél jelentkező tünetek a táplálkozással összefügghetnek. A szülőket ilyen esetben a kéretlen tanácsok könnyen tévútra vihetik és alapos kivizsgálás, megfelelő diagnózis nélkül kezdenek el különböző ...

Hogyan előzhető meg az ételallergia?

Az ételallergia kialakulását nem lehet megelőzni, aki genetikailag fogékony rá, annál kialakulhat, de az alábbi ajánlások betartásával gyakran késleltethető az ételallergia kialakulása csecsemőknél: