Allergia okozta bőrtünetek

Allergia okozta bőrtünetek

Utolsó módosítás:2023.09.26 08:48

Az allergia okozta reakciók gyermekkorban kiemelkedően gyakori jelenségek. Az allergia okozta reakciók a légúti tüneteken - köhögés, tüsszögés, nyálkahártya-irritáció - felül leggyakrabban allergia okozta bőrtünetekkel járnak, melyek az enyhébb csalánkiütéstől (urticaria) különböző kiütéseken át akár életveszélyes állapottá is fajulhatnak. 

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A leggyakoribb allergia okozta bőrtüneteket okozó allergének gyermekeknél 

Bár sokféle bőrtüneteket okozó allergia létezik gyermekeknél, a leggyakoribb allergének a következők: latex, poratka és állati szőr. Az ekcémát kiválthatja az izzadás, a durva szövetek, valamint bizonyos szappanok és mosószerek. Az allergiás kontakt dermatitist kiválthatják a nikkel, a növények, a kozmetikumok és a gyógyszerek, valamint a ruhákban lévő vegyi anyagok és színezékek. A latex és a háziállatok nyála vagy korpája csalánkiütést okozhat. 

Az allergia okozta bőrtünetek különböző típusai a gyermekeknél 

Az allergia okozta reakciók számos különböző bőrtünetet okozhatnak. Az allergia okozta bőrtünetek gyermekeknél leggyakrabban ekcéma, allergiás kiütés vagy csalánkiütés és duzzanat formájában jelentkezhetnek. Az ekcéma a gyermekek legalább 10%-ánál fordul elő világszerte. Gyermeke nagyobb valószínűséggel szenved ekcémában, ha asztmás, ételallergiás vagy lázas. Az ekcéma formájában megjelenő bőrtünet gyakran a gyermek arcán vagy fején, valamint a karokon és a törzsön látható. Ekcéma esetén a gyermek bőre gyakran viszket, száraz és könnyen irritálható. 

Az allergia okozta bőrtünetek másik megjelenése az allergiás kiütés, más néven allergiás kontakt dermatitisz, mely akkor jelentkezik, amikor a gyermek bőre érintkezik valamivel, amire érzékeny. Ez a kiütés közvetlenül az allergénnel való érintkezés után jelenik meg. Egyes emberek egy allergénre, például a mérges szömörcére, már egy expozíció után érzékennyé válnak, míg más allergéneknek többszöri expozícióra lehet szükség, mielőtt allergiás reakciót okozna. 

A csalánkiütés és a duzzanat (ödéma) szintén allergia okozta bőrtünet, valamilyen kiváltó okot követően jelentkezik. A csalánkiütés néhány percig vagy órán át, de akár néhány napig is eltarthat, helyét az allergiás reakció lefolyása alatt változtatja, “vándorol”. Bár a csalánkiütés önmagában nem veszélyes, ha gyermekénél olyan torok, gége, vagy nyaki duzzanat jelentkezik, amely elzárhatja a légutakat, azonnal forduljon sürgősségi orvosi segítségért!  

Kapcsolódó cikkünk

Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

Az allergiás reakciók közül a legsúlyosabb az anafilaxia, mely akár végzetes lehet. A potenciális életveszély ellenére az anafilaxiás reakció egészen enyhe, ártalmatlannak tűnő tünetekkel is kezdődhet. Igazoltan allergiás gyermek esetében ezeket minden esetben komolyan kell venni, mert a rosszabbodás gyorsan bekövetkezhet. Dr. Moric Krisztina ...

Allergia okozta bőrtünetek különböző megjelenési formái gyermekeknél 

Bár az allergia okozta reakciók közül sok gyermeknél hasonló bőrtüneteket okoznak, van néhány fontos különbség.  

Ekcéma 

Világszerte a gyermekek legalább 10%-a ekcémás. Különösen gyakori, ha a gyermek asztmás, ételallergiás vagy szénanáthás, vagy ha ezen állapotok bármelyike előfordul a családban. Az ekcéma gyakran a száraz, viszkető és könnyen irritálódó bőrről ismerhető fel. Az ekcéma egyéb tünetei közé tartozik a vörös kiütés és a vastag, bőrszerű foltok, amelyek a gyakori vakarózás és dörzsölés miatt keletkeznek. Ezek az allergia okozta bőrtünetek gyakran az orcákon, a bőrredőkön, a nyakon és a törzsön jelennek meg. A vakarózás a bőr sérüléséhez is vezethet, ami még több viszketéshez, valamint a nyílt sebekből eredő fertőzésekhez. 

A bőrtünetek a következők lehetnek: 

 • Vörös kiütés 
 • Viszketés, és annak enyhítésére vakaródzás, amely megsértheti a bőrt, és tovább rontja a panaszokat 
 • Száraz bőr 
 • Vastag, bőrszerű foltok, amelyek a vakaródzás és dörzsölés miatt jelennek meg; gyakori területek az arcok, a karok vagy lábak ráncai, a tarkó, a hát, a mellkas vagy a has. 
 • Ismétlődő bőrfertőzések, amelyeket a vakaródzás okozhat. 

A következő faktorok a viszkető panaszok további romlását válthatják ki: 

Allergia okozta kontakt dermatitis 

Amikor gyermeke bőrén kiütések jelennek meg, miután megérintett valamit, amire érzékeny, azt allergia okozta kontakt dermatitisznek nevezzük. A kontakt dermatitisz felismerhető a súlyos viszketésről, bőrpírról vagy kiütésről, amely bizonyos allergénekkel való érintkezés után jelentkezik. A bőr idővel megvastagodik, ha nem kezelik megfelelően. További tünetek közé tartozik a vérző, szivárgó, kéregszerű vagy hólyagos kiütés. A leginkább érintett terület az a terület lesz, amely a legtöbbet érintkezett az allergénnel. 

A tünetek a következők lehetnek: 

 • Erős viszketés 
 • bőrpír vagy kiütés 
 • Vastag, hámló, bőrszerű foltok a bőrön, amelyek idővel kialakulnak. 

A következő allergének válthatják ki ezeket a reakciókat: 

 • Nikkel, a fülbevalókban, ékszerekben és gombokban található fém 
 • Mérges szömörce 
 • A szájvíz és a fogkrém összetevői 
 • Vegyi anyagok és színezékek 
 • Kozmetikumok 
 • A bőrön használt gyógyszerek, például neomicin (antibiotikum), antihisztaminok és érzéstelenítő szerek (a bőrt elkábító kezelések). 

Bár az ekcéma és az allergia okozta kontakt dermatitisz hasonló bőrtünetekkel jár, a tünetek gyakorisága alapján kizárhatja az egyiket vagy a másikat. Ha újra és újra ugyanazzal a dologgal való érintkezés után jelentkeznek, akkor valószínűbb, hogy allergia okozta kontakt dermatitiszről van szó. Ha véletlenszerűen vagy hőhatásnak való kitettség után jelentkezik, akkor ekcéma lehet. Az allergia okozta bőrtünet pontos azonosítása érdekében a legjobb, ha időpontot egyeztet bőrgyógyászával. 

Csalánkiütés és ödéma 

A csalánkiütés három könnyen azonosítható tünete a piros hólyagok, az angioödéma/duzzanat és a viszketés. A piros hólyagok a leggyakoribb tünet. Az angioödéma/duzzanat azonban a hólyagok mellett is előfordulhat. Ezek a területek érintésre melegnek tűnhetnek. Viszketést és szúró érzést is tapasztalhat azokon a bőrfelületeken, amelyeket a hegesedés vagy duzzanat érint. Ezek néhány perctől néhány óráig tarthatnak, és néhány nap alatt “vándorolnak” a különböző testfelületek között.Allergia okozta bőrtünetek, Gyermekgyógyászati Központ

A kiváltó okok közé tartoznak: 

 • Olyan ételek, mint a tojás, tej, földimogyoró, búza, szója, tenger gyümölcsei, diófélék és eper. 
 • Gyógyszerek, különösen antibiotikumok 
 • Rovarcsípések és -csípések 
 • Latex 
 • Háziállatok nyála vagy korpa 
 • Vírusfertőzések 
 • Néha a csalánkiütés ismert kiváltó ok nélkül is megjelenhet. 

Ha a gyermekének csalánkiütése van, akkor a fent említett angioödéma is kialakulhat. Ez a puha bőrön jelentkezik, például a száj, a szem és a nemi szervek körül. Általában nem jelenik meg önmagában csalánkiütés nélkül. A csalánkiütés nem veszélyes, de ha gyermekének nehézlégzése van, vagy nyelve vagy a torka megduzzadt, azonnal forduljon sürgősségi orvosi segítségért. 

Stevens-Johnsson szindróma 

A Stevens-Johnson-szindróma egy ritka, de extrém súlyos allergia okozta bőrreakció, amelyet általában bizonyos gyógyszerekre való allergia okoz. A súlyos Stevens-Johnson-szindrómát toxikus epidermális nekrolízisnek is nevezik. Azonnal kórházban kell kezelni, mert kezelés nélkül akár halálhoz is vezethet! 

A Stevens-Johnson-szindróma influenzaszerű tünetekkel kezdődhet, például magas lázzal, torokfájással, köhögéssel és ízületi fájdalommal. Ezután alakul ki az allergia okozta bőrkiütés,mely általában a felsőtestre terjed, majd gyorsan átterjed az arcra, a karokra, a lábakra és a test más területeire, például a nemi szervekre. Általában nem viszket. 

A kiütések hólyagosak lehetnek, sebekké alakulhatnak a következő területeken: 

 • A gyermek ajkán, a száján és a torokban - ez fájdalmassá teheti a nyelést 
 • A húgycsövön, amely a vizeletet szállítja ki a testből - ez fájdalmas vizeletürítést okoz 
 • A szemen - ez szemfájdalmat (kifejezetten, amikor erős fénybe néz) és látási problémákat okozhat. 

A Stevens-Johnson szindróma minden esetben kórházi, de legtöbbször intenzív osztályos kezelést igényel! 

Az allergia okozta bőrtünetek kezelése 

Az allergia okozta bőrtüneteknek számos kezelése létezik gyermekeknél, beleértve az otthoni gyógymódokat vagy a gyermekbőrgyógyászati rendelőben felírt kezeléseket. A legtöbb ekcéma kezelés otthoni gyógymódokból áll. Az egyik ilyen jogorvoslat, a bőr hidratálása, megelőzésként is működik. Tartsa hidratáltan gyermeke bőrét úgy, hogy közvetlenül zuhanyzás vagy kézmosás után hidratáló krémet használ. A langyos víz használata a forró víz helyett szintén segíthet a bőr hidratáltságának megőrzésében. Az otthoni ekcéma kezelésének egyéb szempontjai közé tartozik a párásító használata és a gyermeke bőrére alkalmazott érzékeny bőrre kifejlesztett bőrápoló termékek használata. 

A vény nélkül kapható gyógyszereket, például antihisztaminokat és fájdalomcsillapítókat gyakran használják az ekcéma kezelésére. A gyermekbőrgyógyász az ekcéma kezelésére helyi vagy szájon át szedhető gyógyszereket, például helyi szteroid krémet is felírhat. Ez a krém csökkenti a gyulladást és a viszketést, lehetővé téve a terület gyógyulását. 

Az allergia okozta kontakt dermatitisz kezelése a kiütés súlyosságától és okától függően változik. A kezelés első szempontja a gyermek bőrének szappannal és vízzel történő mosása. Mossa meg gyermeke egész bőrét, ne csak az érintett területet. A tünetek enyhítésében az is segít, ha hideg borogatást alkalmaz a területre.  

A kontakt dermatitisz okozta viszketés enyhítésére kenje be kortikoszteroidos krémmel vagy kenőccsel az érintett területet, valamint az érintett területet körülvevő bőrt. Ha gyermeke allergénre adott reakciója súlyos, forduljon gyermekorvosához, gyermekbőrgyógyászához. Ők felírhatnak szájon át szedhető, úgy nevezett szisztémás kortikoszteroidokat a súlyosabb tünetek enyhítésére. 

A csalánkiütés kezelése a csalánkiütés lefolyásának hagyásától a viszketést és duzzanatot enyhítő gyógyszerekig terjed. A viszketés és duzzanat enyhítésére felírt gyógyszerek közé tartozik a dapson, az omalizumab és a kortikoszteroidok. További gyógyszereket írnak fel, ha a csalánkiütés hat hétnél tovább tart. Amíg a gyógyszerek hatására vár, gyermeke aludjon hűvös szobában, és viseljen bő ruházatot. 

Téma szakértői